Hellas Transalp Forum

Ντίζα συμπλέκτη

g0ng · 7489

Offline g0ng

• Οδηγάρα
on: Παρασκευή 17 Ιούλιος 2009, 17:44:27 μμ
Χθες κάνοντας αλλαγή λαδιών παρατήρησα την ντίζα συμπλέκτη με κομένο ένα συρματάκι. Είμαι στα 60.000km.
Απο δαβανόπουλο (Θεσ/νικη) κάνει 25€. Το θέμα είναι αλλαγή μπορώ να κάνω μόνος;

Λίγο που έψαξα στο φορουμ δεν έχει σαφής οδηγίες. Μπορεί κάποιος να περιγράψει πως γίνεται η αλλαγή; Παρατηρούσα το σύστημα πως "δενει" πάνω στο κιβώτιο αλλά δεν κατάλαβα τι πρέπει να βγάλω για να γίνει η αλλαγή.

Χρειάζεται να βγουν και πλαστικά;

ευχαριστώ

Offline daha

• Απλός οδηγός
  • Θεριό ανήμερο!
Reply #1 on: Τρίτη 21 Ιούλιος 2009, 06:56:27 πμ
Η αλλαγή αναφέρεται λεπτομερώς στο haynes manual. (αν δεν το έχεις pm μου)

Είναι σχετικά εύκολη διαδικασία, στην ουσία λύνεις την ντίζα απο την μανέτα του συμπλέκτη και απο την δεξιά πλευρά του κινητήρα. Μετά δένεις την πάνω πλευρά της παλιάς ντίζας με την κάτω της καινούριας (με μονωτική ταινία. Φαντάζομαι θα σου έχει τύχει να χρησιμοποιησεις ατσαλίνα) και τραβάς την κάτω πλευρά της παλιάς ντίζας μέχρι να βγεί τελειώς και να μείνει στην θέση της η καινούρια.

Μεγάλη προσοχή η παλιά με τη νέα ντίζα να δεθούν ευθυγραμμισμένα και όχι η μια δίπλα στην άλλη γιατί η ντίζα περνάει απο ένα πλαστικό που την συγκρατεί στον σκελετό της μηχανής. Αν τις δέσεις δίπλα δίπλα τότε θα τραβήξεις και θα βγάλεις και το πλαστικό μαζί (το οποίο είναι σε πολύ δύσκολο και στενό σημείο και θα σου πάρει ώρα να το ξαναβάλεις).

Κι έχω ένα τσίρκο ηλεκτρικό μες στο μυαλό μου που έχει όρια και μια ελευθερία ζόρικια.

Offline g0ng

• Οδηγάρα
Reply #2 on: Τετάρτη 27 Ιούλιος 2011, 17:23:45 μμ
πως ρυθμίζουμε τη ντίζα συμπλέκτη; Εννοώ σε ποια θέση πρέπει να αποσυμπλέκει η μανέτα όταν την πατάμε;

Πχ το έχω ρυθμισμένο ψηλά (δεν ξέρω και την ορολογία!) δηλαδή με το που πατάς λίγο να αποσυμπλέκει. Είναι σωστή ρύθμιση; Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης που σφίγγουμε τους ρεγουλατόρους η μανέτα πρέπει να είναι πατημένη; Ή δεν παίζει ρόλο;

Offline azwros

• Rossi και πάνω !
  • Ερωτας με την πρώτη ματιά!!
Reply #3 on: Τετάρτη 27 Ιούλιος 2011, 17:38:40 μμ
Η ντίζα πρέπει να έχει ένα ελαφρός "κενό" όταν πατάμε την μανέτα, γιατί αλλιώς υπάρχει περιπτωση να πατινάρει!!
ΟΧΙ μόλις αγγίζεις την μανέτα να αποσυμπλέκετε αμέσως!!! ΠΡΟΣΟΧΗ

Δεν   πλαλάου!!!!
γιατί νουγάου!!!! γκε γκε;;
[img]http://farm3.static.flickr.com[img]

McGyver

• Guest
Reply #4 on: Τετάρτη 27 Ιούλιος 2011, 17:44:26 μμ
Clutch lever freeplay: 10 - 20 mm

Offline Hypersonic

• Γιώργος... Mr. Anderson
  • Rossi και πάνω !
  • Μπαμπάς * 2
Reply #5 on: Τετάρτη 27 Ιούλιος 2011, 17:47:13 μμ
Και συμπληρωνω.....

Οπως τα λες, ειναι μαλλον λαθος η ρυθμιση...

Η σωστη -και μοναδικη- ρυθμιση: η ντιζα να ειναι τοσο σφιχτη, οσο χρειαζεται ωστε ο τζογος (ελευρερο παιξιμο) που θα εχει η μανετα να ειναι 1-2* εκατοστα στην ακρη της μανετας... δηλ να κουνιεται ελευθερα...

Πιο σφιχτη ντιζα (μικροτερος τζογος) σημαινει οτι μπορει να μη συμπλεκει τελειως ο συμπλεκτης (επειδη τον τραβαει η ντιζα)
Πιο χαλαρη ντιζα (μεγαλυτερος τζογος) σημαινει οτι μπορει να μη αποσυμπλεκει τελειως ο συμπλεκτης (επειδη δεν τον τραβαει η ντιζα αρκετα οταν πατας τη μανετα)

*σωστα θυμαμαι ειναι 1-2εκ

Η μανετα ΔΕΝ πρεπει να ειναι πατημενη. Πατημενη δε μπορεις να ρυθμιζεις τζογο.

Κανονικα ρυθμιζεις τον πολυ τζογο απο τους 2 κατω ρεγουλατορους και οχι απο αυτον της μανετας... αυτος ειναι για μικρορυθμιση (ή καποια εκτακτη ρυθμιση)

Offline g0ng

• Οδηγάρα
Reply #6 on: Τετάρτη 27 Ιούλιος 2011, 18:00:29 μμ
άρα αν δεν κάνω λάθος το ρεγουλατόρο πρέπει να τον "βιδώσω", ώστε να μην αποσυμπλέκει κατευθείαν

Offline Hypersonic

• Γιώργος... Mr. Anderson
  • Rossi και πάνω !
  • Μπαμπάς * 2
Reply #7 on: Τετάρτη 27 Ιούλιος 2011, 21:07:06 μμ
Ναι.... προς τα "μεσα" χαλαρωνει το συρματοσκοινο

Offline Βουνίσιος

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #8 on: Πέμπτη 28 Ιούλιος 2011, 23:43:23 μμ

Offline stamatis

• Μέλος HTC
  • Απλός οδηγός
  • ΜΑΓΚΕΣ.... ΚΑΒΑΛΑΤΕ ΟΣΟ ΚΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ !!!
Reply #9 on: Πέμπτη 15 Δεκέμβριος 2016, 02:59:36 πμ
  Καλησπερα ,  μηπως  ξερει  κανεις  το ακριβες  μηκος  της  ντιζας  του  συμπλεκτη !