Hellas Transalp Forum

Ρουλεμάν τιμονιού

επισκέπτης · 189085

Offline ΚΡΑΣΟΠΑΤΕΡΑΣ

• Ο ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ
  • Rossi και πάνω !
  • Δεν σπάει δεν χαλάει…δεν στραβώνει δεν λυγάει !!
    • http://www.biowines.gr/
Reply #150 on: Παρασκευή 21 Μάιος 2010, 14:39:51 μμ
σημερα πηρα τη μηχανη απο το servise των 18000(ΤΑ 700)
εχουμε κ λεμε:
λαδια κινητηρα
φιλτρο λαδιου
φιλτρο αερος
μπουζι
τακακια μπροστα
αλλαγη ρουλεμαν τιμονιου(εγγυηση)
συνολο 240Ε

ενα μεγαλο ευχαριστω στα παιδια στη πτολεμαιδα που ετρεξαν αρκετες μερες για να καλυψουν τα ρουλεμαν στην εγγυηση..

Θέλω να δω πότε θα καταλάβουν ότι κάτι πρέπει να κάνουν με αυτό το ρουλεμάν, πόσα χρόνια πρέπει να φτιάχνουν ακόμα Transalp για να μάθουν τι πρέπει να διορθώσουν?

Οι άνθρωποι είναι σαν το κρασί, οι καλοί βελτιώνονται με τα χρόνια, οι άχρηστοι γίνονται ξύδι…..

Offline manolo

• MudMonster
  • HTC ΔΣ
  • Rossi και πάνω !
  • Three and the Koukos Band
Reply #151 on: Παρασκευή 21 Μάιος 2010, 15:58:31 μμ
Μα ρε Γιάννη ρουλεμάν είναι. Και το καλύτερο να βάλεις χαλάει απλώς αργότερα. Από τη στιγμή που είναι αντιμέτωπο με τον καιρό αλλά και το ζόρι της οδήγησης είναι λογικό να χαλάει αργά ή γρήγορα.

Όλα είναι δρόμος. Ακόμα και αν φαίνεται ότι δεν υπάρχει, τότε μπορεί να δημιουργήσουμε έναν καινούριο για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε.....

Offline ΚΡΑΣΟΠΑΤΕΡΑΣ

• Ο ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ
  • Rossi και πάνω !
Reply #152 on: Παρασκευή 21 Μάιος 2010, 20:10:37 μμ

Εγώ δεν λέω να μην χαλάσει, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν σε τρανσάλπ να είναι πολύ συχνό φαινόμενο και σε άλλες όχι και τόσο.
Έχω 3 δικούς μου με στρομ και με πάνω από 40000 χιλ και δεν έχουν κανένα πρόβλημα, και σε 4 τρσανσαλπ τα έχουν αλλάξει και οι 4 με λιγότερα από 40000χιλ.
Όλοι Σχηματάρι.
Εδώ στο φόρουμ όλο και κάποιος γράφει γιαυτά τα ρουλεμαν, αυτοί οι λαλάκες που τα φτιάχνουν δεν καταλάβανε ακόμα ποιο είναι το πρόβλημα της ποιο γρήγορης φθοράς τους?

Οι άνθρωποι είναι σαν το κρασί, οι καλοί βελτιώνονται με τα χρόνια, οι άχρηστοι γίνονται ξύδι…..

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #153 on: Παρασκευή 21 Μάιος 2010, 20:46:11 μμ
μη ξεχνάμε οτι το μηχανάκι είναι On-off... σημαίνει πεζοδρόμια, χώμα , μεγαλύτερη γωνία κάστερ και άρα καταπονήσεις.
Επιπλέον το παραμικρό πρόβλημα είναι αντιληπτό σε σχέση με πιο street μηχανές.
Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να μη γίνεται σωστή ρύθμιση εξ αρχής και έτσι να καταπονούνται ασύμμετρα τα ρουλεμάν

Για τον thancool, αν πράγματι έκανε σκάλωμα, πιστεύω οτι σύντομα θα χρειαστείς αλλαγή ρουλεμάν.
Η λύση του μάστορα, μειώνει το φαινόμενο για λίγο καιρό και μετά ξαναεμφανίζεται αφού έχει μεγαλώσει το πρόβλημα.

Με κωνικά ρουλεμάν, σωστή ρύθμιση και κατάλληλο γράσο, νομίζω οτι δε θα ξανασχοληθεί κανείς μέχρι να περάσουν πάνω απο 60Κχλμ.

