Hellas Transalp Forum

Για το μοτοσακό! => ΤΑ600/650/700 => Μηχανολογικά => Topic started by: XLGeorge on Σάββατο 10 Δεκέμβριος 2011, 20:20:10 μμ

Title: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: XLGeorge on Σάββατο 10 Δεκέμβριος 2011, 20:20:10 μμ
Μια και τα ΤΑακι μου εφτασε χωρις απολυτως κανενα προβλημα τα 100000χμ – γυρισε κοντερ πριν δυο βδομαδες  :) – ας πω καποια λογια για το τι χρειαστηκε απο πλευρας σερβις και τι εβγαλε απο μικρο-πραγματα. Να πω επισης οτι το μηχανακι καταπονηθηκε αρκετα σε σοβαρες εντουραδες, πλακωμενο (150-160χμω) σε πανευρωπαϊκα ταξιδια αλλα και επισης σε συχνα γρηγορα ταξιδια στην Ελλαδα (στο τριγωνο Αθηνα-Τρικαλα-Βολος-Αθηνα). Παρ’ολα αυτα το μηχανακι εχει αισθηση σχεδον καινουργιου μετα απο 9.5 χρονια και 100+Κχμ, ειναι σε αψογη μηχανικη κατασταση, δεν καιει καθολου λαδι αν δεν το κυνηγησει κανεις ασχημα σε αυτοκινητοδρομους με συνεχη 160αρια (και ακομη και τοτε δεν καιει πολυ), δεν τριζει τιποτα πανω του και τα παντα δουλευουν οπως πρεπει  :eusa_clap: Εχοντας κανει σχεδον ολα τα σερβις μονος μου απο τα 12000χμ και μετα, θα πω μερικα πραγματα για τα διαστηματα σερβις καθως κατα τη γνωμη μου καποια διαστηματα που προτεινει η Honda ειναι πολυ συντηρητικα.

Αρχικα τι βελτιωσεις εχω κανει στο μηχανακι.


Το ΤΑ μου ειναι απο τα πρωτα Ισπανικα, αγοραστηκε στις αρχες Μαϊου του 2002. Η ποιοτητα κατασκευης παντως ειναι εξαιρετικη και μιλαω εχοντας και VFR800 VTEC made in Japan – και εχω λυσει αρκετα και τα δυο. Σε λεπτομερειες φινιρισματος/συναρμολογησης παντως το VFR ειναι σε αλλο επιπεδο, χωρις παντως και το ΤΑ να υπολειπεται πολυ. Τα μονα μικρο-πραγματα που εβγαλε σε 100Κ χμ ειναι τα εξης.


Απο πλευρας αξιοπιστιας, θα ξεκιναγα για το Νεπαλ, τη μεση Ανατολη, να διασχισω την Αφρικη προς το Cape Town ή οπουδηποτε.

Παραθετω πρωτα τις εντυπωσεις για τα πρωτα 32Κ χμ οπως τις ειχα στειλει στην παλια email λιστα την ανοιξη του 2004, στα δυο χρονια που το ειχα. Θα επανελθω με λεπτομερειες σχετικα με τη συντηρηση.
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: XLGeorge on Σάββατο 10 Δεκέμβριος 2011, 20:36:45 μμ
Εγραφα τα παρακατω την ανοιξη του 2004 στην παλια λιστα, μετα απο 2 χρονια με το μηχανακι.


Το ΤΑ το παρελαβα στις 2 Μαιου 2002 απο τον αντιπροσωπο της Honda στην πολη Macon στην Γαλλια, δινοντας σαν ανταλλαγη ενα ΚΜΧ200 του 1992 με αναρτησεις απο KDX-R το οποιο ειχε περιπου 20000 χωματινα χιλιομετρα. Τα μονα εξτρα που πηρα ητανε μπαρακι τιμονιου Honda και μπροστινα καγκελα Givi. Τα πρωτα 1500κμ γινανε πολυ προσεκτικα σε επαρχιακους δρομους με μεταβαλομενο γκαζι και σταδιακο ανοιγμα σε περισοτερες στροφες. Τα επομενα 1500 χιλιομετρα γινανε επισης προσεκτικα με σταδιακη αυξηση στροφων και μονο μετα τις 3000κμ το στροφομετρο ακουμπησε τα κοκκινα  ;D Τετοιο στρωσιμο κανω σε ολα τα μηχανακια μου και ειναι ενα απο τα μυστικα της μακροζωιας τους (μαζι φυσικα με την προσεκτικη/τακτικη συντηρηση) παρα την κακομεταχειριση που τους επιφυλασω αφ'οτου στρωθουν και μετα  ;) ;D

Αυτο που μου εκανε εντυπωση ητανε το ποσο σφιχτη ητανε η πισω αναρτηση, σχεδον σαν street μηχανακι. Φαινεται οτι στην Γαλλια τουλαχιστο το αμορτισερ ειναι σεταρισμενο απο το εργοστασιο για δυο ατομα και αποσκευες. Η κριτικη του γαλλικου περιοδικου Moto Revue αναφερει σαν ενα απο τα μειονεκτηματα "suspension arriere un peu ferme"  δηλαδη "πισω αναρτηση λιγο σφιχτη". Πρωτα μειωσα την αποσβεση συμπιεσης/επαναφορας στο ελαχιστο και βγηκα για την πρωτη χωματαδα στο Surrey. Ο πισω τροχος χοροπηδαγε παντου και εφαγα και την πρωτη ψιλο-χυμα οπου το μηχανακι πεφτει αλλα ο αναβατης μενει ορθιος (τα καγκελα κανανε δουλεια, οποτε ουτε γρατσουνια). Επσαξα ομως και βρηκα πως να μειωσω την προφορτιση ελατηριου και το μηχανακι μεταμορφωθηκε. Εστειλα σχετικο HOWTO στη λιστα το οποιο ο dipa ανεβασε στο σαϊτ του club σαν οδηγιες για ρυθμιση αναρτησης. Σε αντιθεση, απο τις πρωτες βολτες διαπιστωσα οτι το μπροστινο ητανε πολυ μαλακο και με ανεπαρκη αποσβεση, οποτε αλλαξα στα 5000χμ τα λαδια του πηρουνιου με Bell Ray 15SAE και το μπροστινο εγινε πολυ καλυτερο  :) - εστειλα και παλι σχετικο HOWTO στη λιστα. Αυτες οι δυο μικρο-επεμβασεις στις αναρτησεις ειναι οτι χρειαζεται το μηχανακι για να γινει μαχιμο στο χωμα (και φυσικα καγκελα για να προστατευουν τα πλαστικα στις πτωσεις). Επισης η επεμβαση στο μπροστινο το κανει φυσικα καλυτερο και στην ασφαλτο οταν το κυνηγαει κανεις. Το πρωτο service των 6000χμ (ουσιαστικα λαδια/φιλτρο) εγινε σε εξουσιοδοτημενο συνεργειο Honda στην Αγγλια.

