Hellas Transalp Forum

Πρόβλημα με ρεύμα σε Varadero - Ανορθωτής ? Μίζα ? Πηνία ? όλα τα καλά...

KostasC · 83393

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Μετά απο 160.000 απροβλημάτιστα χιλιόμετρα, όταν ήρθε η ώρα να αλλάξω μπαταρία (την είχα σχεδόν 3 χρόνια (Yuasa)
διαπιστώνω κάποια ηλεκτρικά προβλήματα.
Βρίσκω μια μπαταρία τέλος πάντων (Motobatt) την τοποθετούμε στο μαγαζί και εκεί
μετράμε τι ρεύμα παίρνει. Φάνηκε να μη παίρνει ρεύμα φόρτισης, ειχα max 12,9V δηλαδή.
Άρα λέω... πάει ο ανορθωτής.
Πάω σπίτι, βγάζω καπάκια κλπ, κοιτάω τις φίσες του ανορθωτή και αυτή με τις φάσεις (3 κίτρινα) είχε λιώσει αρκετά.
Μέτρησα τον ανορθωτή με πολύμετρο (έλεγχος διόδου) και τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο φάνηκε να δουλεύει Ok.
Παρ όλα αυτά, αγόρασα έναν μεταχειρισμένο original στα 60Ε.
Στο ενδιάμεσο βάζω μπρος τη μηχανή χωρίς τον ανορθωτή πάνω, προκειμένου να την κάνω δυο μέτρα δίπλα.
Βάζω τον ανορθωτή λοιπόν πάω να τον δοκιμάσω και η μηχανή δε παίρνει καθόλου ρεύμα. Δίνει μόνο στα φώτα του ταμπλό, αλλά ούτε
η αντλία βενζίνης έπαιρνε ρεύμα ούτε τα F1 κλπ...
Διαπιστώνω οτι δεν έκανε επαφή στο σώμα, ένα καλώδιο που βιδώνει πάνω στο σώμα του ανορθωτή και παίρνει σώμα απο τη μηχανή.
Μέχρι να γίνει αυτό, είχα συνεχόμενο τρεμόπαιγμα στο ρεύμα , ψιλοκόλλησε και ο συναγερμός... τεσπα... το βάζω κανονικά
και φαίνεται να παίρνει στην πρώτη δοκιμή.
Δε κράτησε 30δ, σβήνει και έχω το ίδιο θέμα με το ρεύμα αλλά παίρνει η αντλία, σβήνει το F1 κλπ...
πατάω μίζα και η μίζα δε προσπαθεί καν.
Στις 20 δοκιμές στη μία πήρε ! παίζω με βύσματα καλώδια κλπ δε φαίνεται κάτι να προκαλεί τέτοιο πρόβλημα μή επαφής.
Κοιτάω τη μπαταρία είναι στα 12.8...
τη βάζω στο φορτιστή ...
δοκιμάζω την επόμενη μέρα με το ρεύμα 13+ παίρνει με την πρώτη, σβήνει πάλι μετά απο λίγο και πάλι μετά δεν έπαιρνε η μίζα καθόλου.
Όση ώρα δούλεψε κοίταξα το ρεύμα αφου είχα βάλει τον νέο ανορθωτή (με την λιωμένη βέβαια φύσα απο πλευράς πηνίων) και δεν φόρτιζε πάλι.
Ο έλεγχος στα πηνία δίνει ~0.6 Ohm και χωρίς βραχυκύκλωμα με το σώμα
Έχω ελέγξει όλες τις ασφάλειες είναι Ok (και την 30Α της μίζας).

Υπάρχει λόγος να μη παίρνει λόγο πηνίων ? (αν υποθέσουμε οτι έχουν καει...)

Καμιά άλλη ιδέα τι έλεγχο να κάνω για να απομονώσω το πρόβλημα ?

Offline Sotos

• Global Moderator
  • Rossi και πάνω !
εμενα ειχε καψει το ενα απο τα 3 πηνια στα 130.000 περιπου.
Αλλα ηταν απλό. Ηταν ξεκαθαρα βραχυκυκλωμενο.
Αλλαξα με μεταχειρισμενο και ολα ΟΚ.

Μετρησες εσυ το ρευμα βγαζουν τα πηνία οταν γυρνανε? (εναλλασομενο)

Dad to the bone!     Σωτήρης   -   GSA -       b 82.144km

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
εμενα ειχε καψει το ενα απο τα 3 πηνια στα 130.000 περιπου.
Αλλα ηταν απλό. Ηταν ξεκαθαρα βραχυκυκλωμενο.
Αλλαξα με μεταχειρισμενο και ολα ΟΚ.

