[ Στο site,
www.georgetrips.gr , οι φωτογραφιες του ταξιδιου-προγραμμα & εξοδα] [α' μερος]
…’’Εμεις για αλλου κινησαμε κι αλλου η ζωη μας παει’’
Λεει ένα τραγουδι του Καλογιαννη και νομιζω ταιριαζει λιγο στην περιπτωση μου !
Πραγματικα ,δεν ξερω πως θα μπορουσα να περιγραψω αυτό το ‘’διαφορετικο’’ ταξιδι που ξεκινησε απ’την Ελλαδα , ‘’σταθηκε’’ στην Αυστρια –με ανταποκριση ολη την κεντρικη Ευρωπη- και συνεχιστηκε ως την Σκωτια & το Εδιμβουργο !
Σας λεω ότι το ταξιδι αυτό δεν ηταν για διασκεδαση και αν περιμενετε να διαβασετε κατι τετοιο ,παρατηστε το. Εγινε όμως με την μοτοσυκλετα μου [transalp650] , την ‘’αγαπημενη ‘’ μου, ειχε εικονες ειχε καταστασεις ειχε συναισθηματα ειχε ‘’ΖΩΗ’’ ,δηλαδη ! Γι’αυτό τα μοιραζωμαι μαζι σας. Τα βγαζω από μεσα μου αν θελετε !
Όλα ξεκινησαν εξ αιτιας της κρισης στην Ελλαδα. Ο μισθος στα μισα απ’ την μια μερα στην άλλη με ότι αυτό συνεπαγεται ! Προβληματα αρχιζουν στην στοιχειωδη διαβιωση ,δανεια στο κοκκινο και το μελλον , αβεβαιο !Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ στο εξωτερικο και την Αυστρια με απασχολουσε ένα χρονο πριν.Την χωρα αυτή διαλεξα γιατι εκει ειχα καποιες ακρες και τυχαινε να εχει χαμηλα ποσοστα [2-5%] ανεργιας !
Ένα ‘’ανιχνευτικο’’ ταξιδι ειχα κανει 2 μηνες πριν φυγω , για να δω και να προετοιμασω την κατασταση .Η τελεσιδικη αποφαση παρθηκε μηνες πριν την αναχωρηση που εθεσα το πλανο σε εφαρμογη . Ειχε ερθει η ωρα να αρχισω τις προετοιμασιες.
Ξεκινησα μεθοδικα ώστε να καλυφτουν οι υποχρεωσεις πισω & να παμε μπροστα.
…..Χαρτια –διπλωματα –διαβατηριο-μεταφρασεις βιογραφικων και αλλα πολλα !
Προσπαθησα και για την στοιχειωδη μαθηση της Γερμανικης γλωσσας με την φιλη μου την Μαρια που ξεπερασε εαυτον της στην διδασκαλια !!! ΟΛΑ ΑΥΤΑ όμως ,δεν ηταν τιποτα ! Το δυσκολο είναι να ‘’δουλεψεις’’ στο μυαλο ότι αφηνης τον Παραδεισο που λεγεται ‘’Ελλαδα’’ γιατι καποιοι αποφασισαν να τον μετατρεψουν σε κολαση ! Και ,αντε εφυγες . Καλο το εξωτερικο στα ταξιδια αναψυχης. Τωρα όμως ? για ΠΑΝΤΑ??? Αντεχεται αυτό ? συνηθιζεται? ..πολλα τα ερωτηματικα !
