Hellas Transalp Forum

Σκορτσάρισμα στην εκκίνηση από φανάρι

nekporos · 20112

Offline nekporos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
on: Παρασκευή 28 Φεβρουάριος 2014, 01:28:14 πμ
Φίλοι μου καλησπέρα.
Το ΤΑ  μου , μοντέλο 96',  μου παρουσιάζει ενα δισταγμό- σκορτάρισμα κατα την εκκήνησα απο φανάρι, σαν έλλειψη βεζίνης, στο οποίο χρησιμοπειώ συμπλέκτη για να ανεβάσει στροφές.
Μήπως γνωρίζει καποιος συντρασαλπίστας για το θέμα.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
« Last Edit: Παρασκευή 28 Φεβρουάριος 2014, 07:17:30 πμ by Chris_de_Ze »

Offline giamar4

• Rossi και πάνω !
Reply #1 on: Παρασκευή 28 Φεβρουάριος 2014, 02:45:25 πμ
Συγνώμη για την ερώτηση ,με τι ταχύτητα ξεκινάς απ΄το φανάρι;

Ρωτάω καλοπροαίρετα ,έτσι;

Offline nekporos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #2 on: Παρασκευή 28 Φεβρουάριος 2014, 04:24:55 πμ
Φιλε μου καλησπερα,
Κανονας να ξεκινας παντα με πρωτη.
Μου το εμφάνισε ξαφνικά , ελεξα μηπως ειχα ρεζερβα, αλλα ολα φυσιολογικα το τεμποζιτο γεματο, και σκεφτηκα πριν παω σε καποιο συνεργειο, οπου δεν ξερω καλα στην Αθηνα μηπως ειναι κατι απλο, λογο του οτι εχει και την υποπιεση.
Σε ευχαριστω

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • mods
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #3 on: Παρασκευή 28 Φεβρουάριος 2014, 07:38:38 πμ
Στις άλλες ταχύτητες δηλαδή το μηχανάκι τραβάει θετικά και ανεβάζει σταδιακά και γρήγορα χωρίς σκορτσαρίσματα?
Έχεις παρατηρήσει καθόλου απώλεια δύναμης σε κάποια περιοχή στροφών?
Με νεκρά, το ρελαντί είναι κανονικό και σταθερό ή αυξομειώνεται?
ΤΑ600 έχεις ή ΤΑ400?
« Last Edit: Παρασκευή 28 Φεβρουάριος 2014, 07:42:38 πμ by Chris_de_Ze »

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline nekporos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #4 on: Παρασκευή 28 Φεβρουάριος 2014, 16:14:20 μμ
Καλημέρα σας,
Το μοντέλο που έχω ειναι το ΤΑ 600 του 96',
Το σκορτάρισμα μου το έκανε σε ξεκίνημα σε φανάρι στις χαμηλές στροφες,
το ρελαντι μετά τον αέρα το κρατάει κανονικα, χωρίς τσοκ δεν ξεκινάει ευκολα, το πρωί,
Τωρα βασικά την εχω σταθμεμένη μεχρι να βρώ λιγο χρόνο να βγάλω τεμποζιτο και να δω λιγο τα λαστιχα υποπίεσης εαν ειναι εντάξει. Το ρεζερβουαρ γεμάτο και μου το παρουσιασε μετα απο καμια 70 χλμ. απο το τελευταιο γεμισμα.
Μηπως γνωρίζεται καποιο καλο συνεργειο οπου να ξερει απο ΤΑ, ο μαστορας οπου θα το πιασει.
Στα 8 χρονια αποκτησεις δεν το εχω παει σε συνεργειο, διοτι λαδια, φιλτρα, μπουζι, αλυσιδα, μεχρι και δισκους που αλλαξα το καλοκαιρι τα κανω ο ιδιος.
και ετσι δεν εχω βρει καποιο καλο μαγαζί.
Πάντως θα την κινησω λιγο την αλλη βδομάδα να δω πως συμπεριφέρεται, αλλα πρωτα θα ελέξω τα μπουζι σε τη κατάσταση ειναι.
Θα σας στειλω αμα ειναι φωτο.

Offline Hypersonic

• Γιώργος... Mr. Anderson
  • Rossi και πάνω !
  • Μπαμπάς * 2
Reply #5 on: Παρασκευή 28 Φεβρουάριος 2014, 18:10:46 μμ
Αν εχουν καποιο προβλημα τα μπουζι θα βλεπεις το αποτελεσμα σε ολες τις στροφες.

