Hellas Transalp Forum

Επιλογή μπαταρίας για ΤΑ650

M. I. Pagalos · 80294

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #75 on: Δευτέρα 05 Ιανουάριος 2009, 10:57:08 πμ
ΟΚ!

ΥΓ: Το παιδί (ο φίλος σου) δεν πρέπει να είναι ηλεκτρολόγος!

Ναι το παιδί δεν είναι ηλεκτρολόγος όχι, μπαταρίες αυτοκινήτων και μηχανών πουλάει.......

Ωραία το λύσαμε και το θέμα με τον κωδικό οπότε άκυρο το 14 με τα 14v που μου ανάφερε……, γιατί όμως η άλλη μπαταρία που μου έδειξε η οποία φαινόταν ίδια είχε το 12 στον κωδικό της ενώ αυτή που βάλαμε είχε το 14;;
και λίγο ακριβώτερη;;;
η μήπως ήθελε να μου την πουλήσει;; ???

Ααα για κάτσε να τον ρωτήσω  ξανά……

"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"
"Africa Twin XRV750 RD07A"

giorgio

• Guest
Reply #76 on: Δευτέρα 05 Ιανουάριος 2009, 11:13:03 πμ
Ναι το παιδί δεν είναι ηλεκτρολόγος όχι, μπαταρίες αυτοκινήτων και μηχανών πουλάει.......

Λευτεράκη sorry φίλε, μου αλλά δεν είναι δικαιολογία
αυτό που αναγράφεις για τον φίλο σου(το οτι δεν είναι ηλεκτρολόγος).
Άφου ασχολείται(εμπόριο & πώληση) μπαταριών, τουλάχιστον θα έπρεπε να ξέρει
τα στοιχειώδη με το αντικείμενο που εμπορεύεται. Γνώμη μου έτσι.
Δεν είναι κάποιος ιδιώτης που έχει, για τον Α ή Β λόγο μια μπαταρία που θέλει
να πουλήσει & σου λέει οτι "εγω δεν ξέρω απο τύπους & τέτοια, αν την θέλεις πάρτην".
Όπως μας αναφέρεις, πουλάει μπαταρίες & θα έπρεπε να ξέρει ΤΟ ΤΙ ΠΟΥΛΑΕΙ(Τύπο μπαταρίας, στοιχεία).
Έστω ρε φίλε τα βασικά.
Φιλικά.  ;)
« Last Edit: Δευτέρα 05 Ιανουάριος 2009, 11:18:32 πμ by giorgio »

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #77 on: Δευτέρα 05 Ιανουάριος 2009, 11:15:15 πμ
Λευτέρη, όλα είναι θέμα κωδικοποίησης του κατασκευαστή για τα προιόντα του, (όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Τόλης). Οι προδιαγραφές του προιόντος φαίνονται μόνο στο σχετικό τεχνικό φυλλάδιο και όχι στον κωδικό του. Το 12 ή 14 στον κωδικό μπορεί να αναφέρεται πχ. στον τύπο κατασκευής της μπαταρίας, δηλ. αν είναι AGM ή Gel κλπ.

Μια ακόμα (γενική) παρατήρηση.
Στις σύγχρονες μπαταρίες, ναι μεν έχει μειωθεί ελαφρά η χωρητικότητα, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι έχει αυξηθεί η τιμή του CCA (Cold Cranking Amps) και έχει μειωθεί η εσωτερική αντίσταση της μπαταρίας.
Ας μην ξεχνάμε ότι η πιο βασική δουλειά μιας μπαταρίας είναι να ξεκινά τον κινητήρα, όπου απαιτείται ιδιαίτερα υψηλό ρεύμα για μικρό χρονικό διάστημα, προκαλώντας στιγμιαία βαθειά εκφόρτιση (ειδικά σε ψυχρά κλίματα).

