Hellas Transalp Forum

Περί μπουζί...

επισκέπτης · 27228

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #25 on: Σάββατο 04 Ιούλιος 2009, 00:41:38 πμ
Άντε τώρα να καταλάβεις τί είναι το γλχ!  :2hysterical:

Το παπί είναι δίχρονο ή τετράχρονο?
Έχεις επέμβει πουθενά (εξάτμιση, φίλτρο κλπ)?

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline teslafun

• Rossi και πάνω !
Reply #26 on: Σάββατο 04 Ιούλιος 2009, 06:09:53 πμ
Πήγα και ρώτησα για μπουζί για το ΤΑ700, φοράει 2 και είναι τα NGK CPR8EA-9
Σε Agio, Δαβανόπουλο μου είπαν και τα δύο 25-30 Ευρώ.
Τους ρώτησα για προέλευση (Japan/France) και η απάντηση ήταν ότι δεν ξέρουν, ότι δίνει η Honda.

Τελικά τα πήρα από τον επίσημο αντιπρόσωπο της NGK στο βαρδάρη 14 Ευρώ και τα δύο(Made in Japan)

Offline Hypersonic

• Γιώργος... Mr. Anderson
  • Rossi και πάνω !
  • Μπαμπάς * 2
Reply #27 on: Σάββατο 04 Ιούλιος 2009, 09:56:30 πμ
Αν δε με απατα η μνημη μου -γιατι παμε πολλα χρονια πισω- το γλχ (κατα κοσμον GLX) ειναι 4χρονο, 50cc ή 90cc. και μονοκυλινδρο.
Συνηθως κυκλοφορει naked, πειραγμενο και κανει περισσοτερο θορυβο απο καθαροαιμο...

Offline mavros 717

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #28 on: Σάββατο 04 Ιούλιος 2009, 13:34:35 μμ
glx 72αρι απο τον προηγουμενο.δουλεβε μια χαρα.στα ξαφνικα το παρουσιασε.

ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Offline xplast

• Rossi και πάνω !
Reply #29 on: Δευτέρα 06 Ιούλιος 2009, 21:00:25 μμ
Από ηλεκτρονική πως είναι (το GLX);

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #30 on: Δευτέρα 06 Ιούλιος 2009, 21:25:06 μμ
Πολυ πλουσιο μιγμα
Μαλλον δεν εχεις αλλαξει ποτε φιλτρο αερα

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #31 on: Δευτέρα 05 Ιούλιος 2010, 18:55:44 μμ
Ξεθαβω αυτο το νημα μιας και με προβληματισε η οψη των μπουζι που βγαλαμε απο το ΤΑ 650 του gonzo
 Στα τρια απο τα τεσσερα μπουζι η οψη της πορσελανης γυρω απο το κεντρικο ηλεκτροδιο ηταν διχρωμη Μιση λευκη και μιση γκρι Επειδη δεν εχω δει ξανα κατι αντιστοιχο γνωριζει κανεις που μπορει να οφειλεται αυτο?
Τα μπουζι ειχαν λειτουργησει για 5000-6000 χλμ

οι φωτογραφιες δειχνουν το ιδιο μπουζι

Offline Hypersonic

• Γιώργος... Mr. Anderson
  • Rossi και πάνω !
  • Μπαμπάς * 2
Reply #32 on: Δευτέρα 05 Ιούλιος 2010, 19:17:44 μμ
Οσες φορες εχω αλλαξει εχει ιδιο χρωμα γυρω γυρω...

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #33 on: Δευτέρα 05 Ιούλιος 2010, 19:52:26 μμ
Οσες φορες εχω αλλαξει εχει ιδιο χρωμα γυρω γυρω...
Και γω το ιδιο
Γι'αυτο ρωταω!

Offline panisk

• Rossi και πάνω !
Reply #34 on: Δευτέρα 05 Ιούλιος 2010, 20:10:54 μμ
Το είχα διαβάσει σε ένα τεχνικό άρθρο κάποτε...

