Hellas Transalp Forum

Δεν παίρνει μπρος πού και πού - TA650 '01

Τρανς-Αλπινιστής · 5346

Offline Τρανς-Αλπινιστής

  • οδηγός τρίκυκλου
  • *
    • Posts: 49
on: Δευτέρα 27 Αύγουστος 2012, 07:08:23 πμ
Βρήκα κάτι σκόρπιες πληροφορίες αλλά δεν ταιριάζουν απόλυτα στην περίπτωση. Σας παρακαλώ τα φώτα σας, μήπως και είναι κάτι απλό και το μαστορέψω μόνος γιατί δεν περισσεύει ευρώ, οπότε αν χρειαστεί μάστορα μάλλον λήγει πρόωρα και άδοξα η φετινή μοτοσικλετιστική μου σεζόν  :-\

Με τη σειρά:
Εδώ και λίγο καιρό παρατήρησα ότι με το πάτημα της μίζας δεν έπαιρνε αμέσως μπρος αλλά με μια μικρή καθυστέρηση. Δεν έδωσα σημασία πιστεύοντας ότι είναι η υγρασία, το HISS που ξύπνησε στραβά, κάτι όχι σοβαρό.

Πριν μια βδομάδα στις διακοπές έσβησα τη μηχανή, πήγα να βάλω μπρος μετά από λίγο, τίποτα! Η μπαταρία φαινόταν ΟΚ η μίζα ούτε φωνή. Σκέφτηκα το διακοπτάκι στο σταντ, το μάζεψα, το άπλωσα, έβαλα - έβγαλα ταχύτητα, τπτ. Τελικά έκανε η κυρά τον χαμάλη και έσπρωξε και συνεχίσαμε τη βόλτα. Στην επόμενη προσπάθεια για εκκίνηση ήταν ΟΚ.

Ρώτησα τον τοπικό "μάστορα" που με βαριεστημένο ύφος πάπα μου είπε ότι μάλλον είναι η υγρασία που κόλλησε το kill switch (πιο λογικό βρίσκω το κουμπί της μίζας να κόλλησε). Μια από τις επόμενες μέρες το ξανάκανε (Ν αναμμένο, HISS σβηστό). Πατώντας τη μίζα χαμήλωνε ο φωτισμός των ενδείξεων του καντράν αλλά η μίζα τίποτα. Πάτησα συμπλέκτη και πήρε! Αυτό ξανάγινε ακόμα μια δυο φορές. Με το συμπλέκτη πατημένο έπαιρνε. Όλες τις φορές αυτές η μηχανή ήταν κρύα.

Απόψε με άφησε πάλι. Ξεκίνησε κανονικά, αλλά είδα ότι στο ρελαντί τρεμόπαιζαν τα φώτα και ήταν χαμηλά ενώ με φλας αναμμένο αυξομειωνόταν η ένταση του προβολέα και σε ψηλές στροφές. Μετά από σταμάτημα μιας ώρας περίπου δεν πήρε. Ούτε το κόλπο του συμπλέκτη έπιασε παρά μόνο το σπρώξιμο. Αφού ξεκίνησα πάλι, το τρεμόπαιγμα στο φωτισμό του καντράν και των φώτων έφυγε σε κάποια φάση, μετά ξανάρθε, ωστόσο πριν τη σβήσω δοκίμασα και πήρε κανονικά.

Δένουν τα παραπάνω με κάποιο τρόπο συνοδοιπόροι τρανσαλπίστες; Υπάρχει κάτι που πρέπει να κοιτάξω ή έχουμε κάτι πιο ζόρικο;

Ευχαριστώ για κάθε βοήθεια


Το TRANSALP μου είναι δίκυκλο!!!   ;D


Offline Aerios

  • Rossi και πάνω !
  • *****
    • Posts: 3379
  • Όλα Τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Reply #1 on: Δευτέρα 27 Αύγουστος 2012, 15:02:12 μμ
Τσέκαρε την μπαταρία με ένα όργανο πόσο μετράει γιατί με τα γραφόμενά σου νομίζω ότι μπορεί να έχει κανένα βραχυκυκλωμένο στοιχείο.



Offline Βαγγέλης

  • Ζήσε με την Υγεία σου, μην παίζεις με αυτήν, θα χάσεις πολλά
  • Rossi και πάνω !
  • *****
    • Posts: 3987
Reply #2 on: Δευτέρα 27 Αύγουστος 2012, 15:57:21 μμ
Από όσα γράφεις ισχύουν αυτά που σου ειπε ο aerios, αν έχεις  καποιον γνωστό, φίλο κοντα σου δοκίμασε το με την μπαταρία του πριν αρχίσεις να βάζει το χέρι στην τσέπη σου, πόσο καιρό έχεις την μπαταρία στην μηχανή σου?



Offline teslafun

  • Rossi και πάνω !
  • *****
    • Posts: 565
Reply #3 on: Δευτέρα 27 Αύγουστος 2012, 17:13:56 μμ
Κι εγώ για μπαταρία θα κοιτούσα...