CCA = το μέγιστο σταθερό ρεύμα που μπορεί να αποδώσει η μπαταρία στους 0 °F (−18 °C) για 30 δευτερόλεπτα, χωρίς να πέσει η τάση σε κάθε στοιχείο της κάτω από μια προκαθορισμένη τιμή (συνήθως είναι 1.2V/στοιχείο για 12-βολτη μπαταρία, αν και αρκετοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν το 1.75V/στοιχείο).

Αυτό το τεστ είναι περισσότερο απαιτητικό για μια μπαταρία σε χαμηλές θερμοκρασίες (βλ. χειμώνα) παρά σε υψηλές (πχ. καλοκαίρι). Γιατί με κρύο καιρό αφενός είναι πιο δύσκολο μια μπαταρία να προσφέρει υψηλό ρεύμα και αφετέρου ένας κρύος κινητήρας χρειάζεται περισσότερη ισχύ για να ξεκινήσει.

« Last Edit: Δευτέρα 05 Ιανουάριος 2009, 11:34:43 πμ by Chris_de_Ze »

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #78 on: Δευτέρα 05 Ιανουάριος 2009, 11:22:36 πμ
είμαι και εγώ στην αναζήτηση μπαταρίας, γιατί όπου να ναι θα τα παίξει.
5 χρόνια +.... χωρίς ποτέ πρόβλημα. Μακάρι και η επόμενη να βγεί τόσο καλή.
Ξέρει κανείς κάποιο μαγαζί με καλές τιμές να ρωτήσω ?
Κώστα, το Praktiker έχει Bosch μπαταρίες και οι τιμές είναι γενικά καλές.
Όταν πριν 2-3 χρόνια έψαχνα για μπαταρία, βρήκα Yuasa σε πολύ καλές τιμές στο μαγαζί (με ανταλλακτικά και αξεσουάρ) που είναι δίπλα στον Ξύκη (Μιχαλακοπούλου, Αμπελόκηποι). Δεν θυμάμαι το όνομα του μαγαζιού αλλά είναι στη γωνία σε απόσταση 20-30μ πριν τον Ξύκη.

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #79 on: Δευτέρα 05 Ιανουάριος 2009, 11:38:12 πμ
Όπως μας αναφέρεις, πουλάει μπαταρίες & θα έπρεπε να ξέρει ΤΟ ΤΙ ΠΟΥΛΑΕΙ(Τύπο μπαταρίας, στοιχεία).
Έστω ρε φίλε τα βασικά.
Φιλικά.  ;)

Αυτό λέω και εγώ, αλλά δυστυχώς μόνο μπαταρίες πουλάει χωρίς μάλλον να έχει την παραμικρή γνώση απο τύπους στοιχεία κ.λ.π.

Στο praκtiker αιγάλεω-χαιδάρι που είναι κοντά σε μένα, βρήκα τις Bosch στα 69€........ (Δεν την έπαιρνα κατευτείαν και εγώ.....)

"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #80 on: Δευτέρα 05 Ιανουάριος 2009, 13:30:25 μμ
Όταν πριν 2-3 χρόνια έψαχνα για μπαταρία, βρήκα Yuasa σε πολύ καλές τιμές στο μαγαζί (με ανταλλακτικά και αξεσουάρ) που είναι δίπλα στον Ξύκη (Μιχαλακοπούλου, Αμπελόκηποι). Δεν θυμάμαι το όνομα του μαγαζιού αλλά είναι στη γωνία σε απόσταση 20-30μ πριν τον Ξύκη.

οκ, ευχαριστώ.
Praktiker είναι η τελευταία λύση. Δε θέλω να τους δίνω λεφτά έτσι εύκολα. Καλύτερα κάποιος της γειτονιάς.

tranten

• Guest
Reply #81 on: Τρίτη 06 Ιανουάριος 2009, 00:57:23 πμ
κωστα,την τεταρτη αν δν βρεχει θα κατεβω αθηνα για αλλαγη μπαταριας σε φιλο μηχανικο που κανει τιμες χονδρικης.αν σε ενδιαφερει πες να παμε μαζι η΄να σου δωσω τα στοιχεια του.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #82 on: Τρίτη 06 Ιανουάριος 2009, 01:57:31 πμ
Μια μικρή επισήμανση. Σε βάθος χρόνου, αξίζει να είναι επώνυμη και καλή μάρκα η μπαταρία παρά μια οποιαδήποτε που απλά και μόνο είναι φθηνή.

