Hellas Transalp Forum

ΚΤΜ 950 adventure ’05 Εντυπώσεις μετά από 5 μήνες και 9.000χλμ

επισκέπτης · 33364

Offline fotisalp

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Μετά από ένα σεβαστό αριθμό χιλιομέτρων και κυρίως μετά και την τελευταία εκδρομή στη Ροδόπη όπου το ΚΤΜ οδηγήθηκε μονοκάβαλο στο χώμα με κατάλληλα ελαστικά (Karoo) είμαι σε θέση να διατυπώσω την ολοκληρωμένη άποψή μου για τη μοτοσικλέτα αυτή.
Να προλάβω αυτούς που ούτως ή άλλως δεν την γουστάρουν και να τους πω ότι το topic δεν τους αφορά. Κάποιοι όμως έχουν ζητήσει τη γνώμη μου  και σε αυτούς απευθύνομαι.

Καταρχήν να υπενθυμίσω ότι ήμουν κάτοχος ΤΑ 600 ’96 για 9 χρόνια και έχω κάνει πολλά ταξίδια ασφάλτινα και χωμάτινα. Επίσης έχω ένα ΚΤΜ 400 EXC για ερασιτεχνικό enduro. Αυτά τα λέω γιατί έχουν τη σημασία τους. Πάμε λοιπόν.

Εξοπλισμός κόκπιτ: Ψηφιακό κοντέρ, αναλογικό στροφόμετρο. Ψιλοσπαρτιάτικα πράγματα.  Ένας ολικός και 2 μερικοί χιλιομετρητές (χρήσιμο το να έχει 2), δείκτης θερμοκρασίας, ώρα και ένας 3ο χιλιομετρητής που ενεργοποιείται και εμφανίζεται αυτόματα όταν μπαίνει η ρεζέρβα και αρχίζει να μετράει χλμ. Από εκείνη τη στιγμή υπολογίστε 40-50χλμ ακόμα αυτονομία.

Κατανάλωση-αυτονομία: Παρά το γεγονός ότι έχει καρμπυρατέρ και 950 κυβικά είναι πιο οικονομικό από το ΤΑ 600 που είχα αλλά σίγουρα πιο βενζινοβόρο από οτιδήποτε έχει ψεκασμό (ΚΤΜ 990, GS 800/1200 κλπ). Η μέση κατανάλωση στο δικάβαλο ταξίδι είναι 6-6,5lt/100km με συντηρητική οδήγηση (όχι άσκοπες επιταχύνσεις, 140-150 στην εθνική). Αυτό σε συνδυασμό με το  22lt ρεζερβουάρ του δίνει μια αξιοπρεπή αυτονομία της τάξης των 350χλμ (αρκετά πάνω από το ΤΑ μου). Στο χώμα στη Ροδόπη πρόσεξα ότι καίει περισσότερο, 7-7,5lt/100km αλλά δεν μπορώ να πω ότι αυτό ήταν με συντηρητικούς ρυθμούς κάθε άλλο! Στην πόλη δεν το έχω μετρήσει, δεν ξέρω τι καίει.

Άνεση στο ταξίδι: Είμαι από αυτούς που δε συμπαθούν τις δίτροχες σαλοτραπεζαρίες οπότε τα κριτήρια μου ίσως είναι διαφορετικά από άλλους. Η κάλυψη από τον αέρα είναι επαρκέστατη και αφορά και τα πόδια (είμαι 1.76). Τη σέλα τη βρήκα απροβλημάτιστη, στάση σώματος με φυσικές γωνίες. Ο συνεπιβάτης επίσης κάθεται καλά, μάλιστα η γυναίκα μου που έχει κάτσει και σε διώροφες σέλες τύπου Vara προσωπικά προτιμάει το ότι στο ΚΤΜ ο συνεπιβάτης μπορεί, ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες, να κολλήσει στον αναβάτη και να γίνει ένα σώμα. Κατά τα λοιπά ταξιδεύει  άνετα με ό,τι ταχύτητα θέλετε έως τα 170-180. Στο δικό μου πρόσεξα σε κάποιες στροφές κάποιους υψίσυχνους κραδασμούς στα χέρια και θέλω να πειραματιστώ με άλλα γκριπ, πιο μαλακά. Όχι κάτι προβληματικό πάντως.

Άνεση στην πόλη: Σε πηγμένο δρόμο δεν είναι ό,τι καλύτερο όπως αντιλαμβάνεστε, καθώς είναι ψηλό και δυσκολεύει τους πολύ στραμπουληχτούς ελιγμούς. Επίσης ειδικά το καλοκαίρι ζεσταίνεται εύκολα καθώς ο κινητήρας είναι πακτωμένος από τα ρεζερβουάρ και δεν παίρνει αέρα οπότε ανάβει πολύ εύκολα το βεντιλατέρ και σε ενοχλεί. Γενικά δεν είναι μηχανή για καθημερινή μετακίνηση σε μποτιλιαρισμένους δρόμους. Για όσους αρέσκονται στα ινδιάνικα εννοείται ότι είναι η κατάλληλη μηχανή.

