Hellas Transalp Forum

Υπερβολική θερμοκρασία

Vassilis · 18991

Offline Vassilis

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
on: Πέμπτη 05 Ιούλιος 2007, 02:00:58 πμ
Να ζητήσω συγνώμη αν υπάρχει άλλο thread για το θέμα, αλλά δεν το βρήκα.
Αν είμαι εκτός τόπου, παρακαλώ συγχωρήστε με και διαγράψτε ή μετακινήστε το ποστ αυτό στο σωστό σημείο.

Το πρόβλημα που μου έχει παρουσιαστεί είναι το εξής:

Εχω μία transalp του 2006 με 12000 χλμ, πρώτο χέρι. Μέχρι πριν κανα-δυό μήνες όλα πήγαιναν καλά.
Τον τελευταίο καιρό, έχει αρχίσει και βγάζει τρελλή ζέστη. Ο δείκτης της θερμοκρασίας παραμένει σταθερός μέχρι την μέση, αλλά τα πόδια μου καίγονται. Για να μην σας πω για τον συνεπιβάτη μου που γίνεται ... φλαμπέ! Τις δε ημέρες του καύσωνα, σε επιστροφή απο εκδρομούλα, έφτασε να ζεσταθεί μέχρι και το ντεπόζιτο, σε σημείο ανησυχίας.

Ηθελα να ρωτήσω:
1. Αντιμετωπίζει κανείς άλλος το ίδιο πρόβλημα?
2. Αν ναι, τι μέτρα μπορώ να λάβω?
3. Σε λίγο θα την πάω για σέρβις. Τι να πω στο συνεργείο να μου κάνουν?

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #1 on: Πέμπτη 05 Ιούλιος 2007, 02:16:49 πμ
Από τις μέχρι τώρα αναφορές, μάλλον δείχνει να είναι φυσιολογική αυτή η κατάσταση για τα 650 (αλλά όχι για το 600 και το 400). Φρόντισε να έχεις και την ανάλογη ένδυση (δηλ. όχι πεδιλάκια και σορτσάκια).
Όσο δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία και ο δείκτης δεν ξεπερνά τα 5/8 της κλίμακας (δηλ. λίγο μετά τη μέση), μην ανησυχείς για τον κινητήρα.

Hint: Το αντιψυκτικό υγρό πρέπει να είναι αναλογία 50-50. Στην εσχάτη των περιπτώσεων, θα μπορούσες να το αραιώσεις σε max 60-40 (60 νερό, 40 αντιψυκτικό) για να βελτιώσεις την ψύξη στον κινητήρα ειδικά το καλοκαίρι. Το χειμώνα το ξαναφέρνεις πάλι στο 50-50.
« Last Edit: Πέμπτη 05 Ιούλιος 2007, 02:26:08 πμ by Chris_de_Ze »

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline Γιάννης Σταυρουλάκης

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • by Jstavrou
Reply #2 on: Πέμπτη 05 Ιούλιος 2007, 03:54:58 πμ
Το ίδιο πρόβλημα έχω κι εγώ και λύση δεν έχω βρει.
Μέχρι να αλλάξω τελικό εξάτμισης σκέφτομαι ...
Με ολοκαίνουριο 650άρι, αγορά Φεβρουαρίου.

There are 3 kinds of people.
Those who MAKE things happen.
Those who WATCH what happens.
Those who WONDER what happened.
Μέλος Κ.Τ. XL650V

Offline jkoyr

• Rossi και πάνω !
  • There is no replacement for displacement
Reply #3 on: Πέμπτη 05 Ιούλιος 2007, 04:04:02 πμ
Δυστυχώς όσο όμορφο είναι το φαίρινγκ του 650 , τόσο η σχεδίασή του είναι τέτοια που στέλνει τον καυτό αέρα στα πόδια του οδηγού (που να ανάψει και το βεντιλατέρ !!) .
Που να δεις κάψες στην σκυταλοδρομία αγάπης με 44C στην Κρήτη . Έπιανα το ντεπόζιτο στην εθνική με το γάντι και ζεματούσε !!! . Και παρ'όλα αυτά το βεντιλατέρ άναψε μόνο μια φορά στα Χανιά για 1-2 λεπτά μόνο  .
Για όσους θέλουν να γνωρίζουν :
"Cooling Fan switch
- switch closes (fan on)     98 - 102C
- switch opens (fan off)     93 - 97C"
(από το service manual XLV650)

We are the Pilgrims master
we shall go always a little further
it may be beyond the last blue mountain
barred with snow,
Across that angry or that glimmering sea

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #4 on: Πέμπτη 05 Ιούλιος 2007, 04:44:11 πμ
« Last Edit: Πέμπτη 05 Ιούλιος 2007, 04:48:04 πμ by Chris_de_Ze »

Offline jon t

• Rossi και πάνω !
Reply #5 on: Πέμπτη 05 Ιούλιος 2007, 23:04:14 μμ
Από τις μέχρι τώρα αναφορές, μάλλον δείχνει να είναι φυσιολογική αυτή η κατάσταση για τα 650 (αλλά όχι για το 600 και το 400).