Εγω ‘’single’’,με…δανειο σπιτιου,δουλεια μεν αλλα τραγικη οικονομικα με την νεα κατασταση που μου προσφερη όμως ένα πλεονεκτημα…αδεια ανευ αποδοχων. Αντι να κατσω να περιμενω την καταστροφη θα ψαχτω για κατι καλυτερο. Τουλαχιστον ,θα προσπαθησω ! Όταν όλα είναι ετοιμα ένα ακομα θεμα είναι το πώς θα φορτωσω ολη μου την ζωη στην μηχανη . Τι να πρωτο παρω ? Ξεχαστε τα αεροπλανακια ! Χειροτερα είναι . Η μεταφορα θα γινοταν με την ΜΟΝΙΜΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ,την μηχανη μου …Honda Transalp ! Η Μαρια κι ο Μανωλης από την HONDA SERVIS –ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ , για πολλαστη φορα στο πλευρο μου ώστε να είναι η μηχανη ‘’τζαμι’’ . Ανεπλπιστη βοηθεια ηρθε με την μεσολαβηση της Μαριας και από τα ‘’ΕΛΑΣΤΙΚΑ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ’’ με τον χαμογελαστο Νικο. Αλλα και απ’τον Παναγιωτη στο MOTOWELL που μου εκανε δωρεαν την ακτινολογηση ! [ολοι στην ενοτητα-‘’ΦΙΛΟΙ’’ ] Τους ευχαριστω ιδιαιτερα ! Θα εφευγα τελος Απριλιου και η μηχανη θα ηταν χρησιμη τουλαχιστον ως και τον Νοεμβρη [λογω καιρου] και αυτό ηταν ένα πλεονεκτημα που επρεπε να εκμεταλευτω. Θα επρεπε να παρω μαζι μου τουλαχιστον τα απαραιτητα αλλα και οτιδηπωτε με βοηθουσε να ‘’πειστω’’ ότι φευγω για παντα ! Ακομα και τα ποδοσφαιρικα μου παπουτσια ! Μα, θα κοιταζα να καλυτερεψω τις συνθηκες ζωης μου και τα χομπυ ακολουθουν , γιατι όχι ?
Τρεις βαλιτες ,δυο σακ- βουαγιαζ μεγαλα και ένα τανκ-μπαγκ φορτωθηκαν ετσι που να μην χωραει ουτε ένα στυλο ,εξτρα,πια. Με ‘’λιστα επιβιβασης’’ το κάθε τι χρησιμο για τα παντα και για ΠΑΝΤΑ !
Το καθιερωμενο ρεφενε-τραπεζι με τους αγαπημενους μου Φιλους και Φιλες που εχει γινει παραδοση πριν από κάθε ταξιδι ηταν το κατι διαφορετικο . Η συγκινηση ‘’ξεχειλιζε’’ . Απιστευτο ! Που θα ξαναβρισκα τετοιους Φιλους ? Το νουμερο …ΔΙΨΗΦΙΟ !!! …Τοσους πολλους αληθινους Φιλους που μου σταθηκαν τοσο πολύ κατά την προετοιμασια αλλα και κατά την διαρκεια του ταξιδιου. Ένα τους τηλεφωνο και ένα sms αποδειχτηκε στην συνεχεια βαλσαμο . Υπηρξαν ‘’νεοι’’ Φιλοι που προσφερανε την βοηθεια τους ξερωντας ότι δεν υπαρχει ανταλαγμα σε αυτους τους δυσκολους καιρους που ζουμε ! Αυτος είναι και ο ορισμος της Φιλιας βεβαια. . Η Αγαπη που ‘’εισεπραξα’’ από τοσους Φιλους , μου εδωσε τεραστια δυναμη καθ’ολη την διαρκεια του ταξιδιου αυτου. Ένα βλεμα μου –αυτοι ξερουν- και ένα ‘’Ευχαριστω’’ μεσα απ’την καρδια μου ,είναι το ελαχιστο προς στιγμην για ολους αυτους που ξερουν τον “Georgetrips” χρονια τωρα !
Συκγινητικη ηταν και η στιγμη του αποχαιρετισμου μαζι τους…….
Τα ιδια και χειροτερα η στιγμη με τα αδερφια ,τα ανηψακια και τους γονεις μου.