Άνεση στο χώμα: στο χώμα ταξιδεύει τους αναβάτες του άνετα και γρήγορα χωρίς να κουράζει. Αν όμως οι αναρτήσεις είναι με σφιχτή ρύθμιση θα πρέπει να πηγαίνει σβέλτα ώστε να μη μεταφέρονται οι ανωμαλίες. Αλλιώς ρυθμίζεις τις αναρτήσεις στο μαλακό και πας χαλαρά.

Κινητήρας: Δεν θα πω πολλά, έχει παραπάνω δύναμη απ’ ό,τι θα χρειαστείτε ποτέ. Θα επιταχύνει αστραπιαία χωρίς κομπιάσματα, θα προσπεράσει δικάβαλο και φορτωμένο χωρίς δεύτερη σκέψη, θα μπει στα κόκκινα για πλάκα. Πολύ δυνατός και εύστροφος κινητήρας. Ένας μεγάλος μύθος είναι ότι «το μηχανάκι αυτό δεν οδηγιέται χαλαρά». Αυτό είναι παντελώς λάθος, ο κινητήρας μπορεί να γουργουρίζει χωρίς πρόβλημα γύρω στις 3.000 σαλ και να κινείται δικάβαλο σε ορεινούς δρόμους. Το «χαλαρά» και το «ινδιάνικα» είναι στο μυαλό μας.

Αναρτήσεις-πλαίσιο:  Πολύ  καλό πακέτο! Η WP δεν έχει αποκτήσει τη φήμη με αέρα κοπανιστό. Κατά τη γνώμη μου ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην κατηγορία. Πηρούνι με 3 ρυθμίσεις (προφόρτιση, απόσβεση συμπίεσης και απόσβεση επαναφοράς) και αμορτισέρ με 4 (υδραυλική προφόρτιση, απόσβεση συμπίεσης χαμηλών και υψηλών ταχυτήτων και απόσβεση επαναφοράς). Δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρείτε αυτές που σας ταιριάζουν. Και ρυθμίζονται και εύκολα κατά περίσταση. Και όταν έρθει η ώρα με ένα σέρβις στην αντιπροσωπία WP γίνονται καινούριες. Το πλαίσιο είναι άκαμπτο και πραγματικά ξυράφι (πως λέμε ΤΑ 600, καμία σχέση).

Οδική συμπεριφορά στην άσφαλτο: Στις ευθείες και στα πολλά χιλιόμετρα είναι σταθερό και εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη. Στα στροφιλίκια είναι σκέτη απόλαυση. Οδηγιέται με ό,τι στυλ θέλετε  αργό, γρήγορο, φρένα βαθιά στη στροφή, απότομα πλαγιάσματα, άγρια κατεβάσματα, κρέμασμα από τη μηχανή, σπάσιμο μέσης κλπ. Προσωπικά οδηγώ  χαλαρά και απολαμβάνω το γεγονός ότι όταν θέλω μπορώ να γείρω περισσότερο, να έχω άμεσα περισσότερη δύναμη, δυνατά φρένα κλπ. Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα μεταμορφώνεται αυτό το μηχανάκι…

Οδική συμπεριφορά στο χώμα:  Αυτός είναι για μένα ο βασικός λόγος που θα αγοράσει κάποιος αυτή τη μηχανή. ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ON-OFF εργαλείο. Απλά οδηγιέται σαν enduro. Και επειδή οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτό εξηγούμαι: διαλέγεις τη γραμμή σου ατενίζοντας το δρόμο μπροστά σου, σηκώνεσαι, ανοίγεις το γκάζι και μετά η μηχανή τα κάνει όλα, καταπίνει τα πάντα. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να τοποθετείς σωστά το σώμα σου πάνω στη μηχανή και να μεταφέρεις φόρτιση στα σωστά σημεία τις σωστές στιγμές και να χειρίζεσαι το γκάζι. Και η σχεδίαση της μηχανής (γιατί ακριβώς για αυτό σχεδιάστηκε) σε βοηθάει πολύ. Τα ρεζερβουάρ είναι στενά με αποτέλεσμα τα γόνατα να μαγκώνουν και να χειρίζονται τη μηχανή πανεύκολα (έχει σχεδόν τα ίδια ανοίγματα με το EXC!), η σέλα σου επιτρέπει να μετακινείσαι από τέρμα πίσω μέχρι πάνω από το τιμόνι σχεδόν, ελάχιστο τμήμα της μοτοσυκλέτας προεξέχει πίσω από ύψος του πίσω άξονα και και και (ακόμα ανακαλύπτω χαρακτηριστικά που υπάρχουν ακριβώς για να πηγαίνει έτσι στο χώμα)…  Από εκεί και πέρα ό,τι και να βρεθεί στο δρόμο σου θα το περάσεις (καλά, δεν περνάει και μέσα από τοίχους, είπαμε). Δε χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι και να αγωνίζεσαι να αποφύγεις εμπόδια που μια άλλη μηχανή θα είχε πρόβλημα. Βλέπεις ξαφνικά τη φυτευτή κοτρώνα μπροστά σου? Το λούκι? Την άμμο? Ανοίγεις το γκάζι να ελαφρύνεις το μπροστινό, ρίχνεις το σώμα πίσω και έληξε. Κομμάτια που με το ΤΑ έλεγα ωχ θα βροντήξει, ωχ θα κοπανήσει, ωχ θα βογγήξει, ωχ θα κολλήσει, απλά το ΚΤΜ τα περνάει και χασμουριέται. Ατέλειωτα παντιλίκια, στρίψιμο με ανάποδα τιμόνια ο χωματόδρομος γίνεται παιδική χαρά. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους μπορεί να μαζέψει εύκολα χιλιόμετρα γι’ αυτό και δεν χαζεύεις τριγύρω, αλλά προσηλώνεσαι απόλυτα σε αυτό που κάνεις. Αν τώρα θέλεις να χαζέψεις, δεν θέλεις ή δεν ξέρεις να πας έτσι, τότε κάθεσαι στη σέλα και πας χαλαρά περνώντας πάνω από σχεδόν οτιδήποτε μονοκάβαλος ή δικάβαλος.
Ένα άλλο συμπέρασμα που βγαίνει από όλα αυτά είναι ότι μπορείς να οδηγείς στο χώμα όλη μέρα (πχ σε συνθήκες χωμάτινου ταξιδιού), σβέλτα και απολαυστικά και στο τέλος να είσαι ξεκούραστος. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση, γιατί στο χώμα τα χοντρά λάθη τα φέρνει συχνά η κούραση…
Τέλος να πω  ότι η μηχανή χάρις στο πολύ καλό πλαίσιο και αναρτήσεις κάνει εντυπωσιακά πράγματα ακόμα και με τα μαμά λάστιχα που είναι street oriented. Αν όμως φορέσεις και Karoo…

