Hellas Transalp Forum

Μηχανολογικες ανησυχιες

Stoneman · 380258

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #450 on: Σάββατο 31 Δεκέμβριος 2016, 04:31:12 πμ
Σωστο αυτο που λες για την πατουρα και ηταν και ο βασικος λογος που δεν προτιμησα την λυση του Stoneman 

Ναι σωστά, θα χάσει απο τους στροβιλιμούς ο πύραυλος   :2hysterical:

Ιδιαιτερη προσοχη κατα το ξεβιδωμα απαιτουν οι σταυροβιδες

Λιγουλάκι αντισκωριακόν δια τας βίδας κ είσαι οκ.

... και ο λογος ειναι οτι σε μια σταυροβιδα αυτου του μεγεθους (Μ4 αν θυμαμαι καλα) δεν μπορει να ασκηθει μεγαλη δυναμη κατα το βιδωμα ωστε να κλωτσησουν ευκολα τα πασα του κολαρου

Οση δυναμη κ να βαλεις δεν προκειται να τις σφίξεις παραπάνω αφου εχουν τερματικές ροδέλες κ σου δίνουν την αίσθηση πότε τερμάτισαν .

Οποτε προσοχη κατα το σφιξιμο αν τελικα τις αντικαταστησεις με αλλες που δεν θα ειναι σταυροβιδες!

Οδηγίες πρός σιδεροφάγους . :2hysterical:

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #451 on: Σάββατο 31 Δεκέμβριος 2016, 06:24:00 πμ
Ναι σωστά, θα χάσει απο τους στροβιλιμούς ο πύραυλος   :2hysterical:
Σιγουρα!
Λιγουλάκι αντισκωριακόν δια τας βίδας κ είσαι οκ.
Σωστον! Αρκει να το κανεις πριν δοκιμασεις με δυναμη οπως εγω να ξεβιδωσεις την @#$%$#@%^$# σταυροβιδα και γ@μησεις το κεφαλι της! :goofy:

Οση δυναμη κ να βαλεις δεν προκειται να τις σφίξεις παραπάνω αφου εχουν τερματικές ροδέλες κ σου δίνουν την αίσθηση πότε τερμάτισαν .
Λαθος! Οι ροδελες βρισκονται εκει ωστε να μην σφιξει το κολαρο πανω στο λαστιχο παραπανω απο οσο πρεπει Δεν προστατευουν το σπειρωμα να μν το παρεις στο χερι αν το παρακανεις με το σφιξιμο

Οδηγίες πρός σιδεροφάγους . :2hysterical:
Αμα καεις στον χυλο φυσας και το γιαουρτι  :goofy:

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #452 on: Κυριακή 01 Ιανουάριος 2017, 01:40:21 πμ

Λαθος! Οι ροδελες βρισκονται εκει ωστε να μην σφιξει το κολαρο πανω στο λαστιχο παραπανω απο οσο πρεπει Δεν προστατευουν το σπειρωμα να μν το παρεις στο χερι αν το παρακανεις με το σφιξιμο

Τα ίδια λέμε με αλλα λόγια, λέω οτι το τέρμα σου δίνει την αίσθηση οτι τερματισε η βίς, κ αν δεν είσαι σιδεροφαγος σταματάς.

Offline stefosg

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #453 on: Δευτέρα 16 Ιανουάριος 2017, 05:05:30 πμ
Το Σάββατο έκανα τελικά την αλλαγή στους ελαστικους συνδέσμους μετά τα καρμπς. Ανα χείρας τη βίβλο δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερη δυσκολία και αφού έγινε η αφαίρεση τους προχώρησα και στο σχετικό καθαρισμό, τόσο των κάρμπς όσο και του χώρου ανάμεσα στους κυλίνδρους από την μαυρίλα που είχε βγει από τα χαλασμένα κολαρα. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι κανένα συνεργείο δεν πρόκεται να κάνει την δουλειά που κάνεις εσύ, απλα και μόνο επείδή δεν έχει το χρόνο. Έκανα και την πατούρα με λίμα στο TPS (όπως σωστά έχει αναφέρει ο Stoneman) που κάνει πολύ πιο εύκολη τη ρύθμιση. Αφού καθαρίστικαν όλα, τα ξαναέδεσα και μετά από 2-3 μιζιές να ξαναγεμίσουν τα λεκανάκια με βενζίνη η μηχανή δουλεψε. Η ρύθμιση στα pilot screws (έγινε πάλι με τη βίβλο) είναι στα 4 1/4 περίπου και για τα δύο κάρμπς και δείχνει να λειτουργεί καλύτερα. Σε μια σύντομη βόλτα είδα ότι τραβάει δυνατά χωρίς μπουκώματα ή σκορτσαρίσματα και τα σκασίματα με κλειστό γκάζι έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί.