Αν θυμάμαι καλά το άρθρο ανέφερε και πρόβλημα στη θέση του μίγματος μέσα στον κύλινδρο και περισσότερο για την ομοιογένειά του. Δηλαδή ότι σε ένα σημείο έχει περισσότερο αέρα και σε άλλο περισσότερη βενζίνη. Τα χρώματα πάνω στα μπουζί μας δείχνουν ότι εκεί που είναι γκρι έχει γίνει τέλεια καύση κατά την έκρηξη (σπινθήρα του μπουζί). Αντίθετα το μαύρο μας δείχνει ότι υπάρχουν υπολείμματα βενζίνης που δεν ανεφλέγησαν πλήρως (άκαυτη).

Τι άλλες ενδείξεις έχουμε? Χτυπάει "πιράκια" στις χαμηλές στροφές? Βγάζει μαύρο καπνό σε απαλές (όχι άγριες) επιταχύνσεις από την εξάτμιση? Η κατανάλωση μήπως αυξήθηκε?

Πως διορθώνεται? Πιστεύω ότι μια πολύ καλή ρύθμιση στο αβάνς για να δίνει τον σπινθήρα τη στιγμή που χρειάζεται και όχι νωρίτερα ή αργότερα θα λύσει το πρόβλημα.

Αφού το φως ταξιδεύει γρηγορότερα απο τον ήχο, εγώ γιατί πρώτα ακούω τις μ@λ@κίες και μετά μου ανάβουν τα λαμπάκια;

Live to Drive - Drive to Live

Offline trelomhxmhx

• Rossi και πάνω !
Reply #35 on: Δευτέρα 05 Ιούλιος 2010, 23:15:54 μμ
Ξεθαβω αυτο το νημα μιας και με προβληματισε η οψη των μπουζι που βγαλαμε απο το ΤΑ 650 του gonzo
 Στα τρια απο τα τεσσερα μπουζι η οψη της πορσελανης γυρω απο το κεντρικο ηλεκτροδιο ηταν διχρωμη Μιση λευκη και μιση γκρι Επειδη δεν εχω δει ξανα κατι αντιστοιχο γνωριζει κανεις που μπορει να οφειλεται αυτο?
Τα μπουζι ειχαν λειτουργησει για 5000-6000 χλμ

οι φωτογραφιες δειχνουν το ιδιο μπουζι

παραθέτω "δεσμό": http://www.aa1car.com/library/reading_spark_plugs.jpg

(αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ο διαχειριστές μπορούν να το διαγράψουν, οπότε πμ)

Offline alexandros67

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #36 on: Τρίτη 06 Ιούλιος 2010, 10:40:28 πμ
Προσωπικά όταν βιδώνω μπουζί, τα βιδώνω μέχρι να πατήσουν καλά, μετά ξεβιδώνω λίγο και μετά
ξαναβιδώνω μέχρι εκεί που λέει το χέρι μου (δηλαδή 18,9 Nm  Shocked )
Οι ροδέλες των μπουζί είναι διπλές και με το πρώτο πάτημα κάθονται. Στο δεύτερο τερματίζουν κανονικά.
Απλά στο δεύτερο πρέπει να σταματήσεις εκεί ακριβώς που πρέπει, αλλιώς το @$#$# το σπείρωμα.

ο πιο σωστός τρόπος σφιξίματος μπουζί είναι ακριβός αυτός.

επειδή ο κύλινδρος είναι από κράμα αλουμίνιου μετά από 2-3 αλλαγές βγάλε βάλε υπάρχει φθορά στο σπείρωμα του κυλίνδρου γιατί είναι πιο μαλακό υλικό από το σπείρωμα των μπουζί.

δεύτερος τρόπος είναι να βάλουμε κάτι  παραπάνω στο δυναμόκλειδο από ότι λέει ο κατασκευαστής για να πατήσει καλύτερα.