Τους ειχα ενημερωσει καιρο τωρα για τις προθεσεις μου αλλα μονο οταν εφτασε η ΜΕΡΑ , συνειδητοποιησαν ότι αυτό ,συμβαινει στα αληθεια ! Δεν ηθελαν να το πιστεψουν . Είναι πολλα τα χρονια για να αποχωριστης καποιον ,ετσι ! Ποσο μαλλον το παιδι σου …. Για να αλλαξης καποια πραγματα ! Και εγω ,δεν ειμαι και κανας ‘’μπεμπες’’, ετσι ? Δεν χωνευονται καποια …Κατά την διαρκεια της προετοιμασιας αλλα και στο ταξιδι μια φιλη με ρωταγε συνεχως …πως αισθανομαι και της απαντουσα ότι ‘’δεν εχω αισθηματα για οσα συμβαινουν τωρα, δεν αισθανομαι ΤΙΠΟΤΑ ! ουτε κρυο ουτε ζεστη ‘’! Νομιζα ότι ξαφνικα ημουν ‘’αδειος’’ από συναισθηματα ! Κατά την διαρκεια του ταξιδιου όμως ,πολύ πιο μετα διαπιστωσα ότι ειχα φυσικα ,αλλα ηταν αυτά της ΛΥΠΗΣ ! Ημουν διαρκως λυπημενος μην μπορωντας να πιστεψω πως γυρνανε όλα αναποδα σε μια ζωη και παιρνεις τα βουνα γιατι καποιοι ‘’παιξανε ‘’ μαζι μας ! Αυτά που συμβαινουν ,ακομα στην Ελλαδα , ορκιζομαι ότι ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΧΩΝΕΨΩ ΠΟΤΕ !
Η οικογενεια μου με στηριξε σε αυτή μου την αποφαση με μαυρη καρδια βεβαια .Δικαιολογημενα . Και γω με μαυρη καρδια τους αφηνα αλλα με ελπιδα για κατι καλυτερο. Στο καλυτερο θα αλλαζαν όλα. Ακομα θυμαμαι την αγκαλια της Μανας μου αλλα κι αυτή του Πατερα μου που χαιρετησα τελευταιο . Γαμω την κριση μας ! Πρεπει να φυγω….
Ο σχεδιασμος του ταξιδιου ειχε ερθη σε δευτερη μοιρα. Πολύ λιγο ασχοληθηκα .Αγορα εισιτηριων Πατρα –Βενετια ‘’ONE WAY’’ η’’ αν θελετε ..
‘’ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ’’ ! Τα 400 χιλιομετρα μεχρι το Saint Johann in Tirol της Αυστριας φανταζαν πολύ ασημαντα μπροστα σε αυτό που ακολουθουσε .Το Saint Johann σε υψομετρο 800 μετρα με 8000 χιλιαδες πλυθησμο,περιπου θα ηταν η βαση μου τον επομενο καιρο. Τον Μαρτιο ειχα ξαναπαει μια βδομαδα βρισκωντας ένα δωματιο-στουντιο για να μεινω [βασικο] αλλα και να οργανωσω -οσο μπορουσα – το ξεκινημα μιας νεας ζωης. Πριν μπω στο καραβι στην Πατρα περασα κι απ’το Αγρινιο και την οικογενεια του αδερφικου μου Φιλου Γρηγορη για να τον δω και να κανω μια ‘’τονωτικη’’ ενεση μαζι τους .Θα μου ‘’λειψουνε’,ολοι ! Εφτασα λοιπον τελος Απριλιου, Μεγαλη Τριτη και προσπαθησα να συντονιστω ,να μαθω το μερος κανωντας ερωτησεις για τα παντα. Ετσι ηρθε και το Πασχα που το γιορτασαμε λιτα μαζι με τον Δημητρη και την Πετρα [την συζυγο του] σε ένα Ελληνικο εστιατοριο στο Σαλζμπουργκ.,το ‘’Ακροπολις’’ οπου δουλευει ο φιλος Τελης απ’την Καρδιτσα, γνωστος πια από προηγουμενο μου ταξιδι εκει. [Παγκρατι-Πατησια τοχω κανη,ξερω] Μην φανταστητε τιποτα σπουδαιο Για τους Αυστριακους η μερα του Πασχα μας , είναι μια κοινη Κυριακη.Οπως και για τα εστιατορια ασχετα αν είναι Ελληνικα η’’ Κινεζικα. Με τζατζικι [ευτυχως ειχαν] πατατες τηγανιτες & παιδακια ξεγελαστηκαμε ότι καναμε Πασχα ! [Α,ρε Γρηγορη....]
Ειχα ηδη φιλους ,τον Δημητρη τον Νικο τον Γιαννη τον ‘’Saint Johann’ που εμεναν εκει και αργοτερα άλλο ένα Γιαννη που ηταν ολοι τους , ΕΝΑΣ & ΕΝΑΣ ! Το γνωστο ‘’ΠΑΡΕΑΚΙ’’ που κάθε μερα ηταν μαζι και γεμιζε τις δυσκολες ωρες που υπηρχαν .