Χαίρομαι που έμαθα να κάνω το λύσε-δέσε και σίγουρα έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να κάνω και επισκευή-καθαρισμό στα κάρμπς κάποια στιγμή. Ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές.   

john lk

• Guest
Reply #454 on: Δευτέρα 16 Ιανουάριος 2017, 06:11:03 πμ
τα σκασιματα στην εξατμιση θα μειωθουν αν ξεβιδωσεις λιγο ακομα τα pilot screws, δοκιμασε μιση στροφη και δες αν ελαττωνονται. Η ρυθμιση που δινει η βιβλος ειναι η βασικη / αρχικη, απο εκει και περα ρυθμιζεις ωστε
1.  να μην εχεις σκασιματα στην εξατμιση με κλειστο το γκαζι (πχ σε μια κατηφορα)
2.  να μην "σκαλωνουν" οι στροφες την ωρα που πεφτουν οταν ριξεις μια ξερογκαζια, δηλαδη ξαρογκαζια στις 3500 στροφες περιπου και αφηνεις το γκαζι, παρατηρεις να πεσουν αμεσως οι στροφες στο ρελαντι (1200-1300 περιπου). Αν μεινουν για λιγο στις 1700=1800 στροφες και πεσουν στο ρελαντι μετα αυτο σημαινει οτι εχεις φτωχο μειγμα. Πρεπει να ξεβιδωσεις λιγο και τα δυο pilots, οσο ξεβιδωνεις και εμπλουτιζεται το μειγμα, το σκαλωμα των στροφων θα γινεται ολο και χαμηλοτερα εως οτου πεφτουν αμεσα και στρωτα εως το ρελαντι.
3.  κανεις μια βολτα και βγαζεις και παρατηρεις το χρωμα των μπουζιων, βγαλε πισω δεξια και εμπρος αριστερα που ειναι τα ευκολα. Συγκρινε το χρωμα ττους με αυτα που δειχνει η NGK (γκουγκλαρισε "NGK plug colour chart")
4.  μην κολλωσεις αν δεις οτι χρειαζεσαι 3 η 4 στροφες εξω, ειναι κοινο λαθος (ακομα και εδω στο φορουμ) να επιμενουμε στις στροφες που λεει η βιβλος (διαβαζοντας προσεκτικα τι γραφει ειναι σαφες οτι αρχιζεις απο τις στροφες που λεει και μετα ρυθμιζεις εσυ), εγω ειμαι στις 4 1/4 εξω.
5.  απαραιτητη προυποθεση ειναι να εχεις καθαρα καρμπς, καινουργια Ο ρινγκς, ρυθμισμενα φλοτερ στα 7 χιλ, μεμβρανες / διαφραγματα κλπ χωρις τρυπες (τα air cut off valves τα κοιταξες?? ειναι οι μηχανισμοι που προλαμβανουν τα σκασιματα), και να μην εχεις διαρροες (για την ακριβεια ρουφηγματα) αερα γιατι επιρρεαζεται το μειγμα προς το φτωχοτερο.

Ελπιζω να βοηθησα....υποθετω ρυθμισες βαλβιδες και εκανες συγχρονισμο των καρμπς??

Offline stefosg

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #455 on: Δευτέρα 16 Ιανουάριος 2017, 07:53:07 πμ
Όταν έβγαλα τα καρμπυρατέρ το μόνο που ελλεγξα ήταν οι δύο βαλβίδες να βεβαιωθω ότι δεν έχουν τρύπες και ήταν σε άριστη κατάσταση. Δεν άνοιξα παρακάτω γιατί αν ανοίγοντας έβρισκα ζημιά θα μείνω χωρίς μηχανή. Για να το κάνω θα πρέπει να έχω στο χέρι δύο σετ βελόνες-φλατζες και διαφράγματα. Γενικά δουλεύουν καλά και αν εξαιρέσεις τα σκασιματα η λειτουργία του κινητήρα σε όλο το φάσμα των στροφών είναι πολύ καλή. Δυστυχώς δεν ρύθμισα τα καρμπυρατέρ γιατί δεν έχω φτιάξει το μετρητή ακόμα. Βαλβίδες επίσης δεν ρύθμισα, γιατί δεν το έχω κάνει ποτέ και δεν έχω και φιλερ. Το τελευταίο μάλλον πρέπει να το δω μία φορά πως γίνεται. Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές, θα κάνω τον έλεγχο με την ξερογκαζια, το ξέχασα τελείως.

