Η ιστορια εχει δειξει οτι οι Γερμανοι τολμουν και οι Ιαπωνες ακολουθουν.
π.χ. Injection, ABS, συστηματα αναρτησεων τυπου ... (δεν το θυμαμαι σε ενα τουρισταδικο της YAMAHA που δεν πουλησε ποτε) και τα οποια εδραιωθηκαν σε ολες τις ΜΟΤΟ με το περασμα του χρονου.
οσο για τα service οι Ιαπωνικες δεν εχουν τεχνικη υποστηριξη (το λεω επειδη δν εχω ακουσει ΠΟΤΕ κανεναν να λεει οτι παει για συντηριση στην αντιπρωσωπεια αλλα σε "φιλαρακια"), οι δε τιμες νομιζω οτι δεν διαφερουν και πολυ.
Απολύτως σωστά και τα δύο. Η BMW είναι η ετιαρεία που πρώτη εφάρμοσε σε μοτοσυκλέτες τα περισσότερα από τα σύγχρονα συστήματα που αήμερα θεωρούνται δεδομένα: ABS, ψεκασμό, καρντανικό άξονα, paralever, telelever. Οι υπόλοιποι απλώς ακολούθησαν. Αυτό δεν έκαναν πάντα άλλωστε οι Ιάπωνες?
Όσο για τα σέρβις, οι άνθρωποι είναι πολύ μακριά. Για κάθε κομμάτι που πουλιέται υπάρχει φάκελος που ενημερώνεται ακολουθώντας όλο το δίκτυο το οποίο είναι ενιαίο. Δηλαδή, στα κεντρικά στη Βαυαρία ξέρουν πότε άλλαξε λάδι το τάδε νούμερο κομμάτι που πουλήθηκε στη Ζιμπάμπουε.
Αυτά τα ξέρω λόγω προσωπικής φιλίας με γενικό διευθυντή υποκαταστήματος BMW (δεν θα πω ποιο). Ακόμη και ο μηχανικός μου ήταν χρόνια μηχανικός στην BMW, ο οποίος έφυγε για να ανοίξει δικό του συνεργείο (τον έχουν ακολουθήσει πολλοί ιδιοκτήτες και πάνε σε αυτόν).
Έτσι, ξέρω περίπου τι γινόταν εκεί μέσα. Απαγορευτόταν να πιάσεις πιστόνι ή άλλο εξάρτημα του κινητήρα με γυμνά χέρια. Χρησιμοποιούσαν χειρουργικά γάντια. Το δε συνεργείο, περισσότερο με χειρουργείο έμοιαζε σε τάξη και καθαριότητα, παρά με συνεργείο. Αφουγκράζονταν τον κινητήρα με ειδικά ακουστικά για να εντοπίσουν αφύσικους θορύβους. Κάθε βίδα είχε το δικό της ειδικό εργαλείο, ενώ οι μεγάλης κρισιμότητας βίδες (κεφαλές, χιτώνια κυλίνδρων πχ) σφίγγονταν με ροπόκλειδο. Και άλλα τέτοια τρελά, τι να λέμε τώρα!
« Last Edit: Πέμπτη 10 Ιανουάριος 2008, 20:20:53 μμ by M. I. Pagalos »
ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ 'ΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ?). ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!