Εβγαλα τα απαραιτητα χαρτια [διαμονητηριο-λογ/σμο τραπεζης-υγειας] σε χρονο ρεκορ και μπηκα σε ένα επιδοτουμενο κρατικο προγραμμα εκμαθησης Γερμανικων για 5 βδομαδες ! [ rixa ine re, bitte ] . Απ’τους 9 του τμηματος οι 5 μενανε ηδη στην Αυστρια και μιλαγανε την γλωσσα σε βαθμο συνενοησης . Μονο Γερμανικα ακουγωνταν στο μαθημα .Οχι Αγγλικα,πολύ σπανια .Καλα που ειχα κανη μαθηματα με την Μαρια και μπορεσα να ακολουθησω την υλη μεχρι την 4η βδομαδα σχεδον. Στην 5η και τελευταια ,παρεδωσα πνευμα ! Η δασκαλα βλεπωντας τους 5 μαθητες να μιλανε σχεδον, ‘’ετρεχε’’ την υλη και αντε πιαστην . ΚΑΙ στην Αυστρια προφανως επιδοτουνται απ’την Ευρωπαικη Ενωση για την εκμαθηση της γλωσσας τους σε μεταναστες γι’αυτό τους ενδιαφερη να φαινεται ότι διδαξανε αρκετη υλη. Το τι διαβασμα εριχνα το απογευμα δεν τοκανα ουτε σαν μαθητης ! Και μην νομιζεις ότι …’’μιλας’’ ! Υποτιθεται ότι βαζεις τις βασεις για να μαθεις .Ολα τα παιδια ηταν καλα και ολοι κανανε έναν αγωνα επιβιωσης όπως και γω.Οι εθνικοτητες τους…Ουγγαρια-Τουρκια-Ταυλανδη-Μογγολια ! Από τους συμμαθητες μου ξεχωρισαν ,η Μαριανα ,μια ομορφη Ουγγαρεζα που ηξερε Γερμανικα και με βοηθησε αρκετα και ο Ρισαρντ από την Γαλλια , 55 ετων , Σεφ & δασκαλος στις πιλατες ! Για μια νεα ζωη και αυτος ! Ετσι το τελευταιο μαθημα εγινε “ Dancing with Stars” ! χαχα! Τελικα ,πηρα και πτυχιο ! Πρωτης ταξης ,το οποιο στην αναζητηση της εργασιας εκει, είναι πολύ χρησιμο να φαινεται στο βιογραφικο σου . Το ότι δεν μιλαμε φαρσι την γλωσσα δημιουργει ,θεμα, στην ευρεση εργασιας. Στην τοπικη κοινωνια των 8000 κατοικων ,επιβιωνουμε όμως μας βγαζουν την ψυχη ακομα και να παραγγειλουμε καμμια φορα μιλωντας κυριως Γερμανικα. «Κλειστη κοινωνια» , «σφιχτη» το χωριο που είναι και τουριστικο θερετρο.Απαραιτητο κάθε φορα το…”bitte” [παρακαλω] δηλωνοντας ,σωνη και καλα ,ευγενεια ! Αν πεις “αη στα τσακιδια ,παρακαλω” είναι καλυτερα απ’το να πεις σκετο το ….’αη στα τσακιδια’’ !!! Αν καμμια φορα με το παρεακι το ξεχναγαμε ? …αυτοι ‘’μουτζουφλιαζανε’’ και μεις κρυφογελουσαμε !!! Κακο πραγμα η ‘μουτζουφλα’ !!! Το χαμογελο ? ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ … δινει και ζωη !
