Hellas Transalp Forum

Κενό(?) τιμονιού (χαλαρότητα)

επισκέπτης · 14302

flwrina

• Guest
on: Κυριακή 08 Ιούλιος 2007, 22:34:27 μμ
εδω και λιγο καιρο αισθανομουν το τιμονι η το πηρουνι αν δεν κανω λαθος τελικα ποιο απο τα δυο ειναι, να ειναι λιγο πιο....''χαλαρο'' η ξεβιδωμενο ελαχιστα θα το ελεγα.. το αισθανομουν σε κανα χωματινο κοματι. σημερα στο καθιερωμενο πλησιμο και ελεγχο που της κανω διαπιστωσα οτι σε σταση με πατηνενο το εμπρος φρενο και βυθιζοντας με καποια πιεση την μηχανη ακουγεται ενα   τακ..τακ..τακ..  και στο βυθισμα και στην επαναφορα. αυτο που ξερω ειναι οτι στις 18.000κμ ο προκατοχος αλλαξε τα ρουλεμαν τιμονιου προληπτικα, τωρα εχω 31.000κμ   υπαρχει κατι που μπορω να κανω πριν παω σε συνεργειο??
« Last Edit: Σάββατο 07 Φεβρουάριος 2009, 17:04:28 μμ by Chris_de_Ze »

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #1 on: Δευτέρα 09 Ιούλιος 2007, 00:04:22 πμ
Λευτέρη, μπορείς να εντοπίσεις από πού ακριβώς ακούγεται ο θόρυβος?
Πιθανές αιτίες:

1) Ρουλεμάν (... μα πάλι?)
2) Ελατήρια μέσα στα καλάμια (βρίσκουν/σκαλώνουν στους αποστάτες τους μέσα στα καλάμια κατά τη συμπίεση/επαναφορά, λίγο απίθανο)
3) Ελαστικές βάσεις τιμονιού (φθαρμένες ή λασκαρισμένες)

Για κοίταξε καλά το Νο 3 που είναι και το πιο εύκολο. Πιάσε το τιμόνι με τα 2 χέρια και κούνα το γερά πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά, περιστροφικά. Πρέπει να έχει ελαστικότητα (φυσιολογικά) αλλά όχι υπερβολική.
« Last Edit: Δευτέρα 09 Ιούλιος 2007, 00:09:10 πμ by Chris_de_Ze »

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

flwrina

• Guest
Reply #2 on: Δευτέρα 09 Ιούλιος 2007, 00:20:12 πμ
χρηστο χαμηλα τον κανει τον θορυβο. μαλλον μεσα στα καλαμια θα ελεγα αλλα δεν ειμαι απολυτος. το θεμα ειναι οτι το κανει και στην επαναφορα και οχι μονο στην βυθιση. μηπως το  Ν 2 που λες παιζει πιο πολυ??
οι βιδες οι δυο κατω απο το τιμονι και καθως μια μεγαλη κεντρικη πρεπει να ειναι να δοκιμασω να τις σφιξω η οχι?

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #3 on: Δευτέρα 09 Ιούλιος 2007, 01:09:56 πμ
Για  να σφίξεις την κεντρική πρέπει να ξέρεις πόσο θα τη σφίξεις. Αλλιώς δεν θα έχεις ελεύθερη περιστροφή του τιμονιού και υπάρχει και περίπτωση να φθαρεί πρόωρα το ρουλεμάν τιμονιού. Είναι σωστά σφιγμένη όμως??

Είχες ποτέ προσέξει διαροή λαδιού από τα καλάμια? (μην τυχόν και έχει μείνει χωρίς λάδι).

Αν ο μπροστινός τροχός είναι στο αέρα:

(α) περιστρέφεται το τιμόνι ελεύθερα χωρίς να σκαλώνει?
(β) ο τροχός έχει τζόγο όταν προσπαθείς να τον ταρακουνήσεις (μην τυχόν το πρόβλημα είναι  το ρουλεμάν μπροστινού τροχού)
« Last Edit: Δευτέρα 09 Ιούλιος 2007, 01:25:24 πμ by Chris_de_Ze »

flwrina

• Guest
Reply #4 on: Δευτέρα 09 Ιούλιος 2007, 04:05:29 πμ
τελικα ο θορυβος βγαινει απο την αριστερη (οταν ειμαι πανω στην μηχανη) μπουκαλα κατω σχεδον εκει που δενει με την ροδα.  μηπως ειναι απο τις σουζες???????????????????????????????????????????????

