Hellas Transalp Forum

μπουζί, λάδια

τρανσαλπ 600 · 32385

Offline τρανσαλπ 600

• νέος οδηγός
  • **
on: Σάββατο 22 Ιούνιος 2013, 02:32:44 πμ
Παιδιά καλησπερα. ειμαι καινουριοσ στο φορουμ. και θα ηθελα να με βοηθησεται για λαδακια και μπουζι. να βαλω μπουζι ιριδιου σε τρανσαλπ 600?

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
  • anaconda team is back sssssssssssssss
Reply #1 on: Σάββατο 22 Ιούνιος 2013, 02:36:13 πμ
Παιδιά καλησπερα. ειμαι καινουριοσ στο φορουμ. και θα ηθελα να με βοηθησεται για λαδακια και μπουζι. να βαλω μπουζι ιριδιου σε τρανσαλπ 600?

Μπουζι ιριδιου μπορεις να βαλεις ..εκεινο που δεν ξερω ειναι αν αξιζει το κοπο να δωσεις τοσα λεφτα απο το να βαλεις τα απλα τα κλασικα δλδ αν θα δεις καποια διαφορα στις επιδοσεις ,οικονομια καυσιμου ,που να αξιζει να δωσεις + 30ευρω για τα ιριδιου ...κατ'εμε δεν αξιζει .

Λαδακι καλο θα ειναι σε 15-50 ...εγω ειμαι φαν ...δεν βαζω 10-40 ουτε 20-50 ...σε μαρκα οτι θες .

Offline τρανσαλπ 600

• νέος οδηγός
  • **
Reply #2 on: Σάββατο 22 Ιούνιος 2013, 02:54:53 πμ
καποιος μου ειπε οτι ειναι καλυτερα στη καυση και στον τροπο λειτουργιασ του κηνητηρα

Offline trelomhxmhx

• Rossi και πάνω !
Reply #3 on: Σάββατο 22 Ιούνιος 2013, 10:58:56 πμ
καποιος μου ειπε οτι ειναι καλυτερα στη καυση και στον τροπο λειτουργιασ του κηνητηρα

γενικώς ναι αλλά πρέπει να δεις αν αντισταθμίζουν την διαφορά του κόστους

π.χ. εγώ στο transalp δεν είχα βάλει επειδή αν δεν κάνω λάθος μου ερχόντουσαν ~40€ αντί για 12-16€ που έκαναν τα συμβατικά

σε ένα αμαξάκι που έχω έβαλα γιατί η διαφορά ήταν από 27€ που έκαναν τα συμβατικά σε 40€ που έκαναν τα ιριδίου (δηλαδή +50% οπότε οκ)

διαφορά στην κατανάλωση δεν είδα (και όποιος θέλει να δει καλύτερα να ψάξει για καλύτερο βενζινάδικο παρά για καλύτερο μπουζί)

είδα όμως αύξηση της ροπής  και σε χαμηλές στροφές αλλά και εκεί που έχανε πολύ (είναι 1000cc) σε ταχύτητες πάνω από 100 χλμ/ω

κατά πάσα πιθανότητα όμως τα μπουζί ιριδίου να κρατάνε περισσότερα χιλιόμετρα (όπως λένε δηλαδή εγώ ακόμα δεν ξέρω) κάτι που για το transalp είναι βάλσαμο καθώς τα 2 από τα 4 μπουζί είναι βάσανο στην αλλαγής τους

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #4 on: Σάββατο 22 Ιούνιος 2013, 17:23:47 μμ
Τα μπουζί είναι θεμα τσέπης, τώρα αυτά περί οικονομίας , αποδωσης, καυσαερίων κλπ για εμενα είναι  :jack:, εάν κυνηγάω σε ενα κινητήρα με αρκετά χλμ να βρώ την διαφορά του 2% δεν εχουν πρόβλημα τα μπουζί αλλά εγώ στον εγκέφαλο. ;D
Σε ενα κινητήρα που ακόμα και η ίδια η Honda μας, ρυθμίζει μίγμα καυσίμου με το αυτί.
Ιριδίου μπορεί να έβαζα αν είχα τρυπήσει λαιμούς και είχα βάλει ανταπτορα για καυσαναλυτή κυνηγώντας το 1-2 %.
Προσωπικά προτιμώ να αλλάζω συχνότερα μπουζί παρακολουθώντας με το τι βλέπω και τι ποίζει μέσα στον κινητήρα απο θεμα καύσης.

