Hellas Transalp Forum

Νέο Triumph Tiger 900 2020!

African Boy · 940

Offline African Boy

  • Τhe Professional
  • HTC ΔΣ
  • Rossi και πάνω !
  • ***
    • Posts: 7535
    • eGeorgalas
on: Πέμπτη 05 Δεκέμβριος 2019, 15:28:25 μμ


Το νέο τρικύλινδρο Tiger 900 ήταν βέβαιο πως έρχεται, με τελευταία επιβεβαίωση τον Σεπτέμβριο όταν είχαμε δει τις τελικές του φωτογραφίες. Για αυτό και υπήρχε η απορία για την τακτική της Triumph να μην το δείξει στην Eicma, ίσως για να έχει όλη την προσοχή του κόσμου, ως η τελευταία που παρουσιάζεται για το 2020...

Με εμφάνιση που ακολουθεί το πετυχημένο Tiger 800, το νέο -πάντα τρικύλινδρο- 900 έχει σχεδιαστεί από την αρχή με τις ίδιες αρχές και την ίδια φιλοσοφία, ολότελα αλλαγμένο όμως και μάλιστα ελαφρύτερο από τον προκάτοχο των 800 κυβικών, και με αφαιρούμενο πλέον υποπλαίσιο.

Σημαντική η προσθήκη του ονόματος Rally και GT που δείχνουν πλέον ξεκάθαρα την προσέγγιση κάθε μοντέλου, αντί των πιο αινιγματικών XC με τα μικρά “x” και “a” να μπερδεύουν αποδεδειγμένα τους υποψήφιους πελάτες. Οι εκδόσεις είναι επίσης λιγότερες πλέον αλλά μόνο φαινομενικά, διότι με την προσθήκη των GT Pro και Rally Pro φτάνουμε ξανά τις πέντε, χωρίς να υπολογίσουμε και την εκδοχή των χαμηλών εκδόσεων για όσους θέλουν να πατούν καλά τα πόδια στο έδαφος.

Ξεκινώντας από τον νέο Euro 5 τρικύλινδρο κινητήρα, που αποδίδει 10% περισσότερη ροπή στις 7.250 στροφές, βλέπουμε μία συνολική αύξηση της απόδοσης που ευτυχώς δεν είναι μόνο ψηλά, αν επαληθευτούν όλα όσα λέει η εταιρεία. Η σημαντικότερη αύξηση είναι 9% απόδοση στις μεσαίες στροφές, που συνολικά φέρνει 95 ίππους στις 8.750, πάντα όμως με την χαρακτηριστική ευστροφία του τρικύλινδρου. Αυτό το χαρακτηριστικό θα είναι μάλλον ακόμη πιο έντονο, τώρα που η ανάφλεξη πηγαίνει στον τρίτο κύλινδρο μετά τον πρώτο και ακολουθεί ο δεύτερος, κάτι που αναμένεται να ευνοήσει ακόμη περισσότερο την ευστροφία του κινητήρα αλλά να δώσει και ένα κύμα δύναμης που ο αναβάτης θα το καταλαβαίνει περισσότερο από πριν. Σύμφωνα με την θεωρία και με την επιβεβαίωση των Άγγλων η λειτουργία θα προσωμοιάζει δικύλινδρο, διατηρώντας την ευστροφία και την διάρκεια που μόνο ένας τρικύλινδρος συνδυάζει τόσο απόλυτα.Όπως και στην Africa Twin, το ψυγείο έχει χωριστεί στα δύο για να μην νιώθει ο αναβάτης κάποιο έντονο κύμα ζέστης, ενώ έτσι δημιουργήθηκε και χώρος ώστε στο νέο πλαίσιο ο κινητήρας έχει καταφέρει να τοποθετηθεί διαφορετικά από πριν, 40mm πιο μπροστά και 20mm πιο χαμηλά. Έτσι φορτίζει περισσότερο τον εμπρός τροχό βοηθώντας την συγκέντρωση των μαζών. Το κέντρο βάρους είναι πλέον πιο κοντά στο γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας. Αυτές οι αλλαγές στον κινητήρα έχουν οδηγήσει και στην υποχρεωτική επανασχεδίαση του φιλτροκουτιού, αναγκαία και για τους Euro 5, που επίσης οδηγεί και σε κάτι πιο σημαντικό:

Υπάρχει τώρα η υπόσχεση της Triumph για καλύτερο ήχο, πολύ πιο χαρακτηριστικό και άγριο αντί του «ηλεκτρικού» τρικύλινδρου. Τα πρώτης γενιάς 800αρια ακούγοντας σαν να ψήνεις ποπ-κορν σε τενεκαδάκι, πράγμα με το οποίο δεν μπορούσαν όλοι να ταυτιστούν. Αργότερα οι αλλαγές στην εξαγωγή των καυσαερίων απώλεσαν αυτό το χαρακτηριστικό αλλά όχι οριστικά, όμως τώρα οι Άγγλοι μιλούν για τελείως διαφορετικό ήχο.

Το υποπλαίσιο είναι επιτέλους αφαιρούμενο, κάνοντας πιο εύκολη την επισκευή σε περίπτωση πτώσης, ενώ και οι κούρμπες στο ολοκαίνουριο πλαίσιο είναι λιγότερο έντονες, πράγμα που τονίζει καλύτερα τον πιο δυναμικό του χαρακτήρα.