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις:
1) Η μπαταρία τα έφτυσε
2) Η μηχανή να μη φορτίζει τη μπαταρία.

Μετράς τα Volt της μπαταρίας, σε περίπτωση που είσαι κάτω από 12,5 κοίταξε μήπως μπορείς να τη φορτίσεις.
Αν πάλι είσαι αρκετά πιο κάτω τότε ίσως να έχει βραχυκυκλώσει στοιχείο μέσα στη μπαταρία.



Offline Stoneman

  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • *****
    • Posts: 10083
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #4 on: Δευτέρα 27 Αύγουστος 2012, 20:37:22 μμ
Αφού μιλάμε για ελειψη χρημάτων, υπάρχουν λύσεις....

Αρχικά συμφωνώ και εγώ με τους προλαλήσαντες για το θέμα μπαταρία. Ειδικά επειδή τρεμοπαίζουν τα φώτα. Ισως όμως να ευθύνεται και στο ότι ο ανορθωτής-πηνία δεν την φορτίζουν.

Ενέργειες που θα έκανα εγώ:
α] Βγάζεις πλαινό καπάκι και μετράς την μπαταρία σου με ενα πολύμετρο, λογικά θα εχεις 12.5V με όλα σβηστά, 13.5-13.8V με τον κινητήρα σε λειτουργία και τα φώτα ανοικτά και 14.5V μέγιστο σε κάπως ανεβασμένες στροφές..
β]  ελέγχεις τους πόλους για το άν κάνουν καλή επαφή. Το πολύ πολύ τους ξεβιδώνεις και τους καθαρίζεις με ένα σύρμα κουζίνας η με την πράσινη μεριά του σφουγγαριού, οχι υπερβολικά και χάσουν το γαλβάνισμα.
Αν δεν ... τότε στο πλάι της μπαταρίας υπάρχει η γενική ασφάλεια των 30Α, την αφαιρείς και την ελέγχεις σε θέμα επαφών. Σίγουρα δεν είναι καμμένη αφού αν ηταν δεν θα άναβε τπτ.
γ] Αφαιρείς τους πόλους και συνδέεις μια μπαταρία αυτ/του, και ελέγχεις αν ξανακάνει τα ίδια.


Τώρα το ότι '' Πατώντας τη μίζα χαμήλωνε ο φωτισμός των ενδείξεων του καντράν αλλά η μίζα τίποτα.'' αυτό δείχνει ψόφια μπαταρία η ισως και πρόβλημα στο ρελέ της μίζας.

Το ''Πάτησα συμπλέκτη και πήρε! '' δεν κολάει πουθενά. Δλδ θές να πείς οτι πάτησες συμπλέκτη και γύρισε η μίζα? και οταν τον άφηνες σταματούσε?

Και μια ερώτηση , η μίζα γυρνάει ζωηρά? η αργά, οταν γυρνάει τέλος πάντων.



Offline Τρανς-Αλπινιστής

  • οδηγός τρίκυκλου
  • *
    • Posts: 49
Reply #5 on: Τρίτη 28 Αύγουστος 2012, 03:50:44 πμ
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Σήμερα έτρεχα από το πρωί και δεν ασχολήθηκα. Θα κοιτάξω αν είναι ΟΚ η μπαταρία αύριο σύμφωνα με τις οδηγίες σας και θα κοιτάξω και τις βίδες στους πόλους. Η μπαταρία είναι μια φτηνιάρα που μπήκε πριν 2 μήνες. Δεν  δείχνει συμπτώματα πεσμένης μπαταρίας ωστόσο. Όταν γυρίζει η μίζα το κάνει κανονικά και ζωηρότατα ! Όταν πάλι δεν παίρνει μπρος δεν κάνει το χαρακτηριστικό τσικ τσικ τσικ  ;D
Σχετικά με τον συμπλέκτη Stoneman όταν τον πάτησα και είδα ότι δούλεψε η μίζα έβαλα μπρος και έφυγα δεν ξαναδοκίμασα χωρίς συμπλέκτη αμέσως, αλλά λίγο αργότερα που έσβησα δούλευε κανονικά.

Υπάρχει περίπτωση να είναι ο διακόπτης της μίζας; Αν ήταν κάπου αλλού στο κύκλωμα δεν θα έπαιρνε ούτε σκαστή, σωστά; Είναι εύκολο να τον ανοίξω και να ρίξω λίγο σπρέι επαφών;

Ευχαριστώ και πάλι


Το TRANSALP μου είναι δίκυκλο!!!   ;D


Offline Διαμαντης

  • Rossi και πάνω !
  • *****
    • Posts: 2816
Reply #6 on: Τρίτη 28 Αύγουστος 2012, 07:24:43 πμ
Είναι σωστά αυτά που σου είπαν τα παιδιά πιό πάνω.
Να τη μιζάρεις με σβηστά φώτα τελείως.
Κάνε και μια ηλιόλουστη μέρα κάνα 30λεπτο διαδρομή με σβηστά φώτα να φορτίσει γερά.