Μετρησες εσυ το ρευμα βγαζουν τα πηνία οταν γυρνανε? (εναλλασομενο)

Οχι δε το έχω μετρήσει όταν δουλεύει η μηχανή καθώς δε την έχω δουλέψει πάνω απο 30sec... μετά έσβησε και δε ξαναπαίρνει η μίζα.
Είχες μετρήσει αντίσταση τότε ?

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
  • anaconda team is back sssssssssssssss
Οχι δε το έχω μετρήσει όταν δουλεύει η μηχανή καθώς δε την έχω δουλέψει πάνω απο 30sec... μετά έσβησε και δε ξαναπαίρνει η μίζα.
Είχες μετρήσει αντίσταση τότε ?

Ρελε μιζας τσεκαρε μπορει να  βραχυκυκλωνει και να μην μιζαρει ή καποια επαφη στο ρελε

Offline ΓIANNHΣ

• Γιάννης Αποστόλου
  • Rossi και πάνω !
Πέταξε το και πάρε bmw  :P

Ποτέ μην μαλώνεις με έναν ηλίθιο.
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα σε νικήσει λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Είναι κάπως δύσκολο να γίνει διάγνωση απο μια περιγραφή.

Αλλά ,

α) είσαι σίγουρος οτι τα καλώδια των πηνίων έχουν σωστή συνέχεια μετά το  3Ρ κονέκτορά τους? Δλδ η αντισταση που μετράς στα 3 αυτά καλώδια κ είναι πολύ μικρή , είναι η ίδια με την αντισταση που μετρας στα αντιστοιχα καλώδια πάνω στο βίσμα του ανορθωτή δίχως φυσικά να τον έχεις συνδεδεμένο?

β) αν δεν κάνω λάθος πριν καιρό ο Θανάσης Αέριος είχε αλλάξει ανορθωτή στο δικό του κ μου είχε πεί οτι είχε ενα επιπλέον καλώδιο που ο ανορθωτής παίρνει μια εντολή, αυτό το καλώδιο ξέρεις που παέι?
Απο κατι σχεδια που εχω δεν το βρίσκω αλλά είναι σχεδια του ΜΚΙΙ, δείχνουν μόνο τα 3 κιτρινα, ενα πρασινο(-) κ ενα κοκκινο/ασπρο (+).

γ) το οτι ο ανορθωτής σαν δίοδοι δείχνει σωστός αυτό είναι καλό επειδή δεν προκάλεσε ετσι πρόβλημα ατα πηνία , αλλά ετσι ηταν κ ο δικός μου που δεν ανεβαζε τάση πάνω απο 13.3V  κ είχε θέμα με το κυκλωμα ελέγχου τάσης.

δ) Δοκίμασε να απομονώσεις τον συναγερμό εντελώς , εάν δεν είσαι σιγουρος τι ελέγχει, πχ μίζα, τρομπα βενζίνης, ανάφλεξη κλπ.

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Είναι κάπως δύσκολο να γίνει διάγνωση απο μια περιγραφή.

Αλλά ,

α) είσαι σίγουρος οτι τα καλώδια των πηνίων έχουν σωστή συνέχεια μετά το  3Ρ κονέκτορά τους? Δλδ η αντισταση που μετράς στα 3 αυτά καλώδια κ είναι πολύ μικρή , είναι η ίδια με την αντισταση που μετρας στα αντιστοιχα καλώδια πάνω στο βίσμα του ανορθωτή δίχως φυσικά να τον έχεις συνδεδεμένο?

και πως θα γίνει τέτοια μέτρηση ?

β) αν δεν κάνω λάθος πριν καιρό ο Θανάσης Αέριος είχε αλλάξει ανορθωτή στο δικό του κ μου είχε πεί οτι είχε ενα επιπλέον καλώδιο που ο ανορθωτής παίρνει μια εντολή, αυτό το καλώδιο ξέρεις που παέι?
Απο κατι σχεδια που εχω δεν το βρίσκω αλλά είναι σχεδια του ΜΚΙΙ, δείχνουν μόνο τα 3 κιτρινα, ενα πρασινο(-) κ ενα κοκκινο/ασπρο (+).

Είναι δεύτερη φύσα και είναι σωστά κουμπωμένη χωρίς ενδείξεις προβλήματος. 