Αν δωσεις λιγο περισσοτερο γκαζι κατα την εκκινηση το κανει παλι? Λεω τωρα... ισως να εχουν χαλαρωσει λγο οι ντιζες του γκαζιου (τι free play εχει? ) και εσυ να το γυρνας απο συνηθεια με χρι ενα σημειο που ομως δεν ειναι αρκετο το γκαζι...

john lk

• Guest
Reply #6 on: Παρασκευή 28 Φεβρουάριος 2014, 20:05:40 μμ
θα ελεγα να δεις / διευκρινησεις τα εξης

-  Κατασταση μπουζι, βγαλε το πισω αριστερο και το εμπρος δεξι (ειναι ευκολο) και κοιτα αν εχουν τον σωστο χρωματισμο (κανε περιγραφη η βαλε φωτο εδω)
-  Βαλε το σωληνακι υποπιεσης απο τον πισω κυλινδρο και ροθφηξε λιγο με το στομα. Αν κραταει κενο σημαινει οτι το σωληνακι αυτο και το διαφραγμα του ρουμπινετου ειναι οκ . Αν ρουφας αερεα (εστω και λιγο) αλλαξε το σωληνακι με καινουργιο (εσωτερικης διαμετροθ 3,5 χιλ), και εαν εξακολουθει το προβλημα (να ρουφας αερα) σημαινει οτι το διαφραγμα κενου του ρουμπινετου εχει σχιστει. Δεν χρειαζεται να βγαλεις ουτε τεποζιτο ουτε πλαινο πλαστικο για να κανεις τον ελεγχο αυτο.
-  Το ρελαντι σου μηπως εχει πεσει??, ειναι σταθερο η τρεμοπαιζει +- 50 στροφες?? (οσο μπορεις να δεις με ακριβεια)
-  Το τραβηγμα του μοτερ ειναι το ιδιο οπως πριν σε ολο το φασμα των στροφων??
-  Οταν κλεινεις το γκαζι πχ σε μια κατηφορα, κανει σκασιματα η εξατμιση σχετικα με πριν??
-  Οι ντιζες του γκαζιου ειναι ενα πιθανο αιτιο, αλλα στα καλα καθουμενα δεν ειναι δυνατον να λασκαρισαν!!??

Νομιζω οτι μαλλον κατι σχετικα απλο εχει γινει στο θεμα τροφοδοσιας (σωληνακι, ρουμπινετο), εκτος βεβαια εαν η βενζινη που εβαλες ειναι η νοθευμενη η εχει νερα η αν το τεπιζιτο σου εχει ιζηματα η σκουριες και εχει βουλωσει η σιτα του ρουμπινετου (αλλα θα εβλεπες δισταγμο στις υψηλες στροφες αν ειναι ετσι).

Πες μας τις παρατηρησεις σου για να βοηθησουμε ολοι!!

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #7 on: Παρασκευή 28 Φεβρουάριος 2014, 22:06:55 μμ
Αλλο δισταγμός , δυσκολία να ανεβάσει στροφές, και άλλο σκορτσάρισμα.

Το σκορτσάρισμα είναι το κοπάνημα που κάνει όταν έχεις πχ 2500στρ/λ , και προσπαθείς να ανέβεις μια ανηφόρα με 5η ταχύτητα.

Μπορείς ακόμα να συνδέσεις ενα σωλήνα Φ4 στο σημείο που τρέχει η βενζίνη απο τα λεκανάκια των καρμπυρατερ (πάλι χωρίς να λύσεις τπτ) και να ξεβιδώσεις την βίδα του drain ωστε να βγάλει τυχόν νεράκι απο τις ποιοτικές μπεζίνες.

Δεύτερη λύση , αλλάζεις βενζινά και αφού κάψεις αυτό το τεπόζιτο βάλε απο αλλού.
Αν και πάλι το ξανακάνει τότε εχεις πρόβλημα.

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #8 on: Παρασκευή 28 Φεβρουάριος 2014, 22:46:22 μμ
Δες και το φίλτρο αέρα αν είναι μπουκωμένο.