Ιουνη/Ιουλη του 2002 γινανε διαφορες εκδρομες/ταξιδια στην Αγγλια, οπου διαπιστωσα ποσο καλο/ανετο ειναι το μηχανακι για δικαβαλα ταξιδια και επισης οτι χρειαζεται ψηλοτερη ζελατινα. Εψαξα/ρωτησα/ειδα και εβαλα την μεσαια ζελατινα της Givi. Επισης εβαλα Bagster καλυμα τεποζιτου και πηρα Bagster tankbag το οποιο αποδειχτηκε πολυ χρησιμο. Προς το τελος του Ιουλη φυγαμε για διακοπες 5 εβδομαδων σε Γαλλια-Ιταλια-Ελλαδα για τις οποιες εστειλα σχετικο ταξιδιωτικο στη λιστα. Κατα την διαρκεια των διακοπων εκανα το service των 12000κμ σε γνωστο εξουσιοδοτημενο Αθηναικο συνεργειο Honda (μεχρι τοτε ηθελα σφραγιδες λογω εγγυησης καθως το ΤΑ ητανε μονο μερικων μηνων). Το μηχανακι ητανε αψογο, κανοντας 8000κμ σε 5 βδομαδες, τα περισοτερα με δυο ατομα και αποσκευες. Αλλα η πραγματικη αποκαλυψη ητανε η συμεπριφορα στο χωμα στις πρωτες σοβαρες εντουραδες με “κακες παρεες”  :goofy: με μικροτερα μηχανακια σε Γαλλια/Ελλαδα: ειλικρινα, δεν φανταζομουνα ποτε οτι ενα μηχανακι των 215kg γεματο θα μπορουσε να παει ετσι στο χωμα  :eusa_clap: Τον Οκτωβρη 2002 το μηχανακι πηρε μερος στην πρωτη του εντουραδα με το ΤΑ club στην Παρνηθα, οπου εφαγε την δευτερη του ψιλο-χυμα (παλι απο δεξια, παλι χωρις γρατσουνια στα πλαστικα). Το Πασχα του 2003, το μηχανακι ξανανεβηκε Αγγλια κανοντας 2000κμ σε 2 μερες, πηγαινοντας σχεδον τερμα (160-170χμω) για πολλα χιλιομετρα.

Το καλοκαιρι του 2003 γινανε πολλα ταξιδια σαββατοκυριακου στη Αγγλια. Το service των 18000κμ (ουσιαστικα αλλαγη λαδιου) ητανε το πρωτο που εκανα μονος μου καθως το μηχανακι το ειχα πανω απο ενα χρονο και φαινοτανε βραχος μηχανολογικα (αυτο ειναι κατι που κανω σε ολα μου τα μηχανακια, τα πρωτα 2-3 service σε εξουσιοδοτημενο λογω εγγυησης μηπως και βγαλει τιποτα και μετα ..δουλεψτε χερακια μου  ;) ;D). Επισης εβγαλα και φυσηξα και το φιλτρο αερα (η Honda συνιστα αλλαγη στα 18000κμ αλλα σκεφτομουνα να βαλω αργοτερα φιλτρο Κ&Ν). Τελος Ιουλη 2003 φυγαμε παλι για 4 εβδομαδες σε Γαλλια-Ιταλια-Ελλαδα, κανοντας 7000κμ, εστειλα συντομο ταξιδιωτικο στη λιστα. Το ΤΑακι ητανε και παλι αψογο παντου. Highlight ητανε η αναβαση στην κορυφη Croix de Bauzon στην περιοχη Ardeche στη Γαλλια, κατι σαν 10κμ "κιτρινου μονοπατιου" και χειροτερα που το τολμανε μονο τυποι με καθαροαιμα, και κουφανα και δυο τυπους με KTM EXC που με ειδανε στην κορυφη  8) (Σημ: καποτε μπηκαμε στην Παρνηθα σε ενα ορειβατικο μονοπατι σηματοδοτημενο με κιτρινα σηματα και στην παλια λιστα "κιτρινο μονοπατι" σημαινε πολυ δυσκολο περασμα). Αβαρειες: σπασιμο πλαστικης ποδιας σε δυο σημεια και οδηγου αλυσιδας, και τριτη χυμα στο χωμα διπλα σε γκρεμι με φοβερη θεα. Κατα την διαρκεια των διακοπων, εκανα το επομενο service των 24000κμ στα 26000κμ, μολις εφτασα Ελλαδα: αλλαγη λαδιων (στα 8000χμ αλλα no problem λογω ταξιδιωτικων χιλιομετρων) και φιλτρου. Επισης τον Οκτωβρη του 2003, αλλαξα το φιλτρο αερα με Κ&Ν στα 28000κμ. Τελικα την ανοιξη του 2004 στα δυο χρονια και 32000χμ εβγαλα για πρωτη φορα το κοστουμι, αλλαξα τα μπουζι και εδωσα το μηχανακι σε τοπικο συνεργειο να μου ρυθμισουν βαλβιδες (με το κοστουμι βγαλμενο το κοστος ειναι μηδαμινο, πληρωσα 30 ευρω σε επαρχιακο συνεργειο).


Το ΤΑ ειναι πραγματικα απιστευτο σε ευρος χρησης, οντας απο τα λιγα μηχανακια που μπορει να κυκλοφορει σαν παπι σε Αθηνα/Λονδινο, να ταξιδευει ανα την Ευρωπη με δυο ατομα και αποσκευες (με μεσες ταχυτητες 130-140χμω) και να παει εντουραδες στισ οποιες κυνηγιεται με καθαροαιμα (ειδικα οταν φοραει τακουνατα λαστιχα  :)). Τα μονα αλλα μηχανακια που εχουν τετοιο ευρος χρησης ειναι τα ΑΤ750 (βαρυτερο/ψηλοβαρο, ψηλοτερο, καλυτερο μπροστινο, απαισια σελα), ΚΤΜ640/950 (δυνατοτερα, αρκετα καλυτερα στο χωμα αλλα ψηλοτερα, με σκληρες αναρτησεις/σελες, κραδασμους και χωρις την απροβληματιστη  λειτουργια/αξιοπιστια των Honda) και τελος το GS650 Dakar (μονολυλινδρο, κακο κιβωτιο, σκορτσαρει χαμηλα, κακο πηρουνι και λαλακες/ανεπαρκεις συνολικα αναρτησεις για χωμα).

Η συντηρηση του ΤΑ ειναι επισης ευκολη για τον DIY enthusiast: κανει κανεις τα παντα μονος του εκτος ρυθμιση βαλβιδων η οποια θελει σχετικη εμπειρια - αυτη μπορει να γινει απο συνεργειο καθε 24000κμ (βαλβιδες-συγχρονισμος καρμπυρατερ) αφου πρωτα βγαλει κανεις το κοστουμι που θελει ωρα να βγει/μπει και κοστιζει. Η Honda συστηνει 12000κμ διαστημα για βαλβιδες αλλα ρυθμιση καθε 24000κμ ή και περισοτερο ειναι κατι παραπανω απο ενταξει κατα τη γνωμη μου. Γενικα, η συντηρηση του ΤΑ ειναι και σχετικα ευκολη και φτηνη αν πιανεται κανεις.