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #83 on: Τρίτη 06 Ιανουάριος 2009, 21:02:46 μμ
Μια μικρή επισήμανση. Σε βάθος χρόνου, αξίζει να είναι επώνυμη και καλή μάρκα η μπαταρία παρά μια οποιαδήποτε που απλά και μόνο είναι φθηνή.

Χρήστο αυτό που αναφέρεις είναι πάρα πολύ σωστό και μόλις τόλμησα να το πώ σε ένα μαγαζί που περαστικός πήγα να ρωτήσω για Bosch  η την Yuasa, μου την είπε κιόλας πώς όλες ίδιες είναι, απ το ίδιο εργοστάσιο  και το μόνο που αλλάζει είναι η επωνυμία της……
που κάθε εταιρία βάζει το δικό της…….

Η αλήθεια είναι πως αν δω πως δεν είμαι ευχαριστημένος με αυτή που τοποθέτησα,  δεν σου κρύβω πως δεν θα λυπηθώ τα λεφτά να πάω να αγοράσω την δικιά της από τον Σαρακάκη, μιας και με αυτή ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος….. 

Offline memos

• Με xlv 400 γίνομαι
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Πάω αργά για να φτάσω πρώτος...
Reply #84 on: Τρίτη 06 Ιανουάριος 2009, 22:35:13 μμ
Η αλήθεια είναι πως αν δω πως δεν είμαι ευχαριστημένος με αυτή που τοποθέτησα,  δεν σου κρύβω πως δεν θα λυπηθώ τα λεφτά να πάω να αγοράσω την δικιά της από τον Σαρακάκη, μιας και με αυτή ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος….. 

Λευτέρη την μπαταρία (εκτός από τον Σαρακάκη 112 ευρώ περίπου) μπορείς να την πάρεις και από την εταιρία ΠΕΡΚΟ όπου έχουμε και έκπτωση (ίσως και από άλλο μαγαζί). Την είχα πάρει εγώ γύρω στα 105 ευρώ. Η διαφορά είναι πολύ μικρή μεν, αλλά η αναμονή στην ουρά της ισόγας (για 1 μόνο ανταλλακτικό που το βρίσκεις εύκολα και αλλού) και η αναμονή μέχρι να έρθει η μπαταρία με έκαναν να προτιμήσω την αγορά από μαγαζί.

Και οι δύο τιμές είναι αρχές Μαΐου 2007.
« Last Edit: Τετάρτη 07 Ιανουάριος 2009, 00:07:32 πμ by memos »

Γιατί ρε Μάνο; Γιατί;

Το αγαπημένο μου παραμύθι... ο Λαγός με τη Χελώνα.

Όχι δεν θα ταΐσω το αδηφάγο κήτος, όχι δεν θα ταΐσω το αδηφάγο κήτος, όχι δεν θα………

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #85 on: Τρίτη 06 Ιανουάριος 2009, 22:43:22 μμ

Αυτό ακριβώς θα κάνω memo, τόσα χρόνια δεν την είχα αλλάξει καθόλου, και η διάρκεια της 5,5 χρόνια πιστεύω αξίζει να  δώσεις τα 50€ παραπάνω…..

Θα δώ πως θα πάει αυτή που έβαλα τώρα και μετά θα το επισκεφθούμε σίγουρα…..