Offline nekporos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #9 on: Παρασκευή 28 Φεβρουάριος 2014, 23:48:44 μμ
Παληκάρια σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις,
Επειδή εχω καιρό να την βάλω μπροστά, κινούμε με την μικρή της αδελφη ΑΧ-1,  το βραδάκι θα κοιτάξω το λαστιχάκι υποπίεσης, διοτι καποια  στιγμη μου ειχε σκιστεί και το μικρινα λογο αδυναμιας να βρω ιδιο στην αγορα, παντως σκασιματα οταν κλεινω το γκαζι κανει, μικρα, οχι πολυ μεγαλα οταν μου ειχε σκιστει το λαστιχο.
Θα ελεξω και το καπακι του ρουμπινέτου εαν εχει τιποτα και θα ξεβιδώσω την βιδα στην λεκάνη του καρμυρατερ για να καθαρισει.
Θα σας ενημερώσω αυριο για την ποιοτητα των μπουζι, και του σωλήνα. για βολτα δεν ξερω εαν προλάβω, διοτι πρέπει να φτιαξω και μια μικρή  διαρροη νερου απο την τρομπα.
Καλό τριημερο και καλες βολτες

Offline nekporos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #10 on: Σάββατο 01 Μάρτιος 2014, 07:06:20 πμ
Φιλιοι μου καλησπέρα,
Το μοτερ ξεκινησενκανονικά οπως πάντα, και κραταγε σταθερο ρελαντι, μεταξυ 1200 στριφων,
Ελεξα το σαπο βδομαδα.
ωληνακι υποπιεσης, δεν μου τραβαγε αερα.
δεν προλαβατα υπολοιπα.
Θα σας ενοιμερώσω

john lk

• Guest
Reply #11 on: Σάββατο 01 Μάρτιος 2014, 22:13:35 μμ
Μηπως καταληγουμε στην ποιοτητα της βενζινης (νοθευμενη η να εχει νερο)???
Οπως ειπε και ο Stoneman ανοιξε τα drain των λακανακιων να δεις τι θα βγαλει (βενζινη η και νερο??)
Επισης θα μπορουσες να βγαλεις το σωληνακι της βενζινης απο το ρουμπινετο και με τον διακοπτη της βενζινης στο RES να ρουφηξεις με το στομα το σωληνακι της υποπιεσης (οπως εχει ηδη κανει) και να δεις τι θα σου βγαλει ο μαστος της βενζινης του ρουμπινετου απο το τεποζιτο. Καλο ειναι να συνδεσεις ενα σωληνακι φ 8 στον μαστο αυτο και να μαζεψεις αυτα που θα βγουν σε ενα πλαστικο μπουκαλι, πχ απο γαλα, δεν χρειαζεται να βγαλεις μεγαλη ποσοτητα.
Εαν εχει νερα η βενζινη, αυτα θα βρισκονται στο κατω μερος του τεποζιτου (το νερο ειναι βαρυτερο απο την βενζινη) και θα βγουν πρωτα. Αφησε μερικα λεπτα να κατασταλαξουν αυτα που βγηκαν και δες εαν κατω κατω εχει νερα (θα δεις μια διαχωριστικη γραμμη μεταξυ νερου / βενζινης).

Καμμια ιδεα καποιος αλλος??

Ενημερωσε μας οταν τα κανεις αυτα.

Offline mimis_xl600v

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #12 on: Τρίτη 15 Ιούλιος 2014, 07:31:26 πμ
Παιδια καλησπερα και απο εμενα. Διαβαζω με αγωνια το θεμα γιατι κατι τρεχει με το δικο μου ΤΑ. Ο john πεφτει μεσα ήδη στα περισσοτερα σχολια που εκανε ως τωρα. Ετυχε τις τελευταιες μερες και καθως ξεκιναω με την μηχανη ή ειμαι σε φαναρι το πρωτο 20λεπτο οδηγησης και μου σβηνει με το που παω να ανοιξω το γκαζι. (Χωρις να αφησω συμπλεκτη). 2) σε κατηφορα με κλειστο γκαζι μου κανει σκασιματακια. 3) δοκιμασα τον διακοπτη του τσοκ σε ακυρη φαση να δω αν αλλαζουν οι στροφες του ρελαντι και η μηχανη εσβησε χωρις να κανω κατι αλλο (δεν ξερω αν ειναι φυσιολογικο αυτο) επισης απο σβηστη η μηχανη αν πατησω το τσοκ και μιζα δεν παιρνει μπρος με τιποτα. Ειμαι αρχαριος στον κοσμο των μηχανων οποτε ζητω συγγνωμη προκαταβολικα αν λεω @@ριες!  ;D Αν θελετε να ξεκινησω καινουριο topic ενημερωστε με!