Αξιοπιστία: Μέχρις στιγμής (34000χλμ στο κοντέρ) καμία σημαντική βλάβη. Άλλωστε τα 950 του 2005 δεν είχαν τυχαία 3ετή εγγύηση. Τα ρουλεμάν λαιμού αλλάχτηκαν στο μεγάλο σέρβις ( ο μάστορας είπε ότι «δάγκωναν»…). Ένα ίδρωμα λαδιού από ένα o’ring στο σημείο που ένας σένσορας έμπαινε στον κινητήρα, αυτά. Στη Ροδόπη οδηγήθηκε ψυχωμένα και δεν έβγαλε κιχ. 
Αλλαγές λαδιών σκοπεύω να κάνω μόνος όπως και στο ΤΑ, άλλωστε  online βρίσκεις owner’s και repair manual. Αυτό που έχω ακούσει είναι ότι είναι προβληματικής σχεδίασης και μειωμένης αξιοπιστίας ένα εξάρτημα του υδραυλικού συμπλέκτη με αποτέλεσμα κάποια να θέλουν αντικατάσταση κάθε 10-15.000 χλμ. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει για τα τελευταία μοντέλα αυτό,  πάντως με την πρώτη ευκαιρία θα το αντικαταστήσω προληπτικά με ένα after market που υποτίθεται εξαλείφει το θέμα.

Στο δια ταύτα: Οι παρατηρητικοί θα πρόσεξαν ότι η μεγαλύτερη παράγραφος του κειμένου είναι αυτή που αφορά το χώμα. Κι αυτό λέει πολλά και λέει κυρίως το εξής: Αν δεν σκοπεύεις να εκμεταλλευτείς τις ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ δυνατότητες που έχει αυτό το μηχανάκι στο χώμα τότε ίσως δεν θα έπρεπε να  σκεφτείς να το πάρεις. Διότι θα βρεις κάτι που θα ταξιδεύει πιο άνετα (Vara, Capo,Vstrom κλπ), κάποιο που στην πόλη θα είναι παπί (Transalp, GS 650), κάποιο που θα έχει καλύτερη μεταπώληση (GS 1200) και πάει λέγοντας.  Αν όμως ψάχνεις μια μηχανή που να είναι  απολαυστική στην άσφαλτο σαν funbike, να ταξιδεύει χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις και όταν μπαίνει στο χώμα να σε κάνει να παραμιλάς και να έχεις ένα χαμόγελο μέσα από το κράνος μέχρι τ’ αυτιά, ε τότε πάρτη και  καλά χιλιόμετρα.

ΥΓ Αν με ρωτούσατε πιο μηχανάκι θεωρώ διάδοχο του ΤΑ 600 ανάμεσα στο ΤΑ 700 και το ΚΤΜ θα σας έλεγα το ΚΤΜ.
Αν με ρωτούσατε τι άλλο κοίταξα πριν την αγοράσω θα σας πω ότι μόνο με GS 1200-800 μπορεί να συγκριθεί. Το μεν 1200 για μένα είναι υπερκοστολογημένο, με 19άρη τροχό και με ένα μπροστινό σύστημα  (telelever) που θα σε περάσει από παντού αλλά σίγουρα όχι με την ίδια ταχύτητα, την προβλεψιμότητα και την απόλαυση. Το GS 800 είναι όμορφο και πραγματικό on-off αλλά υπολείπεται σε δύναμη, προστασία από αέρα και ποιότητα αναρτήσεων (άρα και στον παράγοντα fun στο χώμα). Θα ήταν η επιλογή μου αν δεν υπήρχε το ΚΤΜ.

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #1 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2008, 06:20:19 πμ
σκορτσάρει σε χαμηλές ταχύτητες με 1η 2α ? (σίγουρα περισσότερο απο το ΤΑ υποθέτω, αλλά πόσο)
Όταν λες ζέστη στον κινητήρα, επιβάλλεται και η αλλαγή τελικών ?

