Hellas Transalp Forum

το δικό μου transalp

jon t · 10407

Offline jon t

• Rossi και πάνω !
on: Τετάρτη 10 Ιανουάριος 2007, 07:35:13 πμ
Πρόσφατα πούλησα το Transalp 650 '01 που είχα (το αντικατέστησα με ένα ίδιο '06 για εμπορικούς κυρίως λόγους).
Στην παραπάνω moto είχα κάνει τις εξείς αλλαγές:
1) Άλλαξα το τιμόνι της, τοποθετώντας ένα χρυσού χρώματος από Honda afrika twin 750. Ήταν το μόνο που ταίριαζε καθώς και στις δύο moto η κούρμπα που κάνει το τιμόνι είναι βαθιά και δεν βρίκα κανένα after market. Επιπλέον ταιριάζουν τέλεια διακόπτες και συναφή. Το κέρδος ήταν και αισθητικό αλλά απέκτησα και καλύτερο έλεγχο για το ύψος μου (περίπου 1.90) καθώς το τιμόνι είναι λίγο μεγαλύτερο.
2) Διπλό σταντ. Απαραίτητο κατά την γνώμη μου και για την σωστή συντήρηση (αλυσίδα, αλλαγή ελαστικών κλπ), αλλά και ασφαλέστερη στάθμευση σε ιδιαίτερες συνθήκες και με την moto φορτωμένη. Τοποθέτησα κάποιο γερμανικό (δεν θυμάμαι μάρκα), περίπου στα 2/3 της τιμής του γνήσιου, χωρίς ποτέ να αντιμετωπίσω οποιοδήποτε πρόβλημα.
3) Φίλτρο αέρα Κ&Ν, για λόγους οικονομίας κυρίως αφού κόστησε τα ίδια χρήματα με αυτό της Honda και δεν χρειάζεται ποτέ αντικατάσταση. Διαφορές στην απόδοση δεν παρατήρησα.
4) Παρατηρώντας το τεράστιο καζάνι (θάλαμος μετάκαυσης) της εξάτμισης και ενοχλημένος από τα ψιλασκασίματα της κατά το ανοιγοκλείσιμο του γκαζιού σκέφτηκα να το αφαιρέσω. Πράγματι αφαίρεσα την εξάτμιση και έξοψα την είσοδο και έξοδο του καζανιού αφαιρόντας το. Στην συνέχεια ένωσα κολόντας με έναν ανοξιδοτο σωλήνα τις δύο άκρες ενόνοντας την εξάτμιση.
Τα αποτελέσματα της ενέργειας αυτής δεν με ικανοποίησαν καθώς αυξήθηκε αρκετά η κατανάλωση της moto, χαμηλά χάθηκε το βελούδινο δούλεμα του κινητήρα και τον αισθανόμουν κούφιο. Το μόνο όφελος που παρατήρησα ήταν μια ψιλοβελτίωση λίγο πάνω από τις μεσαίες στροφές. Έτσι λίγο καιρό αργότερα αντέστρεψα την διαδικασία και ξανατοποθέτησα το καζάνι, έχοντας καταλάβει οτι θα έπρεπε να επέμβω στα καρμπυρατερ (ψάξιμο με νέες βέλονες - οι στάνταρ δεν μπορούν να ρυθμιστούν) με αμφιβολα και πάλι αποτελέσματα.
Πρόσφατα ανακάλυψα στο παρακάτω αρκετά ενδιαφέρον http://www.techtransalp.co.uk/index.html και συγκεκριμένα στοhttp://www.techtransalp.co.uk/subchamber.html έναν άλλο τρόπο για το ίδιο πράγμα. Μάλιστα υπάρχουν οι σχετικές δυναμομετρήσεις που διαπιστώνουν αντίθετα συμπεράσματα από τα δικά μου (υπάρχει και σχετική μετατροπή στο κουτί του φίλτρου αέρα). Βέβαια η μετατροπή των Άγγλων μοιάζει μη αναστρέψιμη.
5) Στην συνέχεια και προκειμένου να μπορώ να οδηγώ όρθιος σε χωμάτινες διαδρομές τοποθέτησα αποστάτες της touratech (25mm) στό τιμόνι προκειμένου να κερδίσει ύψος. Έχοντας όμως αντικαταστήσει το τιμόνι χρειάστηκε να τοποθετήσω μεταλικό σωληνάκι υψηλής πίεσης, από την τρόμπα του φρένου μέχρι τον διακλαδοτήρα στην κάτω πλάκα του πιρουνιού, καθώς το στάνταρ μήκος δεν έφτανε (κέρδισα λίγο σε δύναμη φρεναρίσματος χωρίς να χάσω σε αίσθηση). Για τον ίδιο λόγο άλλαξα την διαδρομή στις ντίζες γκαζιού περνόντας τες μπροστά από το τιμόνι. Το κέρδος στην όρθια οδήγηση ήταν μέτριο, παρατήρησα όμως πως βελτιώθηκε θεαματικά η οδήγηση στην άσφαλτο για αναβάτες του ύψους μου καθώς ύστερα από τις απαραίτητες δοκιμές μπρος - πίσω στο τιμόνι, βρέθηκε η ιδανική θέση. Η διαφορά με πριν είναι οτι πλέον το σώμα μου ήταν πιο σωστά κατανεμημένο (μην ξεχνάτε πως τα πάντα σχεδιάζονται για να λειτουργούν ιδανικά στον μέσο όρο ύψους 1,75 - 1,80). Έτσι οδηγήθηκα στο επόμενο βήμα που ήταν..
6) Πήγα την σέλα σε τεχνίτη και του ζήτησα να προσθέσει 25mm υλικού στην θέση του αναβάτη και να αντικαταστήσει τα κάλυμα με νέο. Πλέον η εντύπωση μου ήταν οτι οδηγούσα διαφορετική moto, με πάντα προς το καλύτερη συμπεριφορά. Μπορούσα να οδηγώ πιο επιθετικά καθώς ξέφυγα από την "αρακτή" και προς τα μέσα θέση οδήγησης.