Χρήστο, σκέφτηκα μήπως αυτό οφείλεται στα πολύ φτωχά μίγματα που έχουν τα ΤΑ 650 (για να παιρνούν τις προδιαγραφές euro2 & 3) και που ως γνωστόν δημιουργούν προβλήματα αυξημένης θερμοκρασίας.
Διαπίστωσα δε ότι κατά την διάρκεια του καύσωνα της προηγούμενης εβδομάδας το ΤΑ 650 που έχω χαμηλά "παίταγε", πράγμα που πάλι με οδηγεί στο ίδιο συμπέρασμα.
Πιθανόν λοιπόν με κατάλληλο ρύθμιζα στις βιδούλες του αέρα στα καρμπυρατέρ να βελτιωθούν τα πράγματα.

Θα κανονήσω ένα ραντεβού στον μηχανικό μου και θα σας ενημερώσω.

Τεάζης Γιάννης

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #6 on: Πέμπτη 05 Ιούλιος 2007, 23:18:54 μμ
Γιάννη, η αναλογία μίγματος δεν ρυθμίζεται με "βιδούλες". Για να την αλλάξεις, θέλει αλλαγή στα ζικλέρ και τις βελόνες. Αλλά τότε μπαίνεις σε άλλες ιστορίες που δεν ξέρεις πού θα σε βγάλουν!
(Αν ως "βιδούλες" εννοείς τις pilot, αυτές επηρεάζουν μέχρι το πολύ 2000-2200 στροφές).

Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν η αλλαγή (αν υπάρχει από τη Χόντα) του "Fan Thermo Switch" με έναν που να ανοίγει σε χαμηλότερη θερμοκρασία (αλλά τότε θα είχες το πρόβλημα ο ανεμιστήρας να ανοίγει συχνά και για πολλή ώρα, που και πάλι θα ήταν ενοχλητικό).

Στο τομέα αυτό η Χόντα (Ιταλίας, Ισπανίας?) έκανε γκάφα με το 650. Σημειωτέον τα 400 και 600 (Ιαπωνίας) δεν παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα. Φαντάζομαι πόσο "μάπα" θα ήταν το μοντέλο ΤΑ700 που φτιάξανε πριν 2 χρόνια οι Ισπανοί για να τους το σταματήσει η Χόντα και να τους πάρει και την παραγωγή μέσα από τα χέρια και να τη μεταφέρει στην Ιταλία! Για να δούμε το καινούριο ψεκαστό που θα βγεί το φθινόπωρο τί "κουσούρια" θα έχει!

« Last Edit: Πέμπτη 05 Ιούλιος 2007, 23:21:29 μμ by Chris_de_Ze »

Offline Sotos

• Global Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #7 on: Πέμπτη 05 Ιούλιος 2007, 23:20:29 μμ
Φαντάζομαι πόσο "μάπα" θα ήταν το μοντέλο ΤΑ700 που φτιάξανε πριν 2 χρόνια οι Ισπανοί για να τους το σταματήσει η Χόντα και να τους πάρει και την παραγωγή μέσα από τα χέρια και να τη μεταφέρει στην Ιταλία!

Μπα..
μαλλον θεμα κοστους ηταν...

Dad to the bone!     Σωτήρης   -   GSA -       b 82.144km

Offline TASOS

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Aν θα μπορουσα τον κοσμο να αλλαζα.....
Reply #8 on: Πέμπτη 05 Ιούλιος 2007, 23:25:51 μμ

Δεν ξερω για το ΤΑ 600 και 400 στο θεμα θερμοκρασια, αλλα και το
ΑFRICA που εχει ενας συναδελφος στη δουλεια και το εχω καβαλησει μερικες
φορες την ιδια θερμοκρασια νοιωθω οτι "ανεβαζει".
Βεβαια δεν ξερω για τον συνεπιβατη.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #9 on: Παρασκευή 06 Ιούλιος 2007, 00:00:21 πμ
Μπα..
μαλλον θεμα κοστους ηταν...