Επίσης να προσθέσω ότι στο 600αρι μου φοράω φίλτρο DNA και εξάτμιση arrow.

Sent from my Redmi Pro using Tapatalk

john lk

• Guest
Reply #456 on: Δευτέρα 16 Ιανουάριος 2017, 15:53:51 μμ
Καλημερα, και εγω φοραω στο 600αρι μου φιλτρο Κ&Ν και εξατμιση (τελικο) απο 650αρα.
Τα πιο ελευθερα φιλτρο και εξατμιση απαιτουν σαφως πιο πλουσιο μειγμα, για να καταλαβεις ισως να χρειαστεις να αλλαξεις και το κυριο ζιγκλερ σε ενα - δυο νουμερα πιο μεγαλο, παρομοιως και το ζιγκλερ του ρελαντι.
Εγω αλλαξα του ρελαντι απο 38 σε 40 και παλι θελει 41/4 στροφες εξω με το 40. Οταν ειχα το 38 (μαμισιο) ηθελε τουλαχιστον 41/2 με 5 στροφες εξω.
Για την δικια σου 600 αρχισε βημα - βημα, δηλαδη ρυθμισε τα pilots τοσο εξω ωστε να μην εχεις σκαλωματα στο πεσιμο των στροφων (βασικο αυτο) και οχι σκασιματα (με την μηχανη ζεστη). Αν δεν το πετυχαινεις με τιποτα τοτε μαλλον πρεπει να πας για ζιγκλερ ρελαντι 40 η 42 και ξανα απο την αρχη. Σημειωσε πτι τα pilots μπορεις να τα ξαβισωσεις εως περιπου 51/2 με 6 στροφες εξω γιατι στις 7 ξεβιδωνουν τελειως (τα παιρνεις στο χερι).
Μην προσπαθησεις να ρυθμισεις βαλβιδες αν δεν εισαι εμπειρος στην δουλεια αυτη, γιατι πρεπει να λυσεις μεχρι και ψυγεια και επισης η προσβαση στην εξαγωγης του εμπρος κυλινδρου ειναι περιορισμενη. Ομως το ρυθμισμα των βαλβιδων επιρρεαζει το συγχρονισμο των καρμπς (αλλα μπορεις να το κανεις).

Offline stefosg

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #457 on: Δευτέρα 16 Ιανουάριος 2017, 16:41:37 μμ
Καλημέρα. Ευχαριστώ για τις συμβουλές. Όταν θα αγοράσω το σετ βελόνες-φλατζες στα σχέδια είναι το 38 να το κάνω 40, όπου έχω διαβάσει και αλλού ότι δουλεύει πολύ καλύτερα. Για το συγχρονισμό των καρμπς είναι εύκολος απλά πρέπει να φτιάξω ένα μετρητή, που δεν το έχω κάνει ακόμα (τι διατομή πρέπει να είναι το αλφαδολάστιχο για να μπαίνει χωρις μετατροπές στις υοποπιέσεις των κάρμπς;). Όσο για τις βαλβίδες όταν ρυθμίσεις την επόμενη φορά στη δικιά σου, γράψε μου ένα μήνυμα, αν το δω μία φορά θα το θυμάμαι. Κερνάω και καφέ εννοείται.

« Last Edit: Δευτέρα 16 Ιανουάριος 2017, 19:08:57 μμ by stefosg »

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #458 on: Δευτέρα 16 Ιανουάριος 2017, 20:36:40 μμ

2.  να μην "σκαλωνουν" οι στροφες την ωρα που πεφτουν οταν ριξεις μια ξερογκαζια, δηλαδη ξαρογκαζια στις 3500 στροφες περιπου και αφηνεις το γκαζι, παρατηρεις να πεσουν αμεσως οι στροφες στο ρελαντι (1200-1300 περιπου). Αν μεινουν για λιγο στις 1700=1800 στροφες και πεσουν στο ρελαντι μετα αυτο σημαινει οτι εχεις φτωχο μειγμα.

Σίγουρα? Εχω διαβασει οτι αυτό το προκαλεί το πλύσιο μίγμα που δεν προλαβαινει να καει κ κραταει τις στροφες ψηλά.

