Ήταν ένα από τα θέματα στο ταξίδι της επιστροφής… όλα ήταν υπέροχα… αλλά,
Πιο ήταν αλήθεια το καλύτερο πάσο απ όλα;; και βέβαια τι σημαίνει καλύτερο;; τα κριτήρια δεν είναι ίδια για τον καθένα.
Και για μένα, όπως λέει και ο Γιάννης, το Gavia ήταν το καλύτερο και παίρνει την πρώτη θέση. Στενός δρόμος, δύσκολο ανέβασμα, ήθελε πολύ προσοχή και στο τέλος ένα πολύ ωραίο παγωμένο περιβάλλον με μια παγωμένη λίμνη στα 2650 μέτρα.


Στην δεύτερη θέση θα βάλω δύο… το Stelvio και το Pordoi.
Το Stelvio ήταν λίγο υπερτιμημένο για μένα, ΟΚ, 2760 μέτρα, παγωμένα όλα, δρόμος φαρδύς, διπλός σε όλο το ανέβασμα, μακρύ αλλά εύκολο, χωρίς απρόοπτα, και στο τέλος στην κορυφή πολύ τουριστικό, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Stelvio.


Μαζί στην δεύτερη θέση θα βάλω το Pordoi.
Πολλές στροφές και ωραίο ανέβασμα και από τις δύο πλευρές, ανεβήκαμε δύο φορές…
Και πάνω στην κορυφή το teleferik που σε πάει στα 2950, να βλέπεις όλες τις κορυφές της περιοχής.


Στην Τρίτη θέση θα βάλω το Gardena και το Tonale. Για τελείως διαφορετικούς λόγους.
Το Gardena είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό της περιοχής, όπου και να κοιτάς βλέπεις lifts και καρέκλες χιονοδρομικού, πολύ ωραίο περιβάλλον.

Το Tonale το έβαλα γιατί μου άρεσε η ανάβαση, τέλειες στροφές, τέλεια άσφαλτος, για κάποιο λόγο είχα πάρει φωτιά και έκανα την πιο γρήγορη ανάβαση στο Tonale, κάτι μου έβγαλε το πάσο αυτό.