Offline ΚΡΑΣΟΠΑΤΕΡΑΣ

• Ο ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ
  • Rossi και πάνω !
  • Δεν σπάει δεν χαλάει…δεν στραβώνει δεν λυγάει !!
    • http://www.biowines.gr/
Reply #86 on: Τρίτη 06 Ιανουάριος 2009, 23:56:09 μμ
Την είχα πάρει εγώ γύρο στα 105 ευρώ.

??? ??? ???  Για αυτοκίνητο είναι ρε τι έγινε??? Έχω χάσει επεισόδια ???

Οι άνθρωποι είναι σαν το κρασί, οι καλοί βελτιώνονται με τα χρόνια, οι άχρηστοι γίνονται ξύδι…..

Offline memos

• Με xlv 400 γίνομαι
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Πάω αργά για να φτάσω πρώτος...
Reply #87 on: Τετάρτη 07 Ιανουάριος 2009, 00:09:08 πμ
??? ??? ???  Για αυτοκίνητο είναι ρε τι έγινε??? Έχω χάσει επεισόδια ???

Όχι Γιάννη. Είναι YUASA YTZ 12 S τζελ (κλειστού τύπου) για την ΤΑ.

Γιατί ρε Μάνο; Γιατί;

Το αγαπημένο μου παραμύθι... ο Λαγός με τη Χελώνα.

Όχι δεν θα ταΐσω το αδηφάγο κήτος, όχι δεν θα ταΐσω το αδηφάγο κήτος, όχι δεν θα………

Offline apnea_xaos

• Rossi και πάνω !
  • οι 4 ροδες ταξιδευουν το κορμι, οι 2 την ψυχη!!!
Reply #88 on: Πέμπτη 08 Ιανουάριος 2009, 13:00:27 μμ
μετα απο 4 χρονια με αφησε...
αυριο θα παω να αλλαξω μπαταρια. θα βαλω την yuasa παλι, στην honda μου ειπε 125€. καλα δεν ειναι? πανω κατω σε κατι site Που ειδα οι ιδιες τιμες παιζουν αντε λιγο πιο κατω αλλα με τα μεταφορικα βγαινουν το ιδιο.
κατι αλλο τωρα, πριν την βαλει ο τυπος επανω πρεπει να την φορτισει πρωτα?
αν ποσες ωρες πρεπει να φορτισει η μπαταρια?το ρωταω επειδη επειδη δεν του εχω και μεγαλη εμπυστοσυνη του τυπου παροτι ειναι επισημος αντιπροσωπος στο νησι...
« Last Edit: Πέμπτη 08 Ιανουάριος 2009, 13:04:38 μμ by apnea_xaos »

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #89 on: Πέμπτη 08 Ιανουάριος 2009, 13:29:56 μμ
μετα απο 4 χρονια με αφησε...
αυριο θα παω να αλλαξω μπαταρια. θα βαλω την yuasa παλι, στην honda μου ειπε 125€. καλα δεν ειναι? πανω κατω σε κατι site Που ειδα οι ιδιες τιμες παιζουν αντε λιγο πιο κατω αλλα με τα μεταφορικα βγαινουν το ιδιο.
κατι αλλο τωρα, πριν την βαλει ο τυπος επανω πρεπει να την φορτισει πρωτα?
αν ποσες ωρες πρεπει να φορτισει η μπαταρια?το ρωταω επειδη επειδη δεν του εχω και μεγαλη εμπυστοσυνη του τυπου παροτι ειναι επισημος αντιπροσωπος στο νησι...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ σωστή πρώτη φόρτιση ! Θέλει ενα 6ωρο . Μη τη βάλεις πάνω έτσι, θα είναι κρίμα να μειώσεις το χρόνο ζωής της απο τη
πρώτη μέρα. Ας είναι με τζέλ ή υγρά.  Αν δεν έχει αυτός σωστό φορτιστή (οχι πάνω απο 2Α) γι αυτό τον τύπο μπαταρίας, αξίζει να τη
δώσεις για φόρτιση αλλού.