Συμφορουμίτης είχε το ίδιο πρόβλημα κ μετα απο ρυθμίσεις επι ρυθμίσεων στις pilot, τελικά αλλαξε βελονες επειδή είχαν σημαντική φθορα κ κολούσαν.

stefosg, Ασε τις βαλβίδες ήσυχες αν δεν έχεις κάποιο πρόβλημα. Κάνε ενα συγχρονισμό αυτό χρειάζεται.

john lk

• Guest
Reply #459 on: Τρίτη 17 Ιανουάριος 2017, 00:15:12 πμ
Σίγουρα? Εχω διαβασει οτι αυτό το προκαλεί το πλύσιο μίγμα που δεν προλαβαινει να καει κ κραταει τις στροφες ψηλά.

Συμφορουμίτης είχε το ίδιο πρόβλημα κ μετα απο ρυθμίσεις επι ρυθμίσεων στις pilot, τελικά αλλαξε βελονες επειδή είχαν σημαντική φθορα κ κολούσαν.

stefosg, Ασε τις βαλβίδες ήσυχες αν δεν έχεις κάποιο πρόβλημα. Κάνε ενα συγχρονισμό αυτό χρειάζεται.

Νικο το σκαλωμα των στροφων κατα το πεσιμο τους ειναι με απολυτη βεβαιοτητα δειγμα φτωχου μειγματος (το εχω διαβασει επανειλλημενα και το εχω διασταυρωσει με τις ρυθμισεις μου). Η φθορα στις βελονες η / και στα σλαιντς καθως επισης και στις φωλιες των βελονων φαινονται κυριως κατα την επιταχυνση και σε καποιο φασμα στροφων σαφως πανω απο το ρελαντι η κοντα σε αυτο (πχ στις 3-4-5000στροφες, αναλογα σε ποιο σημειο εχει φθαρει η βελονα.
Γενικα ποτε δεν καταφερα να ρυθμισω με  την μεθοδο idle drop (οπως συνιστα η βιβλος), ουτε και με την βοηθεια του colourtune (που το βρηκα παρα πολυ χονδροειδες στο χρωμα της καυσης), αλλα ρυθμιζω με το σκαλωμα των στροφων (να μην σκαλωνουν), και με τα σκασιματα (να μην εχω) και αφου δω οτι δεν εχω κανενα απο αυτα αρχιζω να παρατηρω το χρωμα των μπουζι και με αυτο κλεινω την ρυθμιση των καρμπς.
Συμφωνω να μην πειραξει ο φιλος τις βαλβιδες, ειναι τοση ταλαιπωρια (στην 600 ειναι πιο μπελαλιδικη απο την 650 γιατι τα καπακι των βαλβιδων εξαγωγης ειναι στρογγυλο βιδωτο - οχι οβαλ - και στην εμπρος δεν δινει ευκολο χερι) που αν δεν ειναι τελειως εκτος δεν αξιζει τον κοπο τουλαχιστον για τωρα. Συγχρονισμο ομως να κανει, αξιζει τον κοπο.

Offline stefosg

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #460 on: Τρίτη 17 Ιανουάριος 2017, 02:57:24 πμ
Τώρα το απόγευμα πήγα για μία δουλειά και έκανα μία καλή βόλτα. Σκασιματα στο κλείσιμο του γκαζιού σταμάτησαν και στο τεστ της ξερογκαζιας καρφώνεται η βελόνα στις 1200 του ρελαντί χωρίς καθυστέρηση (ενώ παλιά κολλαγε για 1-2 δευτερόλεπτα). Αν θυμάμαι καλά είμαι στις 4 1/4 και στα δύο. Πάντως πρέπει να κάνω το συγχρονισμό στα καρμπς γιατί το ρελαντί δεν είναι "βελούδινο".

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #461 on: Τρίτη 17 Ιανουάριος 2017, 03:47:47 πμ
Πάντως πρέπει να κάνω το συγχρονισμό στα καρμπς γιατί το ρελαντί δεν είναι "βελούδινο".

Εχω κάνει συγρονισμό πολλές φορές , ισως αμέτρητες  :goofy:

Δεν είδα καμμία διαφορά στο μηχανάκι, είτε σε ρελαντι είτε σε λειτουργία.

Οταν όμως εστρεφα την βίδα τελείως εκτός είτε υπέρ του εμπρός , είτε του πίσω κυκλίνδρου τότε ναι είχα πρόβλημα .