αν πας με τα στάνταρ υπάρχει μια πιθανότητα το μπουζί να λασκάρει.

Τα μπουζι κανονικα βιδωνονται με ροποκλειδο αλλα επειδη κανενας σχεδον δεν το χρεισιμοποιει για μπουζι υπαρχει ενας εμπειρικος τροπος για να σφιχτουν καλα Βιβωνουμε λοιπον αφου βαλουμε 1-2 σταγονες λαδι στο σπειρωμα γυρνωντας το μπουζοκλειδο με το χερι οσο παει και κατοπιν χρησιμοποιωντας το αναλογο πολυγωνο+μπουζοκλειδο γυρναμε ακομα 1/2-3/4 της στροφης για καινουριο μπουζι ή 1/4-1/2 της στροφης για μεταχειρισμενο Το λαδι λειτουργει σαν λιπαντικο οταν βιδωνουμε και κατοπιν οταν καει σαν σφραγιστικο-κολλα

το λάδι μπορεί να κάνει πιο γλυκό το βίδωμα, όταν καεί σίγουρα θα γίνει σαν κόλλα, δεν συμφωνώ σε αυτό γιατί έχω δει πολλά σπειρώματα να καταστρέφονται από αυτόν τον τρόπο

αυτά τα λέω εμπειρικά από τα τόσα χρόνια που δούλευα σε συνεργείο

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #37 on: Τρίτη 06 Ιούλιος 2010, 14:05:20 μμ
παραθέτω "δεσμό": http://www.aa1car.com/library/reading_spark_plugs.jpg
Aυτα τα γνωριζω! Δυστιχως καμια απο αυτες τις περιπτωσεις δεν ταιριαζει με αυτην που ρωτησα!
Εδω εχουμε μπουζι που το μισο εχει χρωμα που δειχνει καλη καυση (γκρι) και το αλλο μισο (ασπρο) δειχνει ειτε καινουριο μπουζι (αδυνατον) ειτε αυτοκαθαρισμενο λογω θερμοκρασιας  (πιθανη υπερθερμανση) Το ζητημα ειναι πως γινεται να υπαρχει υπερθερμανση στο μισο μπουζι μονο!!?
Το είχα διαβάσει σε ένα τεχνικό άρθρο κάποτε...

...Τα χρώματα πάνω στα μπουζί μας δείχνουν ότι εκεί που είναι γκρι έχει γίνει τέλεια καύση κατά την έκρηξη (σπινθήρα του μπουζί). Αντίθετα το μαύρο μας δείχνει ότι υπάρχουν υπολείμματα βενζίνης που δεν ανεφλέγησαν πλήρως (άκαυτη)...
Το θεμα ομως ειναι οτι δεν εχουμε γκρι με μαυρο αλλα γκρι με ασπρο!

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #38 on: Τρίτη 06 Ιούλιος 2010, 17:52:50 μμ
Ψαχνοντας λιγο στο διαδικτυο βρηκα το κατωθι  χρησιμο link
http://moto-andalucia.com/articles/spark-plugs/
Οπου αναφερεται και η σωστη διαδικασια που προηγηται του ελεγχου του/των μπουζι:
1. Επιταγχυνουμε ανοιγοντας τερμα το γκαζι σε μια ευθεια
2. κλεινουμε το γκαζι και ταυτοχρονα παταμε συμπλεκτη ενω σβηνουμε την μηχανη (απο το kill swith προφανως)
3. Σταματαμε στην ακρη και βγαζουμε το/τα μπουζι για ελεγχο
Το/τα μπουζι που θα ελεγθουν πρεπει να ειναι καινουρια και με σωστο διακενο
Ο ελεγχος γινεται με μπουσουλα τις φωτογραφιες στο κειμενο που βρισκεται στο ανωτερω link οπου δινονται και οι πιθανες αιτιες των οποιων ευρηματων

Offline γκ

• Hailwood, Agostini, Roberts,
  • Rossi και πάνω !
  • TA 600 for ever, τρελαμένος με το τετρακύλινδρο
Reply #39 on: Παρασκευή 16 Ιούλιος 2010, 23:47:07 μμ
Κι' άλλα μπουζί ζέβρα, δηλαδή ασπρόμαυρα.

