Και συνεχίζω την διατριβή μου στο θέμα αλυσίδα ....
Και επειδή υτή η αλυσίδα ''εδώ μου κάθεται'' που λένε.
Και δεν είναι του στύλ μου κάτι που εχω να μην το ξέρω, να έχω αμφιβολίες, η να λέω αστο και θα δούμε, η δουλεύει και το κατέχεις το αθλημα η παίρνεις αξονα και ησυχάζεις απο την αλυσίδα και ασχολείσαι με άλλα ....προβλήματα.

Ο λόγος για την μέτρηση, είχα βρεί με το χέρι τα δύο σημεία που μάλιστα ηταν και αντιδιαμετρικά που η ρημάδα ηταν χαλαρή και σφιχτή. Μετά απο πολύ παίδεμα και πολλές στροφές ...
Το θέμα ηταν οτι κάθε φορά που την μετρούσα η αρχική διαφορά των 0.5εκ ηταν στο περίπου εκεί.
Επειδή όμως δεν είμαι του περίπου, και δεν θέλω οι μετρήσεις να εχουν σχέση με το πόσο δύναμη βάζω στο χέρι, αν είμαι στην σωστή γωνία οταν κοιτάω κλπ και αφού εχω λύσει το θέμα ''σταθερή τοποθετηση'' του μέτρου για όλες τις μετρήσεις ωστε να εχω ενα στανταρ, έμενε μόνο το θέμα σωστού τεντώματος της αλυσίδας, και μάλιστα πάντα με την ιδια ακριβώς (στο μέτρο του δυνατού) δύναμη.
Ετσι χθές πέρασα ενα δημιουργικό πρωινό και κατασκεύασα αυτό:

Σιγά την κατσκευή δλδ, ενα ρουλεμάν που να χωράει στους κρίκους στερεωμένο με δύο κομμάτια τσέρκι και το ρόλο του ελατηρίου παίζει ενα παλιό λάστιχο απο χταπόδι.
Η άλλη ακρη της κόντρας είναι ενα Ξύλο που το παταει το ενα ποδι απο το κεντρικό σταντ,

Η διαδικασία εχει ως εξής, με ξεκίνημα τον κρίκο σύνδεσης της αλυσίδας την χώρισα σε 8 μέρη και πήρα 8 μετρήσεις σε κάθε περιστροφή.
Το λάστιχο τέντωνε καλά την αλυσίδα και σε καμμιά περίπτωση δεν εκανε κάπου κοιλιά.
Το ρουλεμάν την πίεζε πάντα στο ίδιο σημείο και η μετρηση γινόταν στον ίδιο πάντα πύρο σε σχέση με την θέση του ρουλεμάν, ωστε να μην υπάρχει περίπτωση λάθους μέτρησης.
Δλδ οι μετρήσεις γίνονταν πάντα στο σημείο ''Α'' και το ρουλεμάν ηταν ανάμεσα στο ''Β'' και ''C''.

Οι μετρήσεις είναι οι ακόλουθες:

Είδα μια διαφορά 1.5mm ανάμεσα σε κάποια σημεία, και καλά το 0.5mm το αφήνω σαν πιθανό σφάλμα, ομως το 1mm καταρρίπτει την μέχρι τώρα άποψή μου οτι υπήρχε διαφορά 0,5εκ και μάλιστα η όποια διαφορά είναι και σε διαφορετικό σημείο.
Αρα μια χαρά την βλέπω την αλυσιδούλα μου, απλά απο εδώ και πέρα θα την μετράω με αυτή την μέθοδο για σιγουριά.
Μένει μόνο να βρώ ενα εύκολο και πρακτικό τρόπο εκτός απο τέντωμα να μπορώ να την πρεσάρω προς τα πάνω βλέποντας μέγιστα ελάχιστα.
Και μια ερώτηση, τις προάλες πήγα σε ενα μαγαζί για να αγοράσω ενα ιμάντα κίνησης.
Εκανα λοιπόν μια ερώτηση για τρελό (ελεύθερο) αυτόματο τεντωτήρα αλυσίδας.
Είχε αρκετούς να προτείνει, με γρανάζι η με απλό ρουλεμάν απο τεφλόν, με διαφορετικές δυνάμεις κλπ υπάρχει κάποιο οφελος (ρωτάω ετσι? μην βαρατε) απο μια τετοια πατεντα?
Φυσικά για να μην εχει υιοθετηθεί απο τις εταιρίες κατι τέτοιο σίγουρα κάποιος λόγος θα υπάρχει ... απλά λέω ... κουβέντα να γίνεται.