LONG LIVE TRANSALP
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: XLGeorge on Σάββατο 10 Δεκέμβριος 2011, 20:48:40 μμ
Επανερχομενοι στο τωρα, στο μηχανακι εχω κανει ολα τα σερβις μονος μου εκτος απο τα εξης:



ΛΑΔΙΑ-ΦΙΛΤΡΟ

Αλλαγη καθε 6000 περιπου λαδια και καθε 12000 φιλτρο. Λαδια ημισυνθετικα Motul 15-50 (δεν κυκλοφοραγα αρχικα με το μηχανακι χειμωνα στην Αγγλια γιατι πηγαινα στη δουλεια - εξω απο το Λονδινο - με το αυτοκινητο), 10-40 απο περσι που εχω το μηχανακι στην Αγγλια και κυκλοφορω ολο το χειμωνα πηγαινοντας στη δουλεια στο κεντρο. Μικροτερο διαστημα λαδιων 5000 και μεγαλυτερο 8000.

ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΡΜΠΥΡΑΤΕΡ

Βαλβιδες στα 12000, 32000, 54000, 80000. Συγχρονισμος στα 54000, 80000. Γενικα βαλβιδες/συγχρονισμος μπορουν να γινουν ανετα καθε 24000χμ ή και παραπανω, τα 12000 της Honda ειναι υπερβολη κατα τη γνωμη μου.

ΜΠΟΥΖΙ

12000, 32000, 54000, 80000. Ακομη και μετα απο 24Κχμ, τα μπουζι ητανε μια χαρα. Αυτα που αλλαξα στις 12000 (τα ζητησα απο το συνεργειο για να βεβαιωθω) ητανε σχεδον καινουργια! Κατα τη γνωμη μου, 24Κ ειναι μια χαρα, βεβαια καθως το κοστος ειναι μικρο μπορει καποιος να τα αλλαξει και στα 12Κ αλλα πρεπει να βγει το κοστουμι για το μπροστα αριστερα. Μια αλλη λυση ειναι αλλαζει κανεις τα 2 μονο στα 12Κ (πισω αριστερα, μπροστα δεξια που εχουν ευκολη προσβαση) και βγαζει το κοστουμι καθε 24Κ, αλλαζει μπουζι και δινει το μηχανακι για βαλβιδες/συγχρονισμο καρμπυρατερ – αν δεν μπορει να τα κανει μονος του.

ΦΙΛΤΡΟ ΑΕΡΑ

Φυσημα το μαμισιο στα 18Κ, αλλαγη με Κ&Ν στα 28Κ, πλυσιμο του τελευταιου στα 54Κ και 80Κ δηλ. οταν ελυσα το μηχανακι για βαλβιδες.

ΛΑΔΙΑ ΠΗΡΟΥΝΙΟΥ

Στα 5Κ, 45Κ και 80Κ.

ΥΓΡΑ ΦΡΕΝΩΝ

Στα 32Κ οταν το εδωσα για σωληνακια υψηλης μπροστα, στα 60Κ και στα 85Κ, καθε περιπου 2+ χρονια.

ΨΥΚΤΙΚΟ

Στα 12Κ, 54Κ, 80Κ. Το συνδυαζω με ρυθμιση βαλβιδων.

ΤΑΚΑΚΙΑ ΦΡΕΝΩΝ

Μπροστα στα 50Κ, 95Κ. Πισω στα 30Κ και 70Κ. Παντα μαμισια Nissin.

ΑΛΥΣΙΔΑ / ΓΡΑΝΑΖΙΑ

Η μαμισια κρατησε 45Κ, βεβαια αποτα 40Κ ειχε αρχισει να ξεχυλωνει ασχημα. Εβαλα χρυση DID X-ring με μαμισιο μπροστινο / JT πισω η οποια τα επαιξε σε 15Κ χμ!! Ισως γιατι δεν την εστρωσα ποτε, την εβαλα και κατεβηκα σε trail-ride. Στα 60Κ εβαλα απλη DID O-ring σαν την μαμισια, παλι με μαμισιο μπροστινο / JT πισω και κρατησε 25Κ χμ. Στα 85Κ αλλαξα απλα την αλυσιδα χωρις γραναζια και εβαλα Tsubaki O-ring, εχω κανει απο τοτε 15Κ χιλιομετρα και φαινεται μια χαρα.

ΜΠΑΤΑΡΙΑ

Στα 65Κ χμ / 6 χρονια και στα 95Κ χμ / 3.5 χρονια. Η δευτερη κρατησε λιγοτερο γιατι εβαλα κινεζικη GK, μετα ξαναεβαλα Yuasa.

ΛΑΣΤΙΧΑ

Εχω δοκιμασει τα εξης: τα μαμισια (μια χαρα), Sahara (πολυ καλα), MT21 (δεν μου αρεσανε ουτε στο χωμα, στην ασφαλτο κοβουν τακουνια, στο βρεγμενο ..μπρρρ), TKC80 (τελεια για οποιον τιμαει το μηχανακι στο χωμα), Trailmax (καλα αλλα προτιμω τα Sahara για ντεμι λαστιχο).

Με την ευκαιρια να πω οτι δεν εχω αλλαξει ακομη συρματοσκοινο συμπλεκτη, εχω παρει ενα απο τα 60Κ χμ αλλα καθως δεν βλεπω ξεφτια πουθενα στο μαμισιο δεν το εχω αλλαξει. Θα το βαλω συντομα παραλληλα μηπως και... Επισης δεν εχω χρειαστει ακομη δισκους συμπλεκτη, ισως γιατι χρησιμοποιω το μηχανακι πηγαινελα στην πολη μονο τον τελευταιο 1.5 χρονο.


Αυτα, το μηχανακι θα κατεβει παλι Ελλαδα την ανοιξη καθως καλο το XLRακι αλλα δε λεει να το χαλαμε σε εντουραδες κλπ – κλασικο γαρ  ;) Σε συνδυασμο με οτι εχω και το VFR800 VTEC για γρηγορα ταξιδια, ξυσιματα κλπ, το ΤΑ ειναι για μενα μια χαρα για τη χωματινη χρηση που κανω (μακρινες εντουραδες κλπ) και γι’αυτο και εγκατελειψα την ιδεα να παρω αλλω μεγαλο on-off, προς το παρον τουλαχιστο. Εξ'αλλου, οπως ειπε κι'ο καπεταν Κονκωστας ειναι ουσιαστικα το XRV650 με σοβαρο κοστουμι, "κυριλε εντουρο" οπως ειχε γραψει καποτε το ΜΟΤΟ  ;D Και για να το πω καθαρα, εχοντας μεγαλωσει με XR, XLR, KMX/KDX  και εχοντας οδηγησει πολλα καθαροαιμα (καποτε ειχα ενα δανεικο RM250 με το οποιο πηγαινα στην πιστα στο Γαλατσι, την οποια ισως θυμουνται καποιοι "παλιοι" ;) ;D 8) ) οταν αγορασα το ΤΑ ουτε μου περναγε απο το μυαλο οτι μπορει να κανει αυτα που κανει στο χωμα χωρις βεβαια να ειναι κατέμι - εξ'αλλου το πηρα για ταξιδια εχοντας σιχτιρισει τα μικρα στις εθνικες με τα "φορτηγα και τα ψυγεια" που λεει και το ασμα.