Τα λάδια 15-50 όπως είπε ο Παναγιώτης. Αλλά και αυτό εξαρτάται από την χρήση  δλδ αν κάνεις μέχρι 3000χλμ ανάμεσα σε καθε αλλαγη λάδια βάλε τα Motul 5100 ημισυνθετικά 15W-50. Αν θές μεγαλύτερα διαστήματα ανάμεσα στις αλλαγές τότε ψάξτο για 15W-50 αλλά σε καλύτερο λάδι γιατί σε εμένα τα Motul δεν αντεξαν πάνω απο 3500χλμ.
Εβαλα τα CASTROL power1 10w40 με 10 ευρώ το λίτρο και τα εβγαλα στα 350χλμ επειδή λυπόμουν το μηχανακι που κοπάναγε σαν τενεκές, λάδια σαν νεράκι βρύσης ,και επειδή δεν βρήκα λάδι 15-50 της προκοπής και ημουν για αλλαγή εβαλα τα Amsoil 20W-50 100% συνθετικό στα 11 ευρώ το λίτρο και ησύχασα.

Offline giamar4

• Rossi και πάνω !
Reply #5 on: Σάββατο 22 Ιούνιος 2013, 20:45:17 μμ
Να πω κι εγώ τη δική μου εμπειρία-γνώμη:
μπουζί βάζω μόνο μαμά (απλά) και τα αλλάζω ανά 20 χιλ. και όχι ανά 12 που
λέει το βιβλίο,γιατί 1ον στα 12 που τα κοίταξα ήταν σαν καινούρια.
Και στα 20 πάλι καλά ήταν,αλλά είπα να μην το παρακάνω.
Αλλωστε το κόστος τους δεν είναι και τρομερό.
Να αναφέρω επίσης ότι και στο nissan (primera p12) που φοράει και αυτό τα
απλά ngk η αντιπροσωπία όταν το πήγαινα εκεί για σέρβις ,μου τα άλλαζε κάθε
30χιλ.χιλιόμετρα (βέβαια άλλο αυτοκίνητο ,άλλο μοτοσυκλέτα).Απλά το αναφέρω
για να πω ,να μην υποτιμάμε τα απλά μπουζάκια που φοράει η χόντα στα μηχανάκια
μας.
Λαδάκια εγώ βάζω -δεδομένου ότι κάθε χρόνο κάνω 10ως11χιλ.χιλιόμετρα με τη
μηχανή-καλοκαίρι
valvoline 20-50 απλό ορυκτέλαιο στα 6,5 ευρώ το λίτρο(πααάρα )πολύ καλό λάδι,
χειμώνα το motul 5100 ester 15-50 συνθετικής βάσης(νομίζω ό,τι βασίζεται σε προσμίξεις διαφόρων
συνθετικών λαδιών)στα 11με 12 ευρώ το λίτρο.Γενικά μπορώ να πω ό.τι είναι και αυτό πολύ καλό.
Να σημειώσω εδώ ότι αλλαγές λαδιών κάνω κάθε 5χιλ.χιλιόμετρα και έλεγχο στάθμης λαδιού κάθε
1000με νορμάλ συνθήκες οδήγησης(δεν τη ζορίζω σχεδόν ποτέ).
Να πω επίσης ότι όταν έχω τα βαλβολάιν το μοτέρ έχει μια πιο γλυκιά χροιά ,αλλά ανά αλλαγή ΄΄τσιμπάει΄΄καμμιά 200 ml ,αλλά τα λάδια στα 5χιλ. που τα αλλάζω διατηρούν το ιξώδες τους.
Τα μοτούλ βγάζουν μια πιο τραχιά,σε καμμιά περίπτωση όμως ενοχλητική χροιά αλλά το μοτέρ
δεν ΄΄τσιμπάει΄΄καθόλου.
Αυτά(σόρρυ αν σας κούρασα) ;D

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #6 on: Σάββατο 22 Ιούνιος 2013, 21:45:47 μμ
Να πω κι εγώ τη δική μου εμπειρία-γνώμη:
μπουζί βάζω μόνο μαμά (απλά) και τα αλλάζω ανά 20 χιλ. και όχι ανά 12 που
λέει το βιβλίο,γιατί 1ον στα 12 που τα κοίταξα ήταν σαν καινούρια.
Και στα 20 πάλι καλά ήταν,αλλά είπα να μην το παρακάνω.
Αλλωστε το κόστος τους δεν είναι και τρομερό.

