Μετά από τούτα και τ' άλλα, σκέφτομαι να γράψω κι εγώ ένα έππος. Πως λένε "Ομήρου Ιλιάς", "Βιργιλίου Αινειάς" ας πούμε, έμένα θα λέγεται "Ιωάννου Ψυγειάς"

Τέλος πάντων, ο πρόλογος έγινε εδώ....
Θα προσπαθήσω να κάνω μια περιγραφή τι έγινε μ' εμένα. Γιώργο, ίσως κατα ένα μέρος να καλύψω κι εσένα.
Τον τελευταίο καιρό άρχισα να έχω κι εγώ πιτσιλιές κι αυτός ήταν ένας λόγος που περιόρισα τις μετακινήσεις στο απαραίτητο και μικρές διαδρομές.
Εξωτερικά δεν μπορούσα να δω πολλά-πολλά.
Σήμερα τα έλυσα. Υπήρχε "πρασινίλα σε πολλά σημεία κι ειδικά στο πάνω μέρος. Το αριστερό, ακριφώς από πάνω είχε και μικρές τρυπούλες, που φάνηκαν αφού ξύθηκε η πρασινίλα με συρματόβουρτσα.
Είχαν και στίγματα στις κυψέλες. Όταν τα λύσαμε, ένας γνωστός (έχει συνεργείο αυτοκινήτου) που τα είδε μου είπε ότι δεν τα βλέπει καλά.
Τα πήγα στον ψυγειά. Με το που τα είδε, μου λέει, " εγώ αυτά δεν στα φτιάχνω", "δεν το ρισκάρω". "Είναι διαβρωμένα του κερατά". "Ότι κι αν φτιάξω το πρόβλημα δεν θα λυθεί και δεν το διακινδυνεύω".
Κι εκεί πάνω πιάσαμε την κουβέντα. Μου είπε ότι κι αν κάνει σε κανένα μήνα το πολύ θα με ξαναδεί. Με την κουβέντα, μου είπε ότι κάνει και κατασκευές, (αυτό που είπα για ορειχάλκινο πιο πάνω). Τον ρώτησα πόσο θα πάει και είπε 150 το ένα. Η κουβέντα έμεινε εκεί.
Γυρίζοντας στο συνεργείο που την έχω, ό μηχανικός πήρε κάτι τηλέφωνα και ρωτούσε για ψυγεία, λέγοντας χαρακτηριστικά, τιμές για συνεργείο. Βρήκε σ' έναν μεταχειρισμένα 300 ευρώ.
Έκανα απ΄τον υπολογιστή που έχει στο συνεργείο μια "ψαχτική" στα γρήγορα κι οι τιμές που είδα παίζουν στο 300αρι πάνω-κάτω.
Είμαι σε σκέψη. Με αυτά που είδα κι άκουσα για μεταχειρισμένα είμαι κουμπωμένος. Δεν ξέρω...
Το κακό είναι ότι αυτό τον καιρό τα "όβολα" δεν επαρκούν και βγήκε κάτι που δεν λογάριαζα. Τα μεταχειρισμένα είναι και "λαχείο" αλλά δεν τα δίνουν και φθηνά-φθηνά.
Ξεκινάει λοιπόν το ψάξιμο.
Έκανα την σκέψη γι' aftermarket, αλλά από πού; Βρήκα, αλλά έδειχναν για "ιδιοκατασκευές" κι όχι κάτι ας το πούμε φασόν.
Βρήκα αλλά η τιμή ήταν όσο και τα μεταχειρισμένα, κοντά στα 280 με 300, προέλευση... Κίνα...
Αυτό αποδείχθηκε όταν με την συνδρομή ενός φίλου ξεκίνησε το ψάξιμο στο ebay, όπου τα έβρισκα από 122 με επιπλέον κόστος τα μεταφορικά, που δεν ήταν και τόσο ευκαταφρόνητα κάποιες φορές.
Εκεί βρέθηκαν και μεταχειρισμένα, αλλά δεν υπήρχε μεγάλη απόκλιση σε τιμές, οπότε με τα μεταφορικά δεν άλλαζαν και πολλά-πολλά.
Ένας φίλος είχε πρόσφατα αγοράσει ένα δεξί σε καλή τιμή, δεν το χρειάστηκε και μου το έδινε. Πραγματικά, το πήρα.
Έπρεπε να βρώ το αριστερό. Βλέπω μια αγγελία στο car, 110 το έδινε, καλή τιμή, σαν καλός "Έλληνας ανατολίτης" το παζάρεψα, έπιασε, το πήρα 100 και φαίνοταν σε πολύ καλή κατάσταση.
Ο ίδιος δε μου είπε, χωρίς να προλάβω να πω εγώ κάτι, ότι αν υπάρξει πρόβλημα, να το πάω πίσω.
Όλα καλά... πάμε να τα βάλουμε... το αριστερό μια χαρά... το δεξι;
Με το που πήγαμε να βάλουμε το λεπτό κολάρο για την υπερχείληση, παραλίγο να μας μείνει το σωληνάκι στο χέρι. Σκέφτηκα να το κολήσω, αλλά... φευ... ήταν σάπιο... φτού κι απ΄την αρχή.
Ξανά ψάξιμο... τηλεφωνώ σ' έναν εκεί στο Περιστέρι που είχε αγγελία στο car για μεταχειρισμένα κι έλεγε "ρωτήστε τιμή" και παίρνω νια απάντηση σε τόνο Φωτόπουλος όταν μίλαγε μάγκικα, 200.
Ρωτώντας, αν παίζει κάτι καλύτερο σαν τιμή, με το ίδιο ύφος εισπράτω την απάντηση "αφου καινούρια έχουν 300". Απλά έκλεισα το τηλέφωνο... φαίνεται ότι οι πελάτες του συγκεκριμένου τα βγάζουν και τα δίνουν εύκολα.
Το ψάξιμο συνεχίστηκε, μέχρι που ένας γνωστός με πάει σ' ένα μαγαζί στην γειτονιά μου, ναι, στην γειτονιά μου όπου βρήκα και το δεξί στα 110.
Τα έβαλα, έγιναν τα σχετικά και άρχισε πάλι η μηχανούλα μου να εργάζεται.
Προσεκτικά βέβαια μην υπάρξει και κανένα απρόοπτο. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις ξεπερνάνε τις προσδοκίες μου. Είναι θετικότατες...
Έτυχε κι έκανα διαδρομές που τα είχαν όλα. Κίνηση με χαμηλή ταχύτητα και πολλά σταματήματα, κίνηση με αρκετή ώρα σταματημένος, να μην περνάς από πουθενά, που η θερμοκρασία να φτάνει εκεί που παίρνει μπροστά ο ανεμιστήρας και μετά κάπως ελεύθερη κίνηση με ταχύτητα κοντά 70-80. Η ανταπόκριση ικανοποιητικότατη. Μόλις η μηχανή κινήθηκε, η θερμοκρασία κατέβαινε.
Αλλά και κυκλοφορία σ' ανοιχτό δρόμο με 120-130. Εκεί ξεκόλλαγε ο δείκτης αλλά προς τα κάτω.
Τέλος καλό, όλα καλά.