Συγχρονίζοντας το μηχανάκι στις στροφες του ρελαντί , αν μετα ανεβασεις στροφές παρατηρείται το εξής : Μετα απο τις στροφές του ρελαντι η διαφορα υποπίεσης αναμεσα στους κυλίνδρους δεν μενει σταθερή, αρχιζει να αυξάνει υπερ του εμπρός κυλίνδρου μεχρι τις 3000στρ/λ που είναι η μέγιστη διαφορά, μετα μειώνεται πάλι κ στις 4500στρ/λ έχουμε πάλι μηδενική διαφορά υποπίεσης, απο εκει κ πάνω η διαφορα αυξάνει υπέρ του πίσω κυλίνδρου , τώρα πόσο? δεν ξερω , δεν ηθελα να το βασανίζω με τόσες στροφές δίχως φορτίο για πολύ.

Ακόμα κάτι, εμείς συγχρονίζουμε την 650 σε μηδενική διαφορά υποπίεσης ανάμεσα στους κυλίνδρους , η 600 που δεν έχει ίδια ζιγκλερ εμπρός κ πίσω απαιτει μια διαφορά στην υποπίεση που με ένα DIY (ας πούμε) υποπιεσόμετρο δεν επιτυγχάνεται, εκει χρειάζεται κανονικό πλέον υποπιεσόμετρο.

john lk

• Guest
Reply #462 on: Τρίτη 17 Ιανουάριος 2017, 05:01:32 πμ
stefosg νομιζω οτι εισαι ενταξει οσο αφορα τις στροφες εξω των pilots, μην ασχοληθεις παραπερα, μονο οταν και οποτε ευκαιρισεις δες το χρωμα των μπουζιων.

φιλτατε Νικο εχω και εγω παρατηρησει αυτα που αναφερεις για τον συγχρονισμο στις παραπανω απο το ρελαντι στροφες. Δεν με ενοχλει τι κανει η υποπιεση καθε κυλινδρου περαν του ρελαντι, απλα ρυθμιζω να εχω ιδιες υποπιεσεις στο ρελαντι. Χρησιμοποιω αλφαδολαστιχο με λαδι και ενα σφικτηρα (τσεμπερι) στο U κατω.
Δεν πιστευω οτι ενοχλει οτι υπαρχουν διαφορετικα ζιγκλερ εμπρος/πισω στις 600αρες, η υποπιεση δημιουργειται απο την αναροφηση του εμβολου και απο την ροη του αερα προς τους αυλους και βαλβιδες εισαγωγης.
Απο ο'τι γνωριζω το ζιγκλερ Νο. 115 εχει διαμετρο 1,15 χιλ ενω το Νο. 118 εχει διαμετρο 1,18 χιλ, μια διαφορα 0,03 χιλ (3/100 χιλ), δεν πιστευω οτι ειναι μετρησιμη η διαφορα αυτη σε υποπιεση αερα με οποιουδηποτε ειδους υποπιεσομετρο. Απλως ρουφανε λιγοτερη η περισοτερη βενζινη κατα τον χρονο εισαγωγης.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #463 on: Τετάρτη 18 Ιανουάριος 2017, 04:03:26 πμ
....Δεν με ενοχλει τι κανει η υποπιεση καθε κυλινδρου περαν του ρελαντι, απλα ρυθμιζω να εχω ιδιες υποπιεσεις στο ρελαντι.

Σωστα τα λες Ιωάννη, απλά εμπερδεύθην διαβάζοντας στο Haynes για μεγιστη επιτρεπόμενη διαφορα υποπιεσης 40mmHg. Τελικά το ζητούμενο και στην 600 είναι η μηδενική διαφορα.

Χρησιμοποιω αλφαδολαστιχο με λαδι και ενα σφικτηρα (τσεμπερι) στο U κατω.

Οπως όλος ο καλός ο κόσμος δλδ  :2hysterical:

Offline stefosg

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #464 on: Τετάρτη 18 Ιανουάριος 2017, 17:46:15 μμ
@john lk
Μπορείς σε παρακαλώ να μου μεταφέρεις τις εντυπώσεις σου από την αλλαγή του main από 38 σε 40; Σε ότι αφορά την απόδοση υπήρξε διαφορά; Στην κατανάλωση; Τώρα μετά τη ρύθμιση που έκανα όταν βγάλω την τάπα της εξάτμισης δουλεύει καλύτερα. Πριν φαινόταν κούφιο χαμηλά, αλλά δείχνει να δουλεύει καλύτερα, μπορεί και να είναι ιδέα μου αλλά συνήθως δεν πέφτω έξω. Νομίζω με 40αρι χαμηλά θα είναι ακόμα καλύτερο.