Η έκδοση GT έρχεται με ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση πίσω στην υποέκδοση Pro, ενώ μπροστά παραμένει το συμβατικό πιρούνι, ακολουθώντας έτσι και εδώ την BMW και τα μεσαία της GS. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται ακριβώς οι διαφορές που υπάρχουν στις αναρτήσεις ανάμεσα στις διαφορετικές εκδόσεις των νέων Tiger.

Τα φρένα είναι τα monobloc Stylema της Brembo που σε συνδυασμό με νέο Cornering ABS και μονάδα αναγνώρισης κλίσης, φέρνουν την υπόσχεση για συμπεριφορά αντίστοιχη της BMW που από το 2018 και μετά έχει παρουσιάσει το καλύτερο ABS γενικής χρήσης, της χωμάτινης συμπεριλαμβανομένης. Το traction control δέχεται και αυτό τα δεδομένα της IMU για να προσαρμόζει την λειτουργία του στην κλίση της μοτοσυκλέτας, όμως όλα αυτά υπάρχουν μονάχα στις εκδόσεις GT και Rally και όχι στην απλή, που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί μέση τιμή για την Ευρώπη. Στην Αμερική θα ξεκινά από 12.500 δολάρια η απλή έκδοση.

Η οθόνη των 7’’ ιντσών συντροφεύει επίσης μονάχα τα GT και τα Rally και προσφέρει και σύνδεση με smartphone και την αντίστοιχη εφαρμογή που έχει αναπτύξει η Triumph σε αντιδιαστολή με τον ανταγωνισμό. Το κινητό έχει ειδική θήκη αποθήκευσης, με παροχή ρεύματος.

Στην Αμερική θα ξεκινά από 12.500 δολάρια η απλή έκδοση

Παραμένουν οι γνωστές έξι καταστάσεις λειτουργίας, που ομαδοποιούν τις αλλαγές στην απόκριση, αλλά και την συμπεριφορά της πίσω ανάρτησης στην έκδοση GT Pro: Rain, Road, Sport, Rider, Off-Road και Off-Road Pro.

Οι ίδιες εκδόσεις θα έχουν διαθέσιμο και quickshifter που θα δουλεύει σε κάθε κατεύθυνση.

Το ρεζερβουάρ είναι κοινό σε όλες τις εκδόσεις, 20 λίτρων, που με την υπόσχεση χαμηλής κατανάλωσης σε συνθήκες ταξιδιού δίνει μία ικανοποιητική αυτονομία, ενώ σε όλες τις εκδόσεις, μαζί με την κοντή που περιορίζει την διαδρομή των αναρτήσεων, η σέλα ρυθμίζεται κατά 20mm.Ολόκληρη η εργονομία της θέσης οδήγησης έχει γίνει με γνώμονα τόσο το ταξίδι, όσο και την εύκολη προσαρμογή για όρθιο τον αναβάτη στα μαρσπιέ. Επίσης η σέλα έγινε πιο λεπτή, βοηθώντας ακόμη περισσότερο τα πόδια να πατήσουν κάτω. Με το τιμόνι 10mm πιο κοντά στην σέλα, η όρθια θέση οδήγησης θα απαιτεί λιγότερο σκύψιμο αποφορτίζοντας τα γόνατα, αλλά και την μέση στους πιο άπειρους αναβάτες που σκύβοντας επιβαρύνουν την μέση τους. Για αυτό και τα μαρσπιέ έχουν τοποθετηθεί διαφορετικά στην έκδοση Rally, ώστε να έρχονται τα πόδια στην σωστή γωνία με το τιμόνι.

Πιστή στην παράδοση που έξυπνα ξεκίνησε και ακολούθησαν αργότερα και οι υπόλοιποι, η Triumph θα προσφέρει περισσότερα από 65 ξεχωριστά αξεσουάρ για να γίνει το κάθε Tiger μοναδικό για τον ιδιοκτήτη του. Με το τωρινό μοντέλο, η Triumph αναβιώνει το 800αρι που είχε παρουσιαστεί το 2010 και χρειαζόταν καιρό τώρα ριζική ανανέωση, ενώ συνεχίζει μία τεράστια παράδοση: Το όνομα Tiger είναι ένα από τα παλιότερα στην ιστορία της μοτοσυκλέτας, με συνεχή παρουσία από το 1936! Η παράδοση των Άγγλων στις on-off, που τώρα τις λέμε Scrambler και τότε ήταν οι motocross της εποχής, κρατά από τότε και πρόσφατα αναβίωσε με την σειρά της με… πιο άλλο το Scrambler που επίσης έχει αξιόλογες ικανότητες στο χώμα, χωρίς να το περιμένεις εξαιτίας των δύο πίσω αμορτισέρ.
Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η διαθεσιμότητά του στις τοπικές αγορές επίσημα, αλλά το περιμένουμε από αρχές της Άνοιξης στην Ελλάδα και ανυπομονούμε να το οδηγήσουμε και φυσικά να το πάρουμε μαζί μας στο επόμενο Mega Test με τον αυξημένο ανταγωνισμό στην κατηγορία!

η συνέχεια εδώ....

Πηγή"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"
"Africa Twin XRV750 RD07A"