Τελικα διαδιδωντας απ’την αρχη ότι ειμαι οδηγος και οδηγω τα παντα [διπλωμα Ε κατηγοριας] με βοηθησε να βρω δουλεια [στο ‘μιλητο’ που λεμε] σε μια εταιρεια με πουλμαν που μετεφερε τουριστες σε ολη την Ευρωπη και ετσι θα μπορουσα να επιβιωσω με τα καλα μου Αγγλικα και τα λιγα Γερμανικα αν και οι επιβατες ηταν μονο Γερμανοι . Το αφεντικο, Τουρκος ! Ε ,δεν υπαρχουν περιθωρια επιλογης σε αυτό το σταδιο. Δυο πολυτελη πουλμαν τυπου Vanhhol & Setra χωρητικοτητας 78 ατομων [+ 2οδηγοι] ,διωροφο και με βαγονι για τις αποσκευες ηταν η τελευταια λεξη ,περιπου, της τεχνολογιας ! Ανετα για τον οδηγο οσον αφορα την πολυωρη οδηγηση με διαφορα συστηματα [πεδησης , που σου αποτρεπουν ακομα και τρακαρισμα ]. Wc-radio-cd-tv-airconticion & bar ηταν μερικα από αυτά που κανανε καπως πιο ανετη την παραμονη του επιβατη στο πουλμαν σε ταξιδια της ταξεως των 2.300 χιλιομετρων,περιπου, σε διαστημα 20-25 ωρων από το Βερολινο εως την Βαρκελωνη.
Το πουλμαν συνεργαζοταν με 2 τουριστικα γραφεια και μαζευε κοσμο απ’ολη την Γερμανια με τελικο προορισμο την Βαρκελωνη & την Κοστα Μπραβα το ένα , ενώ το άλλο μας εστελνε στα λιμανια Κιελο και Ροστοκ , στην Βορεια Γερμανια απ’οπου εφευγε το κρουαζιεροπλοιο ‘’Κosta’’ για τις βορειες Θαλασσες . Μεχρι Βορειο Ακρωτηρι εφθανε ! Το καραβι ειχε συμβαση με 100 πουλμαν ! Τοσα χρειαζονται για να καλυψει τον κοσμο αυτό. Την Γερμανια λοιπον πρεπει να την πηγα πανω-κατω 5-6 φορες ! Εντυπωσιακα ηταν κατι χωρια της Ανατολικης Γερμανιας που αν προσθετες στο σκηνικο Ρωσους στρατιωτες θα ηταν σαν ταινια της εποχης του Σοβιετ ! Ηταν σαν να μην ειχαν περασει τα χρονια από κει ! Η Ανατολικη Γερμανια είναι λιγο’’φτυσμενη’ από τους Δυτικους και παρα την πτωση του τειχους ακομα και σημερα υπαρχουν χαρακτηρισμοι για μερη & πολιτες Β’ κατηγοριας ![συμβαινει και στα καλυτερα σπιτια] . Στην Γερμανια όταν ειμαστε και σταματαγαμε στα παρκιγκ-βενζιναδικα για να πας στην τουαλετα ΠΛΗΡΩΝΕΣ 0.50-0.70 λεπτα εισοδο ! Με το αποκομμα της wc ,όταν ανεβης επανω στα μαγαζια σου αφαιρουν αυτό το ποσον από τα ψωνια σου. Γι’αυτό να θυμαστε! Γερμανια ? Τσισακια πρωτα & μετα μαμ!
Στην αγαπημενη μου Βαρκελωνη ,την Lloret & Malgrat De Mar στην Kosta Brava πηγα 3-4 φορες ! Εκει εκατσε κι ένα 4ημερο και εν μεσω δουλειας [τους πηγαιναμε το πρωι και όταν τους αφηναμε ειχαμε αρκετη ωρα γι’αυτό ] εριξα τα μπανακια μου στις διασημες κοσμοπολιτικες παραλιες της Ισπανιας. Αν θελετε όμως την γνωμη μου οι Ελληνικες Θαλασσες δεν παιζονται ! Δυστυχως όμως ,δεν διαφημιζωνται επαρκως ! Αυτές οι παραθαλασιες , εμπορικοτουριστικες & αχαρες πολεις δεν συγκρινονται με καμμια Ελληνικη σε ομορφια , κατά την γνωμη μου . Στην Βαρκελωνη ειχα την ευκαιρια να συναντησω δυο πολύ αγαπημενους φιλους [απο το 1990] που τους γνωρισα όταν ημουν ταξιτζης στην Αθηνα κι αυτοι κανανε μηνα του μελιτος ! Τον Aurelio & Mariangella ! Παντα με το χαμογελο αυτοι παντα με το χαμογελο και γω βρισκομαστε τελευταια πιο συχνα ! Παντα χαιρομαι όταν τους συναντω και αγαπιομαστε αμοιβαια ! Ωραιοι ανθρωποι ! Παντως γενικα η Ισπανια είναι ωραια σαν χωρα ,οι ανθρωποι ειναι με το χαμογελο τους τον ανοιχτο τους χαρακτηρα ,το ταπεραμεραμεντο που θυμιζει Ελλαδα . Ελλαδα μου θυμιζαν και τα καλαμαρακια ,η θαλασσα ,ο καιρος και όταν πηγαινα εκει μου ‘’καθοταν’ δυσκολο να πιστεψω ότι εγω ’’ζω στην Αυστρια’’ !!!