LONG LIVE TRANSALP ΚΑΙ ΠΑΛΙ  8)
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: panisk on Σάββατο 10 Δεκέμβριος 2011, 23:15:52 μμ
 :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:

...και στα δικά μας!!!  ;D ;D ;D
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: Διαμαντης on Κυριακή 11 Δεκέμβριος 2011, 00:58:16 πμ
Πάνσωστος!

Να το χαίρεσαι τουλάχιστον για άλλα 150.000.
Και άμα συνεχίσεις να το προσέχεις δέν το βλέπω να χαλαέι.
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: konkost on Κυριακή 11 Δεκέμβριος 2011, 01:16:15 πμ
Τransalp rulzessssss  :goofy:

:eusa_clap:
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: Stoneman on Κυριακή 11 Δεκέμβριος 2011, 01:26:50 πμ
 :eusa_clap: Εύγε  πάντα καλοτάξιδο, εύχομαι πολλά και ασφαλή χιλιόμετρα.

Και μια ερώτηση αφού είμαι για λάδια, ημισυνθετικά 15-50W , και κατόπιν 10-40W, Μotul εννοεις τα 5100? Πρέπει να εχεις μείνει ευχαριστημένος ωστε να τα επιλέγεις τόσα χρόνια.
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: XLGeorge on Κυριακή 11 Δεκέμβριος 2011, 02:35:50 πμ
Και μια ερώτηση αφού είμαι για λάδια, ημισυνθετικά 15-50W , και κατόπιν 10-40W, Μotul εννοεις τα 5100? Πρέπει να εχεις μείνει ευχαριστημένος ωστε να τα επιλέγεις τόσα χρόνια.

Νικολα, ναι εννοω τα 5100 και οπως εχω ξαναγραψει, αυτα συνηθισα απο παλια και εχω μεινει ευχαριστημενος, αυτα βαζω. Οποιαδηποτε ημισυνθετικα λαδια ειναι μια χαρα για το Τρανσαλπ που ο κινητηρας του δεν ειναι ιδιαιτερα πουσαρισμενος (το αντιθετο θα ελεγα), αρκει να αλλαζονται περιπου στα 6-7000χμ το πολυ και να μην τα αφηνει κανεις 12000 που λεει η μαμα Honda. Και οπως εχω γραψει αλλου, τετοια βαζω και στο VFR τη στιγμη που πολλοι αλλοι βαζουν φουλ συνθετικα - και το VFR μου εχει 55Κ χιλιομετρα με αισθηση ..αστρωτου ;D

Επισης μια παρατηρηση για το ιξωδες των λαδιων για το ΤΑ με βαση την εμπειρια μου. Πιστευω οτι για τη "νοτια" Ελλαδα (δηλ. οχι αν ζει καποιος στο Παρανεστι, στην Πτολεμαϊδα κλπ) το 15-50 ειναι καλυτερο απο το 10-40. Εξ΄αλλου γι'αυτο εβαζα τετοιο μεχρι προσφατα, ενω απο περσι που κυκλοφορω χειμωνα στο Λονδινο με χαμηλες θερμοκρασιες βαζω 10-40. Το τελευταιο το τσιμπαει επισης περισοτερο στις ψηλες ταχυτητες. Ενα αλλο κριτηριο ειναι η παλαιοτητα του κινητηρα: με πανω απο 80Κ χμ, θαλεγα 15-50 "αβλεπι" αλλιως θα τσιμπαει ακομη περισοτερο. Βεβαια αυτα οχι σε κρυο κλιμα οπως εδω οπου η βελονα της θερμοκρασιας το χειμωνα κανει να φτασει στη μεση μονο αν μπλεξει κανεις σε κινηση στο κεντρο και οπου τα πρωτα λεπτα λειτουργιας σε παγετο ειναι κρισιμα.

Cheers!
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: Stoneman on Κυριακή 11 Δεκέμβριος 2011, 02:38:17 πμ
Περιγραφικός , αλλά και ακριβέστατος , as always :thumbup:
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: KostasC on Κυριακή 11 Δεκέμβριος 2011, 06:21:28 πμ
μπράβο Γιώργο.
1ον Που μιράζεσαι τις εμπειρίες σου μαζί μας
2ον που έχεις καταγράψει με λεπτομέρεια όλα αυτά τα πράγματα
3ον που εκτιμάς και προτιμάς να ξεζουμίζεις αυτό που έχεις, παρά να "ανεβαίνεις" με "μεταγγίσεις αίματος"
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: old_transalp on Κυριακή 11 Δεκέμβριος 2011, 07:09:27 πμ
συγχαρητηρια στο φιλο για 100.000 χλμ κ του ευχομαι ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ......!
παντως μετα απο αυτο το θεμα .....αρχισα να εχω πιο πολυ εμπιστοσυνη στο ηδη παλιο μου ΤΑ 600 !!!
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: nikos 238 on Δευτέρα 12 Δεκέμβριος 2011, 21:37:34 μμ
Εύγε Γιώργο, εύχομαι και στο δικό μου μακροημέρευση... ;)
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: kolors on Τρίτη 13 Δεκέμβριος 2011, 06:43:22 πμ
καλησπερα

μπραβο στο παλικαρι και χαρα στο κουραγιο του που καθησε και κρατησε τοσο λεπτομερες ημερολογιο.

το δικο μου τρανσαλπακι (650/2001) εχει αυτη την στιγμη 105.000 χλμ εκ των οποιων τα 70.000 τα εκανε τα δυο τελευταια χρονια
και δεν χρειαστηκε τιποτε απο  ολα αυτα τα εξτρα.
αλλαξε μια φορα ατερμονα κοντερ, μια φορα ρουλεμαν τιμονιου και δυο φορες αλυσογραναζα.

γενικα το τρανσαλπ δεν ειναι αυτο που θα λεγαμε ουαουα μηχανακι.
δεν ειναι γρηγορο, δεν ξυλωνει την ασφαλτο , δεν κουβαλαει μπλι-μπλι-μπικια πανω του ουτε ηλεκτρονικα βοηθηματα
δεν σου ανεβαζει την αδρεναλινη στον ουρανο.

εχει ομως απο την μανα του ενα βασικο προσον (για οσους τους ενδιαφερει η ουσια)
σου εγγυαται οτι θα σε παει εκει που θελεις, οποτε θελεις, χωρις ναζια και κονξες
αρκει να του δωσεις την ελαχιστη φροντιδα και προσοχη.

κι αυτο το προσον , κανει μερικους απο μας να μην σκεφτομαστε καν να το αλλαξουμε.