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #154 on: Παρασκευή 21 Μάιος 2010, 23:24:00 μμ
μη ξεχνάμε οτι το μηχανάκι είναι On-off...

Ακριβως Το μηχανακι ειναι On-off Θα επρεπε να εχει εξ' αρχης κωνικα!

Να καταθεσω και εγω την εμπειρια μου
Τα μαμα ρουλεμαν αλλαχτηκαν στις 5000 χλμ με κωνικα εντος εγγυησης Εργασια δεν χρεωθηκε Λογικα δεν θα επρεπε να με απασχολησει το θεμα ξανα για πολλες δεκαδες χιλιαδες χλμ.
Αμ' δε! Μετα απο καποιο διαστημα και Χ χλμ αρχισε να κτυπαει το μπροστινο στις λακουβες Καποια στιγμη αποφασισα να το σφιξω λιγο Μετα απο καμποσες δοκιμες και  λασκαρισε- σφιξε-ξαναδοκιμασε Το μπροστινο εστριβε απαλα και χωρις να κοπανανε τα ρουλεμαν Αυτο ηταν ειπα Περασε περιπου μια βδομαδα και μια χωματινη 120 περιπου χλμ και το μπροστινο εσφιξε Καθε μερα εσφιγγε και περισσοτερο ωσπου μετα μερικες μερες και πανω κατω 500 χλμ απο την μερα που τα ρυθμισα δεν μπορουσα πλεον να οδηγησω αναμεσα απο αυτοκινητα με χαμηλη ταχυτητα αφου το μηχανακι πηγαινε σχεδον οπου ηθελε Αντε ξανα ρυθμισμα και χαμενος χρονος Δεν περασαν 5-10 μερες ξανα μανα τα ιδια Επαναληψη της εργασιας και ΟΚ? Τσου! Ξανασφιξε το μπροστινο!
Δεν ξερω και γω ποσες φορες τα ρυθμισα και ξανασφιξαν τα ρουλεμαν μονα τους!
Ετσι προχωρησα σε πιο δραστικη λυση Βγηκε ο τροχος το τιμονι και η τιμονοπλακα για να πεσει το μπροστινο
Εκπληξη! Το κατω ρουλεμαν ειχε ελαχιστο γρασο και αυτο ηταν ξερο και σβωλιασμενο Εκτος αυτου υπηρχαν ιχνη σκουριας στις "βελονες" του καθως επισης και εντονη υγρασια (Την Κυριακη 2-3 μερες πριν εκανα μακροβουτια σε εναν νερολακο στην Παρνηθα παρεα με τον manolo και τον gonzo) Το ρουλεμαν πλυθηκε με WD40 και εβαλα τοσο γρασο οσο δεν εχει βαλει μαστορας σε 100 ρουλεμαν μαζι! (Και γαμω τα συνεργεια ο εξουσιοδοτημενος! Μου ειχε αφησει τοτε λασκα και τον αξονα του τροχου Συν μια κλωτσημενη βιδα στην ποδια του κινητηρα οταν μου αλλαξε λαδια στα 1000 χλμ και την ανακαλυψα οταν αποφασισα να κανω εγω το σερβις και να πα να γ@μηθει η υπολοιπη εγγυηση!)
Απο τοτε εχω κανει καμποσες χιλ χλμ -μερικα απ' αυτα σε χωμα με πετρες νερολακουβες κλπ και χρειαστηκε να σφιξω αλλη μια φορα τα ρουλεμαν πριν απο μερικους μηνες και μαλλον θελει και παλι λιγο σφιξιμο τις επομενες μερες! Και θα γινει και παλι προληπτικα ελεγχος των ρουλεμαν για γρασο
Παντως δεν φανταζομουνα αγοραζοντας το ΤΑ οτι θα ασχολιομουν τοσο συχνα με κατι τοσο ασημαντο και απλο οσο ειναι τα ρουλεμαν του τιμονιου!