γ) το οτι ο ανορθωτής σαν δίοδοι δείχνει σωστός αυτό είναι καλό επειδή δεν προκάλεσε ετσι πρόβλημα ατα πηνία , αλλά ετσι ηταν κ ο δικός μου που δεν ανεβαζε τάση πάνω απο 13.3V  κ είχε θέμα με το κυκλωμα ελέγχου τάσης.

Αυτή την υπόθεση έχω κάνει και εγώ... γι αυτό πήρα άλλον.

δ) Δοκίμασε να απομονώσεις τον συναγερμό εντελώς , εάν δεν είσαι σιγουρος τι ελέγχει, πχ μίζα, τρομπα βενζίνης, ανάφλεξη κλπ.

Δε θυμάμαι να τον είχα συνδεμένο με την ηλεκτρονική. Επειδή έχει immo η μηχανή, δεν είχα ενεργοποιήσει αυτή τη δυνατότητα
στο συναγερμό. Του είχα αφαιρέσει πάντως την ασφάλεια (ήταν Off δηλαδή) αλλά δεν άλλαξε κάτι.

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
  • Όλα Τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Κακώς πήγες και πήρες ξανά μαμά ανορθωτή και μάλιστα μτχ. Με τα ίδια λεφτά έπαιρνες ένα καινούργιο Sun κορεάτικο. Υπάρχει πιθανότητα και ο μτχ που πήρες να μην είναι καμένος αλλά "βλαμμένος". .Για να τσεκάρεις 100% έναν ανορθωτή θέλει να ακολουθήσεις κάποιαβήματα.
Ο δικός μου ανορθωτής έχει και ένα επιπλέον καλώδιο το οποίο είναι για να διαβάζει τάση και να ρυθμίζει αναλόγως. Το ίδιο καλώδιο χρησιμοποιείται και σαν διακόπτης αφού όταν δεν διαβάζει τάση, ανοίγει το κύκλωμα προς την μπαταρία.
Τι φύσες τις πέταξα και έβαλα κεραμική κλέμμα.
Για να σιγουρευτείς ότι τα πηνία είναι οκ 100%, θέλεις μια καλή μπαταρία για να δουλέψει το μηχανάκι και να μετρήσεις την εναλλασσόμενη τάση των τρών καλωδίων στον αέρα. Κατά 99% τα πηνία σου θα είναι ΟΚ (γιατί είναι HONDA!!!).
Άρα γυρνάμε και πάλι στο ενδεχόμενο ότι και ο μτχ που πήρες να μην είναι καμένος αλλά "βλαμμένος"

Υ.Γ.
Μη γράφετε για βλάβες γιατί δίνετε τροφή στον φαλακρό μπεμβεδάκια και ποστάρει διάφορα χυδαία μετά.
« Last Edit: Σάββατο 24 Σεπτέμβριος 2016, 01:47:10 πμ by Aerios »

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
και πως θα γίνει τέτοια μέτρηση ?

Με μια καρφίτσα τρυπάς ενα ενα τα καλώδια πριν τον κονέκτορα κ μετρας συνέχεια εως τον κονέκτορα του ανορθωτή.

Δε θυμάμαι να τον είχα συνδεμένο με την ηλεκτρονική. Επειδή έχει immo η μηχανή, δεν είχα ενεργοποιήσει αυτή τη δυνατότητα
στο συναγερμό. Του είχα αφαιρέσει πάντως την ασφάλεια (ήταν Off δηλαδή) αλλά δεν άλλαξε κάτι.

Ο συναγερμός δλδ δεν ελέγχει κάτι απο αυτά που έχεις θέμα?
Πάντως άφησέ τον εκτός όσο βαζεις βγαζεις μπαταρίες κλπ δεν του αρεσουν οι σπινθηρισμοί.

Θανάση αφού έχει καινουργια μπαταρία γιατί να βάλει άλλη?
και πώς να μετρήσει τάση αφου το μηχανάκι σβήνει σε μισό λεπτό?

Υπάρχει περίπτωση να έχει καταγράψει ο εγκέφαλος την όλη κατασταση , δλδ την λειτουργία δίχως ανορθωτή σαν βλάβη? υπάρχει τρόπος να διαγραφεί μια βλάβη?

Λογικά όταν το μηχανάκι δούλεψε με την μπαταρία σκέτη δίχως τον ανορθωτή δεν πιστεύω οτι αυτό προκάλεσε  πρόβλημα, όμως με προβληματίζει η γείωση που ηταν εκτός κ τι ελεγχόταν απο αυτήν.