Offline jkoyr

• Rossi και πάνω !
  • There is no replacement for displacement
Reply #5 on: Δευτέρα 09 Ιούλιος 2007, 04:10:44 πμ
Μάλλον ρουλεμάν τροχού (μήπως σε εγκαταλείπει σιγά - σιγά ?)

We are the Pilgrims master
we shall go always a little further
it may be beyond the last blue mountain
barred with snow,
Across that angry or that glimmering sea

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #6 on: Δευτέρα 09 Ιούλιος 2007, 07:02:07 πμ
τελικα ο θορυβος βγαινει απο την αριστερη (οταν ειμαι πανω στην μηχανη) μπουκαλα κατω σχεδον εκει που δενει με την ροδα.  μηπως ειναι απο τις σουζες???????????????????????????????????????????????
Πολυ πιθανο να μην ειναι σωστα σφιγμενος ο αξονας του τροχου Ειδικα αν επισκεφτηκες συνεργειο και εγινε αφερεση του τροχου Ελεγξε το.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #7 on: Δευτέρα 09 Ιούλιος 2007, 09:52:09 πμ
Λευτέρη, μάλλον από τα συνεχή ... endo που κάνεις είναι! Στηρίζεις ολόκληρη τη μηχανή στον μπροστινό τροχό (με τον πίσω στο αέρα) φρενάροντας !
Αφού δεν μου απαντάς στα tests που σου λέω να κάνεις!
Πώς θα καταλάβουμε τί φταίει?

Όσο για το σφίξιμο του μπροστινού τροχού που ανέφερε κάποιος φίλος, μην τυχόν και κάνεις το λάθος να πολυσφίξεις τα παξιμάδια που τον συγκρατούν γιατί θα σου ... μείνουν στο χέρι!! Για δες, είναι όλα τα παξιμάδια στη θέση τους (ελαφρά όμως σφιγμένα)?

Μπορεί να είναι κάποιο από τα ρουλεμάν τροχού (ίσως το αριστερό). Όπως σου ανέφερα και πριν, βάλε το μπροστινό τροχό στον αέρα και ταρακούνα τη ρόδα (δύναμη έχεις, πρόσεξε μη ρίξεις τη μηχανή). Αισθάνεσαι ότι έχει τζόγο? Κουνάει?

« Last Edit: Δευτέρα 09 Ιούλιος 2007, 10:10:59 πμ by Chris_de_Ze »

Offline louros

• Μονάχος μονάχος
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Kαι αδιάβροχος.....!
Reply #8 on: Δευτέρα 09 Ιούλιος 2007, 16:34:50 μμ
  Προτείνω να σφίξεις πρώτα την κεντρική .(λίγο)

Είναι και εύκολο δε θέλει πολύ χρόνο και αν σταματήσει ο θόρυβος θα ξέρεις από που προέρχεται σίγουρα.
Αν πάλι δε σταματήσει πας για τ άλλα τα πιό μπελαλίδικα.

Εγώ σε δύο χρόνια το έχω σφίξει δυό φορές , μάλλον πρέπει να ετοιμάζομαι για ρουλεμάν.
Έχω 28.000 Km.