Εδώ είναι η πλευρά που αλλάζει το χρώμα.

Εδώ είναι η λευκή πλευρά

και εδώ η μαύρη και η άραχνη.
Δεδομένου ότι τα μπουζί ήταν σε ΤΑ 600 για 27.000 χλμ, ίσως και 32.000 χλμ, το οποίο παίρνει αμέσως μπροστά, δουλεύει άψογα σε όλη τη κλίμακα των στροφών και έκαψε στην επιστροφή από Κουρούτα με 2 άτομα και 3 βαλίτσες 5,2 lit/100 km:
1 Ουδείς λόγος ανησυχίας.
2 Μάλλον ψάχνουν για κορόιδα συνιστώντας αλλαγή κάθε 12.000 km.
3 Εικάζω ότι λευκή βγαίνει η μισή πλευρά που βλέπει προς το κέντρο του θαλάμου καύσεως, που έχει ψηλές θερμοκρασίες και μαύρη η πλευρά που είναι προς το εξωτερικό τοίχωμα του θ.κ. και βλέπει χαμηλότερες θερμοκρασίες. Και η γείωση εξάλλου (ακίδα σχήματος Γ) είναι μαύρη εσωτερκά και πιό ανοιχτή στην εξωτερική πλευρά της. Αυτό μπορεί να το ελέξει κανείς σημειώνοντας με μαρκαδόρο το μπουζί πριν το ξεβιδώσει. Κάποιος άλλος όμως, γιατί εγώ θα αργήσω να αλλάξω.
4 Ποιό θεωρείται τέταρτο μπουζί στο ΤΑ; Το πίσω δεξιά ή το εμπρός αριστερά;

Μη βάζετε δύναμη, χρησιμοποιήστε σφυρί.
Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, χρησιμοποιήστε βαρύτερο σφυρί.
Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, εεε τότε θα είναι ηλεκτρολογικό!

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #40 on: Σάββατο 17 Ιούλιος 2010, 05:33:46 πμ
Κι' άλλα μπουζί ζέβρα, δηλαδή ασπρόμαυρα.

Εδώ είναι η πλευρά που αλλάζει το χρώμα.

Εδώ είναι η λευκή πλευρά

και εδώ η μαύρη και η άραχνη.
Δεδομένου ότι τα μπουζί ήταν σε ΤΑ 600 για 27.000 χλμ, ίσως και 32.000 χλμ, το οποίο παίρνει αμέσως μπροστά, δουλεύει άψογα σε όλη τη κλίμακα των στροφών και έκαψε στην επιστροφή από Κουρούτα με 2 άτομα και 3 βαλίτσες 5,2 lit/100 km:
1 Ουδείς λόγος ανησυχίας.
2 Μάλλον ψάχνουν για κορόιδα συνιστώντας αλλαγή κάθε 12.000 km.
3 Εικάζω ότι λευκή βγαίνει η μισή πλευρά που βλέπει προς το κέντρο του θαλάμου καύσεως, που έχει ψηλές θερμοκρασίες και μαύρη η πλευρά που είναι προς το εξωτερικό τοίχωμα του θ.κ. και βλέπει χαμηλότερες θερμοκρασίες. Και η γείωση εξάλλου (ακίδα σχήματος Γ) είναι μαύρη εσωτερκά και πιό ανοιχτή στην εξωτερική πλευρά της. Αυτό μπορεί να το ελέξει κανείς σημειώνοντας με μαρκαδόρο το μπουζί πριν το ξεβιδώσει. Κάποιος άλλος όμως, γιατί εγώ θα αργήσω να αλλάξω.
4 Ποιό θεωρείται τέταρτο μπουζί στο ΤΑ; Το πίσω δεξιά ή το εμπρός αριστερά;
Στα ιδια συμπερασματα τελικα εχω καταληξει και εγω Οπως ακριβως το γραφεις περι θερμοκρασιας Μαλλον προκειτε λοιπον για ενα υγιεστατο μπουζι! Δεν συμφωνω μονο στο περι κοροιδων! Καλο ειναι να ακολουθουντε οι οδηγιες του κατασκευαστη σε καποια πραγματα Ενα απο αυτα ειναι και τα μπουζι μιας και προκειτε για αναλωσιμο που τραβαει χοντρα ζορια! Μια λιωμενη ακιδα 'η μια ραγισμενη πορσελανη μπορει να σε βαλουν σε πολυ μεγαλυτερα εξοδα απο τα οποια Ε απαιτουνται για την αντικατασταση τους!
Παντως ΟΚ και το haynes αν θυμαμαι καλα μιλαει για ελεγχο στα 12000 χλμ! Αλλα εγω δεν το ρισκαρω!
Εβγαλες ολα τα μπουζι? Ολα ετσι ηταν? Και το αριστερο του εμπρος κυλινδρου? Αυτο πως ηταν?