Στην δουλεια τωρα οι αλλοι οδηγοι ηταν κι αυτοι Τουρκοι και αν εξαιρεσω έναν μονο τον Bulend που ηταν καλοσυνατο παληκαρι οι αλλοι 3 ηταν [ευγενικα το λεω] για πολλες κλωτσιες ! Κάθε μερα παιζοταν ένα παιχνιδι ισσοροπιας για να συννενοηθουμε με Αγγλικα –Γερμανικα στο ποτε & ποσες ωρες θα οδηγησουμε η’’ στο πως θα μου δωσουν να καταλαβω καποια πραγματα για την δουλεια .Ανοργανωτοι & αψυχολογητοι ηταν και γω προσπαθουσα να παιξω στο γηπεδο τους .Δεν ηξερα Γερμανικα και νομιζανε ότι θα με ‘’παιζανε’’. Ειχα βρει και γω όμως τον τροπο μου απεναντι τους .Μεχρι και μπινελικια [καμμια φορα χρειαζεται και αυτό] εχωνα στον έναν που ηταν Ποντιος Τουρκος και ηξερε καποιες λεξεις στα Ελληνικα .Ηταν αψυχολογητος,ετοιμος για το καλυτερο & το χειροτερο μαζι. Φιλικα χαιρετηθηκαμε αλλα του εξηγησα ότι δεν θα τον εμπιστευομουν ποτε. Ο δευτερος, 40ετων ,ζωντας 20 χρονια στην Αυστρια νομισε ότι ‘’ανεβηκε’’ κατηγορια ! Καλο γι’αυτόν θα είναι να μην ξανασυναντηθουμε … Ποτε ! Το ..’’αστερι’’ και αφεντικο απεριγραπτος ! Κατηγορουσε τον εαυτον του για ανοργανωσια ,χωρις να καταλαβαινει για ποιον μιλαει ! Λες και ηταν υπαλληλος αλλου ! Τελος παντων ,αυτά συμβαινουν σε ολες τις δουλειες και ο καθενας επιβιωνει όπως μπορει .Το βασικοτερο οπλο είναι να εισαι γνωστης της δουλεια σου και με αυτό ξεπερνας εμποδια . Αυτοι, τοχαν δει αυτό σε μενα όπως και ο κοσμος .Βλεπει και τσεκαρη τι σοι οδηγος εισαι . Καπποιες φορες χρειαστηκε να κανω ελιγμο-οπισθεν για να παρκαρουμε, και σε γωνια ‘’ΓΑΜΑ’’,το πουλμαν με το βαγονι σε δυσκολο σημειο και σε περιορισμενο χωρο, οι επιβατες-θεατες καθοντουσαν λες και ηταν θεαμα Η αμοιβη μου- αμεσα πληρωτεα- ηταν ένα παρατεταμενο χειροκροτημα ! Όπως στα…αεροπλανα .Στους …’’αλλους’’όμως ,αυτό εκατσε στραβα και αυτό φανηκε αμεσα .Καποιοι ανθρωποι είναι απλως , τοσο κακοι !