και στα 200.000 χλμ φιλε τζωρτζ.. :eusa_clap:

Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: Βαγγέλης on Τρίτη 13 Δεκέμβριος 2011, 14:51:31 μμ
καλησπερα

το δικο μου τρανσαλπακι (650/2001) εχει αυτη την στιγμη 105.000 χλμ εκ των οποιων τα 70000 τα εκανε τα δυο τελευταια χρονια

Μισθωμένο το έχεις ????   :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical:
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: manolo on Τρίτη 13 Δεκέμβριος 2011, 18:37:12 μμ
καλησπερα

μπραβο στο παλικαρι και χαρα στο κουραγιο του που καθησε και κρατησε τοσο λεπτομερες ημερολογιο.

το δικο μου τρανσαλπακι (650/2001) εχει αυτη την στιγμη 105.000 χλμ εκ των οποιων τα 70.000 τα εκανε τα δυο τελευταια χρονια
και δεν χρειαστηκε τιποτε απο  ολα αυτα τα εξτρα.
αλλαξε μια φορα ατερμονα κοντερ, μια φορα ρουλεμαν τιμονιου και δυο φορες αλυσογραναζα.

γενικα το τρανσαλπ δεν ειναι αυτο που θα λεγαμε ουαουα μηχανακι.
δεν ειναι γρηγορο, δεν ξυλωνει την ασφαλτο , δεν κουβαλαει μπλι-μπλι-μπικια πανω του ουτε ηλεκτρονικα βοηθηματα
δεν σου ανεβαζει την αδρεναλινη στον ουρανο.

εχει ομως απο την μανα του ενα βασικο προσον (για οσους τους ενδιαφερει η ουσια)
σου εγγυαται οτι θα σε παει εκει που θελεις, οποτε θελεις, χωρις ναζια και κονξες
αρκει να του δωσεις την ελαχιστη φροντιδα και προσοχη.

κι αυτο το προσον , κανει μερικους απο μας να μην σκεφτομαστε καν να το αλλαξουμε.

και στα 200.000 χλμ φιλε τζωρτζ.. :eusa_clap:


:thumbright: :thumbright: :thumbright:
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: γκ on Τρίτη 13 Δεκέμβριος 2011, 19:16:40 μμ
Mπράβο Γιώργο! :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:

Για μερικούς μερικούς σαν εσένα φτιάχτηκαν αυτά τα μηχανάκια!

ΥΓ. Δεν σ΄αρέσουν τα ΜΤ21; Περίεργο, αλλά εγώ δεν έχω δοκιμάσει τα άλλα.
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: XLGeorge on Τρίτη 13 Δεκέμβριος 2011, 20:16:39 μμ
ΥΓ. Δεν σ΄αρέσουν τα ΜΤ21; Περίεργο, αλλά εγώ δεν έχω δοκιμάσει τα άλλα.

Γιαννη, φορεσα ενα ζευγαρι μονο και δεν τα πηγα καλα μαζι τους. Σε μαλακο χωμα ειναι τελεια και στη λασπη οτι καλυτερο εχω φορεσει, ολα τα αλλα, ακομη και τα "τακουνατα"  TKC80, εχουν προβλημα. Αλλα σε σκληρα χωματα τα TKC80 ειναι τουλαχιστο τα ιδια και σε βραχωδη εδαφη καλυτερα.

Το μεγαλο προβλημα ομως ειναι το καθε μερα και εκει τα χαλασαμε. Εχουνε σχετικα τριγωνικο προφιλ και οταν ειναι καινουργια εχουν την ταση να "πεφτουν" αριστερα/δεξια, οπως καποιος εγραψε σε ενα Αγγλικο φορουμ ειναι σαν να πατας σε ρουλεμαν  :) Επισης σε δικαβαλο ταξιδι κοβουν τακουνια ακομη και αν παει κανεις ευλαβικα μονο μεχρι 130χμω. Τελος στο βρεγμενο ειναι απλα επικινδυνα, επεσα μια φορα μεσα στην Αθηνα προσπαθωντας μονο να αποφυγω ενα ταξι που "εβγαλε μουρη". Επισης οσες φορες το πηρα στο βρεγμενο μου πηγε η ψυχη στην κουλουρη. Τα TKC80 ειναι μια χαρα για καθε μερα, απλα υστερουν λιγο σε μαλακα χωματα και περισοτερο στη λασπη. Παντως σαν all-rounder χωματινα λαστιχα που τα φοραει κανεις καθε μερα ειναι κατα τη γνωμη μου πολυ καλυτερα.

Cheers   :)
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: XLGeorge on Τρίτη 13 Δεκέμβριος 2011, 21:35:19 μμ
1ον Που μιράζεσαι τις εμπειρίες σου μαζί μας
2ον που έχεις καταγράψει με λεπτομέρεια όλα αυτά τα πράγματα
3ον που εκτιμάς και προτιμάς να ξεζουμίζεις αυτό που έχεις, παρά να "ανεβαίνεις" με "μεταγγίσεις αίματος"

Κυριε προεδρε :) κραταω λεπτομερη spreadsheet εργασιων για ολα τα οχηματα μου και πιστευω οτι ετσι πρεπει να κανουν ολοι, ασχετα αν κανουν τις δουλειες μονοι τους ή σε συνεργειο.

Σας ευχαριστω ολους για τα σχολια αλλα δεν εκανα και τιποτα σπουδαιο, πολλα αλλα Τρανσαλπ εχουν γραψει πολυ περισοτερα απο 100Κ χιλιομετρα. Απλα μπηκα στον κοπο να γραψω αυτα τα πραγματα εδω καθως ειναι το πρωτο μηχανακι μου που περναει τα 100Κ χιλιομετρα, και ειπα να το τιμησω  :)


Ερχομενος στο μηχανακι, δεν ειναι με τιποτα τελειο και τα σχετικα σχολια του kolors ειναι ..to the point :thumbright:  Ολα αυτα τα χρονια εχω πολλες φορες σκεφτει να παρω κατι αλλο, αλλα ελα που για τη χρηση που κανω αυτο δεν ειναι τοσο ευκολο, δηλ. η αναβαθμιση που λεει ο Κωστας δεν ειναι προφανης. Οπως εχει γινει ηδη αντιληπτο, το μεγαλο πλεονεκτημα του ΤΑ για μενα ειναι οτι στο χωμα μπορει να κανει πραγματα που δεν φανταζεται κανεις π.χ. να κυνηγηθει με αμιγως χωματινα μηχανακια, να μπει σε μονοπατια κλπ, και το μεγεθος του εινα στο οριο του τι μπορει να κανει καλα ενας κοινος θνητος. Και αυτα τα κανει απο την Παρνηθα μεχρι ...τη Νιαλα, τη Βαλια Καλντα, κλπ για σ/κ (ή μεχρι και ημερησια στα Βαρδουσια). Και στην επιστροφη ξυνουμε και στο Δομοκο  ;D και "τελειωνουμε" την Εθνικη με συνεχη 140αρια  :) Και φυσικα ας μην ξεχναμε το γεγονος οτι ειναι κανεις σιγουρος οτι δεν θα τον αφησει ποτε, κατι που δινει αλλο αισθημα σιγουριας στη μακρινη αντβεντσουραδα/περιπετεια.