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
Το δικό μου δούλευε μια χαρά με τη μπαταρία και μέτρησα τα πηνια. Να αποσυνδέσει τελείως τον ανορθωτή. Αν η μπαταρία είναι καλή το μηχανάκι θα πρέπει να δουλεύει με πηνία και ανορθωτή εκτός. Για τα πηνία ο 0,6 και το ότι δεν γειώνονται δείχνουν να είναι οκ. Άρα εγώ εστιάζω ξανά σε προβληματικό ανορθωτή

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Τωρα εμπερδεύθην ....

Το πρόβλημά  μας είναι το αν φορτώνει η οτι σβήνει μετα απο μισό λεπτό?
Εχω χάσει επεισόδια?

Offline fotisalp

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Πέτα το και πάρε ΚΤΜ.

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
Ο Κώστας λέει ότι το μηχανάκι σβήνει με την μπαταρία μετά απο φόρτιση. Και λέω εγώ τώρα

1) το μηχανάκι θα πρέπει να δουλέψει κανονικά αν η μπαταρία είναι καλή
2)Το μηχανάκι θα πρέπει να δουλέψει καλά με μπαταρία πεσμένη αλλά με καλό ανορθωτή.

Επειδή το μηχανάκι σβήνει με την μπαταρία φορτισμένη και συνδεδεμένο το καινούργια ανορθωτή συμπεραίνω ότι κάτι από τα δύο έχει θέμα. Θα δοκίμαζα με μπαταρία φορτισμένη και ανορθωτή εκτός για να δω αν η μπαταρία είναι οκ. Αν το μηχανάκι δουλέψει η μπαταρία είναι οκ αν όχι τότε η μπαταρία έχει  βραχυκυκλωμένο στοιχείο ασχέτως την τάση που δείχνει στιγμιαία).
Φοβάμαι ότι ο μτχ ανορθωτής αν όλα είναι συνδεδεμένα σωστά και το μηχανάκι σβήνει πάλι έχει θέμα.
Το δικό μου όταν η μπαταρία έδωσε τέλος έδειχνε 12.8V και όταν πατούσα μίζα έσβηναν τα πάντα.

Offline nikosr

• Rossi και πάνω !
Ο Κώστας λέει ότι το μηχανάκι σβήνει με την μπαταρία μετά απο φόρτιση. Και λέω εγώ τώρα

2)Το μηχανάκι θα πρέπει να δουλέψει καλά με μπαταρία πεσμένη αλλά με καλό ανορθωτή.

Επειδή το μηχανάκι σβήνει με την μπαταρία φορτισμένη και συνδεδεμένο το καινούργια ανορθωτή συμπεραίνω ότι κάτι από τα δύο έχει θέμα. Θα δοκίμαζα με μπαταρία φορτισμένη και ανορθωτή εκτός για να δω αν η μπαταρία είναι οκ. Αν το μηχανάκι δουλέψει η μπαταρία είναι οκ αν όχι τότε η μπαταρία έχει  βραχυκυκλωμένο στοιχείο ασχέτως την τάση που δείχνει στιγμιαία).
Φοβάμαι ότι ο μτχ ανορθωτής αν όλα είναι συνδεδεμένα σωστά και το μηχανάκι σβήνει πάλι έχει θέμα.
Το δικό μου όταν η μπαταρία έδωσε τέλος έδειχνε 12.8V και όταν πατούσα μίζα έσβηναν τα πάντα.

Κωστή, ακριβώς έτσι όπως ο Θανάσης το έκανα διάγνωση στο africa παλαιότερα και αφού άλλαξα ανορθωτή και έβαλα από CBR 600RR ( άλλο κύκλωμα ) ησύχασα  ;)

Offline γκ

• Hailwood, Agostini, Roberts,
  • Rossi και πάνω !
  • TA 600 for ever, τρελαμένος με το τετρακύλινδρο
Κωστή, ακριβώς έτσι όπως ο Θανάσης το έκανα διάγνωση στο africa παλαιότερα και αφού άλλαξα ανορθωτή και έβαλα από CBR 600RR ( άλλο κύκλωμα ) ησύχασα  ;)

Ποιό μοδέλο CBR?
Κάνει και για Τρανσάλπ;
Κρυφά τα κρατάν' αυτά;

Μη βάζετε δύναμη, χρησιμοποιήστε σφυρί.
Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, χρησιμοποιήστε βαρύτερο σφυρί.
Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, εεε τότε θα είναι ηλεκτρολογικό!

