'' …Το πρωι ομελετα για πρωινο και φραπεδακι ζεστο με εξτρα παραγγελια για παγακια που οταν πηγαν να τα βαλουν με τα χερια και τα βαμμενα νυχια της ..sexy ταρντανο-σερβιτορας αρνηθηκα.Ετοιμος να διασχισω την κεντρικη και προς Βορα ,Αλβανια προκειμενου να παω στην Bubva οπου εχω ραντεβου με τον νεο fbook –friend,Veljio . Aνυπομονουσα να την περασω για να δω τον δεικτη δυσκολιας που εχει αυτη η χωρα.Ειχα ρωτηση και ακουση διαφορα,το πιο παρηγορο ηταν οταν οι Αλβανοι που ρωταγα στην Αθηνα ελεγαν : ‘’φιλαρακι ,εδω ειναι πιο επικυνδυνα!!!’’ Α! Ναι! Μενω στον Αγιο Παντελεημωνα ! Χαρηκα λοιπον που σαν ‘’μαχιμος΄΄ θα περνουσα σε μια αλλη ‘’μαχιμη’’ και καλα χωρα!Διασχιζω λοιπον την Στρουγκα την τελευταια Σκοπιανη πολη και κανα 30- αρι χλμ μετα μπαινω στην Αλβανια! Στα συνορα τα γνωστα,κανενα προβλημα,οσα αμαξια ειχε η ουρα περιμενα και περασα. Μπαινω στην χωρα και βλεπω κατι εντυπωσιακα πολυβολεια που σε παραπεμπουν σε αλλη εποχη,λες και ειναι ετοιμοπολεμα,αλλα σε αλλη χρονολογια!!! Η διαδρομη εντυπωσιακη,στροφες επι στροφων και μια πινακιδα να μου θυμιζει...’’GREECE-296,
TIRANA-115 ‘’ ! Συνανταω μια νεροπολη[ με τεχνιτη λιμνη]oπου ολοι μαλλον οι κατοικοι πλενουν αυτοκινητα για να ζησουν.Οι υπολοιποι εχουν καφενεια,παντοπωλεια η’’ πουλανε φρουτα σε παγκους.Το νερο παντως ‘’τρεχει’’ αφθονο.Συνεχιζω σε μια πανεμορφη διαδρομη διασχιζωντας την πολη LIBRAZHD και πηγαινωντας προς το ELBASAN οπου συναντω δαση και ποταμια να τρεχουν διπλα στον δρομο ο οποιος ειναι ανεκτος.Σαν να εισαι στην Β.Ευβοια ας πουμε.Εντυπωσιαζωμε με το ποσα αυτοκινητα με Ελληνικα νουμερα εχω δει απο τα Σκοπια ως εδω λες και ειμαι σε Ελληνικα χωρια! Διασχιζω το ELBASAN και πηγαινωντας προς τα Τιρανα ανεβαινω σε υψομετρο 1400 μετρα περιπου οπου συναντω τον ουρανο και μια αγρια ομορφια της φυσης .Εδω πανω στην ερημια ,πωλητες εχουν στους παγκους τα φρουτα τους! Συναντω κατα καιρους και αλλες μηχανες να πηγαινουν αντιθετα απο μενα,δεν βλεπω πινακιδες.Mετα απο πολυ στροφιλικη και κατεβαινωντας προς τα Τιρανα ψαχνω αυτοκολητα για την μηχανη και μου μιλαν Ελληνικα! ‘’φιλο ,τι θελει?’’ Χαιρομαι,μπαινω στα Τιρανα και γινετε ενας οδικος χαμος! Οδηγικη αναρχια,αλλα λιγο καλυτερα απ’οτι στην Κωσταντινουπολη! Χα!χα! ..εμπειριες! Πεφτω πανω σ’ενα μαγαζι με σουβενιρ οπου η πωλητρια [δεν εχω Αλβανικα χρηματα μαζι μου,μονο χαρονομισματα των 5 ευρω και διφραγκα] ζαχαρωνει 10 ευρω! Για 2 μαγνητακια και 3 αυτοκολητα!!! [ουτε στην...Γαλλια να ηταν]Δεν διαπραγματευετε τιποτα! Τις τα πεταω πισω και αγοραζω με 5 ευρω στο διπλα μαγαζι αυτα που θελω! Βλεπω ενα αστυνομικο με βεσπακι και φωναζωντας του προς τα που θα παω,αφου μου απαντα στα... Ιταλικα! και βλεπω οτι δεν βγαζω ακρη τον προσφωνω με το γνωστο..’