...και που μάλλον ήταν ξένοι...
Βασίλη, θα μπορούσε να είναι ξένοι μια και γι'αυτούς η διάβαση πεζών είναι κανόνας, νόμος, απόλυτο, κουλτούρα, κάτι απαράβατο και απαραβίαστο. Από το παράσημο όμως που εισέπραξες συμπεραίνουμε ότι ήταν Έλληνες, μια και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι αποκλειστικά ελληνικό.
Μου δίνεις όμως καλή πάσα. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη διάβαση πεζών στο εξωτερικό και εδώ. Εχω πάει σε 8 χώρες του εξωτερικού καμιά 15αριά φορές. Η διάβαση πεζών είναι ΝΟΜΟΣ! Τέλος! Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο. Και είναι νόμος, όχι γιατί το λένε τα χαρτιά, αλλά γιατί έχει περάσει στη συνείδησή τους. Η διάβαση πεζών είναι στην καθημερινή ρουτίνα τους, δεν χρειάζεται να σκεφτούν αν πρέπει να περάσουν και πώς, όπως δεν χρειάζεται να σκεφτείς να ντυθείς το πρωί. Γίνεται ενστικτωδώς.
Οι πεζοί περνούν από τη διάβαση πεζών χωρίς να ελέγξουν και οι οδηγοί σταματούν. Τόσο απλά. Είναι τόσο αυτοματοποιημένο, όσο το κόκκινο φανάρι. Ακόμη και στη Ρουμανία, που κυκλοφορούν ακόμα κάρα με άλογα και, το καλύτερο αυτοκίνητο είναι το dacia (αν το θυμάστε οι πιο παλιοί), και όπου το 10% του πληθυσμού είναι τσιγγάνοι, ΟΛΟΙ σταματούν στη διάβαση πεζών ευλαβικά.
Εδώ αντιθέτως, η διάβαση πεζών είναι διακοσμητικά σχέδια στην άσφαλτο. Όχι μόνο κανείς δεν τη σέβεται, αλλά ακόμη χειρότερα, οι πιο πολλοί ΔΕΝ ξέρουν τι είναι. Το έχω διαπιστώσει από προσωπικά "πειράματα" και συζητήσεις. Και είναι φυσικό να μην ξέρουν γιατί δεν τους το δίδαξε κανείς (όπως και άλλα πολλά άλλωστε).
Έχω δει μέχρι περιπολικό να μην σταματάει στη δ.π. , ακόμη και εκπαιδευτκό αυτοκίνητο!!!!΄Εχω δει εκπαιδευτικό αυτοκίνητο να περνάει με κόκκινο (ευτυχώς όχι με μαθητή μέσα). Εγώ είχα ατύχημα με τη μηχανή, όταν σταμάτησα στη δ.π. και μου την κοπάνησε το από πίσω αυτοκίνητο ρίχνοντάς με κάτω, ευτυχώς χωρίς ζημιά ή τραυματισμό. Και το κακό είναι ότι ήταν νέο παιδί 20-25, πράγμα που δείχνει την έλλειψη επαρκούς εκπάιδευσης και οδηγικής παιδείας.
’ρα λοιπόν, δεν φταίνε ούτε οι αφώτιστες διαβάσεις, ούτε η κακή σήμανσή τους, ούτε η κακή τοποθέτησή τους στο δρόμο.Πάνω απ' όλα φταίει η κακή μας νεοελληνική νοοτροπία, η έλλειψη σεβασμού στα κοινά, στους κανόνες, στους νόμους και κυρίως στους άλλους ανθρώπους.
Είναι σωστά όλα αυτά που αναφέρεις περί αδιαφορίας του κράτους αλλά δεν είναι η αιτία και κυρίως δεν είναι καθόλου άλλοθι. ’υτό το (άθλιο) κράτος έχουμε, με αυτό πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε. Θυμάσαι τη συζήτησή μας πριν καιρό, για το ότι θέλω να φύγω από την ελλάδα εξ αιτίας της σαπίλας? Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, απλώς το εξετάζω και από μια άλλη πλευρά. Ας γίνουμε εμείς πρώτα καλοί πολίτες και ας αφήσουμε το άθλιο κράτος στη μιζέρια του. Τελικά, το κράτος ποιό έιναι? Εμείς οι ίδιοι είμαστε και όχι οι καρεκλοκένταυροι. Κι αν εμείς, όλοι εμείς κάναμε το σωστό, οι καρεκλοκένταυροι θα ήταν ανίκανοι.
Και εμείς, ως μοτοσυκλετιστές, έχουμε ένα λόγο παραπάνω (για να μην πω ιερό χρέος) να είμαστε ένα βήμα πιο σωστοί από τους υπόλοιπους. Απλώς, γιατί είμαστε περισσότεροι εκτεθειμένοι από τους υπόλοιπους.
Και το ότι είμαστε ανώτεροι, το έχουμε αποδείξει. Ας συνεχίζουμε να το δείχνουμε.
Καλή χρονιά και καλά χιλιόμετρα σε όλους