Offline fotisalp

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #2 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2008, 06:48:29 πμ
Όχι, γιατί το υποθέτεις αυτό?
Η αλλαγή τελικών δε νομίζω ότι βελτιώνει ιδιαίτερα τα πράγματα.Είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσεις-ανεχτείς...

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #3 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2008, 07:01:39 πμ
Όχι, γιατί το υποθέτεις αυτό?
Η αλλαγή τελικών δε νομίζω ότι βελτιώνει ιδιαίτερα τα πράγματα.Είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσεις-ανεχτείς...

έχει τέτοια φήμη

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • mods
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #4 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2008, 14:37:25 μμ
Από καταναλώσεις λαδιού (σνάλογα με τον τρόπο που οδηγείς)?
Μαγαζιά για σέρβις βρίσκεις εύκολα ή μόνο σε αντιπροσωπεία/εξουσιοδοτημένα?

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline M. I. Pagalos

• ΕΞΕΡΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!
  • Rossi και πάνω !
  • Όλα είναι δρόμος...Keep going!
Reply #5 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2008, 16:06:55 μμ
  Πολύ καλή παρουσίαση. Είσαι και αντικειμενικός εκτός των άλλων. Βγάλαμε χρήσιμα συμπεράσματα.

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ 'ΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ?). ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!

Offline fotisalp

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #6 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2008, 16:33:31 μμ
έχει τέτοια φήμη

Για φήμη τέτοια δεν ξέρω. Στις πολύ χαμηλές μπορεί να σκορτσάρει λίγο  αλλά, λόγω ευστροφίας, στην πράξη αυτό δεν προβληματίζει. Από τη στιγμή που ο κινητήρας δουλεύει μια χαρά στις 3.000σαλ το τι κάνει από εκεί και κάτω προσωπικά δε με απασχολεί. Φαντάζομαι με καρμπυρατεράτο μοτέρ και με τέτοιο μεγάλο εύρος απόδοσης (μετά τις 5.500 και μέχρι τα κόκκινα στις 9.500 ο κινητήρας γίνεται άλλο πράγμα) δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν προβληματίζεσαι όταν ρολάρει με χαμηλές στροφές.

Offline fotisalp

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #7 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2008, 16:39:19 μμ
Από καταναλώσεις λαδιού (σνάλογα με τον τρόπο που οδηγείς)?
Μαγαζιά για σέρβις βρίσκεις εύκολα ή μόνο σε αντιπροσωπεία/εξουσιοδοτημένα?

Από κατανάλωση λαδιού στο καλοκαιρινό ταξίδι (δικάβαλο,φορτωμένο) πρέπει να μου έκαψε περί τα 150-200cc λάδι στα 1000χλμ. Με πιο σπορ οδήγηση δεν ξέρω, δεν έχω κάνει αξιόπιστη μέτρηση.

Αν υπάρχουν μη εξουσιοδοτημένα συνεργεία δεν ξέρω, αλλά εγώ δεν θα το πήγαινα. Υπάρχουν αρκετά εξουσιοδοτημένα μερικά εκ των οποίων έχουν και πολύ καλό όνομα. Από εκεί και πέρα αν πιάνει το χέρι σου πολλά πράγματα μπορείς να τα κάνεις μόνος σου, manuals όπως είπα υπάρχουν.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • mods
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #8 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2008, 19:04:47 μμ
Φώτη το πήρες second hand, έτσι δεν είναι?
Και αναφέρεις 34.000 χλμ στο οδόμετρο(*) σήμερα.
Υπάρχει πιθανότητα το μηχανάκι να είχε περισσότερα χλμ επάνω του (συμπεραίνοντας από την κατανάλωση λαδιού)?
Εκτός και αν έτσι συμβαίνει σε όλα (τί έχεις ακούσει/διαβάσει σχετικά με αυτό?).
Συνήθως (όχι πάντα) οι κινητήρες αρχίζουν και "τσιμπάνε" λάδι μετά τα 50.000 χλμ.

Πάντως για το χώμα, αυτό το μηχανάκι είναι "όπλο". Σωστή αναβάθμιση από ΤΑ για τη χρήση που το θέλεις.

(*) Ακόμα και τα ψηφιακά κοντέρ γυρνάνε. Με €600 υπάρχουν συσκευές που αλλάζουν την ένδειξη στο οδόμετρο σε ότι θέλεις. Εκτός και αν το όχημα διαθέτει body computer (όπως πχ. το 1200GS, μερικά αυτοκίνητα, κλπ), όπου τα πραγματικά χλμ γράφονται και στη μνήμη του body computer (και είναι σχεδόν αδύνατο να τα αλλάξεις).

Offline fotisalp

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #9 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2008, 19:24:34 μμ
Σαφώς δεν μπορώ να είμαι απόλυτα βέβαιος, αλλά δεν είδα κάτι πάνω στο μηχανάκι που να μου φάνηκε ύποπτο. Συν ότι συνοδευόταν από το service book το οποίο είναι και στο online σύστημα της ΚΤΜ (φαίνεται τι έχει κάνει και πότε, ανακλήσεις κλπ).
Για το τι παίζει γενικά από κατανάλωση λαδιού σε άλλα μηχανάκια θα ρωτήσω και θα σου πω. Επίσης να πω ότι ενδεχομένως να σφάλλω και στο πώς μετράω τη στάθμη, θα σου εξηγήσω τι εννοώ μόλις επιστρέψω από μια δουλίτσα.