Offline george p

• νέος οδηγός
  • **
Reply #465 on: Τετάρτη 18 Ιανουάριος 2017, 17:56:02 μμ
Καλημερα! Διαβαζω και εγω τις αλλαγες σε ζιγκλερακια κτλ. Αυτο μπορει να βοηθησει σε καλυτερο αρπαγμα ως ενα βαθμο.Αλλα ομως δε θα αυξησει και την καταναλωση? Περισσοτερος αερας-περισσοτερο καυσιμο!
Σκασιματα στην εξατμιση εχω απο τοτε που την πηρα,αλλα δε με ενοχλουν καθολου αλλα δεν ειχα και ποτε σκαλωμα των στροφων. Και καπου φοβαμαι να πειραξω γενικα τα καρμπ μην αυξησω καταναλωση κτλ!!

john lk

• Guest
Reply #466 on: Τετάρτη 18 Ιανουάριος 2017, 21:05:53 μμ
Ελπιζω να καλυψω και τους δυο.
Με φιλτρο Κ&Ν και με την εξατμιση του 650 (με τις κωνικες αποληξεις) και με ζιγκλερ ρελαντι 38, αυτο που παρατηρουσα ηταν οτι για να εξαλειψω παντελως το σκαλωμα των στροφων και τα σκασιματα στην εξατμιση χρειαζομουν οπωσδηποτε 5 στροφες εξω και παρ'ολα ταυτα ειχε ενα μικρο κομπιασμα στο αποτομο ανοιγμα του γκαζιου στο ρελαντι. Ετσι αποφασισα να βαλω ζιγκλερ 40 και η ρυθμιση που χρειαζοταν ηταν περιπου 31/2 με 4 στροφες εξω, ταυτοχρονα εξαλειφθηκε και το κομπιασμα που προανεφερα.
Στην συναχεια κατεβασα μοτερ και αλλαξα τσιμουχακια βαλβιδων (εκαιγε μετριως λαδι), ξαναεκοψα τις βαλβιδες και τις εδρες τους, εκανα honing στα χιτωνια και αλλαξα τα ελατηρια των εμβολων. Το κυριωτερο ομως ηταν οτι εκανα λειανση στους αυλους εισαγωγης και εξαγωγης για να φυγουν τα μπιμπικακια της χυτευσης (δεν εκανα ροικη εξελιξη γιατι δεν αξιζει σε ενα τοσο πρωτογονο μοτερ). το καθαρισμα των αυλων σημαινε οτι το μειγμα ηταν παλι φτωχο με το 40αρι ζιγκλερ, το διαπιστωσα με μικρα σκασιματα, σκαλωματα, κομπιασματα, οποτε αρχισα να ψαχνω παλι την ρυθμιση και δειχνει οτι ειναι οκ στις 4 1/4 στροφες εξω.
Η καταναλωση εχει ανεβει λιγο, τωρα ειμαι εντος πολης στα περιπου 6 με 6,2 λ/100 χλμ. Πριν κατεβασω μοτερ με το 40αρι ζιγκλερ ημουν εντος πολης στα περιπου 5,7 με 6 λ/100 χλμ, καπου εκει ημουν και με τα 38αρια ζιγκλερ, η διαφορα τους με τα 40αρια ειναι πολυ μικρη, η λειτουργια ομως του μοτερ αρκετα πιο ομαλη.
Σε ο'τι ρυθμισεις κανω κοιταζω και το χρωμα των μπουζι που κατα την γνωμη μου ειναι η καλυτερη ενδειξη της ποιοτητας της καυσεως.
Επισης βασικο στα σκασιματα ειναι η κατασταση των

john lk

• Guest
Reply #467 on: Τετάρτη 18 Ιανουάριος 2017, 21:33:02 μμ
(συνεχιζω γιατι πατησα κατα λαθος "αποστολη")

Επισης βασικο στα σκασιματα ειναι η κατασταση των air cut off valves, εαν ειναι τρυπιες οι μεμβρανες του φτωχαινει τι μειγμα, εχεις ασταθες ρελαντι και δεν ρυθμιζεις με τιποτα!!!!
Παρακατω...βγαζοντας την ταπα της εξετμισης την κανεις πιο ελευθερη και το μειγμα φτωχαινει, με ο'τι αυτο συνεπαγεται.