+647  ;)  Ειλικρινα δεν εχει νοημα η αλλαγη στα 12Κ οπως εχω ξαναγραψει, εγω τα αλλαζω στα 24Κ συνδυαζοντας με βαλβιδες κλπ οταν βγαινει το φαιρινγκ επειδη το μπροστα αριστερα εχει δυσκολη προσβαση. Αλλα αυτο το δυσκολο μπροστινο αλλαζει και χωρις να βγει το φαιρινγκ (επεται φωτορομαντζο με οδηγιες) οποτε μπορει να τα αλλαζει κανεις και πιο νωρις πχ στα 20Κ  ;D
« Last Edit: Σάββατο 22 Ιούνιος 2013, 22:07:37 μμ by XLGeorge »

" the PouroDuro spirit "

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #7 on: Κυριακή 23 Ιούνιος 2013, 01:24:31 πμ
Αυτό το θεμα με τα μπουζί είναι να μην σου "κάτσει".
Στην μηχανή εχω αλλάξει 3 φορές στα 10000χλμ που εχω κάνει με αυτήν σε τρία καλοκαίρια. Περισσότερο επειδή τα τρέλανα σε δοκιμές για το μίγμα και απο το βγάλε βάλε πάτησε τελείως η ροδέλα στεγανοποίησης, τα τωρινά και μετα απο την αποκτηση σχετικής εμπειρίας θα τα αλλάξω κανονικά.

Ομως στο αυτ/το που ο κατασκευαστής λέει αλλαγή κάθε 20000χλμ ενώ η εδώ αντιπροσωπεία κάθε 10000χλμ οταν τα αφησα μια φορά στα 20000 περίπου οταν βγάλαμε στο σέρβις το μπουζί του Νο3 η ακίδα κρατιόταν σε μια τρίχα , παραλίγο δλδ να επεφτε μέσα στον κύλινδρο. Ισως να ηταν και τυχαίο δεν ξέρω , αλλά από τότε τα εχω παρει απο φόβο και τα αλλάζω πιό συχνά.

Offline τρανσαλπ 600

• νέος οδηγός
  • **
Reply #8 on: Δευτέρα 24 Ιούνιος 2013, 03:35:46 πμ
Σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες που μου δώσατε. μηπως υπαρχει κανενασ τροποσ να δωσω παραπανω δυναμη στη κουκλα μου?

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #9 on: Δευτέρα 24 Ιούνιος 2013, 04:43:28 πμ

.... μηπως υπαρχει κανενασ τροποσ να δωσω παραπανω δυναμη στη κουκλα μου?

Αν σου έλεγα οτι με ενα ελεύθερο φίλτρο, ζιγκλέρωμα τα καρμπς, και μια εξάτμιση, θα δώσεις χαλαρά μια 500αρα , θα καίς το διπλάσιο καύσιμο και θα πάρεις 5 άλογα  ... τι θα έλεγες?

Offline τρανσαλπ 600

• νέος οδηγός
  • **
Reply #10 on: Δευτέρα 24 Ιούνιος 2013, 05:33:23 πμ
αυτα ολα εχουν γινει απο τον θειο μου που ειχε προηγουμενος τη μηχανη. υπαρχει κατι αλλο?

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #11 on: Δευτέρα 24 Ιούνιος 2013, 19:17:15 μμ
Απο οτι φαίνεται λάθος μηχανάκι πήρες ....  :eusa_think:

Γνώμη μου.

Offline kostasbmw

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #12 on: Πέμπτη 27 Ιούνιος 2013, 17:47:54 μμ
μια ερωτησουλα και γω   ...οταν τσεκαρουμε τα λαδια η μηχανη μας πρεπει να ειναι ορθια.

εχει βρει καποιος πατεντα να τη κραταει ορθια ετσι ωστε να εχουμε καποια ανεση να τσεκαρουμε τα λαδια μας??? :P

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #13 on: Πέμπτη 27 Ιούνιος 2013, 18:04:00 μμ
μια ερωτησουλα και γω   ...οταν τσεκαρουμε τα λαδια η μηχανη μας πρεπει να ειναι ορθια.

εχει βρει καποιος πατεντα να τη κραταει ορθια ετσι ωστε να εχουμε καποια ανεση να τσεκαρουμε τα λαδια μας??? :P

Πανευκολο, μετη μηχανη στο πλαϊνο σταντ την σηκωνει κανεις ορθια με το αριστερο χερι (οντας δεξια) και με το δεξι μετραει σταθμη.