Offline TASOS

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Aν θα μπορουσα τον κοσμο να αλλαζα.....
Reply #10 on: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2008, 00:05:21 πμ

Μπραβο ρε Φωτη.

Πολυ καλη και συγκεκριμενη παρουσιαση.

Offline Fratello Giovanni

• Rossi και πάνω !
  • μμμμεεεε..μμμεεεε....
Reply #11 on: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2008, 00:26:30 πμ
πολύ καλή ενημέρωση  :eusa_clap:

άσχετο αλλά θα'θελα να γράψει και ο Ευτύχης πέντε αράδες για το Τράιομφ  ;)

καλύτερα μια ώρα ελεύθερη βοσκή, παρά σαράντα χρόνια τριφύλλι στο μαντρί

Της καταστροφής οιωνός η περηφάνεια,και της πτώσης,η υπεροψία.

Offline fotisalp

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #12 on: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2008, 04:19:25 πμ
Στο κεφάλαιο κατανάλωση να σημειώσω ότι έχω ακούσει και κάτι απίστευτες καταναλώσεις του στυλ 10lt/100km αλλά με πολύ ινδιάνικο τρόπο οδήγησης. Αν  κάνεις συνεχώς ταρζανιές γίνεται προφανώς μεγάλη ρουφήχτρα (και πάλι συγκριτικά με το ΤΑ 600 μου δεν πολυδιαφέρει καθώς με 150χλμ/ώρα στην εθνική γύριζα ρεζέρβα στα 150-160χλμ)

Κάτι άλλο που ξέχασα να θίξω είναι ότι δεν έχω μείνει ευχαριστημένος από τα φώτα της, ούτε ως ένταση ούτε ως εύρος δέσμης. Σαφώς αναβαθμίστηκα από το ΤΑ αλλά πιστεύω ότι υστερεί σαφώς από άλλα 1000άρια και μου κάνει εντύπωση που δεν έχω διαβάσει ποτέ κάτι σχετικό στα τεστ (ίσως να μου διέφυγε...).

Για όσους το σκέφτονται για μεταχειρισμένο να σημειώσω ότι αν ψάξουν για 950 καλό είναι να είναι το τελευταίο μοντέλο,του 2005 (που κάποια κυκλοφόρησαν και αρχές 06 όταν ήδη είχε βγει το 990). Αυτό γιατί συγκεντρώνει όλες τις βελτιώσεις σε σημεία που είχαν καταδειχθεί στα προηγούμενα μοντέλα.
Όσο για το 990 δεν ξέρω να πω πολλά, το σίγουρο είναι ότι είναι αισθητά πιο χαμηλό σε ύψος σέλας και διαδρομή αναρτήσεων σε σχέση με το 950 '05 (που με τη σειρά του είναι πιο χαμηλό από το 04 και 03-πάντα μιλάω για το νορμάλ μοντέλο όχι το S, το λεγόμενο "ψηλό"). Αυτό το σημειώνω γιατί στο χώμα μπορεί να έχει τη σημασία του.

Για τη μέτρηση λαδιού Χρήστο που σου έλεγα έχω μπλεχτεί λίγο καθώς κάποιες φορές έχω μετρήσει στάθμη και έχω συμπληρώσει και μέτα κάποιες μέρες που ξαναμέτρησα τη βρήκα πάνω από το max και αναγκάστηκα να αφαιρέσω. Κάτι κάνω λάθος πιθανώς...standby.

Τέλος να πω και κάτι άλλο. Θεωρώ ότι όποιος πάρει αυτό το μηχάνημα και είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αυτό που του χρειάζεται θα τον ανταμείψει σε τέτοιο βαθμό με τη χρήση του που θέματα του στυλ σκορτσάρει ή όχι-τσιμπάει λίγο λάδι ή όχι- έχει κοντά στο σπίτι του εξουσιοδοτημένο service ή όχι κλπ κλπ γίνονται από τριτεύοντα έως ανύπαρκτα. Προσωπικά είχα τόσο εκστασιαστεί στη Ροδόπη που έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται το εξής: "Το ΤΑ στα 9 χρόνια με άφησε μία φορά  σε ταξίδι. Τούτο δω έτσι που το φχαριστιέμαι ας με αφήσει και 3, χαλάλι" Με αυτό θέλω να πω ότι όλα σχετικά είναι παιδιά. Το ΤΑ 600 μου σαφώς δεν ήταν το τελειότερο μηχανάκι, όμως ήταν αυτό που χρειαζόμουνα και που μπορούσα να αξιοποιήσω με βάση τις τότε οδηγικές μου ικανότητες. Έτσι λοιπόν το καταφχαριστήθηκα και ποτέ δε στράβωσα ούτε για καμιά ντίζα που θα έκοβε, ούτε για το ελαστικό πλαίσιο, ούτε για τις αναρτήσεις που ήθελαν αντικατάσταση, ούτε για το γαμογραναζάκι του ατέρμονα που κούρευε, ούτε για τα αναιμικά φρένα, ούτε για τον αναιμικό κινητήρα, ούτε για τα αναιμικά φώτα κλπ κλπ.  Ακόμα κι όταν με άφησε από μίζα την πρώτη μέρα που ξεκίνησα για Ισλανδία της είπα "δεν πειράζει καλή μου, εμείς νά μαστε καλά", της έδωσα φιλάκι, τη γύρισα πίσω, την έφτιαξα και ξαναξεκίνησα την άλλη μέρα. Διδάχτηκα πολλά από αυτή τη μηχανή, εξελίχτηκα σαν οδηγός και κάποια στιγμή ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αναβαθμιστώ (πάντα στα σημεία που ενδιέφεραν εμένα και όχι με τα κριτήρια της εκάστοτε μόδας).    Απλά πρέπει να χαίρεσαι αυτό που έχεις και αυτό να ανταποκρίνεται στον καλύτερο βαθμό στις εκάστοτε ανάγκες σου. Δεν υπάρχει τέλεια μηχανή, υπάρχει καταλληλότερη για σένα.