Γενικές παρατηρήσεις:
- Τo κάλυμα Bagster το θεωρώ απαραίτητο για την προστασία του ρεζερβουάρ. Όμως νομίζω πως στη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα "ανοίγει" πολύ τα πόδια του αναβάτη με τα μαξιλαράκια του χαλόντας λίγο την θέση οδήγησης.
- Στην αλυσίδα μόνο βαλβολίνη. Η moto πουλήθηκε με την μαμίσια αλυσίδα και γρανάζια να είναι ακόμα σε καλή κατάσταση, με πάνω από 60.000klm (και χωμάτινα).
- Στην προηγούμενη moto είχα αρνηθεί πισματικά να βάλω κάγκελα καθώς αισθητικά μου την έσπαγαν (εκτός ίσως των touratech). Έχοντας πέσει με την moto 5 - 6 φορές (πάντα με πολύ λίγα χλμ ή εν στάση), διαπίστωσα οτι είναι σχεδιασμένη να ακουμπά σε ορισμένα σημεία: μαρσπιε αναβάτη, μαρσπιε συνεπιβάτη, χούφτες τιμονιού και ποτέ δεν είχα απώλειες (μόνο μια σε χώμα κάποιες γρατσουνιές στο πλαινό πλαστικό). Αντίθετα σε διάφορουν γνωστούς που είχαν καγκελα (κυρίως Givi) παρατήρησα οτι ενώ μερικές φορές έκαναν την δουλειά τους πολύ καλά, καποιες άλλες η μηχανή έκανε μοχλό επάνω τους και ανασυκονόταν με αποτέλεσμα σπασίματα σε πίσω φλας, χούφτες και αρκετά κτυπήματα ψηλά στο φερινγκ.
Βέβαια καμοία "σούπα" δεν είναι ίδια με άλλη και μπορεί όλα να είναι τυχαία. Η νέα moto μου έχει κάγκελα οπότε ..κτύπα ξύλο.. θα σας κρατώ ενήμερους.
- Τα ίδια θα κάνω και στο νέο transalp μου εκτός από το κόψιμο της εξάτμισης και ίσως να μην αντικαταστήσω το τιμόνι, καθώς έχει βελτιωθεί ποιοτικά και μάλλον είναι καλύτερο για όρθια οδήγηση με τους αποστάτες (δεν ανοίγουν πολύ τα χέρια καθώς είναι μικρότερο από του afrika)