Tip
Ενας ευκολος τροπος για να δει καποιος αν θελουν σφιξιμο τα ρουλεμαν στο λαιμο ειναι να τσουλησει μπροστα την μηχανη κρατωντας το τιμονι με το δεξι χερι ενω ο ανιχειρας του αριστερου χεριου ακουμπα ταυτοχρονα στην ρυθμιστικη βιδα κατω απο την τιμονοπλακα και το ποτηρι του πανω ρουλεμαν Την ωρα που τσουλαει η μηχανη αν πατηθει το μπροστα φρενο απανωτα και στιγμιαια θα νιωσει τον πιθανο τζογο στο δακτυλο του Φυσικα η διαδικασια ειναι ευκολοτερη αν υπαρχει και καποιος αλλος να σπρωχνει/στηριζει την μηχανη

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #155 on: Παρασκευή 21 Μάιος 2010, 23:54:40 μμ
Κωστα χρονια σου πολλα και παντα καλοταξιδος :moped:
Ερωτηξη: Ολα αυτα τα βασανα ακομα και με καλης ποιοτητας ρουλεμαν?

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #156 on: Σάββατο 22 Μάιος 2010, 00:43:13 πμ
Κωστα χρονια σου πολλα και παντα καλοταξιδος :moped:
Ερωτηξη: Ολα αυτα τα βασανα ακομα και με καλης ποιοτητας ρουλεμαν?
Ευχαριστω!
Oh yes!
Δεν θυμαμαι πλεον μετα απο τοσο καιρο την μαρκα παρα μονο οτι ηταν japan

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #157 on: Σάββατο 22 Μάιος 2010, 00:59:09 πμ
Καταρχήν είναι προφανές οτι μιλάμε για αλλαγή ρουλεμάν πάνω-κάτω  ταυτόχρονα. Επιπλέον αλλαγή στις τσιμούχες !
Η ρύθμιση του τιμονιού πρέπει να γίνει όπως λέει το μανουαλ. (1 1/2 κιλό αν θυμάμαι καλά) και να ασφαλίσει το κεντρικό παξιμάδι.

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #158 on: Σάββατο 22 Μάιος 2010, 02:37:06 πμ
Καταρχήν είναι προφανές οτι μιλάμε για αλλαγή ρουλεμάν πάνω-κάτω  ταυτόχρονα. Επιπλέον αλλαγή στις τσιμούχες !
Η ρύθμιση του τιμονιού πρέπει να γίνει όπως λέει το μανουαλ. (1 1/2 κιλό αν θυμάμαι καλά) και να ασφαλίσει το κεντρικό παξιμάδι.

Κωστα ΑΝ απευθυνεσαι σε μενα
Τα αυτονοητα θα γραφουμε? Και για τα δυο ρουλεμαν μιλαμε
Οι τσιμουχες δεν ξερω αν αλλαχτηκαν Αλλα και να μην αλλαχτηκαν καινουριες θα πρεπει να ηταν Στις 5000χλμ εγινε η αλλαγη τι να ειχαν παθει?
Η ροπη συσφιξης που αναφερει το manual (δεν το εχω δει ειναι η αληθεια) προφανως αφορα ρουλεμαν με μπιλιες και οχι με"μακαρονια" Κανονικα το σφυξιμο γινεται με γατζοκλειδο Υπαρχει γατζοκλειδο με ρυθμιζομενη ροπη? Δεν ξερω!
Και εννοειται οτι ασφαλιζει καθε φορα το κεντρικο παξιμαδι

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #159 on: Σάββατο 22 Μάιος 2010, 03:27:26 πμ
Στην εικονα που ειναι οι τσιμουχες?

Offline Nikos Paxinos

• Παλιά Σχολή
  • Rossi και πάνω !
  • Emperor of Bans
Reply #160 on: Σάββατο 22 Μάιος 2010, 07:26:27 πμ
Το 1 και το 2 είναι Νίκο.Αναφέρονται ως dust seals...τουλάχιστον στο δικό μου...

Ετσι κι αλλιώς μόνοι μας ερχόμαστε και μόνοι μας φεύγουμε από αυτή τη ζωή.Ολα τα υπόλοιπα είναι διασκέδαση της μοναξιάς μας και δρόμος...

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #161 on: Κυριακή 23 Μάιος 2010, 02:24:50 πμ
Νικόλα επειδή δεν έχω φθάσει ακόμα μέχρι εκεί, νόμιζα οτι το 1 και 2 είναι οι πατούρες που ''κάθονται'' τα ρουλεμάν. Ειναι μερικά πράγματα που αν δεν τα δείς όσο και να στα περιγράφουν δεν τα καταλαβαίνεις.Κοιτώντας το σχήμα δεν καταλαβαίνω πως ρουλεμάν μη κωνικά στηρίζουν τον αξονα περιστροφης στο πάνω - κάτω.