Αν δεν έχεις τη μηχανή που σου ταιριάζει τότε το μόνο εύκολο είναι να βρίσκεις ψεγάδια και όλη την ώρα να τρώγεσαι με τα ρούχα σου (και τις μηχανές των άλλων)

Αυτά  ;)

Offline M. I. Pagalos

• ΕΞΕΡΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!
  • Rossi και πάνω !
  • Όλα είναι δρόμος...Keep going!
Reply #13 on: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2008, 04:45:02 πμ
 :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ 'ΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ?). ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • mods
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #14 on: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2008, 05:56:12 πμ
...έχω μπλεχτεί λίγο καθώς κάποιες φορές έχω μετρήσει στάθμη και έχω συμπληρώσει και μέτα κάποιες μέρες που ξαναμέτρησα τη βρήκα πάνω από το max και αναγκάστηκα να αφαιρέσω. Κάτι κάνω λάθος πιθανώς...standby.
Φώτη, να μετράς τη στάθμη κάθε φορά με τη μηχανή πάντα παρκαρισμένη στο ίδιο ακριβώς σημείο (αν αυτό είναι δυνατόν) και μετά από την ίδια ακριβώς ώρα. Και το δικό μου καίει λίγο λάδι (περ. 200-300ml/1000km αλλά ειλικρινά ποτέ δεν με απασχόλησε ούτε καν το σκέφτομαι). Απλά ρωτάμε για να πάρουμε μια σφαιρική άποψη για το ΚΤΜ επί όλων των θεμάτων μια που ένας φίλος (βλ. εσύ) είχε την ευκαιρία να το αποκτήσει (οπότε τί καλύτερο, να πάρουμε την άποψη ενός ανθρώπου που εμπιστευόμαστε!). Γιατί σαν αναβάθμιση από ΤΑ, φαντάζει ως πλέον ενδεδειγμένη λύση. Οπότε μην παρεξηγείς τις ερωτήσεις μας και τις απορίες μας (... θα σε βάλω μια μέρα να μου το δώσεις βόλτα!). Και από όσο έχω συζητήσει και με άλλα (γνωστά) παιδιά, αρκετοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για ΚΤΜ (βλ. θα στο ζητήσουν και άλλοι).

Όσο για τα φώτα, έχεις κοιτάξει τη λύση xenon? Ή να βάλεις επιπλέον προβολείς? Θυμάσαι τί γεννήτρια έχει?

Όσον αφορά στην κατανάλωση, 1000 κυβικά είναι, δεν περιμένει κανείς να καίει και σαν...βέσπα!

Πάντως έχω συναντήσει αρκετούς ευχαριστημένους και "εκστασιασμένους" ιδιοκτήτες ΚΤΜ 950/990. Και πιάνουμε κουβέντα για την επιλογή τους. Όπως λες και εσύ, είναι η χρήση που το θες και πόσο σε ικανοποιεί. Είναι σαν παιχνίδι που τα κάνει όλα με ασφάλεια (αυτό μου μεταφέρουν). Αυτό το μηχανάκι πρέπει να το αξιοποιείς (για τις δυνατοτητες που έχει) για να καταλάβεις πόσα πολλά μπορεί να σου προσφέρει. Είναι καλά και προσεκτικά στημένο. Και στον τομέα "ασφάλεια", αυτό λέει πολλά (ειδικά όταν είσαι σε 2 τροχούς).
Αν όμως πχ. το οδηγείς κάθε μέρα μέσα στην πόλη, σίγουρα δεν θα καταλάβεις τίποτα (ένα ημι/στρητάδικο ίσως είναι καλύτερη επιλογή).

Από τιμές τί γίνεται στην αγορά?
Σίγουρα θα είχες ψάξει πριν αγοράσεις. Οπότε για πες τί γίνεται και τί παίζει.
Για πες και με 2 άτομα αν είναι ξεκούραστο για συνεπιβάτη (...σημαντικός τομέας και αυτός! :D) Ποια η άποψη της Χαράς? σε σύγκριση με το ΤΑ?.
Από αξεσουάρ πιστεύω ότι θα υπάρχουν τα πάντα.
« Last Edit: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2008, 06:24:35 πμ by Chris_de_Ze »

Offline fotisalp

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #15 on: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2008, 06:21:17 πμ
Τη στάθμη λαδιού ουσιαστικά δεν την έχω ελέγξει με σταθερές τις παραμέτρους που σωστά λες. Θα το παρακολουθήσω το θέμα.