σχετικά με την επιλογή μπαταρίας, επώνυμη ή οχι (δηλ φθηνή), είναι καθαρά θέμα πόσο καιρό θα έχεις τη μηχανή.
Προσωπικά αν θα πούλαγα του χρόνου τη μηχανή, θα έπαιρνα την πιο οικονομική. Αν σκοπεύεις να τη κρατήσεις 2 χρόνια και πάνω,
παίρνεις την καλύτερη που μπορείς να βρεις. Αυτή που έχω τώρα έχει βγάλει 5 χρόνια και κάνει 130Ε. Αν με μια μαπ-κλας δε βγάζει πάνω
από δύο και κοστίζει 60Ε... δε το συζητάς. Και μόνο οτι δε θα σε αφήσει ή οτι θα έχεις καλύτερο ρεύμα (εκκινήσεις) , μετράει να πάρεις μια καλή .
Το κακό είναι ότι με λάθος χρήση της μπαταρίας, ή χαλασμένο ανορθωτή μπορεί να βγάλεις Off την καλύτερη μπαταρία μέσα σε ενα χρόνο.

Offline apnea_xaos

• Rossi και πάνω !
  • οι 4 ροδες ταξιδευουν το κορμι, οι 2 την ψυχη!!!
Reply #90 on: Πέμπτη 08 Ιανουάριος 2009, 13:34:26 μμ
αμα θα παω να την αλλαξω θα του πω να τσεκαρει και τον ανορθωτη λοιπον...
κατι αλλο τωρα, τα xenon λες να εχουν βαλει καθολου το χερακι τους...?

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #91 on: Πέμπτη 08 Ιανουάριος 2009, 14:55:03 μμ

Όχι μιας και τα xenon μειώνουν τα watt  στις λάμπες οπότε ξελαφρώνει το κύκλωμα σου, αντίθετα σε σχέση με τα προβολάκια που έχω τοποθετήσει εγώ extra το επιβαρύνουν μιας και τραβάνε περισσότερο ρεύμα......

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #92 on: Πέμπτη 08 Ιανουάριος 2009, 14:56:53 μμ
αμα θα παω να την αλλαξω θα του πω να τσεκαρει και τον ανορθωτη λοιπον...

Δε νομίζω, αν και δε γνωρίζω καλά τον τρόπο λειτουργίας τους. Ο Chris de ze νομίζω έχει απαντήσει σε αντίστοιχη ερώτηση.
Απεναντίας γνωρίζω οτι έχουν σχετικά χαμηλή κατανάλωση σε σχέση με τις απλές λάμπες.
Ενα θέμα που είναι προς διερεύνηση είναι ο ηλεκτρομαγνήτης που αλλάζει τη θέση της λάμπας . Εχω την αίσθηση
οτι θα τραβάει 4-5Α τουλάχιστον κατά τη λειτουργία του. Αυτό υπό προϋποθέσεις μπορεί να βλάπτει μακροπρόθεσμα τη ζωή της μπαταρίας. Το ίδιο και με το ballast τουλάχιστον στην εκκίνηση λειτουργίας.
Ο chris de ze θα ξέρει καλύτερα

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #93 on: Πέμπτη 08 Ιανουάριος 2009, 18:29:12 μμ
Εν λειτουργία, οι xenon όντως έχουν χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με τις λάμπες αλογόνου.
Ο ηλεκτρομαγνήτης που αλλάζει τη θέση της λάμπας είναι μικρός και δεν τραβάει τόσο υψηλό ρεύμα κατά τη λειτουργία του. Πρέπει να είναι χαμηλότερο του 1Α.
Το ballast κατά την εκκίνηση λειτουργίας του, τραβάει για λίγα secs υψηλότερο ρεύμα. Το ballast αναγράφει επάνω το max ρεύμα (κατά την εκκίνηση) αλλά και το ρεύμα κατά τη λειτουργία της λάμπας (μετά την εκκίνηση).

Ο ανορθωτής ελέγχεται εύκολα με ένα πολύμετρο.