Αυτά το ολίγα.
Τεάζης Γιάννης

VARABILL

• Guest
Reply #1 on: Τετάρτη 10 Ιανουάριος 2007, 16:50:59 μμ
Καλορίζικη και καλοτάξιδη. Σου εύχομαι επίση πολλά, ασφαλή και λασπωμένα χιλιόμετερα.
Στις παρατηρήσεις σου θα απαντήσω αφου ξαναδιαβάσω το κείμενό σου πιο αναλυτικά αργότερα που θά'χω χρόνο. Πάντως καλά έκανες και έβαλες κάγκελα στη καινούργια. Προσωπικά μου αρέσουν στη νεα ΤΑ (την αγριεύουν) και βέβαια από προσωπικής εμπειρίας δις, την καραπροστατεύουν 1000%.

Offline Sotos

• Global Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #2 on: Τετάρτη 10 Ιανουάριος 2007, 19:38:26 μμ
εξαιρετικό post Γιαννη. Με λεπτομερειες και επεξηγημτικό οπου πρεπει.
Πολυ καλος.

Καλοταξιδι η νεα σου κούκλα !

Dad to the bone!     Σωτήρης   -   GSA -       b 82.144km

VARABILL

• Guest
Reply #3 on: Τετάρτη 10 Ιανουάριος 2007, 22:56:23 μμ
Καλορίζικη και καλοτάξιδη. Σου εύχομαι επίση πολλά, ασφαλή και λασπωμένα χιλιόμετερα.
Στις παρατηρήσεις σου θα απαντήσω αφου ξαναδιαβάσω το κείμενό σου πιο αναλυτικά αργότερα που θά'χω χρόνο. Πάντως καλά έκανες και έβαλες κάγκελα στη καινούργια. Προσωπικά μου αρέσουν στη νεα ΤΑ (την αγριεύουν) και βέβαια από προσωπικής εμπειρίας δις, την καραπροστατεύουν 1000%.

Είχα πει ότι θα σου ξαναπαντήσω αφου διαβάσω με λεπτομέρεια.
Ε, διάβασα και με κάλυψες πλήρως. Good post!

Υ.Γ. Η μόνη ερώτηση που έχω είναι, βλέποντας το Avatar σου, αν εξακολουθεις να έχεις τη κοντή ζελατίνα? Φαντάζομαι πως επειδή βγαίνεις σε χώμα αρκετά, θα εξακολουθείς να "δουλεύεις" με τη κοντή!
« Last Edit: Τετάρτη 10 Ιανουάριος 2007, 22:58:39 μμ by VARABILL »

Offline jon t

• Rossi και πάνω !
Reply #4 on: Πέμπτη 11 Ιανουάριος 2007, 03:20:53 πμ
Είχα πει ότι θα σου ξαναπαντήσω αφου διαβάσω με λεπτομέρεια.
Ε, διάβασα και με κάλυψες πλήρως. Good post!

Υ.Γ. Η μόνη ερώτηση που έχω είναι, βλέποντας το Avatar σου, αν εξακολουθεις να έχεις τη κοντή ζελατίνα? Φαντάζομαι πως επειδή βγαίνεις σε χώμα αρκετά, θα εξακολουθείς να "δουλεύεις" με τη κοντή!
Κοντή ζελατίνα γιατί προτιμώ λίγο παραπάνω αντίσταση από τον αέρα και τον καιρό, από ανεπιθύμητους στροβιλισμούς και θόρυβο που πιθανώς θα έχει μια ψηλότερη. Φυσικά καλύτερη και ασφαλέστερη για το χώμα η στάνταρ.

VARABILL

• Guest
Reply #5 on: Πέμπτη 11 Ιανουάριος 2007, 17:44:36 μμ
Κοντή ζελατίνα γιατί προτιμώ λίγο παραπάνω αντίσταση από τον αέρα και τον καιρό, από ανεπιθύμητους στροβιλισμούς και θόρυβο που πιθανώς θα έχει μια ψηλότερη. Φυσικά καλύτερη και ασφαλέστερη για το χώμα η στάνταρ.