Xenon δεν έχω κοιτάξει, όταν βρω χρόνο θα το δω το ζήτημα. Η γεννήτρια είναι 450W.

Από τιμές τα 950  '05 και κυκλοφορίας '06 παίζανε την περασμένη άνοιξη από 8.000 έως 9.500 ανάλογα με παλαιότητα, κατάσταση, εξοπλισμό. Τα παλαιότερα πιο φθηνά ακόμα. Επειδή κυκλοφορούν και "λιωμένα" θα έλεγα να δώσει κανείς βάρος στο να είναι όσο πιο τελευταίο μοντέλο γίνεται και στο να είναι σε όσο πιο άριστη μηχανολογική (στο βαθμό που αυτό μπορεί να ελεγχθεί) κατάσταση γίνεται. Το αν έχει μπαγκαζιέρα, τριβάλιτσα, akrapovic και τα ρέστα είναι για μένα δευτερεύον, καλύτερα ένα γυμνό με καλό μοτέρ κλπ παρά ένα βαρυφορτωμένο με εξοπλισμό αλλά χρέπι. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την παλαιότητα, καλύτερα ένα καλοδιατηρημένο 04 παρά ένα χρέπι 05...
Τα 990 είχαν τότε από 10.000 και πάνω αλλά δεν τα έψαξα πολύ καθώς με ενδιέφερε 950 και όχι 990. Ο βασικός λόγος ήταν ότι το 990 το παραέχουν χαμηλώσει για τα γούστα μου.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • mods
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #16 on: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2008, 06:30:03 πμ
Με 450W θα αντέξει σίγουρα ένα καλό (όχι οποιοδήποτε) ζευγάρι προβολάκια (για εκτός δρόμου οδήγηση). Αλλά τα xenon σίγουρα θα κάνουν τη διαφορά. Θα δώ τί λάμπες φοράει (αν είναι Η4, δεν θα μπορείς να έχεις και τις 2 σκάλες ανοιχτές). Αν το κάτοπτρο είναι μεταλλικό, μπορεί να να αντέχει λάμπες με περισσότερα watt, οπότε να έχεις καλύτερο φωτισμό (ακόμα και από xenon).

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #17 on: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2008, 08:48:18 πμ
Γειά σου Φώτη με τις περιγραφές σου, μου θυμίζεις τις παλιες καλες μέρες της λίστας ;) Οπως έχω ξαναπεί, αν έμενα μόνιμα Ελλάδα και έπρεπε να έχω μια μόνο μηχανή, αυτή θα ήτανε πιθανότατα η επιλογή μου.

Τα 990 είχαν τότε από 10.000 και πάνω αλλά δεν τα έψαξα πολύ καθώς με ενδιέφερε 950 και όχι 990. Ο βασικός λόγος ήταν ότι το 990 το παραέχουν χαμηλώσει για τα γούστα μου.

Εγώ θα έλεγα το αντίθετο. Αν και είμαι 1.80, το 990 έχει χαμηλώσει όσο χρειάζεται για να είναι accessible απο τον μέσο αναβάτη. Εχω όμως διαβάσει οτι ο ψεκασμός του έχει προβλήματα, είναι απότομος κλπ. Δεν ξέρω αν αυτό εφτιαξε στα μοντέλα του 2007/2008.

" the PouroDuro spirit "

Offline Kostas P

• Οδηγάρα
Reply #18 on: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2008, 23:03:42 μμ
Φώτη έχεις κάποια sites στα οποία να λένε τις αλλαγές(μηχανικές κυρίως) ανά χρονολογία;

Offline fotisalp

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #19 on: Πέμπτη 09 Οκτώβριος 2008, 01:49:22 πμ
Φώτη έχεις κάποια sites στα οποία να λένε τις αλλαγές(μηχανικές κυρίως) ανά χρονολογία;

Όχι δεν έχω, αλλά αν κατεβάσεις τα manuals κάθε έτους και δεις τα specifications θα βρεις κάποιες από τις αλλαγές. Αν υπάρχει κάτι άλλο δε γνωρίζω. Υπάρχει και το KTM Hellas Club Forum   (http://www.ktmhellasclub.gr/phpBB2/)  όπου αν είναι τυχεροί όπως εμείς θα έχουν το Ζερβό τους να ρωτήσεις ;)

Offline fotisalp

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Για πες και με 2 άτομα αν είναι ξεκούραστο για συνεπιβάτη (...σημαντικός τομέας και αυτός! :D) Ποια η άποψη της Χαράς? σε σύγκριση με το ΤΑ?.
Από αξεσουάρ πιστεύω ότι θα υπάρχουν τα πάντα.