ΘΑΝΑΣΗΣ  
Ομορφάάά

" Μπάρμπα . απο δω βγάζ πθενά ?

flwrina

• Guest
Reply #9 on: Δευτέρα 09 Ιούλιος 2007, 18:54:03 μμ
χρηστο απο τα 2 που λες δεν εχει κατι. ενας μαστορας ειπε απλα τερματιζει το καλαμι και το κανει, του λεω πρωτη φορα το ακουω και λεει αποκλειεται συνεχεια στο κανει. αντε βρες ακρη τωρα.... 
ΑΑΧΧΧΧΧ  ΤΙ ΕΠΑΘΑ ΣΗΜΕΡΑ. πηγα να αλλαξω πισω τακακια και ο ιδιος ο μαστορας μου στραβωσε την αλενοβιδα   
που συγκρατει τα τακακια και εμεινα χωρις μηχανη!!! και εγω απορεσα πως τα καταφερε, δεν εχει καν βιδα. μετα απο πολλααααααα τηλεφωνα με παυλο κλπ, κανονισα αυριο να εχω απο σαλονικα τελικα την βιδα. ηδη εφαγε κοκκινη καρτα πλεον. ελπιζω με το κοψιμο της βιδας να ειναι ευκολη η εξαγωγη και να μην εχω τρεχαματα....

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #10 on: Δευτέρα 09 Ιούλιος 2007, 19:24:10 μμ
Ωραίο μάστορα έχεις βρεί μεγάλε!
Δεν το πήγαινες καλύτερα στο ... Γιαννάκη του Λούρου? Κοντά σου είναι! Καλύτερη δουλειά θα έκανε!

Την αλενόβιδα την έσπασε ή τη στράβωσε? Έχει μείνει κάποιο κομμάτι της μέσα βιδωμένο? Αν ναι, θα στο βγάλει εκείνος? ... Ωχ!

Όσον αφορά στο θόρυβο, στο τερμάτισμα μόνο το κάνει? Τερματίζει εύκολα ή απλώς βυθίζεται πολύ και νομίζεις ότι τερματίζει?
Το αμορτισερ έχει κάποια μέγιστη διαδρομή (max axle travel), η οποία στο δικό σου πρέπει να είναι: 220mm.

Offline louros

• Μονάχος μονάχος
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Kαι αδιάβροχος.....!
Reply #11 on: Δευτέρα 09 Ιούλιος 2007, 19:43:58 μμ
Δεν το πήγαινες καλύτερα στο ... Γιαννάκη του Λούρου? Κοντά σου είναι! Καλύτερη δουλειά θα έκανε!

ΤΙ ΕΚΑΝΑ ΠΑΛΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΗ ΜΟΥ ??? ??? ??? ??? ???

ΘΑΝΑΣΗΣ  
Ομορφάάά

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #12 on: Δευτέρα 09 Ιούλιος 2007, 20:14:42 μμ
ΤΙ ΕΚΑΝΑ ΠΑΛΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΗ ΜΟΥ ??? ??? ??? ??? ???

Ποιος ειναι ο Γιαννακης?

Παύλος Καρούμπης

Offline louros

• Μονάχος μονάχος
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Kαι αδιάβροχος.....!
Reply #13 on: Δευτέρα 09 Ιούλιος 2007, 21:04:10 μμ
 Ελα ντέ.
Γιαννάκης είναι ο γιός μου και αν εννοείς αυτόν Χρήστο σίγουρα θα τα κατάφερνε καλύτερα από τη μαστοράτζα του Φλωρινα.

ΘΑΝΑΣΗΣ  
Ομορφάάά

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #14 on: Δευτέρα 09 Ιούλιος 2007, 21:16:29 μμ
Αυτόν εννοώ!

flwrina

• Guest
Reply #15 on: Τρίτη 10 Ιούλιος 2007, 08:52:06 πμ
Ωραίο μάστορα έχεις βρεί μεγάλε!

Την αλενόβιδα την έσπασε ή τη στράβωσε? Έχει μείνει κάποιο κομμάτι της μέσα βιδωμένο? Αν ναι, θα στο βγάλει εκείνος? ... Ωχ!

Όσον αφορά στο θόρυβο, στο τερμάτισμα μόνο το κάνει? Τερματίζει εύκολα ή απλώς βυθίζεται πολύ και νομίζεις ότι τερματίζει?
Το αμορτισερ έχει κάποια μέγιστη διαδρομή (max axle travel), η οποία στο δικό σου πρέπει να είναι: 220mm.