Κατ'εμε η σειρα που ρυθμιζω αρχιζοντας απο φτωχο μειγμα ειναι
-  με τα pilots στις 2 1/4 στροφες εξω πολυ φτωχο μειγμα εχω  χαμηλο και σχετικα ασταθες ρελαντι,σκασιματα υποκωφα στο ρελαντι, πολλα σκασιματα στην κατηφορα με κλειστο το γκαζι και εμφανες σκαλωμα των στροφων στις περιπου 1800 με 2000.
-  ξεβιδωνοντας τα pilots απο τις 2 1/4 στις 3 στροφες εξω, το ρελαντι καπως στρωνει, μειωνονται σημαντικα τα υποκωφα σκασιματα στο ρελαντι, μειωνονται καπως τα σκασιματα στην κατηφορα και το σκαλωμα γινεται τωρα στις 1700 στροφες περιπου.
-  συνεχιζω το ξεβιδωμα των pilots στις 3 1/2 με 4 στροφες εξω και το ρελαντι εχει στρωσει αισθητα, δεν εχω υποκωφα σκασιματα στο ρελαντι, μειωνονται κι'αλλο τα σκασιματα στην κατηφορα και το σκαλωμα ειναι τωρα στις 1500 στροφες περιπου.
-  τωρα αρχιζει η μικριρυθμιση που για την δικια μου μοτο θελει να ειναι στις 4 1/4 με 4 1/2 στροφες εξω τα pilots, εως οτου ολα τα συμπτωματα εξελειφθουν.

Θα παρατηρησετε οτι τα συμπτωματα ενος φτωχου μειγματος ειναι (εντονα προς ασθενεστερα)
υποκωφα σκασιματα στο ρελαντι---ασταθες ρελαντι---σκαλωμα των στροφων (μειουμενο σταδιακα)---σκασιματα στην εξατμιση---κομπιασμα στο αποτομο ανοιγμα του γκαζιου στο ρελαντι.

Επισης σαφες δειγμα οτι το μειγμα ειναι φτωχο ειναι οτι τα συμπτωματα ειναι πολυ πιο εντονα οταν η μηχανη ειναι κρυα και οσο ζεσταινεται τα συμπτωματα μειωνονται.
Το αντιθετο συμβαινει στο πλουσιο μειγμα (τα συμπτωματα ειναι βυθιση των στροφων κατω του ρελαντι οταν ριχνουμε ξερογκαζια - το αντιθετο του σκαλωματος, σκασιματα μεσα απο τα καρμπς (backfiring), καρβουνιασμενη κεντρικη ακιδα μπουζιων, κ.α.), δηλαδη με κρυα την μηχανη δεν φαινονται εντονα αλλα οσο ζεσταινεται γινονται εντονωτερα.

Εννοειται οτι ολες οι ρυθμισεις των καρμπς (μειγμα pilots και ζυγοσταθμιση) γινονται με την μηχανη ζεστη.

Σας ζαλισα.....

Offline stefosg

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #468 on: Τετάρτη 18 Ιανουάριος 2017, 21:47:45 μμ
Καθόλου,κάθε άλλο και σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου να τα γράψεις όλα αυτά!

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #469 on: Πέμπτη 19 Ιανουάριος 2017, 04:32:41 πμ
Ερώτηξη, ποιά είναι η αιτία που κάνει ενα κινητήρα να ζητάει πλουσιότερο μίγμα οταν παλιώνει?

john lk

• Guest
Reply #470 on: Πέμπτη 19 Ιανουάριος 2017, 04:52:17 πμ
Δεν μπορω να πω για τα εσωτερικα του κινητηρα, αν και υποψιαζομαι οτι σταδιακα η υποπιεση μειωνεται λογω των φθορων ελατηριων / χιτωνιων (δεν "ρουφανε" δυνατα τα εμβολα) αλλα δεν ξερω αν αυτο αλλαζει το μειγμα, μαλλον οχι.
Το σιγουρο ομωε ειναι οτι αρχιζουν οι μικροδιαρροες αερα στα καρμπς λογω σκλυρηνσης / πατηματος των Ο ρινγκς, το χαλαρωμα / μαλακωμα των μεμβρανων των σλαιντς , το σκληρημα των λαστιχενιων λαιμων μεταξυ καρμπς και κυλινδροκεφαλης κλπ κλπ. Αυτο εχει ως αποτελεσμα ο κυλινδρος να τραβαει αερα και απο αλλα σημεια (που θα επρεπε να στεγανοποιουν) περα απο το throttle body (πεταλουδα) και αυτοματα κανει το μειγμα πιο φτωχο γιατι μονο ο αερας που περναει απο την πεταλουδα τραβαει βενζινη απο τα ζιγκλερ.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #471 on: Πέμπτη 19 Ιανουάριος 2017, 18:19:42 μμ
Συμπίεση κ ελατηρια? είχα μετρήσει πριν λίγο καιρό κ ήταν εντός ορίων.
Είναι κ ασύμφορη πλέον μια σωστή συντήρηση η η αγορά πχ ενός σετ καινουργιων καρμπς .