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #13 on: Τρίτη 15 Ιούλιος 2014, 22:18:50 μμ
1. Δλδ το πρόβλημα  παρουσιάζεται μόνο το πρώτο 20λεπτο μέχρι  να ζεσταθεί ο κινητήρας?
Μα άλλα λόγια, ανοίγοντας το γκάζι σταματημένος κομπιάζει στις χαμηλές στροφές και μετά ανεβάζει στροφές κανονικά?
2. Σκασιματάκια κάνει πάντα, σκασίματα κάνει αν τραβάει απο κάπου αέρα η απο χαμηλό μίγμα.
3. Τώρα το καλοκαίρι που ζέστανε ο καιρός δεν χρειάζεσαι τσόκ για να πάρει μπροστά. Αν μάλιστα τραβήξεις τσόκ με ζεστό κινητήρα μπουκώνει και σβήνει. Στην δική μου τώρα τραβαω τσοκ στην 2η σκάλα και μιζάρω, σε 5-10 δευτρόλεπτα μπουκώνει και κατεβάζω σε 1η σκάλα. Συνήθως όμως καλοκαίρι δεν χρησιμοποιώ τσοκ.
4. '' ... επισης απο σβηστη η μηχανη αν πατησω το τσοκ και μιζα δεν παιρνει μπρος με τιποτα.'' σωστά , καλά κάνει, λίγο γκαζάκι και μίζα θέλει.

Offline mimis_xl600v

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #14 on: Τετάρτη 16 Ιούλιος 2014, 16:33:46 μμ
Καλημερα και ευχαριστω για την απαντηση. Σχετικα με το τσοκ εμαθα οτι οντως εκανα βλακεια απλα  ρωτησα και εμαθα τωρα. Σχετικα με το ρελαντι οντως μετα το 20λεπτο ειναι καλυτερα ολο το συστημα, αλλά δεν ζοριζεται στις χαμηλες καθολου, το βασικο μου προβλημα ειναι οτι 1 στις 3 φορες (τα πρωτα 15 λεπτα παντα...) με το που δωσω γκαζι σβηνει, χωρις φυσικα να προλαβω να αφησω συμπλεκτη κλπ. Δηλαδη δεν ειναι θεμα ζορισματος. Φανταζομαι εχει να κανει κατι με το καυσιμο ή και τα καρμπυρατερ;

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #15 on: Τετάρτη 16 Ιούλιος 2014, 18:15:35 μμ
Παραπάνω δεν μπορώ να σου πώ.
Δεν είναι κρατικά μυστικά , απλά δεν το κατέχω το θέμα.
Το μόνο που όμως μπορείς να κάνεις με τα καρμπς είναι :
α) Συγχρονισμός
β) Ρύθμιση μίγματος , δλδ τις Pilot Screws που επηρεάζουν την λειτουργία του κινητήρα εως τις 2500στρ/λ.
γ) Ελεγχο, μήπως και τραβάει απο κάπου αέρα μετά απο τα καρμπς, δλδ απο την πεταλούδα και πρός την εισαγωγή.
δ) Επίσης ελέγχεις κ αν κολάει το τσοκ, μου έχει τύχει στο σημείο που απο μονή η ντίζα το τσοκ γίνεται διπλή (κάπου κοντα στο αριστερό ψυγείο για την 650) να έχει ξεσκαλώσει και ο ενας κύλινδρος να δουλεύει μόνιμα με τσόκ.

Απο τα παραπάνω το (β) είναι κάτι που μπορείς να ελέγξεις/ρυθμίσεις ευκολότερα. Οι δύο βίδες του μίγματος βρίσκονται εδώ:

για τον πίσω κύλινδρο , και εδώ :

για τον εμπρός. Βασικά στο ίδιο σημείο βρίσκεται αλλά κρύβεται απο την μεταλική βάση του TPS.

Πρώτα βιδώνεις μέχρι που η βίδα να ''πατήσει'' ελαφρά, ΔΕΝ σφίγγεις, και μετράς πόσες στροφές βίδωσες με την μέγιστη ακρίβεια κ το σημειώνεις, ωστε αν τελικά κάτι δεν σου αρέσει να το επαναφέρεις ξεβιδώνοντας στο ίδιο σημείο.
Μετά ξεβιδώνεις 2 1/2 στροφές για κάθε βίδα που είναι η εργοστασιακή ρύθμιση απο εκεί και πέρα παίζεις το πολύ 1/2 στροφή μέσα εξω για να βρείς την σωστή θέση.
Εγώ που η εργοστασιακή ρύθμιση του 650 είναι 3 στροφές, το έχω στις 3 το καλοκαίρι και 3 1/2 χειμώνα.