η αλενοβιδα στραβωσε στο σημειο που μπαινει το αλεν. δεν προσπαθησε και πολυ μετα απο αυτην την εξελιξη να τη βγαλει, αυριο ας ερθει η βιδα και θα δουμε πως θα βγει. λεει ευκολο ειναι. μα ευκολο ηταν και τακακια να μου αλλαξει αλλα να τα αποτελεσματα..ελπιζω να βρω ακρη και θα με ξαναδει για τα καλα μετα...
το θορυβο το κανει και στην επαναφορα, ειναι σαν να πιανει κατι μεσα στο καλαμι.βυθιζεται κανονικα και ουτε πιοευκολα ουτε και πιο δυσκολα απο το παρελον. το τακ το κανει στο 70% της διαδρομης. τερματιζει παλι με την ιδια πιεση που ασκουσα οπως παλια. επισης και σε τρυπες το αισθανομαι καπου καπου...

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #16 on: Τρίτη 10 Ιούλιος 2007, 11:27:38 πμ
Λευτέρη, είναι η 1η φορά που αλλάζεις πίσω τακάκια? Αν όχι, ο ίδιος μάστορας τα άλλαξε την προηγούμενη φορά?
Η αλενόβιδα αυτή (για ασφάλεια) έχει στο σπείρωμά της "thread lock". Κατά πάσα πιθανότητα ή από το εργοστάσιο έχει πολύ ισχυρή κόλα ή την είχε βάλει ο μάστορας.
Τώρα που θα τη βγάλει και θα την ξαναβιδώσει να του πείς να βάλει απλό (soft) thread lock και όχι βαρέως τύπου (βιομηχανικό).

Μήπως θα ήταν σκόπιμο να κάνεις ένα service στα μπροστινά αμορτισέρ? Και να αλλάξεις και τα λάδια στις μπουκάλες με κάποια πιο παχύρευστα (πχ. 10W) για να μην τερματίζουν εύκολα?

Offline M. I. Pagalos

• ΕΞΕΡΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!
  • Rossi και πάνω !
  • Όλα είναι δρόμος...Keep going!
Reply #17 on: Τρίτη 10 Ιούλιος 2007, 14:56:08 μμ
   Η λύση είναι μία: ΑΛΛΑΞΕ ΜΑΣΤΟΡΑ ΠΑΡΑΥΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ 'ΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ?). ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!

flwrina

• Guest
Reply #18 on: Τρίτη 10 Ιούλιος 2007, 22:21:34 μμ
Λευτέρη, είναι η 1η φορά που αλλάζεις πίσω τακάκια? Αν όχι, ο ίδιος μάστορας τα άλλαξε την προηγούμενη φορά?
Η αλενόβιδα αυτή (για ασφάλεια) έχει στο σπείρωμά της "thread lock". Κατά πάσα πιθανότητα ή από το εργοστάσιο έχει πολύ ισχυρή κόλα ή την είχε βάλει ο μάστορας.
Τώρα που θα τη βγάλει και θα την ξαναβιδώσει να του πείς να βάλει απλό (soft) thread lock και όχι βαρέως τύπου (βιομηχανικό).

Μήπως θα ήταν σκόπιμο να κάνεις ένα service στα μπροστινά αμορτισέρ? Και να αλλάξεις και τα λάδια στις μπουκάλες με κάποια πιο παχύρευστα (πχ. 10W) για να μην τερματίζουν εύκολα?

πισω τακακια πρωτη φορα αλλαζω. εβαλα την μανισια βιδα παλικαι λογικα ολα οκ τωρα. αυτο για τα λαδια θα παω πλεον σε εξουσιοδοτημενο HONDA καταστημα στην πτολεμαιδα και θα το κοιταξω.
Μιχαλη ηδη του εριξα κοκκινη καρτα διοτι εκτος το οτι προκαλεσε αυτος το ολο προβλημα με χρεωσε και 30€ εργατικα. τα τακακια 27 κοστιζαν ( συν 10€η βιδα με την αποστολη μαζι  συνολο 60€ για μαλακιες...).... καταλαβαινεις μετα τι ακουσε.!!!!!!
« Last Edit: Τρίτη 10 Ιούλιος 2007, 22:23:24 μμ by flwrina »

Offline louros

• Μονάχος μονάχος
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Kαι αδιάβροχος.....!
Reply #19 on: Τρίτη 10 Ιούλιος 2007, 23:12:48 μμ
 Καλά  , του πλήρωσες και τη βίδα???