σημ: Ακυρο το πμ Μετα ειδα αυτο το ποστ!

Offline γκ

• Hailwood, Agostini, Roberts,
  • Rossi και πάνω !
  • TA 600 for ever, τρελαμένος με το τετρακύλινδρο
Reply #41 on: Σάββατο 17 Ιούλιος 2010, 19:30:43 μμ
Δεν συμφωνω μονο στο περι κοροιδων! Καλο ειναι να ακολουθουντε οι οδηγιες του κατασκευαστη σε καποια πραγματα Ενα απο αυτα ειναι και τα μπουζι μιας και προκειτε για αναλωσιμο που τραβαει χοντρα ζορια! Μια λιωμενη ακιδα 'η μια ραγισμενη πορσελανη μπορει να σε βαλουν σε πολυ μεγαλυτερα εξοδα απο τα οποια Ε απαιτουνται για την αντικατασταση τους!
Παντως ΟΚ και το haynes αν θυμαμαι καλα μιλαει για ελεγχο στα 12000 χλμ! Αλλα εγω δεν το ρισκαρω!
Εβγαλες ολα τα μπουζι? Ολα ετσι ηταν? Και το αριστερο του εμπρος κυλινδρου? Αυτο πως ηταν?
Ναι, στα περι κορόιδων χρειαζόταν κανένα εικονίδειο να φανεί ότι κάνω και πλάκα. 20.000 χλμ όμως μου φαίνεται ένα καλό νούμερο, ειδικά αν δεν βαρυέσαι και σκατζάρεις τα αριστερά δεξιά στις 10.000. Τα άλλαξα και τα 4 εννοείται. Αφαίρεσα τα πλαϊνά πλαστικά και το τεπόζιτο. Με το μπουζόκλειδο της Honda δεν θα την έλεγα δύσκολη δουλειά. Μπελάς είναι βέβαια και χρειάζεται χρόνο. Όλα ήταν δίχρωμα με το φαινόμενο πιό έντονο σε αυτό που φωτογράφισα.
Τελικά ποιό θεωρείται 4ο (δύσκολο);

Μη βάζετε δύναμη, χρησιμοποιήστε σφυρί.
Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, χρησιμοποιήστε βαρύτερο σφυρί.
Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, εεε τότε θα είναι ηλεκτρολογικό!

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #42 on: Κυριακή 18 Ιούλιος 2010, 06:22:11 πμ
Τελικά ποιό θεωρείται 4ο (δύσκολο);
Στο 650 το αριστερο του εμπρος κυλινδρου Δεν θα το ελεγα δυσκολο! Χρονοβορα δουλεια ειναι απλως η αλλαγη του!