μακακα’’και ανταποκρινεται!!! ‘’φιλο....της πουτανας γινεται εδω,ε? ‘’ σε απταιστα Ελληνικα! Χαρηκε κιολας! Αμεσως γινετε ευγενικα ο οδηγος μου και με οδηγη στην εξοδο της πολης δειχνωντας μου τον δρομο. ‘’γεια σου ,ρε’’ ,τον χαιρετω! Συνεχιζω μεχρι την πολη Shkoder,φουλαρω σ’ενα βενζιναδικο πληρωνοντας σε ευρω και περνωντας πισω αλβανικα χρηματα ,τοσα οσα ηθελα για κανα νερο εως οτου βγω απ’την χωρα.Απο δω και περα ειναι εμφανης η χειροτερη κατασταση των χωριων και των πολεων που διασχιζω σε σχεση με τα προηγουμενα. Εδω ο πολιτισμος απεχει περισσοτερο! Επισης βλεπω πολλες μαντρες με τρακαρισμενα η’’ διαλυμενα αυτοκινητα!!! Αρχιζω να πιστευω οτι τον φτιαξανε τον δρομο μια και βλεπω 2 λουριδες κυκλοφοριας και μπαρες μεχρι που αρχιζει το μαρτυριο....Τα τελευταια 40 χιλιομετρα τα εκανα σε 3 ωρες!!! Οι λακουβες απο τον χωματοδρομο που διασχιζω...ατελειωτες! Μονο 1η και 2α ταχυτητα εβαζα,δεν τελειωναν με τιποτα ! Ουτε η ΕΛΠΑ σε καλυπτει εδω! Αν κατι γινοταν ,θα αρχιζε αλλη περιπετεια! Τελικα ..τερματισα! Στα συνορα με το Μαυροβουνιο! Ημουν ομως ασπρος! ...απ’την σκονη λεμε! Ηταν μια καλη εμπειρια ,μια και δεν υπηρξε κανενα προβλημα. GOOD BY ALBANIA !
Welkome Montenegro! Ευρω και πολιτισμος! Στα συνορα οι τελωνειακοι ψηφιζανε για το ποιος εφτανε ποιο ασπρος απ’την σκονη! ...και κρυφογελαγανε! Χα!χα! ..και γω μαζι,φυσικα! Η ζωη θελει ΧΟΥΜΟΡ !!! Ο ελεγχος διαβατηριου γρηγορος και η αγρια ομορφια του Μαυροβουνιου μπροστα μου...στροφες ,λιμνες ,πρασιναδα ,ολα μαζι! Εως την PONTORICA,μια μικρη πολη που φουλαρα βενζινη και ...’’ξεχυθηκα ‘’ για την BUDVA την πρωτευουσα.Οριο 70 χλμ και καλο ειναι να το ακολουθης.Κατεβαινωντας προς την πολη εν μεσω πολλων στροφων φτανω τελικα στην πολη οπου μπαινωντας [λεγετε και Μονακο της Αδριατικης] πεφτω πανω σε κατι κορμια τυπου ‘’BAYWATCH!!!’’ ...και ανοιγει το στομα μου ...αλλα και το κρανος για να βλεπω καλυτερα!!! Τελικα που ηρθα? Χαχα! Βρισκω το hotel και μια και ειναι 30 μετρα απ’την παραλια ριχνω την πρωτη βουτια του ταξιδιου! ΑΑΑ! Δροσια! Σε λιγο βρισκω τον φιλεληνα φιλο μου Vejlo οπου με ρωταει για τον Λεωνιδα και τους 300 εξηγωντας μου ποσο ενθουσιασμενος ειναι! Αφου ηπιαμε κατι μπυρες στο BMW-club οπου συχναζει,για την υποδοχη στην συνεχεια γνωρισα την ευγενικη του οικογενεια στο σπιτι του! Μια βολτα ,αργα πια ,στο καστρο της πολης που σφυζει απο ζωη, φωτισμενα γραφικα σοκακια,μπαρακια,τουριστικα,εστιατορια αλλα και απο την ‘’περατσαδα’’ με τα club’s ...ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ! To πρωι θα πιναμε καφε με τον Veljo και θα χαιρετιομαστε εκει. Κριμα να αφηνης πισω σου ωραια ατομα ,ομως το ταξιδι συνεχιζεται και αυτο ειναι παρηγορο!