Τι δεν εχει λοιπον το μηχανακι. Κατ'αρχην ο κινητηρας ειναι "χλιαρος" και δεν εξιταρει τον αναβατη, του λειπει γκαζι για να ταξιδευει ξεκουραστα με 150-160χμω και καιει και πολυ σε τετοιες ταχυτητες (το 700αρι νομιζω το εχει βελτιωσει/απαλειψει αυτο), τα φρενα ειναι αποδεκτα αλλα δεν εξιταρουν οπως πχ τα φανταστικα φρενα του GS1200, και η ολη αποκριση του πλαισιου/αναρτησεων δεν εξιταρει και δεν δινει τη σιγουρια που δινει πχ ενα ΚΤΜ990 οταν "του βαζει κανεις το τιμονι κατω" που λεει κι'ο konkost  ;D

Τα αλλα μηχανακια που σκεφτηκα να το αντικαταστησω εχουνε καποια απο τα παραπανω αλλα χανουνε σε αλλα σημεια.


Αυτοι ειναι και οι λογοι που η αναβαθμιση εχει αναβληθει οποτε τι να κανω, ξεζουμιζω το ΤΑακι  :)
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: manolo on Τρίτη 13 Δεκέμβριος 2011, 21:47:45 μμ
Γιώργη, ΩΡΑΙΟΣ!!!!!
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: Αιγαιοπλόος on Τρίτη 13 Δεκέμβριος 2011, 21:48:38 μμ
Καλοτάξιδο κι από μένα. Η γνώμη του ταξιδιάρη κατόχου είναι ό,τι πιο πολύτιμο μπορεί να μάθει κάποιος για μια μοτοσυκλέτα.
Γερός να 'σαι να απολαμβάνεις το μηχανάκι.
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: Sotos on Τετάρτη 14 Δεκέμβριος 2011, 01:22:00 πμ
Ωραια αναλυση George...
και στα επόμενα (100κ εννοω)

με πριζωσες να βρω και την δική μου που δημοσίευσα στην yahooλίστα μας, οταν εδωσα το τρανσαλπακι το '00 με 140k χιλιομετρα...
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: kolors on Τετάρτη 14 Δεκέμβριος 2011, 15:50:07 μμ
Μισθωμένο το έχεις ????   :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical:

τι σου ειναι οι ανθρωποι..
κατοπιν εορτης σε υποψιαζουν.. :goofy:

αν ειχε μιλησει γρηγοροτερα, θα το ειχα βαψει κιτρινακι, θα του ειχα κοτσαρει καπελαδουρα taxi
και θα ειχα βγαλει κανα εξτραδακι απο τα σουρτα φερτα μου.. :2hysterical:

Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: XLGeorge on Τρίτη 19 Φεβρουάριος 2013, 05:14:35 πμ
Ανακινω αυτο το θεμα καθως το μηχανακι εχει πλεον 114Κ χμ και χρειαστηκε τα εξης:


Το μηχανακι ειναι και παλι ετοιμοπολεμο (κυριως λογω συμπλεκτη) και ετοιμο για να φτασει απροβληματιστα τα 200Κ χμ  ;)

Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: XLGeorge on Τετάρτη 18 Μάιος 2016, 18:08:12 μμ

(https://lh3.googleusercontent.com/-ioHc_Nd1AlM/Vzwf4tUsD0I/AAAAAAAACRc/o4es2YLWbkkYoo3_JnusuCTtG9PrxmjswCCo/s1024/IMG_0484.JPG)


Και που εγραψε 150Κ το τρανσαλπακι? Πανω στη γεφυρα του νεου Μοναστηριου, στο βαθος ψηλα η κωμοπολη του Δομοκου  8)

(https://lh3.googleusercontent.com/-eUgFE5N0NWw/Vzwf7nVbgpI/AAAAAAAACRk/hW2eaaSqRQIshyy_P4ciIAfejT8xGvVaQCCo/s1024/IMG_0489.JPG)


Ολα ειναι δρομος..

(https://lh3.googleusercontent.com/-K3VQYfWfq8w/Vzwf6CdekEI/AAAAAAAACR8/qaLuPLk-AkE4xTl6GpDhty2cilRxreW5ACCo/s1024/IMG_0487.JPG)


Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: Aerios on Τετάρτη 18 Μάιος 2016, 18:17:23 μμ
Ο πλέον τρανσαλποχιλιομετροφάγος! ;D


Υ.Γ. Κανα καφέ θα πιούμε?
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: XLGeorge on Τετάρτη 18 Μάιος 2016, 18:34:59 μμ
Υ.Γ. Κανα καφέ θα πιούμε?

Θαναση, περναγα απο τη Λαρισα την περασμενη Κυριακη στις 7:30μμ και σκεφτηκα να χτυπησω τηλεφωνο αλλα ειπα να μην ενοχλησω Κυριακατικα. Εμαθα απο τον Νικο238 οτι ηπιατε καφε προσφατα, θα ειμαι παλι Τρικαλα γυρω στις 15 Ιουνη οποτε να κανονισουμε.


Και μια και εκανα το Λαρισα-Τρικαλα αργα το απογευμα, ας βαλω και δυο φωτο του αγαπημενου μου βουνου, του Κοζιακα, οπως ορθωνεται σαν τοιχος στη θεσσαλικη πεδιαδα πλησιαζοντας στα Τρικαλα.

(https://lh3.googleusercontent.com/-ioADO5B61ak/Vzwf2iaXXXI/AAAAAAAACR8/nkpvPKRqTQc_K9gJ-JKHkJtbzhEqHdoCQCCo/s1024/IMG_0481.JPG)

(https://lh3.googleusercontent.com/-33vekKjpmmA/Vzwf3f6_GrI/AAAAAAAACR8/rKECmxicBvYVDUhZbkyBWWWRRCRNw9qowCCo/s1024/IMG_0483.JPG)
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: XLGeorge on Τετάρτη 12 Οκτώβριος 2016, 07:03:11 πμ
Μια και το μηχανακι κοντευει πια τα 162000χμ, ας κανω μια αναφορα του τι αλλο χρειαστηκε.

Λιγο μετα τα 150000χμ, αρχισα να βλεπω εξατμισμενες σταγονες ψυκτικου, δηλ. ασπρα σημαδια, στο δεξι μερος της μηχανης. Στην αρχη νομιζα οτι ητανε καποιο κολαρο, τα εσφιξα ολα και σταματησε. Μετα ξαναεμφανιστηκε και συνεχισε για ενα διαστημα μεχρι που βεβαιωθηκα οτι ητανε το δεξι ψυγειο. Στα 154000χμ αλλαξα και τα δυο ψυγεια με μεταχειρισμενα απο ενα μηχανακι του 2006 με 50000χμ που κοβοτανε. Αυτο το θεμα χασιματος ψυκτικου απο το κατω αριστερα σημειο του δεξιου ψυγειου οπως βλεπουμε απο τη σελα το εχουνε εμφανισει αρκετα 650αρια πρωτης γενιας δηλ. 2000-2004. Δεν ειναι σημαντικο και δεν αφηνει τον αναβατη (εγω εκανα πανω απο 3000χμ ετσι χωρις ουσιαστικη πτωση της σταθμης του ψυκτικου) αλλα πρεπει να αντιμετωπιστει σε καποια φαση. Αυτη ητανε και η πρωτη αστοχια "μη αναλωσιμης" φυσης.