Για περισσότερα διάβασε παρακάτω, αν και αφορά τις Honda Bros Pilot screws θα πάρεις μια ιδέα:

- οι βίδες ρύθμισης ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ (ΚΥΡΙΩΣ) του ρελαντί , είναι στο αριστερό καρμπυρατέρ (όπως κάθεσαι στη μοτοσικλέτα) για τον πισινό κύλινδρο και, αντίστοιχα, στο δεξιό για τον μπροστινό.
- οι τιμές που δίνουν οι κατασκευαστές για την θέση της εν λόγω βίδας (στροφές ξεβίδωτες από τέρμα βιδωμένες) είναι σημείο αναφοράς και όχι κάποια στάνταρ ρύθμιση. Τις βάζεις εκεί και με τη βοήθεια καυσαναλυτή ή, έστω, της πείρας σου ρυθμίζεις το μείγμα. Προσοχή εδώ: όταν τις βιδώνεις για να βρεις το τέρμα, ΔΕΝ τις σφίγγεις, απλώς τις αισθάνεσαι να πατάνε στην έδρα τους. Αν τις σφίξεις σαν να ήταν βίδες, είναι βέβαιο ότι θα παραμορφώσεις την κωνική ακίδα ή/και την αλουμινένια, μαλακή έδρα τους. Σε περίπτωση που τις βγάλεις, έλεγξε αυτήν την κωνική άκρη: πρέπει να είναι άψογη (αν έχει ένα σημάδι σαν πατημένο δακτύλιο στη μέση περίπου του κώνου, άλλαξέ την) και πεντακάθαρη. Το ασετόν κάνει την καλύτερη δουλειά για τον καθαρισμό μετάλλων από κατάλοιπα βενζίνης (προσοχή να μην σου πέσει σε λαστιχένια μέρη, τους αλλάζει τα φώτα. Βρίσκεις σε χρωματοπωλείο ή φαρμακείο, χύμα, από το πρώτο είναι φτηνότερο, πρόσεξε μην σου δώσουν διαλυτικό, ΑΣΕΤΟΝ θέλεις είπαμε! Επίσης θα πρέπει να βρεις με τη σειρά, ένα ελατήριο, μια μικρή ροδέλα και ένα o-ring στην άκρη τους. Συνήθως, το o-ring μένει βαθιά μέσα στην τρύπα, οπότε το βγάζεις με το κεφάλι μιας καρφίτσας προσέχοντας ιδιαίτερα να μην πληγώσεις την περιοχή (που είναι η έδρα του κώνου της βίδας). Ελέγχεις να μην είναι ξερό ή παραμορφωμένο. Έχε υπ΄ όψη σου εδώ, ότι αυτά τα o-rings η Honda τα δίνει μέσα στο σετ επισκευής των καρμπυρατερ (€€€€€€€€€€), όμως βρίσκεις από Kawasaki ή Suzuki που τα δίνουν σκέτα. Αν τραβηχτείς τόσο, πες μου να σου γράψω part numbers. Τώρα τα δύσκολα:
- τι ακριβώς κάνουν αυτές οι βίδες: η θεωρία και οι περισσότεροι κατασκευαστές τις περιγράφουν σαν βίδες ρύθμισης μείγματος ρελαντί και αυτό κυρίως κάνουν, ειδικά στα τετράχρονα όπως το δικό σου (γιά τα δίχρονα, υπάρχουν διαφοροποιήσεις που, προς το παρόν, αφήνουμε στην άκρη). Όπως είπα στην αρχή, οι προτεινόμενες στα service manuals τιμές (στροφές ξεβιδωμένες από το τέρμα κλειστές) είναι ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ, ένα σημείο εκκίνησης, δηλαδή. Τις βάζεις εκεί και ξεκινάς. Εννοείται ότι ΟΛΑ τα υπόλοιπα είναι εν τάξει, ήτοι, βαλβίδες καλορυθμισμένες, μπουζί, φίλτρο αέρα, βενζίνης καλά ή καινούργια, καρμπυρατέρ καθαρά και συγχρονισμένα (με υποπιεσόμετρα). Καλό είναι τα υποπιεσόμετρα να μείνουν συνδεδεμένα, αν και κανονικά δεν πρέπει να δείξουν διαφορά πριν και μετά την ρύθμιση. Φέρνεις τον κινητήρα σε θερμοκρασία λειτουργίας (μια 20λεπτη βόλτα αρκεί). Η διαδικασία ρύθμισης αυτών των βιδών αποκαλείται "πτώσης ρελαντί" (idle drop procedure) και κανονικά απαιτεί στροφόμετρο ακριβείας (ευαίσθητο σε συν-πλην 50 σαλ.), ή πολύ έμπειρο και ευαίσθητο αυτί. Εχε υπ΄όψη σου ότι όσο βιδώνεις αυτές τις βίδες τόσο φτωχαίνεις το μείγμα (στο ρελαντί, όχι σε ΟΛΗ την μπάντα στροφών), το αντίθετο, αντίστροφα. Ρυθμίζεις ΕΝΑΝ κύλινδρο τη φορά. Από την ενδεικτική θέση