μη ξεχνάμε οτι το μηχανάκι είναι On-off...
Ακριβως Το μηχανακι ειναι On-off Θα επρεπε να εχει εξ' αρχης κωνικα!
Να καταθεσω και εγω την εμπειρια μου
Τα μαμα ρουλεμαν αλλαχτηκαν στις 5000 χλμ με κωνικα εντος εγγυησης Εργασια δεν χρεωθηκε Λογικα δεν θα επρεπε να με απασχολησει το θεμα ξανα για πολλες δεκαδες χιλιαδες χλμ.
Αμ' δε! Μετα απο καποιο διαστημα και Χ χλμ αρχισε να κτυπαει το μπροστινο στις λακουβες Καποια στιγμη αποφασισα να το σφιξω λιγο Μετα απο καμποσες δοκιμες και λασκαρισε- σφιξε-ξαναδοκιμασε Το μπροστινο εστριβε απαλα και χωρις να κοπανανε τα ρουλεμαν Αυτο ηταν ειπα Περασε περιπου μια βδομαδα και μια χωματινη 120 περιπου χλμ και το μπροστινο εσφιξε Καθε μερα εσφιγγε και περισσοτερο ωσπου μετα μερικες μερες και πανω κατω 500 χλμ απο την μερα που τα ρυθμισα δεν μπορουσα πλεον να οδηγησω αναμεσα απο αυτοκινητα με χαμηλη ταχυτητα αφου το μηχανακι πηγαινε σχεδον οπου ηθελε Αντε ξανα ρυθμισμα και χαμενος χρονος Δεν περασαν 5-10 μερες ξανα μανα τα ιδια Επαναληψη της εργασιας και ΟΚ? Τσου! Ξανασφιξε το μπροστινο!
Δεν ξερω και γω ποσες φορες τα ρυθμισα και ξανασφιξαν τα ρουλεμαν μονα τους!
Ετσι προχωρησα σε πιο δραστικη λυση Βγηκε ο τροχος το τιμονι και η τιμονοπλακα για να πεσει το μπροστινο
Εκπληξη! Το κατω ρουλεμαν ειχε ελαχιστο γρασο και αυτο ηταν ξερο και σβωλιασμενο Εκτος αυτου υπηρχαν ιχνη σκουριας στις "βελονες" του καθως επισης και εντονη υγρασια (Την Κυριακη 2-3 μερες πριν εκανα μακροβουτια σε εναν νερολακο στην Παρνηθα παρεα με τον manolo και τον gonzo) Το ρουλεμαν πλυθηκε με WD40 και εβαλα τοσο γρασο οσο δεν εχει βαλει μαστορας σε 100 ρουλεμαν μαζι! (Και γαμω τα συνεργεια ο εξουσιοδοτημενος! Μου ειχε αφησει τοτε λασκα και τον αξονα του τροχου Συν μια κλωτσημενη βιδα στην ποδια του κινητηρα οταν μου αλλαξε λαδια στα 1000 χλμ και την ανακαλυψα οταν αποφασισα να κανω εγω το σερβις και να πα να γ@μηθει η υπολοιπη εγγυηση!)
Απο τοτε εχω κανει καμποσες χιλ χλμ -μερικα απ' αυτα σε χωμα με πετρες νερολακουβες κλπ και χρειαστηκε να σφιξω αλλη μια φορα τα ρουλεμαν πριν απο μερικους μηνες και μαλλον θελει και παλι λιγο σφιξιμο τις επομενες μερες! Και θα γινει και παλι προληπτικα ελεγχος των ρουλεμαν για γρασο
Παντως δεν φανταζομουνα αγοραζοντας το ΤΑ οτι θα ασχολιομουν τοσο συχνα με κατι τοσο ασημαντο και απλο οσο ειναι τα ρουλεμαν του τιμονιου!
Tip
Ενας ευκολος τροπος για να δει καποιος αν θελουν σφιξιμο τα ρουλεμαν στο λαιμο ειναι να τσουλησει μπροστα την μηχανη κρατωντας το τιμονι με το δεξι χερι ενω ο ανιχειρας του αριστερου χεριου ακουμπα ταυτοχρονα στην ρυθμιστικη βιδα κατω απο την τιμονοπλακα και το ποτηρι του πανω ρουλεμαν Την ωρα που τσουλαει η μηχανη αν πατηθει το μπροστα φρενο απανωτα και στιγμιαια θα νιωσει τον πιθανο τζογο στο δακτυλο του Φυσικα η διαδικασια ειναι ευκολοτερη αν υπαρχει και καποιος αλλος να σπρωχνει/στηριζει την μηχανη