Γιάννη από την εμπειρία από τη δική μου ΤΑ.650 όσον αφορά το χώμα, η κοντή σαφώς λειτουργεί καλύτερα λόγω οπτικής.
Αλλά στο ταξίδι, η επιλογή μιας πετυχημένης ψιλης ζελατίνας για μένα είναι επιτακτική ανάγκη στη ΤΑ.
Και λέγοντας επιτυχημένης επιλογής, εννοώ την ερευνα ζελατίνας βάση του σωματότυπου (ύψος-βάρος) του κάθε αναβάτη.
Εγώ πχ είχα βρει το στόχο μου με τη χρήση της airmax. Τώρα στη Vara χρησιμοποιώ Kappa και είμαι super. Σημειωτέον ότι προτού καταλήξω στη ζελατίνα, ανάλογα το μοτέλο, χρησιμοποιώ όσο μπορώ περισσότερες για να μπορώ να κρίνω σωστα. (α, τώρα που το θυμήθηκα..., KostasC έχω ακόμα φυλαγμένη τη δική σου Givi που μου είχες δανείσει για δοκιμή).
Εν κατακλείδι θεωρώ πιο σωστό να αλλάζεις ανάλογα με το τι κάνεις τις 2 ζελατίνες που έχεις κρίνει ότι σου κάνουν.

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #6 on: Πέμπτη 11 Ιανουάριος 2007, 18:06:08 μμ
Γιάννη από την εμπειρία από τη δική μου ΤΑ.650 όσον αφορά το χώμα, η κοντή σαφώς λειτουργεί καλύτερα λόγω οπτικής.
Αλλά στο ταξίδι, η επιλογή μιας πετυχημένης ψιλης ζελατίνας για μένα είναι επιτακτική ανάγκη στη ΤΑ.
Και λέγοντας επιτυχημένης επιλογής, εννοώ την ερευνα ζελατίνας βάση του σωματότυπου (ύψος-βάρος) του κάθε αναβάτη.
Εγώ πχ είχα βρει το στόχο μου με τη χρήση της airmax. Τώρα στη Vara χρησιμοποιώ Kappa και είμαι super. Σημειωτέον ότι προτού καταλήξω στη ζελατίνα, ανάλογα το μοτέλο, χρησιμοποιώ όσο μπορώ περισσότερες για να μπορώ να κρίνω σωστα. (α, τώρα που το θυμήθηκα..., KostasC έχω ακόμα φυλαγμένη τη δική σου Givi που μου είχες δανείσει για δοκιμή).
Εν κατακλείδι θεωρώ πιο σωστό να αλλάζεις ανάλογα με το τι κάνεις τις 2 ζελατίνες που έχεις κρίνει ότι σου κάνουν.

Νοικιάσει ...οχι δανείσει VaraBill...

Η ψηλη ζελατίνα πιστευω οτι ειναι αυταπάτη σε αυτα τα μηχανάκια... περισσότερα προβλήματα
σου φέρνει παρά οφέλη.Οχι μονο στο χωμα αλλα και στο δρόμο-ταξίδι.
Τωρα αν το συγκρίνουμε με ευθείες,καλός καιρός-μέρα... οκ καλή ειναι και η ψηλή.
Αυτο ισχύει και για ΤΑ/ΑΤ/Vara

VARABILL

• Guest
Reply #7 on: Πέμπτη 11 Ιανουάριος 2007, 19:41:51 μμ
Νοικιάσει ...οχι δανείσει VaraBill...

Ωχ.... :'(  κάτι σαν τις βιντεοκασέτες... τη ξέχασα παραπάνω από το κανονικό.
Και.... για τι ποσό μιλάμε.... συμβιβάζεσε με μια φωτό με τα  γυμνά οπίσθια που ζήτησες να .... εκθέσω, σε άλλο thread. ;D ;D

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #8 on: Πέμπτη 11 Ιανουάριος 2007, 19:56:33 μμ
Ωχ.... :'(  κάτι σαν τις βιντεοκασέτες... τη ξέχασα παραπάνω από το κανονικό.
Και.... για τι ποσό μιλάμε.... συμβιβάζεσε με μια φωτό με τα  γυμνά οπίσθια που ζήτησες να .... εκθέσω, σε άλλο thread. ;D ;D

ΟΧΙ ΟΧΙ .... ελεος... φερτη και δε θα σου χρεώσω τιποτα... αρκει να μη δω τη φωτο   :o !!  :-X :-X :-X