Η Χαρά λέει ότι είναι λίγο πιο άνετο από το ΤΑ 600 εν στάσει, πιο ξεκούραστο κατά την κίνηση όμως καθώς  είναι σταθερότερο στις υψηλές ταχύτητες και στιβαρότερο όσον αφορά τις αναρτήσεις (άρα δεν την τρομάζει στα πολλά, στους ανέμους, στις ανωμαλίες). Α, της πήρε και λίγο χρόνο να συνηθίσει ότι καθόταν πιο ψηλά και στις στροφές ένιωθε ότι έγερνε πολύ. :D

Αξεσουάρ?  Μόνο η ΚΤΜ έχει ένα σωρό: http://www.ktm.at/PowerParts.50.0.html?subcategory=&cHash=62517d70dd&category=40 Αν πας και σε touratech... λεφτά νά' χεις να ρίχνεις.
Α, εδώ έχει και ένα σχετικό topic για μετατροπή των ελαστικών σε tubeless  http://www.ktmhellasclub.gr/phpBB2/viewtopic.php?t=846&postdays=0&postorder=asc&start=0

Offline tserts

• Θιασώτης του τραμπουκισμού
  • Rossi και πάνω !
  • Transalp GS Forum
Reply #21 on: Πέμπτη 09 Οκτώβριος 2008, 07:57:55 πμ
Θεωρώ ευχάριστο το γεγονός ότι οι πρώτες σου εντυπώσεις δεν "θάμπωσαν" με τον καιρό.

Θυμάμαι που είχαμε μιλήσει όταν το είχες φρέσκο ακόμα και πάνω κάτω αυτά τα συμπεράσματα είχες βγάλει.

Αυτό, αν μη τι άλλο, σημαίνει ότι η μηχανή πραγματοποιεί τις υποσχέσεις της, και εγώ συμφωνώ ότι τα "μεγάλα" ΚΤΜ (και το 950 και το 990) είναι πιό "φυσική" αναβάθμιση για έναν κάτοχο ΤΑ από τα υπόλοιπα 1000άρια...

Είναι πάντως πολύ πολεμικό το σύνολο του μοντέλου και είναι πολύ θετικό ότι η πλειοψηφία των κατόχων το δουλεύει στις συνθήκες που σχεδιάστηκε (κάτι που δεν συμβαίνει για το gs adv..).

Με το ΤΑ πήγες Ισλανδία, με αυτό θέλω να δω που θα πας!! Να το χαίρεσαι!  :eusa_clap: :eusa_clap:

Το δικό μου φόρουμ κερδίζει το δικό σου φόρουμ και είναι πιο δυνατό.

Offline gianngeor

• Rossi και πάνω !
  • Ανοίγει νέος κύκλος ... (?)
Reply #22 on: Δευτέρα 13 Οκτώβριος 2008, 09:30:19 πμ
Be good and enjoy it mate !  ;)

(τσίγκλα μας - τσίγκλα μας... )

Γιώργος Γιαννόπουλος, ( ORIENT Status 21 ταχ...)

Offline xiliometrofagos

• Απλός οδηγός
Reply #23 on: Τετάρτη 15 Οκτώβριος 2008, 04:09:27 πμ
Αυτό, αν μη τι άλλο, σημαίνει ότι η μηχανή πραγματοποιεί τις υποσχέσεις της, και εγώ συμφωνώ ότι τα "μεγάλα" ΚΤΜ (και το 950 και το 990) είναι πιό "φυσική" αναβάθμιση για έναν κάτοχο ΤΑ από τα υπόλοιπα 1000άρια...

Είναι πάντως πολύ πολεμικό το σύνολο του μοντέλου και είναι πολύ θετικό ότι η πλειοψηφία των κατόχων το δουλεύει στις συνθήκες που σχεδιάστηκε (κάτι που δεν συμβαίνει για το gs adv..).  :eusa_clap: :eusa_clap:

αυτό είναι πολύ σχετικό ανάλογος τον αναβάτη και τι εννοείς συνθήκες που κατασκευάστηκε
όσο για την αναβάθμιση από μια μηχανή σε άλλη παίζουν πολλοί παράγοντες ρολο δεν υπάρχει κάτι στάνταρ για τον καθένα είναι διαφορετικά

ΝΙΚΟΣ ΩΡΩΠΟΣ
BMW GS1200 (TO ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ)

Offline tserts

• Θιασώτης του τραμπουκισμού
  • Rossi και πάνω !
  • Transalp GS Forum
Reply #24 on: Τετάρτη 15 Οκτώβριος 2008, 04:23:30 πμ
Νίκο δεν είναι τόοοοοσο χάλια το GS, μην κάνεις έτσι!!!  :2hysterical: :2hysterical:

Εννοώ ότι είναι το πιο on/off 1000άρι, όπως η 600άρα είναι το πιο ον/οφφ μεσαίου κυβισμού (2κύλινδρο). (γνώμη μου, σεβαστές όλες οι άλλες αλλά έτσι πιστεύω εγώ)

Σαφώς και υπάρχουν πολλοί παράγοντες για την αγορά (ούτε εγώ πήγα εκεί  ;)) και όσον αφορά τις "συνθήκες που σχεδιάστηκε" εννοώ ότι, αντίθετα από σένα, οι περισσότεροι κάτοχοι του 1200gs adv ούτε σε χωματόδρομο δεν τα βγάζουν, ενώ οι ΚΤΜάδες είναι σαφώς πιο adventurάδες. Και μιλάω ειδικά για το adventure που είναι υποτίθεται άκρως "περιπετειώδες" μοντέλο αλλά πιο πολλά βρίσκεις στο Κολωνάκι παρά στα χώματα...

« Last Edit: Τετάρτη 15 Οκτώβριος 2008, 07:09:43 πμ by tserts »

Το δικό μου φόρουμ κερδίζει το δικό σου φόρουμ και είναι πιο δυνατό.