Κατι αλλο: μεχρι περιπου τα 145000χμ, η καταναλωση λαδιου χωρις ταξιδια ψηλων ταχυτητων ητανε σχεδον αμελητεα, δεν συμπληρωνα ποτε λαδι ενδιαμεσα αλλα οταν ερχοτανε η ωρα της αλλαγης ο δεικτης ητανε λιγο κατω απο τη μεση, ειχε καψει δηλαδη περιπου 300ml λαδι. Απο κει και μετα αρχισε να τσιμπαει λιιγο λαδακι ακομα και χωρις μεγαλη πιεση δηλ. ψηλες στροφες/ταχυτητες. Δεν εχω τσεκαρει ποσο ακριβως καιει σε 6000χμ υπο νορμαλ συνθηκες αλλα φανταζομαι πρεπει να ειναι πια περιπου 1 λιτρο.

Κατα τα αλλα το μηχανακι ειναι as capable as ever, ειναι απο τα λιγα μηχανακια που κυκλοφορουν που μενουν ..μονο με σαμποταζ  ;)  ;D Το δωρακι του για τις ανεκτιμητες υπηρεσιες που μουχει προσφερει για σχεδον 15 χρονια ειναι μια αισθητικη αναβαθμιση με βαψιμο των ταλαιπωρημενων πλαστικων και μαυρους τροχους  8)
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: γκ on Τετάρτη 12 Οκτώβριος 2016, 16:33:13 μμ
Still going strong!
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: XLGeorge on Τετάρτη 12 Οκτώβριος 2016, 21:19:59 μμ
Still going strong!

Very strong Γιαννη!  ;D Και το κυριο bonus, το καβαλας και φευγεις για οπουδηποτε, για το κεντρο της πολης οπου ειναι σαν παπι, για ταξιδι σε βαλκανικες / ασιατικες / αφρικανικες χωρες χωρις οδικη  ;), για ταξιδι στην Ελλαδα - κατα προτιμηση εκτος αυτοκινητοδρομων, ή και για σοβαρη εντουραδα/αντβεντσουραδα παρεα με ready-to-race μηχανακια  8)


Ενα τελευταιο που αξιζει να αναφερω. Του εβαζα παντα λαδι Motul, 10w-40 στο Νησι και 15w-50 στην Ελλαδα, αλλα απο την αλλαγη των 148000χμ του βαζω πια BelRay EXP 15w-50 μετα καποιες αναφορες για θεματα με τα Motul οπως εγραψε πχ ο Padis. Εγω δεν ειχα θεμα αλλα βρηκα οτι με το BelRay ο κινητηρας δουλευει λιγο πιο γλυκα - και δεν αναφερομαι στο κιβωτιο αλλα στο δουλεμα του κινητηρα.
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: XLGeorge on Τετάρτη 01 Νοέμβριος 2017, 15:32:57 μμ
Μετα το θεμα με το ψυγειο, που φαινεται να παιζει σε αρκετα ΤΑ650 2000-2004 με αρκετα χιλιομετρα, η δευτερη μη αναλωσιμη "βλαβη" που μουβγαλε το μηχανακι ητανε ενα σχισιμο στη μεμβρανη του καρμπυρατερ του πισω κυλιδρου που παιρνει μεγαλυτερο θερμικο ζορι απο το μπροστινο. Φυσικα το μηχανακι πηγαινε και εκανα ετσι περιπου 1500χμ, αλλα εκανε δισκοπες/μπουκωματα στα αποτομα ανοιγματα του γκαζιου και εκαιγε 1.5λτ/100χμ παραπανω βενζινη απο το νορμαλ. Η μεμβρανη μαζι με το ποτηρι αλλαχτηκανε με original ανταλλακτικο. Χιλιομετρα μηχανακιου 169000.


ΥΓ Σχετικα με το λαδι που εγραφα στο πανω ποστ, ξαναγυρισα σε Motul 5100 στο ΤΑ του Νησιου γιατι βρηκα οτι το Bell Ray EXP δεν δουλευει καλα σε χαμηλες εξωτερικες θερμοκρασιες οταν ο δεικτης του θερμομετρου ειναι απλα λιγο πανω απο την πρωτη ασπρη γραμμη αριστερα. Στο "Ελληνικο" με τα 169Κ χμ συνεχιζω με Bell EXP μια που το βαζω απο τα 148Κ χμ.
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: Stoneman on Πέμπτη 02 Νοέμβριος 2017, 02:55:03 πμ
Τα Bellray σε τι  SAE Γιώργο?

Το μόνο κακό είναι που χρειάστηκε να βγάλεις /βάλεις πάλι το βασανάκι σου το φιλτροκούτι.
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: XLGeorge on Πέμπτη 02 Νοέμβριος 2017, 03:19:30 πμ
Τα Bellray σε τι  SAE Γιώργο?

Στο μηχανακι του Νησιου παντα σε 10w-40 και αυτο ητανε που περσι το χειμωνα με τα κρυα με ταλαιπωρησε, εγω που δεν ειχα παραπονεθει ποτε για αισθηση κιβωτιου με οποιοδηποτε λαδι το εβγαλα τελικα πριν την ωρα του στα 4000χμ περσι τον Φλεβαρη. Στο Ελληνικο που κανει κυριως ταξιδια και χωματαδες βαζω 15w-50 και δεν ειχα θεμα.

Το μόνο κακό είναι που χρειάστηκε να βγάλεις/βάλεις πάλι το βασανάκι σου το φιλτροκούτι.

Το βγαλσιμο ειναι πανευκολο, το βαλσιμο ειναι θεμα αλλα τουχω παρει πια τον αερα και μου παιρνει ..μονο κανενα τεταρτακι  ;D Χθες βεβαια τοβαλε ο μαστρο-Χριστοφ  ;) 8)
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: XLGeorge on Τετάρτη 03 Οκτώβριος 2018, 23:51:50 μμ
ΥΓ Σχετικα με το λαδι που εγραφα στο πανω ποστ, ξαναγυρισα σε Motul 5100 στο ΤΑ του Νησιου γιατι βρηκα οτι το Bell Ray EXP δεν δουλευει καλα σε χαμηλες εξωτερικες θερμοκρασιες οταν ο δεικτης του θερμομετρου ειναι απλα λιγο πανω απο την πρωτη ασπρη γραμμη αριστερα. Στο "Ελληνικο" με τα 169Κ χμ συνεχιζω με Bell EXP μια που το βαζω απο τα 148Κ χμ.