αναφοράς φτωχαίνεις το μείγμα βιδώνοντας ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ την βίδα μέχρι να ακούσεις το ρελαντί να χαμηλώνει (εξ ου και idle drop). Σημειώνεις νοερά αυτή την θέση και τώρα, επίσης πολύ αργά, ξεβιδώνεις, μετρώντας τις πλήρεις περιστροφές της βίδας (πιθανόν να ξεπεράσεις το αρχικό σημείο αναφοράς) και συνεχίζεις να ξεβιδώνεις μέχρι να αισθανθείς το μοτέρ να "βαραίνει" (οκταχρονίζει και, πάλι, να χάνει στροφες) σαν να έχεις τραβήξει λίγο τσοκ. Η σωστή ρύθμιση είναι στο μέσον αυτών των δύο άκρων. Αν η περιστροφή της βίδας δεν επηρεάζει την λειτουργία του μοτέρ, έμπλεξες! Πρέπει να καθαρίσεις τα καρμπυρατέρ... Συνοψίζω λοιπόν:
Βάζεις και τις δύο βίδες στην προτεινόμενη θέση, στην περίπτωσή σου 2+1/4 στροφές, ξεβίδωτες από το τέρμα μέσα. Βιδώνεις ΑΡΓΑ και ας πούμε ότι αρχίζει να χάμηλώνει το ρελαντί στην μία στροφή βιδωμένη (δηλαδή, συνολικά, στην 1+1/4 ξεβίδωτη). Σταματάς και αρχίζεις να ξεβιδώνεις. Ας υποθέσουμε ότι (ξανα)πέφτουν οι στροφές όταν η βίδα είναι 3 στροφές ξεβίδωτη. Θα βάλεις την βίδα στις 2+1/8 (3 μείον 1+1/4=1+3/4 διά δύο-το μισό-σου κάνει 7/8. Το προσθέτεις στην πιό κλειστή θέση πτώσης του ρελαντί, οι 1+1/4 στροφές που είπαμε, ή το αφαιρείς από την πιό ανοιχτή θέση, τις 3 στην υποθετική μας περίπτωση). Δεν τελείωσες όμως.
Ανοιγοκλείνεις απότομα (μέχρι 3-4000 σαλ) το γκάζι. Ο κινητήρας πρέπει να ανταποκρίνεται ξερά και άμεσα, τόσο στο ανέβα, όσο και στο κατέβα:
- αν σου "κρατάει" στροφές, π.χ., μένει στις 1700 σαλ για λίγο και μετά πέφτει στο ρελαντί, είσαι πλούσιος (και ας φσίνεται ότι τραβάει αέρα, το φαινόμενο οφείλεται σε περίσεια βενζίνης), βίδωσε για να φτωχύνεις (1/8 την φορά) και ξαναδοκιμάζεις.
- επίσης είσαι πλούσιος όταν στην εν λόγω ξερογκαζιά οι στροφές πέφτουν Κατω από το ρελαντί (κατά 200-300 σαλ) και μετά κάθονται στο ρελαντί.
- είσαι φτωχός, όταν καθώς κλείνει το γκάζι, ακούς υπόκωφα σκασίματα ΜΕΣΑ στην εξάτμιση (κάτι σαν "πατ-πατ-πατ"). Ξεβίδωσε (πάλι ανά 1/8).
Δεν είναι απαραίτητο μετά την ρύθμιση, οι βίδες αυτές να βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Άπειροι παράγοντες επηρεάζουν την θέση τους: διαφορά στην ρύθμιση των βαλβίδων, διαφορά στην φθορά των κυλίνδρων-εμβόλων και βαλβίδων-εδρών, φθορά στους αυλούς αέρα, βελόνες των slides, καθαρότητα αυλων βενζίνης και ζιγκλέρ των καρμπυρατέρ, είναι μερικοί μονάχα απ' αυτούς. Γιαυτό και σου δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης του μείγματος ρελαντί. Εκεί φαίνονται και πιό έντονα: μόλις ανοίξεις το γκάζι, φεύγεις από το κύκλωμα του ρελαντί (pilot) και οι όποιες διαφορές δεν γίνονται εύκολα αισθητές.
Μόλις συνειδητοποίησα ότι σούχω γράψει ένα σεντόνι. είναι δύσκολο να μεταφερθεί η εμπειρία στο χαρτί, το δοκίμασα εις βάρος της υπομονής σου πιθανόν.
Νομίζω έχει σημασία να ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΣ τι συμβαίνει όταν προσπαθείς να ρυθμίσεις την μοτοσικλέτα σου (τα ίδια ισχύουν και για την ρύθμιση των αναρτήσεων). Προσπάθησε να καταλάβεις ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ γίνεται και μετά ασχολήσου με τις αναλύσεις και εξηγήσεις. Έτσι αντιλαμβάνεσαι καλύτερα προς τα που να κινηθείς με τις ρυθμίσεις. Το να προσπαθείς να ΕΠΙΒΑΛΛΕΙΣ την άποψή σου στο μηχανάκι σου, επειδή έτσι σου φαίνεται λογικό, δεν βοηθά. Οι μοτοσικλέτες μιλάνε!!! Προσπάθησε να μάθεις τη γλώσσα τους, είναι καλύτερο και για τα δύο μέρη.