Offline Dimitris(honda)

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • 7o ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΑΛΛΥ HTC ΦΘΙΩΤΙΔΑ 2012
Reply #162 on: Παρασκευή 10 Σεπτέμβριος 2010, 03:22:56 πμ
Θέλω να αλλάξω ρουλεμαν τιμονιού και χρειαζομαι τη γνώμη οσων γνωρίζουν.
Να βαλω κωνικά της HONDA ή αλλης επώνημης μάρκας (και ποιά)?
Επίσης θα ήθελα να μάθω τους κωδικούς των ανταλλακτικών.

Ευχαριστώ

Offline pissaman

• Rossi και πάνω !
    • eshop
Reply #163 on: Παρασκευή 10 Σεπτέμβριος 2010, 03:40:17 πμ
Να προτιμήσεις κωνικά!
Της Honda είναι σφαιρικά!

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
  • anaconda team is back sssssssssssssss
Reply #164 on: Παρασκευή 10 Σεπτέμβριος 2010, 16:36:59 μμ
Να βαλεις τα κωνικα .....αλλα για ποιο λογο εχεις προβλημα  ? αφου η μοτο σου δεν δικαιολογη την αλλαγη  ??? ??? ???

Offline ganastas

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
  • Rider on the storm.....
Reply #165 on: Παρασκευή 10 Σεπτέμβριος 2010, 16:59:06 μμ
Κωνικά, σε τι τιμή παίζουν και από που προτείνετε την αγορά?

Γιώργος Αναστασόπουλος - Transalp XL650V ('04)

Offline Hypersonic

• Γιώργος... Mr. Anderson
  • Rossi και πάνω !
  • Μπαμπάς * 2
Reply #166 on: Παρασκευή 10 Σεπτέμβριος 2010, 18:01:53 μμ
Να βαλεις τα κωνικα .....αλλα για ποιο λογο εχεις προβλημα  ? αφου η μοτο σου δεν δικαιολογη την αλλαγη  ??? ??? ???

Αν θυμαμαι καλα μου ειχε πει ο Δ οτι νιωθει καποιο σκαλωματακι στο τιμονι...

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #167 on: Παρασκευή 10 Σεπτέμβριος 2010, 19:34:04 μμ
Θέλω να αλλάξω ρουλεμαν τιμονιού και χρειαζομαι τη γνώμη οσων γνωρίζουν.
Να βαλω κωνικά της HONDA ή αλλης επώνημης μάρκας (και ποιά)?
Επίσης θα ήθελα να μάθω τους κωδικούς των ανταλλακτικών.

Ευχαριστώ

Dimitris ψάξε λίγο αυτό το νήμα στο οποίο συγχώνευσα και τη δική σου ερώτηση

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #168 on: Τετάρτη 06 Οκτώβριος 2010, 03:22:22 πμ
Ξεθαψα αυτο το νημα γιατι μαλλον παω για αλλαγη ρουλεμαν
Για δευτερη φορα και μετα απο 35000 χλμ τα κωνικα που εβαλα τοτε αλλον παρεδωσαν πνευμα!
Επειδη μαλλον την δουλεια θα την κανω μονος μου διαβαζοντας τα περι αλλαγης ρουλεμαν ειδα οτι οποιοι εκαναν την αλλαγη μονοι τους αναφερουν:
1. οτι χρειαζεται δευτερο ατομο για βοηθεια και
2. οτι θελει πολλες ωρες η συγκεκριμενη εργασια
Γιατι??

Offline pissaman

• Rossi και πάνω !
    • eshop
Reply #169 on: Τετάρτη 06 Οκτώβριος 2010, 03:55:28 πμ
2ο Άτομο θα χρειαστείς να σου κρατάει το μηχανάκι και διάφορα άλλα πράγματα και θέλει πολύ χρόνο, γιατί θα χρειαστεί να αφαιρέσεις και να επανατοποθετήσεις ΠΟΛΛΑ πράγματα!
Καλό θα ήταν ΠΡΙΝ ξεκινήσεις να το κάνεις μόνος σου, να διαβάσεις όλο το νήμα και θα διαπιστώσεις αν μπορείς να το κάνεις (σωστά) και θα σου απαντηθούν και οι δύο ερωτήσεις σου, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια!
« Last Edit: Τετάρτη 06 Οκτώβριος 2010, 03:57:29 πμ by pissaman »

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #170 on: Τετάρτη 06 Οκτώβριος 2010, 17:28:22 μμ
Εμείς είμασταν 3 και πάλι παιδευτήκαμε και αν δεν είχαμε δίπλα στο σπίτι μου μηχανουργείο....