Offline teslafun

  • Rossi και πάνω !
  • *****
    • Posts: 565
Reply #7 on: Τρίτη 28 Αύγουστος 2012, 08:26:26 πμ
Αν δεν είναι ελαττωματική, όσο κινέζικη και να είναι, 2 μηνών μπαταρία και σου τα κάνει αυτά, τότε ίσως και καρβουνάκια...
Αλλά πρώτα τσέκαρε μπαταρία.



Offline Stoneman

  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • *****
    • Posts: 10083
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #8 on: Τετάρτη 29 Αύγουστος 2012, 16:06:44 μμ
.... Η μπαταρία είναι μια φτηνιάρα που μπήκε πριν 2 μήνες. Δεν  δείχνει συμπτώματα πεσμένης μπαταρίας ωστόσο.
Για να έχει πρόβλημα σε δύο μήνες πρέπει να η να έπεσες στην περίπτωση, η να εχεις θέμα με ανορθωτή (αυτό το τρεμούλιασμα στα φώτα δεν μ΄άρεσε) .
Όταν γυρίζει η μίζα το κάνει κανονικά και ζωηρότατα ! Όταν πάλι δεν παίρνει μπρος δεν κάνει το χαρακτηριστικό τσικ τσικ τσικ  ;D
Αυτό πάλι δεν δείχνει μπαταρία.
Σχετικά με τον συμπλέκτη Stoneman όταν τον πάτησα και είδα ότι δούλεψε η μίζα έβαλα μπρος και έφυγα δεν ξαναδοκίμασα χωρίς συμπλέκτη αμέσως, αλλά λίγο αργότερα που έσβησα δούλευε κανονικά.
Ισως ηταν τυχαίο.
Υπάρχει περίπτωση να είναι ο διακόπτης της μίζας; Αν ήταν κάπου αλλού στο κύκλωμα δεν θα έπαιρνε ούτε σκαστή, σωστά; Είναι εύκολο να τον ανοίξω και να ρίξω λίγο σπρέι επαφών;
Διακόπτη μίζας δεν εχω ξανακούσει. Βασικά δεν υπάρχει, το ρόλο του διακόπτη παίζει το ρελέ στο πλάι της μπαταρίας, δεν είμαι σίγουρος όμως αν είναι δυνατόν να καθαρίσεις τις επαφές του. Ενα ένα όμως για να βγάλουμε άκρη.

Αν και με τα όσα περιγράφεις δεν μοιάζει να φταίει η μπαταρία η το ηλεκτρικό κύκλωμα της μηχανής αφού οταν την έσπρωξες πήγαινε κανονικά.
Αρα μέτρα την μπαταρία για να την  αποκλείσουμε , και απομένουν , το ρελέ της μίζας, η ίδια η μίζα, το killswitch, (για HISS δεν το βλέπω) η κάποιος μικροδιακόπτης του σταντ η του συμπλέκτη..





Offline Τρανς-Αλπινιστής

  • οδηγός τρίκυκλου
  • *
    • Posts: 49
Reply #9 on: Πέμπτη 30 Αύγουστος 2012, 06:01:29 πμ
Και οι δυο πόλοι ήταν χαλαροί. Όταν έβαλα την μπαταρία τους έσφιξα χωρίς να το παρακάνω και μάλλον με τους κραδασμούς λάσκαραν. Ελπίζω να ήταν αυτό. Πάντως σήμερα δεν είχε κανένα πρόβλημα με φωτισμό καντράν, φλασ, φώτα κτλ. Η μπαταρία δείχνει 12.8 σβηστή, γύρω στα 13.5 σε ρελαντί, 13.1 με τα φώτα αναμμένα και πάνω από 14 με στροφές.

Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια!  8)


Το TRANSALP μου είναι δίκυκλο!!!   ;D


Offline African Boy

  • Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
  • *****
    • Posts: 7629
    • eGeorgalas
Reply #10 on: Πέμπτη 30 Αύγουστος 2012, 06:25:13 πμ
Και οι δυο πόλοι ήταν χαλαροί. Όταν έβαλα την μπαταρία τους έσφιξα χωρίς να το παρακάνω και μάλλον με τους κραδασμούς λάσκαραν. Ελπίζω να ήταν αυτό. Πάντως σήμερα δεν είχε κανένα πρόβλημα με φωτισμό καντράν, φλασ, φώτα κτλ. Η μπαταρία δείχνει 12.8 σβηστή, γύρω στα 13.5 σε ρελαντί, 13.1 με τα φώτα αναμμένα και πάνω από 14 με στροφές.

Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια!  8)


Τσάμπα πράγμα...... ;) ;) ;)


Και ούτε θα έχεις απ δω και στο εξής ....

Τα συμπτώματα σου ήταν καθαρά θέμα μπαταρίας και μη σωστής επαφής...

Καλούς δρόμους φίλε....


"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"
"Africa Twin XRV750 RD07A"