" the PouroDuro spirit "

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #14 on: Παρασκευή 28 Ιούνιος 2013, 01:07:31 πμ
Και δεν επικίνδυνο αυτό το κόλπο? Επειδή πρέπει να είσαι η σκυφτός η γονατιστός για να βάζεις βγάζεις την τάπα.  :eusa_think:

Τοα αλφάδι ποιός το κρατάει ?  ;D

Offline Talinos

• Οδηγάρα
Reply #15 on: Παρασκευή 28 Ιούνιος 2013, 01:35:49 πμ
Εγώ είμαι καβαλημένος επάνω της όταν τσεκάρω τα λαδια και την κρατάω με τα πόδια. Έτσι δεν υπάρχει φόβος να μου φύγει αριστερά ή δεξιά.
Απλά πριν την καβαλήσεις ξεσφίγγεις λίγο την τάπα, γιατί είναι άβολο να είσαι καβάλα και ταυτόχρονα να προσπαθείς να ξεσφίξεις σκυμμένος μια σφιχτή τάπα.
Είναι πολύ πιο εύκολο απ'ότι ακούγεται εκτός και αν δε σε βολεύει λόγω ύψους. Για εμένα που είμαι 1,83 είναι πανευκολο πάντως.

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #16 on: Παρασκευή 28 Ιούνιος 2013, 01:38:17 πμ
Και δεν επικίνδυνο αυτό το κόλπο? Επειδή πρέπει να είσαι η σκυφτός η γονατιστός για να βάζεις βγάζεις την τάπα.  :eusa_think:

Το αλφάδι ποιός το κρατάει ?  ;D

Οχι και γονατιστος ρε Νικολα, λιγο σκυψιματακι - πανευκολο ;) Αλφαδι, ποιο αλφαδι?  :o ;D

" the PouroDuro spirit "

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #17 on: Σάββατο 29 Ιούνιος 2013, 02:38:53 πμ
Εγώ είμαι καβαλημένος επάνω της όταν τσεκάρω τα λαδια και την κρατάω με τα πόδια. Έτσι δεν υπάρχει φόβος να μου φύγει αριστερά ή δεξιά.
Απλά πριν την καβαλήσεις ξεσφίγγεις λίγο την τάπα, γιατί είναι άβολο να είσαι καβάλα και ταυτόχρονα να προσπαθείς να ξεσφίξεις σκυμμένος μια σφιχτή τάπα.

Αυτό κάνω και εγώ, αλλά για λόγους ακριβείας της μέτρησης  :goofy: εχω την κυρά που κάνει το αλφάδι και μου λέει πότε είναι η ΤΑ κάθετη επειδή σκυφτός δεν εχω την αίσθηση της .... καθετότητας  :goofy:

Αυτό που δεν εχω καταφέρει είναι να βγάλω ίσες μετρήσεις   :2hysterical:

Offline pixies

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #18 on: Κυριακή 29 Σεπτέμβριος 2013, 06:10:45 πμ
Να πω κι εγώ ότι σήμερα άλλαξα λάδια και φίλτρο.
Λαδάκι έβαλα castrol Actevo 4T 10w-40, να δω πως θα πάει και βλέπουμε..
O προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε τα 20w-50 αλλά χτυπάγαν πολύ οι ταχύτητες στις αλλαγές.
Θα αλλάξω και μπουζί(τα απλά)για να είμαι σίγουρος γιατί δεν ξέρω πότε είχαν αλλαχτεί, οπότε μετράω από τώρα..(64.000χλμ)

Offline giamar4

• Rossi και πάνω !
Reply #19 on: Κυριακή 29 Σεπτέμβριος 2013, 06:57:53 πμ
Να πω κι εγώ ότι σήμερα άλλαξα λάδια και φίλτρο.
Λαδάκι έβαλα castrol Actevo 4T 10w-40, να δω πως θα πάει και βλέπουμε..
O προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε τα 20w-50 αλλά χτυπάγαν πολύ οι ταχύτητες στις αλλαγές.
Θα αλλάξω και μπουζί(τα απλά)για να είμαι σίγουρος γιατί δεν ξέρω πότε είχαν αλλαχτεί, οπότε μετράω από τώρα..(64.000χλμ)