…θα δειτε παρακατω…
Στο χωριο τωρα το Saint Johann το ‘’παρεακι’’ ηταν αυτό που εδινε πνοη στην καθημερινοτητα όταν δεν δουλευα αλλα και τον πρωτο μηνα όταν πηγαινα στη σχολη για Γερμανικα τα πρωινα. Ο Νικος ,ο Γιαννης & ο Γιαννης ο ‘’Saint Johhan ‘’ –όπως τον λεγαμε- είναι πολύ καλα παιδια και οι ωρες γεμιζουν ευχαριστα ! Θα τους παινεψω λεγοντας ότι και οι 3 ,είναι αστερια ! Ειχαμε και εξτρα συμμετοχες όπως ο Βαγγος,ο Γιωργος η Αλινα ο Ralf και περνουσαμε καλα.. Οι ντοπιοι, ‘’σφιχτοι’’ εκτος αν μιλαγες Γερμανικα ! Εκει σου εδιναν την ψυχη τους.Δεν μπορω να πω ότι με ενθουσιαζε αυτό.Βρηκα μια ποδοσφαιρικη ομαδα να προπονουμε [ειπαμε,παλαιμαχος παιχταρας] τους συστηθηκα στη Γερμανικη γλωσσα αλλα αυτοι ουτε απαντησαν! Το κεφαλι καταφατικα κουνησαν κανα-δυο και με έναν μονο ειχα 2-3 κουβεντες κάθε φορα. Κρυα πραγματα . Εκει που χαθηκε η μιλια τους ηταν όταν τους ‘’εκατσα’’ 2-3 συνεχωμενα γκολακια με φαουλ και όταν περασα κανα δυο νεους [25 χρονων περιπου θαταν] σε ασκησεις με σπριντ ! Ουτε και γω το περιμενα αλλα το διασκεδασα ! Μα είναι αμπαλοι .Α! Και αφιλοξενοι ,τουλαχιστον αυτοι στην ομαδα.Εφτα φορες που πηγα ,ουτε νερο δεν μου δωσανε στο τελος της προπονησης αν και ολοι πινανε από το μπαρ της ομαδας.Δεν θα μπορουσα ποτε να παω μονος να πιω.Φιλοξενουμενος ημουν. Ναναι καλα. Γενικα οι ανθρωποι δεν είναι σαν και μας τους Λατινους που δινουμε κω…..σορυ ,την ψυχη μας σε οποιον συμπαθουμε.Αυτοι ,απλα δεν μπορουν. Είναι τυπικοι δεν σ’ενοχλουν και δεν θελουν να τους ενοχλεις.Δεν είναι κακο αυτό.Εμεις εχουμε μαθει αλλιως.Δεν εχεις προβλημα αλλα δεν περιμενεις ποτε, να νιωσεις αυτή την ζεστασια που θα νιωσεις στην Ελλαδα.Αυτη είναι και η ιδιαιτεροτητα που μας χαρακτηριζει σαν λαο,νομιζω. Θυμαμαι μια νυχτα που πηγαμε με τον Νικο στην Ιταλια ,στο Τρεντο η ζωντανια και οι φωνες των Ιταλων μας θυμισαν Ελληνικη πλατεια και μας μελαγχολησε για το που, προσπαθουμε να ζησουμε ! Θελαμε να μεινουμε εκει ! Θυμασαι Νικ? Θα ελεγα παντως [για να ειμαι δικαιος] ότι η συμεριφορα των παιδιων [παιδια?] στην ομαδα δεν ταιριαζε σε καμμια περιπτωση με άλλες όπως του Εριχ ,του ανθρωπου από τον τοπικο ΟΑΕΔ [ams] που ηταν υπευθυνος για μενα και που από την αρχη μου σταθηκε πολύ τυπικα βεβαια και μου εδωσε πληροφοριες και κατευθυνσεις σχετικα με το πώς θα εβρισκα δουλεια και πως θα μαθαινα την γλωσσα. Αυτος με εγραψε στο σεμιναριο. Ακομα και η δασκαλα στα μαθηματα η Irene που στην αρχη την περασα για εκδοση του φυρερ και της Μερκελ,μαζι ,στο τελος αποδειχτηκε φιλλελην !