Σώτο, δεν ήταν καθόλου θέμα κόστους! Ήταν καθαρά θέμα αποτυχίας! Δεν διάβασες το σχετικό post? (http://www.transalpforum.gr/index.php?topic=1281.0). Το μηχανάκι σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε πιλοτικά και δοκιμάστηκε. Αλλά οι κριτικές από τις δοκιμές ήταν αρνητικές. Και όποιος θέλει ας το διαψεύσει. Εγώ έμαθα ότι το μηχανάκι πήγαινε βάρκα-γυαλό στο δρόμο.

Όσο για τα 400 και 600, ο μεγάλος τότε αρχιμηχανικός Dr. Matsuhashi (Engineer-in-Chief, Honda Transalp XL 600V) ήξερε τί έκανε και τί σχεδίαζε! Άλλες εποχές! Έτσι όπως πάμε, σε λίγα χρόνια το ΤΑ θα κατασκευάζεται στην PRC (Κίνα).

Offline jon t

• Rossi και πάνω !
Reply #10 on: Παρασκευή 06 Ιούλιος 2007, 05:37:00 πμ
Γιάννη, η αναλογία μίγματος δεν ρυθμίζεται με "βιδούλες". Για να την αλλάξεις, θέλει αλλαγή στα ζικλέρ και τις βελόνες. Αλλά τότε μπαίνεις σε άλλες ιστορίες που δεν ξέρεις πού θα σε βγάλουν!
(Αν ως "βιδούλες" εννοείς τις pilot, αυτές επηρεάζουν μέχρι το πολύ 2000-2200 στροφές).

Πράγματι τις pilot εννοούσα. Είχα την εντύπωση ότι είναι υπεύθυνες για την αναλογία μίγματος από το ρελαντί μέχρι πριν τις μεσσαίες στροφές - οι βελόνες είναι υπεύθυνες για τις μεσσαίες και τα ζιγκλέρ για τις υψηλές.

Σε αυτές τις στροφές λειτουργεί ο μέσος αναβάτης το μοτέρ μιας ΤΑ σε συνθήκες αυξημένης κυκλοφοριακής κίνησης.

Το Hanes manual αναφέρει μια σχετικά απλή μέθοδο για τον έλεγχο - ρύθμιση του μίγματος στις χαμηλές στροφές μέσω των pilot.
Μάλλον θα ψαχτώ λίγο και αν βγάλω άκρη σας λέω - ελπίζω να μην το ξερυθμίσω το Transalp - άκι μου.

Εννοείται ότι δεν αναζητούμε θαύματα, απλά πιθανή μικροβελτίωση σε ότι αφορά την θερμοκρασία του μοτέρ και ίσως καλύτερη ανταπόκριση του μοτέρ χαμηλά.

Φιλικά Τεάζης Γιάννης

Offline Venumis (Mike)

• Rossi και πάνω !
Reply #11 on: Παρασκευή 06 Ιούλιος 2007, 23:53:06 μμ
Ήτανε και για μένα ένα από τα αρνητικά που συνάντησα στο 650 μετά το απροβλημάτιστο 400άρη που είχα σε όλους τους τομείς .

Από τα παιδιά εδώ μέσα  έχω καταλάβει ότι η λύση ίσως είναι το τελικό της εξάτμισης αλλά και πάλι  έχει να κάνει και με τον σχεδιασμό της μηχανής που φέρνει τον ζεστό αέρα πάνω σου. 
« Last Edit: Παρασκευή 06 Ιούλιος 2007, 23:54:58 μμ by venumis »

Μετά απο τόσα χρόνια ακόμα ακούω Heavy metal και το γουστάρω τρελά..Μπράβο μου ο μπαγάσας, μου αρέσω !

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #12 on: Σάββατο 07 Ιούλιος 2007, 00:19:09 πμ
Πάντως με το 600 (που ο κινητήρας του βγάζει στον τροχό ίδια ιπποδύναμη με το 650) και το έχω τώρα τόσα χρόνια, δεν έχει δώσει ποτέ αυτή την αίσθηση του καψίματος και του καυτού αέρα ακόμα και με κίνηση ή σταματημένο σε κατακαλόκαιρο με 40+ βαθμούς. Κανένα παράπονο. Όσοι φίλοι είχαν ή έχουν 600άρια μπορούν να το επιβεβαιώσουν.