Οι gel μπαταρίες έρχονται ήδη φορτισμένες και χάνουν μόνο περ. 5% της χωρητικότητάς τους ανά μήνα (δηλ. είναι πολύ αποδοτικές σε σχέση με τις απλές μολύβδου με υγρά). Καλό είναι να φορτίζονται πριν τοποθετηθούν. Αν και με συχνή χρήση της μηχανής, φορτίζονται.
« Last Edit: Πέμπτη 08 Ιανουάριος 2009, 19:03:31 μμ by Chris_de_Ze »

Offline ΕΛΛΗ- ΛΕΥΤΕΡΗΣ (flwrina)

• Rossi και πάνω !
  • transalp 1000 cc
Reply #94 on: Πέμπτη 08 Ιανουάριος 2009, 18:32:27 μμ
οποτε καλο ειναι να αποφευγουμε το συνιαλο??

Ζήσε το σήμερα χωρίς αναστολές

NRG...

tranten

• Guest
Reply #95 on: Παρασκευή 09 Ιανουάριος 2009, 00:21:32 πμ
Όχι Γιάννη. Είναι YUASA YTZ 12 S τζελ (κλειστού τύπου) για την ΤΑ.

σωστα memo,χθες εβαλα ακριβως την ιδια (YTZ 12S MF)με 108 ευρω.
« Last Edit: Παρασκευή 09 Ιανουάριος 2009, 12:41:59 μμ by 3-21 »

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #96 on: Παρασκευή 09 Ιανουάριος 2009, 01:42:13 πμ
Δεν παθαίνει τίποτα η μπαταρία με το σινιάλο.
Απλώς στις λάμπες xenon δεν ενδείκνυνται τα πολλαπλά στιγμιαία αναβοσβήματα πριν φτάσει στο κανονικό σημείο λειτουργίας/θερμοκρασίας της που συνήθως είναι 2-3 λεπτά (βλ. ταλαιπωρείται και μειώνεται ο χρόνος ζωής της).

Offline helias

• Απλός οδηγός
Reply #97 on: Πέμπτη 26 Φεβρουάριος 2009, 17:38:29 μμ
Ουυυφ !!!!  8) Μου έφυγαν τα μάτια απ΄το διάβασμα !

Επειδή θέλω μπαταρία  :'(
και αφού καταστάλαξα στην YUASA ΥΤΖ-12S MF,
ρώτησα τιμές και έλαβον : Από 125 έως 147 Ευρώ.

Ερώτηση: Υπάρχει YUASA γιαπωνέζικη και YUASA μη γιαπωνέζικη;  :-\ γιατί τέτοιες διαφορές στην τιμή ;

Offline georig25

• Θα ήθελα να είμαι
  • Rossi και πάνω !
  • Η ζωή είναι ωραία . . . . . συνήθως
    • ΡΗΓΑΣ
Reply #98 on: Πέμπτη 26 Φεβρουάριος 2009, 18:32:56 μμ
Ερώτηση: Υπάρχει YUASA γιαπωνέζικη και YUASA μη γιαπωνέζικη;  :-\ γιατί τέτοιες διαφορές στην τιμή ;
υπάρχουν διαφορές στην τιμή γιατί είναι διαφορετική και η ποιότητα. Όταν είναι από Ιαπωνία έχει μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο από τις άλλες. Γι'αυτό προσοχή!!!

Δεν γεννήθηκα με εξαρτήσεις, γιατί να τις αποκτήσω;

:moped:Γιώργος Ρήγας
click me!

rastabill

• Guest
Reply #99 on: Πέμπτη 26 Φεβρουάριος 2009, 18:43:03 μμ
Η μαμίσια μου είχε κρατήσει 4 χρόνια,έβαλα μία κλειστού τύπου  gel αν λέγεται έτσι,μάρκας μέκαψες με 45 εβρά ,έχουν περάσει 3 χρόνια και ακόμα κελαηδάει καλά.