Η ζωη ,όταν δεν δουλευα κυλουσε και με καποιες τοπικες βολτες με την μηχανη -για να μην ξεχνιομαστε κιολας- της ταξεως των 30-50 χιλιομετρων. Το ταξιδι ΔΕΝ είναι τουριστικο ,ειπαμε ! ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ λεμε και προσεχω τα οικονομικα μου. Η Αυστρια είναι μια πολύ οργανωμενη χωρα σε ολους τους τομεις.Παντου εχουν μια ταξη .Γραφειοκρατια ,σχεδον καθολου .Ολα γινονται μια χαρα και γρηγορα . Το να ξερεις την γλωσσα είναι το κλειδι που ανοιγει τις πορτες.Μονο ένα συμβαν ασχημης συμπεριφορας αντιμετωπισα στην εκδοση ενός εγγραφου όταν η απαραδεκτη υπαλληλος μου τονισε στα Γερμανικα …’’Das is Ostereich !!! [εδώ είναι Αυστρια! ] Γιατι τα Γερμανικα μου δεν ηταν επαρκη και της μιλουσα Αγγλικα ! Αλλα αυτά συμβαινουν και αλλου ! Κατά τα αλλα είναι μια ομορφη χωρα και οι Αυστριακοι προσεχουν και αξιοποιουν τα παντα .Τα χιονοδρομικα τους κεντρα λογω Αλπεων είναι το Νο1 αλλα από κει και περα βλεπεις δραστηριοτητες για όλα τα σπορ και ολες τις ηλικιες. Θα ελεγα ότι ζηλεψα την οργανωση τους [με την καλη εννοια] και σκεφτηκα-τωρα το γραφω κιολας- ‘’ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ ΕΜΕΙΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ? ΣΑΝ ΕΛΛΑΔΑ? ΤΟΣΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΑΖΕΜΕΝΗ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ! ΓΙΑΤΙ? ‘’
Με τον Νικο καναμε καποιες βολτες σε λιμνες τις οποιες εχουν μετατρεψει σε ομορφα θερετρα με αθλοπαιδιες ,εστιατορια ,καφε και με ελαχιστη παρεμβαση στην φυση λογω κατασκευων.Ολα πεντακαθαρα ! Τα μπανακια στις λιμνες ηταν μια διαφορετικη εμπειρια όπως και οι αγωνες πιγκ-πογκ μεσα στην βροχη μεχρι εσχατων ! Ο Νικος σιγα-σιγα …μαθαινει ! [χαχα] Το ‘’παρεακι’’ λειτουργουσε θετικα μεταξυ μας –ακομα και όταν ελειπε καποιος-και υπηρχε ένα κλιμα αληλεγγυης. Τα παιδια ειχαν καλο χαρακτηρα και αυτό είναι βασικο για μενα..Ενιωθες ότι δεν ησουν μονος .Αν τυχαινε κατι θα ειχες καποιον ,ένα στηριγμα. Υπηρχαν και αλλα Ελληνοπουλα ,καμμια 15 ρια θαμασταν ολοι αλλα δεν ηταν δυνατον για μεγαλυτερη παρεα , η τετραδα παντως ηταν ΟΜΑΔΑΡΑ ! Εδρα μας το μπαρακι , οι ‘Αρκουδες’’ ! Σιγα-σιγα μας συνηθιζαν και οι ντοπιοι .Την παρουσια μας δηλαδη. [Ειπαμε ,το χωριο είναι μικρο κι όταν καποιος βηχει , ακουνε ολοι ] αλλα αυτό σιγουρα γινεται με τον καιρο.Ηταν μια μικρη κοινωνια,εμεις παιδια της μεγαλουπολης , σε ξενη χωρα , ο καιρος συνηθως ΜΠΙΧΛΑ . Ελλαδα δεν είναι…θελει χρονο. Καποιοι δεν συνηθιζουν ποτε .Ετσι είναι αυτά. Αληλλεγγυη υπηρχε και εκει που εμενα μεταξυ των ενοικων που ηταν και διαφορετικων εθνικοτητων . Κυριως Κροατες ,Γαλλο-Αυστριακοι &Ελληνες ειμασταν ,εγω και ο Νικος . Ο Tibor ,O Gabor ηταν παντα προθυμοι να βοηθησουν αν χρειαζοταν σε οτιδηπωτε μεσα στο κτηριο όπως και ο υπευθυνος του κτιριου και του μπαρ-‘’Αρκουδες’’,ο Ερβιν . ‘’Greek-Mafia’’ μας αποκαλουσε προσπαθωντας να κανη και αυτος χιουμορ. Αυτό τωρα , η’’ τοχεις η’’ δεν τοχεις ! Αυτος το παλευε ! Ειδικα όταν τουπα ότι μοιαζει στον Μελ Γκιμπσον ….Ε, κερασε σφηνακια !!! Το παλευε λεμε !