Ας επανέλθουμε όμως στο αρχικό σου ερώτημα:
- έχεις νορμάλ εξάτμιση (είναι στεγανή; έλεγξε αν χάνει στις ενώσεις των εξαγωγών στις κεφαλές και στην κατάληξη των σωλήνων στο καζανάκι).
- γνήσιο φίλτρο αέρα (είναι καθαρό;).
- μήπως έχεις βγάλει τον λαστιχένιο σωλήνα εισαγωγής αέρα από το καπάκι του φιλτροκουτιού;
- η μοτοσικλέτα σου κρατάει ρελαντί; παίρνει εύκολα μπροστά ζεστή -κρύα; με τσοκ, ή χωρίς;
- αν, όπως πηγαίνεις (και με το μοτέρ σε κανονική θερμοκρασία λειτουργίας) τραβήξεις ΛΙΓΟ το τσοκ, βελτιώνεται; χειροτερεύει;
- το μηχανάκι αρχισε τα νούμερα αμέσως μετά το service; αν ναι, βεβαιώσου ότι δεν τραβάει από κάπου αέρα. Βασικοί ύποπτοι:
- η ένωση του φιλτροκουτιού. Έχει παρατηρηθεί ότι το κουτί ή/και το καπάκι πετσικάρουν (η αλήθεια είναι ότι το περιβάλλον τους θυμίζει κόλαση, φυλακισμένοι κάτω από το ρεζερβουάρ με την ζέστη του μοτέρ να τα ψήνει κανονικά). Τύλιξε με ταινία την ένωση και δοκίμασε αν βλέπεις διαφορά.
- οι λαστιχένιοι λαιμοί από το φιλτροκούτι προς τα καρμπυρατέρ. Πρέπει να τα αγκαλιάζουν σε όλη την περιφέρεια και οι σφιγκτήρες τους να είναι σφιγμένοι.
- οι (επίσης λαστιχένιες) εισαγωγές από τα καρμπυρατέρ προς τους αυλούς εισαγωγής. Έχουν δύο σφικτήρες (ένας σφίγγει το καρμπυρατέρ, ο άλλος τον αυλό). Ελέγχεις την κατάστασή τους (πρέπει να βγάλεις σέλα, ρεζερβουάρ, φιλτροκούτι και καρμπυρατερ, ουφ!). Να είναι μαλακοί, χωρίς ρωγμές. Μιά σημαντική λεπτομέρεια εδώ: η Honda τοποθετεί αποστάτες στις βίδες αυτών των σφιγκτήρων ώστε ο τυχαίος γκατζόλας μηχανικός να μην τους παρασφιξει. Με τον καιρό, η σύνδεση χαλαρώνει, εσύ ελέγχεις τους σφιγκτήρες, τους βρίσκεις σφιχτούς και νομίζεις ότι είναι εν τάξει, αμ' δε, όμως! Βγάλε αυτούς τους αποστάτες και τρόχισέ τους (να κοντύνουν), ή, καλύτερα, αφαίρεσέ τους, οπότε φρόντισε να είσαι προσεκτικός στο βίδωμα.
- διάφοροι λαστιχένιοι σωλήνες στα καρμπυρατέρ, τους αυλούς εισαγωγής (μεταφορά υποπίεσης προς τον οξυγονωτη καυσαερίων στο πίσω μέρος του φιλτροκουτιού) και στο φιλτροκούτι, είναι καλοί και στην θέση τους;
Ας μείνουμε εδώ προς το παρόν, πριν επεκταθούμε σε πιό ακραία ζητήματα (οξυγονωτής καυσαερίων στην εξάτμιση, εμπλουτιστές μείγματος στα καρμπυρατέρ με κλειστό γκάζι). Υποψιάζομαι κάτι απ' όσα έγραψα παραπάνω.
Επίσης:
- διαφορετικό σετάρισμα σε κάθε κύλινδρο (μπροστινό-πισινό): πολύ συνηθισμένο. Συνήθως ο πισινός είναι πιό πλούσιος, θεωρητικά ζεσταίνεται περισσότερο (ειδικά οι αερόψυκτοι), το πιό πλούσιο μείγμα τον ψύχει κάπως. Δεν είναι όμως αυτός ο μοναδικός παράγοντας γιά την διαφορά. Παίζει ρόλο και η ΔΙΑΔΡΟΜΗ του αέρα μέσα στο φιλτροκούτι, το σχήμα και το μήκος του αυλού εισαγωγής. Έτσι, για να μπερδεύεσαι και να γουστάρεις, σου λέω ότι τα περισσότερα Transalp 600 και Africa 750 (μέχρι το '95), έχουν πιό πλούσιο (από κύριο ζιγκλέρ ΜΟΝΟΝ), τον πίσω κύλινδρο. Στο δικό σου και τα συναφή, συμβαίνει το αντίθετο.
- τελική μπορεί να χάσεις από φτωχό αλλά ΚΑΙ από πλούσιο μείγμα. Αποκλείεται αυτό να συμβαίνει από τις βίδες ρύθμισης μείγματος ρελαντί.