Επειδή το εύρος λειτουργίας του thermo fan switch είναι το ίδιο και στα δύο (600, 650), οπότε και το εύρος θερμοκρασίας του ψυκτικού υγρού είναι το ίδιο, μήπως τελικά φταίει εκτός από την εξάτμιση (ή έτσι όπως είναι τοποθετημένη) και τα (υποθετικά σενάρια):

1) Ο καταλύτης (..είναι γνωστό ότι αναπτύσει γενικά υπερβολικές θερμοκρασίες)
2) Το ότι δεν έχουν πτερύγια οι κύλινδροι (..άμεση ακτινοβολία θερμότητας χωρίς διάχυση και χωρίς έμμεση ψύξη από ρεύματα αέρα για πρόσθετη απαγωγή θερμότητας)
3) Η σχεδίαση του fairing γύρω και πάνω από τη μηχανή (..ένα κακοσχεδιασμένο fairing μπορεί να κατευθύνει τον καυτό αέρα προς τους αναβάτες)

Offline Venumis (Mike)

• Rossi και πάνω !
Reply #13 on: Σάββατο 07 Ιούλιος 2007, 00:27:21 πμ
Δεν έχουν πτερύγια οι κύλινδροι ?
τόσο γκαβός είμαι ρε που..η μου όταν θα βγω έξω θα το κοιτάξω..

Μετά απο τόσα χρόνια ακόμα ακούω Heavy metal και το γουστάρω τρελά..Μπράβο μου ο μπαγάσας, μου αρέσω !

Offline dskafidas

• Οδηγάρα
Reply #14 on: Πέμπτη 12 Ιούλιος 2007, 23:12:16 μμ
Και που να οδηγήσετε και VARA σε ζέστη και με βερμούδα. Εκεί να δείς κάψιμο.

Offline louros

• Μονάχος μονάχος
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Kαι αδιάβροχος.....!
Reply #15 on: Δευτέρα 16 Ιούλιος 2007, 18:49:38 μμ
 Δηλ.με φουλ καύσωνα και συνθήκες πόλης ,ποιό δε καίει.

Μήπως υπερβάλλουμε λίγο?

Αλλο λίγο άλλο πολύ και η γκρίνια γκρίνια.
Που να καβαλήσουμε και κάτι θηριώδη 4τρακύλινδρα με καύσωνα .θα βράσουν τα παπάρια μας. Και κάτι Harley με πτερύγια στους κυλίνδρους  εκεί να δεις απαγωγή θερμότητας ,σα χεσμένοι κάθονται πάνω.
Αν είχε και πτερύγια το Τ.Α. τότε μαζί με την υδρόψυξη θα φτιάχναμε παγάκια ,έτσι κι αλλιώς θερμοκρασία για ν ανεβάσει πάνω απ το μισο πρέπει να του ρουφήξεις το αίμα με μπουρί.

Μια χαρά είναι η μηχανή   ,το βλέπω το post να πηγαίνει αλλά "ο αστράγαλος της καλής μου".

Α και το χειμώνα όμως .
Ζεστούλα ...... :laughing9:

ΘΑΝΑΣΗΣ  
Ομορφάάά

" Μπάρμπα . απο δω βγάζ πθενά ?

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • by Jstavrou
Reply #16 on: Δευτέρα 16 Ιούλιος 2007, 19:15:09 μμ
Συγνώμη βρε Θανάση, αλλά έχεις το 650 με τον καταλύτη, ή το παλιότερο?

Μέλος Κ.Τ. XL650V

Offline louros

• Μονάχος μονάχος
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Kαι αδιάβροχος.....!
Reply #17 on: Δευτέρα 16 Ιούλιος 2007, 20:29:34 μμ
Χε,χε ,χε βρε καλώς το Γιάννη μου.

Έχω το Τ.Α 2001 με το καζανάκι της τουαλέτας. :pottytrain5:

Χθές ανέβασα την Έλενα και τη ρώτησα όλο γλύκα .Μήπως ζεσταίνεσαι καρδούλα μου :love10:?    ( :angry5:)

Όοοοχι μου λέει, :-\

Α καλά λέω γιατί κάποιες παραπονιούνται.                         λέω. :angry5:

Που να περπατάς δυό χλμ μεσημεριάτικα. ;)

Είδες λοιπόν που δε καίει?

ΘΑΝΑΣΗΣ  
Ομορφάάά

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • by Jstavrou
Reply #18 on: Δευτέρα 16 Ιούλιος 2007, 22:17:31 μμ
Χε,χε ,χε βρε καλώς το Γιάννη μου.