Τέλος πάντων , γεράσανε τα μηχανάκια μας , γεράσαμε κ εμείς κ κυλοφοράμε με παπουδιέρες  :2hysterical:

Offline Johnny_Nik

• Rossi και πάνω !
Reply #472 on: Πέμπτη 19 Ιανουάριος 2017, 18:30:06 μμ
Τα μετρήσαμε μαζί θυμάμαι και βρεθήκαμε εντός ορίων. Ναι αλλά...

Όταν το εργοστάσιο μετράει, είναι πιθανότερο να βρίσκεται στο άνω σημείο των ορίων, και οι ρυθμίσεις που έχει κάνει καθώς και τα προζιγκλέρ αντιστοιχούν εκεί. Λογικόν...

Όταν πλησιάζεις το κάτω όριο, ή τη μέση του ορίου όπου οι υποπιέσεις φθίνουν, εξίσου λογικό φαντάζει το να χρειάζεσαι άλλες ρυθμίσεις, και όταν οι ρυθμίσεις ξεφύγουν, και άλλα ζιγκλέρ. Δεν είναι απαραίτητο, να σε καλύπτουν οι ισχύοντες υπολογισμοί της Χόντα, ακόμα και μέσα στα όρια συμπίεσης που γράφουν.

Offline stefosg

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #473 on: Δευτέρα 10 Απρίλιος 2017, 19:18:35 μμ
Σε μια προσπάθεια να κόψω από τα υψηλά κόστη του σέρβις της αντιπροσωπίας (χρεώνουν το eni 10W40 12+ΦΠΑ το λίτρο), θα πρέπει να κάνω το μεγάλο σέρβις μόνος μου. Σε μαγαζιά με ανταλλακτικά τα υλικά κοστίζουν μόνο ένα μέρος από αυτά που μου παίρνουν κάθε φορά και θα γλυτώσω και την εργασία. Τα εύκολα (λάδια, φίλτρο, κλπ) νομίζω μπορώ να τα κάνω μόνος μου αν και δεν έχω ροπόκλειδο ακόμα, αλλά αυτό που θα χρειαστώ σίγουρα βοήθεια είναι οι ρύθμιση βαλβίδων και καρμπς. Υπάρχει κανείς που μπορεί/γνωρίζει και έχει διάθεση να με βοηθήσει να την κάνω μια φορά; Η προηγούμενη ρύθμιση είχε γίνει πρίν 18.000χλμ περίπου.

Φυσικά αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που ζητάω μπορεί να μην είναι εφικτό, όποτε η δεύτερη εναλλακτική είναι κάποιο συνεργείο που να το πάω μόνο για ρύθμιση βαλβίδων και να εύχομαι να μην την ξεματιάσει μόνο... 

Η μηχανή είναι ΤΑ 600 99' και δεν είναι παρτάλι, γίνεται ευλαβική συντήρηση/φροντίδα.

Offline γκ

• Hailwood, Agostini, Roberts,
  • Rossi και πάνω !
  • TA 600 for ever, τρελαμένος με το τετρακύλινδρο
Reply #474 on: Δευτέρα 10 Απρίλιος 2017, 22:15:50 μμ
Σε μια προσπάθεια να κόψω ....

Στέφανε 18.000 χλμ είναι πολυ λίγα για να τσεκάρεις βαλβίδες σε ΤΑ. Η Χόντα προτείνει στις 24 αλλά  οι περισσότεροι στο φόρουμ συμφωνούμε ότι κάθε 40.000 χλμ καλά είναι.
Για να σου φύγει η έννοια πάντως και να μάθεις, μπορεί να συνενοηθείς με κάποιον δάσκαλο να κάνετε τη ρύθμιση στη μηχανή σου κάποια Τρίτη στο ΣΥΜΟΦΕ. Εμ αν είσαι Αθήνα.

Μη βάζετε δύναμη, χρησιμοποιήστε σφυρί.
Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, χρησιμοποιήστε βαρύτερο σφυρί.
Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, εεε τότε θα είναι ηλεκτρολογικό!