Απο εδώ: http://motocikleta.gr/distribution/topic10711.html

Offline mimis_xl600v

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #16 on: Πέμπτη 17 Ιούλιος 2014, 14:11:19 μμ
 Εισαι θεος... θα το τσεκαρω!

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #17 on: Πέμπτη 17 Ιούλιος 2014, 17:56:22 μμ
Και ότι θές ... εδώ είμαστε , μην κολάς ρώτα.

Offline mimis_xl600v

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #18 on: Πέμπτη 17 Ιούλιος 2014, 19:42:28 μμ
Τωρα που σας βρηκα μποσικους θα σας πρηξω χαχαχα

Offline mimis_xl600v

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #19 on: Πέμπτη 24 Ιούλιος 2014, 06:57:25 πμ
Τελικα το προβλημα το δικο μου με το ρελαντι και με το σβησιμο της μηχανης δινοντας γκαζι απο σταματημα (οταν ηταν ακομα κρυα) λυθηκε! Τη δουλεια την εκανε ενα σωληνακι υποπιεσης αν δεν κανω λαθος που ειναι πισω απο το βελακι της ρεζερβας καπου. Ηταν κομμενο!! Μου ειπε ο μηχανικος οτι ειναι συνηθες προβλημα στις 600αρες. Οντως με το που αφαιρεσα την κομμενη ακρη του και το ξανακουμπωσα ολα δουλευαν ρολοι. Σταθερο ρελαντι απο αρχη και πολυ καλη αντιδραση στο γκαζι χωρις κολληματα και ζορισματα στην εκκινηση! Απο οτι μου ειπε το μαστορι ισως ειχα και αυξημενη κσταναλωση λογω του κομμενου λαστιχου!! Ευχαριστω για τις συμβουλες!

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #20 on: Πέμπτη 24 Ιούλιος 2014, 22:16:31 μμ

γ) Ελεγχο, μήπως και τραβάει απο κάπου αέρα μετά απο τα καρμπς, δλδ απο την πεταλούδα και πρός την εισαγωγή.

Αρα ήταν το γ' , δεν πειράζει τώρα έμαθες. ;D

Αν όμως ο σωλήνας αυτός είναι σκληρός κ πολυκαιρισμένος καλύτερα να τον αντικαταστήσεις.
Η εσωτερική του διατομή είναι Φ4mm και μήκος 26εκ.
Τον έχω αλλάξει με  σιλικόνης , κόστος 8 ευρώ το μέτρο, που είναι κ για πάντα.

Offline mimis_xl600v

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #21 on: Σάββατο 26 Ιούλιος 2014, 09:56:13 πμ
Μεγαλε stoneman εισαι μαστορας!! Να'ναι καλα το ιντερνετ που μας φερνει ολους κοντα (y)