Σγουρέψου ότι έχεις τα κατάλληλα εργαλεία, όπως εξολκέα και φρόντισε τα νέα ρουλεμάν (το εξωτερικό κέλυφος) να μπουν στην κατάψυξη πριν τα βάλεις στο λαιμό  ;)

Παύλος Καρούμπης

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #171 on: Τετάρτη 06 Οκτώβριος 2010, 21:41:31 μμ
2ο Άτομο θα χρειαστείς να σου κρατάει το μηχανάκι και διάφορα άλλα πράγματα και θέλει πολύ χρόνο, γιατί θα χρειαστεί να αφαιρέσεις και να επανατοποθετήσεις ΠΟΛΛΑ πράγματα!
Καλό θα ήταν ΠΡΙΝ ξεκινήσεις να το κάνεις μόνος σου, να διαβάσεις όλο το νήμα και θα διαπιστώσεις αν μπορείς να το κάνεις (σωστά) και θα σου απαντηθούν και οι δύο ερωτήσεις σου, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια!
ΟΚ τοτε!
Αν τελικα χρειαστει θα το κανω!
Αφου εγω δεν θα χρειαστω δευτερο ατομο να κραταει την μηχανη μιας και εχω τροπο να την στηριξω,αλλα ουτε και για να κραταει διαφορα αλλα πραγματα :o
Σχετικα με τον χρονο που ρωτησα γνωριζω τι πρεπει να αφαιρεθει και τι οχι που φυσικα περνουν χρονο αλλα οχι δα και τοσο πολυ οσο αναφερεται στο νημα Θεωρησα λοιπον οτι αναφερονταν κυριως στην δυσκολια εξαγωγης-εισαγωγης των ρουλεμαν! Μαλλον παρανοησα!
Διαβασα ολο το νημα αλλα δεν μου απαντηθηκαν οι δυο παραπανω αποριες που εξεφρασα Πολυ δε περισσοτερο δεν καταλαβα αν ειναι  δυσκολη δουλεια η εξαγωγη των παλιων ρουλεμαν
...Ισως βεβαια να μην τα "πιανω" και ευκολα!

Offline ΚΡΑΣΟΠΑΤΕΡΑΣ

• Ο ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ
  • Rossi και πάνω !
Reply #172 on: Τετάρτη 06 Οκτώβριος 2010, 21:41:55 μμ
Εντάξει μωρέ δεν είναι και καμιά ζημιά μεγάλη…στο κάτω  κάτω είναι και απο της σπάνιες ζημιές για τρανσαλπ, δεν νομίζω να σου ξαναχαλάσει….   ;D

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #173 on: Τετάρτη 06 Οκτώβριος 2010, 21:58:36 μμ
Εμείς είμασταν 3 και πάλι παιδευτήκαμε και αν δεν είχαμε δίπλα στο σπίτι μου μηχανουργείο....

Σγουρέψου ότι έχεις τα κατάλληλα εργαλεία, όπως εξολκέα και φρόντισε τα νέα ρουλεμάν (το εξωτερικό κέλυφος) να μπουν στην κατάψυξη πριν τα βάλεις στο λαιμό  ;)
Σε ποιο σημειο ακριβως της διαδικασιας παιδευτηκατε?
Παντως αν καταλαβα καλα και με ενα ατομο γινεται η δουλεια Οι υπολοιποι χρειαζονται μαλλον για παρεα και για να δινουν κανα εργαλειο!
Ο εξολκεας που θα χρειαστει?
Αυτο για την καταψυξη το ειχα υπ'οψην μου! Ευχαριστω παντως οπως και για καθε αλλη πληροφορια που ισως  μου δωσεις!:thumbright:

Offline ntinos50

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Η αγαπη μου Honda XL 650 V Transalp
    • pagkas
Reply #174 on: Τετάρτη 06 Οκτώβριος 2010, 22:19:59 μμ
εγω το εκανα και το μονο που χρειαστηκα απο το δευτερο ατομο ειναι να βοηθησει ειναι να κατεβασουμε ολο το μπροστινο οταν λυσουμε τη βιδα αυτο παντως με τη καταψυξη δεν το εκανα  δεν το ελεγε πουθενα και ειναι μια χαρα τωρα απλωσ μετα απο λιγα χιλιομετρα που κατσανε τα ρουλεμαν εσφιξα λιγο το παξιμαδι γιατι ειχε λασκαρει καιεπεζε λιγο το τιμονι