ΘΑΝΑΣΗΣ  
Ομορφάάά

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #20 on: Τετάρτη 11 Ιούλιος 2007, 00:08:13 πμ
Θανάση, τη βίδα την πλήρωσε αλλού (αφού από αλλού την παρήγγειλε, βλ. Θεσ/κη).

Λευτέρη, 27 τακάκια + 30 εργατικά + 10 βίδα = 67
Την επόμενη φορά πάρε προσφορά και από το Γιαννάκη του Λούρου ή από το Γιωργάκη του Ευτύχη! Θα σου έρθει και φθηνότερα και καλύτερα.

flwrina

• Guest
Reply #21 on: Τετάρτη 11 Ιούλιος 2007, 02:54:18 πμ
''λογικες'' τιμες χρηστο...το πετρελαιο  60$ και βαλε εχει ;D ;D ;D
στο θεμα του τιμονιο τωρα: αυριο μετα το μεσημερι κανονισα να παω στην χοντα πτολεμαιδας να αλλαξω και τα μπροστα τακακια ( συνολο με εργατικα 54€) και θα δουμε απο τι προερχεται ο θορυβος. θα ενημερωσω αμεσα για τα αποτελεσματα...

Offline jon t

• Rossi και πάνω !
Reply #22 on: Τετάρτη 11 Ιούλιος 2007, 15:29:24 μμ
αυριο μετα το μεσημερι κανονισα να παω στην χοντα πτολεμαιδας να αλλαξω και τα μπροστα τακακια ( συνολο με εργατικα 54€)
Άσχετο!
Την προηγούμενη εβδομάδα αγόρασα τα μπροστινά τακάκια στον Σαρακάκη (με 19% έκπτωση) περίπου 60 ευρόπουλα.
Από περιέργεια τσέκαρε τι τακάκια θα σου βάλει.
Έχω παρατηρήσει ότι πολλά "εξουσιοδοτημένα", σε αναλώσιμα κάνουν ότι θέλουν.
Αν ενημερώνουν τον πελάτη και συμφωνεί, καλώς. Αν όχι θέλουν τον..... γερμανό τους.

Τεάζης Γιάννης

flwrina

• Guest
Reply #23 on: Τετάρτη 11 Ιούλιος 2007, 17:55:34 μμ
δεν θα μου βαλει γνησια ,το διευκρινησε ,85€ κοστιζουν. εξαλλου οι διαδρομες μου ειναι ολες ανηφορα-κατηφορα οποτε... μεγαλο και συχνο το κοστος

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #24 on: Τετάρτη 11 Ιούλιος 2007, 18:37:44 μμ
Τουλάχιστον Λευτέρη μάθε τη μάρκα των τακακιών. Να είναι επώνυμη και καλή.

Δεν υπάρχει πρόβλημα να μην είναι Χόντα (ούτως ή άλλως η ίδια η Χόντα δεν φτιάχνει  τακάκια και από κάπου αλλού τα παίρνει, μάλλον από Nissin) αφού υπάρχουν αρκετές επώνυμες μάρκες που φτιάχνουν εξ ίσου (ή και καλύτερα) τακάκια.

Πάντως μερικοί μαστόροι-γάτοι παίρνουν τις μεταλλικές βάσεις από (παλιά φθαρμένα) τακάκια και πάνε σε ειδικά μαγαζιά όπου περνάνε καινούρια (ανώνυμη, αγνώστων προδιαγραφών) πάστα φρένου (αναγόμωση!) με ελάχιστο κόστος. Μήπως είναι και ο δικός σου έτσι?

« Last Edit: Τετάρτη 11 Ιούλιος 2007, 18:43:27 μμ by Chris_de_Ze »