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
Ποιό μοδέλο CBR?
Κάνει και για Τρανσάλπ;
Κρυφά τα κρατάν' αυτά;

Κάνει απλά θέλει να καταργήσεις τη Φύσσα και να συνδέσεις το επιπλέον καλώδιο που έχει σε μια 12βολτη διακοπτώμενη πηγή. Ο δικός μου είναι από CBR900RR

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
  • anaconda team is back sssssssssssssss
Και αν φταιει το πηνιο υψηλης που σβηνει ;
και αν φταιει η τρομπα βενζινης ;

Offline Παύλος

• Rossi και πάνω !
Πετά το και πάρε ΚΤΜ

Παύλος Καρούμπης

Offline giamar4

• Rossi και πάνω !

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !

Ναι , σωστά. Αλλά να υποθέσουμε οτι  ο ανθρωπος αγόρασε καινούργια μπαταρία κ έπεσε στην περίπτωση να είναι βλαμένη?

Αν όμως ισχύει οτι η μπαταρία είναι κ αυτή βλαμένη μπορεί να βάλει μια μπαταρία απο αυτ/το με καλώδια κ να δεί αν παίζει το μηχανάκι .

Μπελάς.

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
Ρε κακόμοιρα εσείς με τα ΚΤΜ και τα ΒΜW αδίκως ψάχνετε παρέα στο Γολγοθά σας. Κοιτάτε εκεί να έχουν λάδι οι φριτέζες σας, μη καούν οι πατάτες!
Θα χαλάσουμε το υνί για να φτιάξουμε καρφί? Έλεοςςς!
« Last Edit: Κυριακή 25 Σεπτέμβριος 2016, 02:02:59 πμ by Aerios »

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
...

Στο ενδιάμεσο βάζω μπρος τη μηχανή χωρίς τον ανορθωτή πάνω, προκειμένου να την κάνω δυο μέτρα δίπλα.
....

Εδώ είναι το κρίσιμο σημείο. Αν η μηχανή δούλεψε χωρίς πρόβλημα. Ας μας πεί ο μάρτυς ;D

Offline fotisalp

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Ρε κακόμοιρα εσείς με τα ΚΤΜ και τα ΒΜW αδίκως ψάχνετε παρέα στο Γολγοθά σας. Κοιτάτε εκεί να έχουν λάδι οι φριτέζες σας, μη καούν οι πατάτες!
Θα χαλάσουμε το υνί για να φτιάξουμε καρφί? Έλεοςςς!

Φέρε τη ντιβανοκασέλα σου στη Γκιώνα και πάμε για καμιά αναβασούλα να δούμε ποιος θα τραβήξει το Γολγοθά του!  :2tongue:

Offline giamar4

• Rossi και πάνω !
Κακώς πήγες και πήρες ξανά μαμά ανορθωτή και μάλιστα μτχ. Με τα ίδια λεφτά έπαιρνες ένα καινούργιο Sun κορεάτικο. Υπάρχει πιθανότητα και ο μτχ που πήρες να μην είναι καμένος αλλά "βλαμμένος". .Για να τσεκάρεις 100% έναν ανορθωτή θέλει να ακολουθήσεις κάποιαβήματα.
Ο δικός μου ανορθωτής έχει και ένα επιπλέον καλώδιο το οποίο είναι για να διαβάζει τάση και να ρυθμίζει αναλόγως. Το ίδιο καλώδιο χρησιμοποιείται και .......

Υ.Γ.
Μη γράφετε για βλάβες γιατί δίνετε τροφή στον φαλακρό μπεμβεδάκια και ποστάρει διάφορα χυδαία μετά.

Εγω σε ειπα ,μην ορκιζεσαι και πολυ στα  χοντα ,το βαρα κι αυτο οπως ολα τα μηχανακια κατι βγαζει κι αυτο.

Αφου ξες η αναβαθμιση σου μετα το βαρα ειναι το τζι ες :)

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Παίδες ευχαριστώ, δεν έχω προλάβει ακόμα να κάμω δοκιμές. Να αναφέρω ότι μέχρι να αλλαξω μπαταρία δεν ειχα θέμα. Φοβάμαι όταν έβαλα μπροστά δυο φορές με αυτοκίνητο , τη δεύτερη έπρεπε να μείνει ενα λεπτο με τα καλωδια πάνω γιατί δεν έπαιρνε, μη τυχόν και χαλασα τίποτα...