Μάλιστα , αρα να παίρνω καουράγιο ότι έχω μια ''ξεχωριστή'' ΤΑ

Τέλος πάντων , σήμερα προχώρησα σε μερικές μετρήσεις (ακόμα) και ελέγχους.
Αρχικά έβγαλα πλαινά καπάκια , έβγαλα το βίσμα του ανορθωτή και μέτρησα συνέχεια του καλωδίου του (+) απο τον ανορθωτή εως τον κόκκινο κονέκτορα 4 επαφών που είναι και καπάκι για την γενική ασφάλεια στο ρελέ της μίζας.
Το R/W (κοκκινο/ασπρο) καλώδιο έχει συνέχεια ωμική απο τον ανορθωτή εως τον κονέκτορα.

Τοποθετώ ανορθωτή κ το αριστερό πλαινό καπάκι.
Στο ηλεκτρικό διάγραμμα παρακάτω που δείχνει το ρελέ της μίζας εξηγώ τι έχω σημειώσει και τι μέτρησα:

Το (+) της μπαταρίας δίνει στον ενα ακροδέκτη του ρελέ, εκεί συνδέεται η γενική ασφάλεια των 30Α που σημειώνω με το πράσινο ''S''.
H ασφάλεια
παίρνει τάση κατά την φόρτιση απο το R/W του ανορθωτή πρός την μπαταρία αλλά και
δίνει τάση στο κύκλωμα απο την μπαταρία αν δεν επαρκεί ο ανορθωτής μέσω ενός ακροδέκτη (σημειώνεται με το κόκκινο σχήμα που μοιάζει με ακροδέκτη) .
Μέχρι λοιπόν και το κόκκινο κονέκτορα βρήκα συνέχεια και όλα καλά.
Ομως απο τον ακροδέκτη πάνω στο ρελέ μέχρι τον πόλο υπήρχε διακοπή, δλδ ο ανορθωτής δεν μπορούσε να δώσει ρεύμα πρός την μπαταρία , κάπου υπήρχε διακοπή.
Τελικά η διακοπή ηταν στο σημείο ''Α" που σημαίνει οτι ο ανορθωτής δεν μπορούσε εκτός απο το να φορτίσει την μπαταρία να τροφοδοτήσει ούτε και το μηχανάκι.
Με άλλα λόγια στην παρακάτω φωτό έπρεπε να υπάρχει συνέχεια ανάμεσα στα πράσινα σημεία του ρελέ, που είναι οι δύο πίσω ακροδέκτες και τον ασημί ακροδέκτη που σφίγγει επάνω του το χοντρό καλώδιο απο το (+) της μπαταρίας.
Ετσι αποφάσισα να τον εγχειρίσω αφού καινούργιο κοστίζει 99,7 ευρώ, κ μεταχειρισμένο 20-25.
Κόλησα ενα καλώδιο στον ακροδέκτη που ενέφερα πριν και δείχνω εδώ με το κοκκινο βέλος

Γυρω γύρω μέχρι να βρώ ενα σημείο που να κοληθεί στους δύο πίσω ακροδέκτες , τελικά το κόλησα στην γωνία αριστερά που φαίνεται στην φωτό αφού ανοιξα τρύπα που εκλεισα με σιλικόνη :

Τώρα πλέον υπάρχει συνέχεια ανάμεσα ανορθωτή-μπαταρία - Γενικό διακόπτη.
Αυτή ηταν και η αιτία που επαθε ζημιά ο ανορθωτής, επειδή οτι φορτίο παράγουν τα πηνία κ δεν χρησιμοποιείται καταναλώνεται επάνω του (όπως πολύ σωστά μου είχε πεί απο την αρχή ο Johnny_Nik , αλλά μη γνωρίζοντας πώς λειτουργεί ο ανορθωτής το θεώρησα υπερβολικό) , κ επειδή λειτουργούσε σχεδόν δίχως φορτίο ''αναψε'' και τέλος.

Ετσι κυκλοφορούσα με μισοκαμένο/βλαμένο ανορθωτή , και επειδή καθημερινά έβαζα το μηχανάκι στον φορτιστή/συντηρητή εφευγα με μια καλά φορτισμένη μπαταρία και πριν πέσει το φορτίο της επέστρεφα για τον επόμενο κύκλο φόρτισης.
Σημ: τελικά αξίζει να έχουμε την μπαταρία μας μόνιμα φορτισμένη? η απλά ετσι κρύβονται τα τυχόν προβλήματα του συστήματος φόρτισης?
Το θέμα είναι ότι κ μετα απο αυτήν την ζημιά που διορθώθηκε το μηχανάκι εξακολουθεί να μην λειτουργεί δίχως μπαταρία, οσο και να προσπάθησα δίχως μπαταρία επαναλαμβάνει τα ίδια, όπως ακριβώς τα γράφει ο Γιάννης πριν, δλδ βγαζω πόλο και μηδενίζει το στροφόμετρο αμμέσως, δουλεύει σαν μονοκύλινδρο για 10-20'' , μυρίζει άκαυστη στην εξάτμιση ενώ η τάση ανεβοκατεβαίνει κ τελικά σβήνει.
Αν προσπαθήσω να δώσω γκάζι σβήνει αμμέσως κ αν τα φώτα είναι αναμένα σβήνει στον μισό χρόνο μην πώ σε λιγότερο.
Σκέφτηκα να μετρήσω την γραμμή απο το κόκκινο κονέκτορα του ρελέ εως τον γενικό διακόπτη με το κλειδί (R καλώδιο στο διάγραμμα) αλλά είναι περιττό αφού δεν έχω κανένα πρόβλημα στα ηλεκτρικά μου κ παντού έχω κατα καιρούς μετρήσει σωστές τάσεις στην πλεξούδα.
Το θέμα είναι οτι ο ανορθωτής , με την σύμφωνη γνώμη κ του Johnny_Nik πρέπει με το R/W καλώδιο να ελέγχει κ την ύπαρξη μπαταρίας στο κύκλωμα, οταν δεν την βρίσκει μάλλον κόβει προειδοποιώντας οτι κάτι δεν πάει καλά , προστατεύοντας κ τον εαυτό του.
Εχω λοιπόν μια ΤΑ ''ξεχωριστή'' σαν αυτήν του Γιάννη, ισως κ γι αυτό αυτές οι δύο κάνουν παρέα.

Ευχαριστώ τον Γιάννη για τις μετρήσεις που έκανε στην δική του ΤΑ και με βοήθησαν πολύ.
Αρα απο δώ κ πέρα πρέπει να προσέχω μην μείνω απο μπαταρία τύπου ''μπάμ κ κάτω'' μετά δεν παίζει σπρώξιμο , αλλά οδική βοήθεια.