Έχω το Τ.Α 2001 με το καζανάκι της τουαλέτας. :pottytrain5:
...
Είδες λοιπόν που δε καίει?
Καλώς με.
Το ΤΑ με το καζανάκι μετάκαυσης δεν ζεστένεται όσο ο καταλύτης.
Της τουαλέτας το καζανάκι δε (βλέπω είσαι και δυσκοίλιος), κάθε φορά που το τραβάς, δροσίζεσαι....
Αμα κατεβείς Αθήνα στείλε ένα εσεμές, χεσεμές, πως το λένε, να σε πάω μια βόλτα με το δικό μου, να δεις τη διαφορά.

Μέλος Κ.Τ. XL650V

flwrina

• Guest
Reply #19 on: Δευτέρα 16 Ιούλιος 2007, 22:24:14 μμ
ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ!!!!! :angry5: :angry5: :angry5:  η  BMW στο GS 1200 δινει και δωρο  2 ψησταριες, μονο οι σκαρες πρεπει να αγοραστουν απο τον ιδιοκτητη, εμεις μονο αεροθερμο?? αδικια δεν ειναι?? :eusa_think: :eusa_think: :eusa_think: :eusa_think: :eusa_think:     ;D ;D

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • by Jstavrou
Reply #20 on: Δευτέρα 16 Ιούλιος 2007, 22:33:59 μμ
ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ!!!!! :angry5: :angry5: :angry5:  η  BMW στο GS 1200 δινει και δωρο  2 ψησταριες, μονο οι σκαρες πρεπει να αγοραστουν απο τον ιδιοκτητη, εμεις μονο αεροθερμο?? αδικια δεν ειναι?? :eusa_think: :eusa_think: :eusa_think: :eusa_think: :eusa_think:     ;D ;D
Ναι βρε Λευτέρη μου, αλλά χαλάρωσε! Οσοι παίρνουν τη μπέμπα τη GS 1200 δεν δίνουν μόνο 7 χιλιάρικα...  ;D
« Last Edit: Δευτέρα 16 Ιούλιος 2007, 22:44:40 μμ by Γιάννης Σταυρουλάκης »

Μέλος Κ.Τ. XL650V

Offline louros

• Μονάχος μονάχος
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Kαι αδιάβροχος.....!
Reply #21 on: Δευτέρα 16 Ιούλιος 2007, 23:03:52 μμ
Ναι βρε Λευτέρη μου, αλλά χαλάρωσε! Οσοι παίρνουν τη μπέμπα τη GS 1200 δεν δίνουν μόνο 7 χιλιάρικα...  ;D

Πληρώνουν πολλάάάά περισσότερα.
Και πάλι ζεσταίνονται οι αστράγαλοι των καλών τους. ;D

ΘΑΝΑΣΗΣ  
Ομορφάάά

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #22 on: Δευτέρα 16 Ιούλιος 2007, 23:39:14 μμ
Βλέπω μεγάλη ανάγκη για διακοπές στα μέλη!
Κάθε θέμα γυρίζει στο τέλος σε ... ευτράπελο! Καλά να είμαστε!

Offline PELOP

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #23 on: Τρίτη 24 Ιούλιος 2007, 22:46:03 μμ
Γειά και χαρά σε όλους,

Με λένε Γιάννη και πριν 10 μέρες απέκτησα μια Transalp 650 του ΄02.
Το μόνο πρόβλημα που έχω αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής είναι η ζέστη που βγαίνει όχι μόνο από τον κινητήρα αλλά και από την εξάτμιση και έχω παράπονα εκτός από την κοπέλα μου και από φίλους μου.

Η ζέστη του κινητήρα δεν με ενοχλεί πολύ, απλά θα ήθελα να μάθω (απ'ότι βλέπω αρκετοί από εσάς αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα) αν υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να μην καίγονται τα πόδια των συνεπιβατών.

flwrina

• Guest
Reply #24 on: Πέμπτη 26 Ιούλιος 2007, 02:51:36 πμ
ΟΧΙ: σορτσακια-πεδιλα-παντοφλες και συναφη ειδη ενδυσης

ΝΑΙ:παντελονι μακρυ τζιν αν οχι δερμα η γκορντουρα-μποτες η μποτακια. κοινως να ειναι ολο το ποδι καλυμμενο

ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ: ο συνεπιβατης διαλεγει την πρωτη λυση( του οχι) και πολυ απλα υποφερει.