Δεν φταίει  τόσο το λάδι που κάνει θόρυβο το σαζμάν* (αρκεί να τηρείς τις προδιαγραφές που αναφέρει η HONDA).
Για χειμώνα καλά είναι τα 10w-40,καλοκαίρι κοίτα καλύτερα ένα πιο χοντρό λάδι (20w-50 ή 15w-50 σύμφωνα  με τις προδιαγραφές
που λέει η "μαμά" HONDA)                                             

*για το θόρυβο(κούμπωμα)των ταχυτήτων η HONDA έχει ένα ψιλοθέμα,μη φανταστείς όμως κακό,
κάποια στιγμή δοκίμασα ένα z750 και ένα παπί 100άρι (kawasaki) και έπαθα πλάκα,μιλάμε βούτυρο οι αλλαγές.
Απεναντίας το ΤΑ,το παπί που έχω(astrea grand)και μια africa φίλου  τον ίδιο θόρυβο κάνουν.
Ας με διαψεύσουν κάποιοι φίλοι ,αν κάνω λάθος :)

Offline giamar4

• Rossi και πάνω !
Reply #20 on: Κυριακή 29 Σεπτέμβριος 2013, 07:10:19 πμ
Τα μπουζί καλά έκανες και τα άλλαξες ,για να ξέρεις τι σου γίνεται,
μετά από καμμιά 1000 χιλιόμετρα να ελέγξεις τη στάθμη των λαδιών,
πιθανόν αν συνηθίζεις να το γκαζάρεις συχνά να σου κάψει λίγα και να
χρειαστείς συμπλήρωμα ;)

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
  • Όλα Τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Reply #21 on: Κυριακή 29 Σεπτέμβριος 2013, 16:05:40 μμ
Είχα βάλει μπουζί ιριδίου στο ΤΑ λίγο πρίν το πουλήσω. Έκανα γύρω στα 2000χλμ. Αυτό που είχα παρατηρήσει έιναι ότι είχαν καλυτερη και καθαρότερη κάυση και σταθερό σπινθήρα. Είναι σίγουρα καλύτερα απο τα απλά και βγάζουν τα λεφτά τους. Τα είχα πάρει με μεταφορικά 35€ και δεδομένου ότι θα τα αλλάξεις μετά απο 48000 έρχονται στη ίδια τιμή.
Τα απλά μπουζί καλά είναι να αλλάζονται το πολύ μέχρι τις 18000 αν η μηχανή δουλεύει σε ανοιχτούς δρόμους. Αν το μηχανάκι δουλεύει σε πόλη το 12000 είναι το όριο.

Offline pixies

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #22 on: Τετάρτη 02 Οκτώβριος 2013, 16:27:48 μμ
Για χειμώνα καλά είναι τα 10w-40,καλοκαίρι κοίτα καλύτερα ένα πιο χοντρό λάδι (20w-50 ή 15w-50 σύμφωνα  με τις προδιαγραφές
που λέει η "μαμά" HONDA 

το καλοκαιρι θα "ξηγηθώ" 15-50 τότε..
Είχα βάλει μπουζί ιριδίου στο ΤΑ λίγο πρίν το πουλήσω. Έκανα γύρω στα 2000χλμ. Αυτό που είχα παρατηρήσει έιναι ότι είχαν καλυτερη και καθαρότερη κάυση και σταθερό σπινθήρα. Είναι σίγουρα καλύτερα απο τα απλά και βγάζουν τα λεφτά τους. Τα είχα πάρει με μεταφορικά 35€ και δεδομένου ότι θα τα αλλάξεις μετά απο 48000 έρχονται στη ίδια τιμή.
Τα απλά μπουζί καλά είναι να αλλάζονται το πολύ μέχρι τις 18000 αν η μηχανή δουλεύει σε ανοιχτούς δρόμους. Αν το μηχανάκι δουλεύει σε πόλη το 12000 είναι το όριο.
[/color]
 Τα ιριδίου θέλω αλλά δεν έχω τα χρήματα οπότε θα πάω για "απλά" και αλλαγή στα 10.000χλμ

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #23 on: Τετάρτη 02 Οκτώβριος 2013, 22:17:58 μμ
Kαλύτερα τα απλά, έχεις την δυνατότητα να ελέγχεις τον κινητήρα πιό συχνά.

Offline pixies

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #24 on: Δευτέρα 07 Οκτώβριος 2013, 09:00:30 πμ
Τα άλλαξα τα μπουζί τελικά, αφού πρώτα έλυσα το μισό μηχανάκι.
Πως παραθέτω φωτό βρε παιδιά?