Αφηνω πισω μου την BUDVA και συνεχιζω για το DUBROVNIK και την Kροατια. Σημερα εχω να κανω μονο 130 χιλιομετρα! Γλυτωνω καμμια 50αρια χιλιομετρα περνωντας ενα ferry απο το Κotor [1,5 ευρω] και φτανω στα συνορα με την Κροατια οπου εχει μια σχετικη ουρα χωρις ομως να με αργει. Πλησιαζωντας το Dubrovnik φαινεται εντυπωσιακο.Να κατι φωτος να θυμομαστε στα γεραματα και βρισκω γρηγορα το ξενοδοχειο. Απο κατω ειναι η θαλασσα και το 2ο μπανακι στην Αδριατικη εινα γεγονος! Το απογευμα ανακαλυπτω το μοναστηρι πανω απο την πολη οπου και τραβαω ομορφες εικονες με την καμερα και αφου δεν χορταινει το ματι κατεβαινω στην παλια πολη,αφηνω την μηχανη σε δημοσιο parking και χανομαι στην πολη και το καστρο για ατελειωτες βολτες ! Ενα διαλειμμα για πιτσα και μπυριτσα επιβαλετε! Η αληθεια ειναι οτι ετρωγα για να φαω γιατι με τοσες εικονες που εβλεπα δεν αισθανομουν πεινα .Διψουσα ομως και τα μπυρονια ειναι το μοναδικο φαρμακο! Ειχα και τον φιλο μου τον Γιωργο που τις μετρουσε τηλεφωνικα! [ στο τελος του ταξιδιου εβγαλε και πορισμα...’’πρεπει να ηπιες γυρω στις 60 !!! ‘’ ειπε! ] Η πολη φανταστικη, ολα καθαρα και περιποιημενα ,τα μαγαζια απλα και ο κοσμος φιλικος. Αφου ελιωσα στην βολτες ειχε παει πια 11 η ωρα ομως εγω ηθελα να πιω ενα ποτακι ακομα και το ηπια στο Biker’s café μαζι με εναν Αγγλο μοτοσυκλετιστη και εναν ντοπιο λεγοντας τα..’’δικα μας’’!
To πρωι θα αναχωρουσα νωρις για το Ζαγκρεμπ κανωντας 570 δυσκολα , μου ειχαν πει,χιλιομετρα ,λογω δρομου,στροφες ,οριο ταχυτητας[70 χλμ] .Ετσι ξυπνησα νωρις μπας και περναγα απο το Μοσταρ στην Βοσνια η’’ απο ενα φοβερο παρκο με καταρακτες κοντα στο Ζανταρ.Ομως το μπροστινο μου λαστιχο ειχε αλλη αποψη μια και ειχε μισο-‘’κατση’’.Ευτυχως μεσα στην πολη,ετσι με την βοηθεια ενος ντοπιου μοτοσυκλετιστη βρηκαμε συνεργειο και μου το φτιαξανε ζητωντας βεβαια στην αρχη ...28 ευρω για ενα μπαλωμα και ενα αντιβαρο στην ζαντα!!!! Τελικα ,αφου βρηκαμε και αλλη τρυπα εδωσα 11 ευρω και εφυγα!
Στις 11.00 ξεκινησα τελικα και γλυστρωντας σαν φιδι ,υπερεβαινα λιγο το οριο,πηγαινωντας με 80-90 χλμ αλλα οι στροφες ηταν ατελειωτες ,η προσπεραση ,δυσκολοτερη.Περασα 2 φορες απο ‘’λουριδες ‘’ γης της Βοσνιας ,τον εντυπωσιακο ποταμο Neretva, αλλα μονο τις πινακιδες προς Μostar & Serajevo καταφερα να δω εξαιτιας της καθυστερησης του ελαστικου. Ο ουρανος ,η φυση γενικοτερα,οι ‘’γνωστοι ‘’ πωλητες της εθνικης ,ολα ‘’εδεναν’’ μεταξυ τους περιεργα! Αυτα μεχρι και λιγο μετα το Zadar,εκει μπηκα σε εναν ευρωπαικο αυτοκινητοδρομο πληρωνοντας για 200 χιλιομετρα ,16 ευρω και βγηκα σφαιρα στο Ζagreb αφου πρωτα στην εθνικη οδο ενα ελληνικο πουλμαν μου εκανε ‘’αβαντα’’ κορναρωντας ‘’καραβισια’’ βλεπωντας τα ελληνικα μου σηματα και δινωντας μου τις ευχες τους στο βενζιναδικο που φουλαραμε! Στο Ζagreb με περιμενε ο πιτσιρικας φιλος μου Ιvek Mali o oποιος μου εκανε μια μινι ξεναγηση,κυριως στις μπυρες [και ο αλλος ακομα τις μετραει!] αγορασα σουβενιρ ανταλαξαμε ιστοριες και τελικα φαγαμε το γνωστο φαγητο συνφωνοντας οτι οι....Ελληνιδες ειναι πανεμορφες!!! [αν δεν παινεψης το σπιτι σου..] Οι μισθοι στην Κροατια ειναι γυρω στα 400 [βασικος] και ο Ιvek, ηθελε να κεραση τα παντα! Του θυμισα οτι θα μπορουσε ναναι ...γιος μου[ηλικιακα] και χαλαρωσε ,χαχα! Thank you Ivek, welcome in Athens !!!
''