Να κανω ενα update σχετικα με λαδια και καταναλωση λαδιου στο "Ελληνικο ΤΑ". Το μηχανακι εχει τωρα 176000χμ και απο την τελευταια αλλαγη λαδιων/φιλτρου στα 172000χμ επαψα πια να χρησιμοποιω Bell Ray EXP 15-50, το οποιο εβαζα απο τα 148000 μεχρι τα 172000χμ. Ειχα γραψει πιο πανω οτι δεν ειμουνα ευχαριστημενος σε χαμηλες θερμοκρασιες με το EXP 10-40 που εβαλα για λιγο στο Αγγλικο ΤΑ και το γυρισα παλι σε Motul 5100 10-40. Στο Ελληνικο ΤΑ με το που εβαλα Bell Ray EXP 15-50, ενω ο κινητηρας δουλευε ενα τσικ πιο γλυκα (ο κινητηρας, οχι το κιβωτιο) η καταναλωση λαδιου ανεβηκε αισθητα. Το ιδιο παρατηρησε και ενας φιλος με XTZ660 που ειχε περιπου 60000χμ και στο οποιο εβαζε Bell Ray EXP 15-50 Thumper ("τοπινε" οπως ειπε).

Ετσι λοιπον στην τελευταια αλλαγη σκεφτηκα ν'αλλαξω λαδι. Ρωτησα/διαβασα και κατεληξα στο γερμανικο ημισυνθετικο Liqui Moly 15-50. Εχω κανει μ'αυτο 4000χμ και ειμαι πολυ ευχαριστημενος, η καταναλωση επεσε και τωρα πια καει 250-300ml / 1000χμ σε συνθηκες ταξιδιου οπου πηγαινω συνηθως με 130-140χμω (6000-6500σαλ). Η αισθηση κιβωτιου ειναι ιδια με τα προηγουμενα λαδια αλλα το συνιστω για μειωση της καταναλωσης σε μηχανακια με πολλα χιλιομετρα σαν το δικο μου. Στα σιγουρα παντως ΔΕΝ συνιστω Bell Ray EXP για το ΤΑ.


ΥΓ Επειδη εχουν ακουστει πολλα για "μαϊμουδες" Motul 5100 στην Ελλαδα, για τα VFR και CRF οπου βαζω παντα 5100 10-40 το φερνω απο το Νησι για ναμαι σιγουρος.
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: vaggelis_peir on Πέμπτη 04 Οκτώβριος 2018, 17:34:34 μμ
Συμφωνώ για το Liqui, αλλά εγώ βάζω 40άρι
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: γκ on Πέμπτη 04 Οκτώβριος 2018, 20:58:34 μμ
Συμφωνώ για το Liqui, αλλά εγώ βάζω 40άρι

Τι 40άρι, μονότυπο;
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: Stoneman on Πέμπτη 04 Οκτώβριος 2018, 21:59:39 μμ
Και ποιός θα μας εξηγήσει την αιτία που προκαλεί αυτήν την κατανάλωση λαδιού? 

ΥΓ: Στην δική μου δεν είχα κατανάλωση με τα Bellray, αλλά ούτε το μηχανάκι είχε τόσα χιλιόμετρα στην πλάτη του, ούτε κ τα λάδια που τα αλλαζα κάθε χρόνο στα 3500 χλμ το πολύ.
Τωρα στο CBF βάζω πάλι Bellray επειδή μαλακώνει ο ήχος του κινητήρα κ του κιβωτίου, αλλά κ εδώ δεν έχω κατανάλωση.
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: vaggelis_peir on Πέμπτη 04 Οκτώβριος 2018, 22:58:45 μμ
Τι 40άρι, μονότυπο;
Δεν καταλαβα τι με ρωτάς.

Βασικά κι εγώ συμφωνώ με τον Νίκο. Έχω 102.000 Και δεν χάνω γραμμάριο.
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: Stoneman on Πέμπτη 04 Οκτώβριος 2018, 23:02:18 μμ
Εσύ το πάς ταξίδι με σταθερά 6500στρ/λ όμως ?
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: vaggelis_peir on Πέμπτη 04 Οκτώβριος 2018, 23:20:21 μμ
Ούτε για αστείο
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: XLGeorge on Παρασκευή 05 Οκτώβριος 2018, 01:32:04 πμ
Δεν καταλαβα τι με ρωτάς.

Ο Γιαννης ρωταει αν βαζεις σκετο 40αρι αλλα νομιζω βαζεις το Liqui Moly 10-40 αντι για το 15-50 που βαζω εγω.


Βασικά κι εγώ συμφωνώ με τον Νίκο. Έχω 102.000 Και δεν χάνω γραμμάριο.

Ουτε και το δικο μου καιει αν το παω μεχρι τις 5000σαλ/110χμω, πχ οταν κυκλοφορω μονο στην πολη δεν καιει απολυτως τιποτα. Αλλα οταν ταξιδευω δεν πεφτω ποτε κατω απο τα 130χμω/6000σαλ και αρκετα συχνα παω με 140+χμω/6500σαλ. Σε τετοιες ταχυτητες πινει λιγο λαδακι πλεον, λογικο για δικυλινδρο κινητηρα με σχεδον 180000χμ.


ΥΓ Νικολα, τα τετρακυλινδρα ειναι αλλιως, το VFR μου εχει 98000χμ και δεν εχει καψει ποτε ουτε ml λαδι - και βλεπει συχνα-πυκνα παρατεταμενα 200αρια και το απολυτα λιγοτερο με το οποιο ταξιδευω ειναι 160χμω. Επισης το δικυλινδρο CRF1000 δεν εχει καψει τιποτα ακομη, αλλα ο κινητηρας ειναι μοντερνος και σχετικα καινουργιος με 45000χμ.
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: vaggelis_peir on Παρασκευή 05 Οκτώβριος 2018, 16:07:48 μμ
Ναι 10-40 βάζω
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: γκ on Παρασκευή 05 Οκτώβριος 2018, 22:05:52 μμ
Και ποιός θα μας εξηγήσει την αιτία που προκαλεί αυτήν την κατανάλωση λαδιού? 

Όποιο λάδι καταφέρει να τρυπώσει στον θάλαμο καύσης, δεν μπορεί ...θα καταναλωθεί. Οπότε το ερώτημα είναι ποιό λάδι καταφέρνει να μπει στο θάλαμο καύσης και από πού. Αν δεν έχουμε βλάβη πχ. φλάτζα και έχομε κατανάλωση από φυσιολογική φθορά, οι δρόμοι του λαδιού προς το θάλαμο καύσης είναι τα τσιμουχάκια των βαλβίδων και η χάρη μεταξύ του στελέχους βαλβίδας και οδηγού που είναι σχετικά ανώδυνη στην απόδοση του κινητήρα και η χάρη κυλίνδρου ελατηρίων εμβόλων η οποία οδηγεί σε πτώση της συμπίεσης και μειωμένη απόδοση κινητήρα.
Αν αυτοί οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ο κινητήρας θα καταναλώνει λάδι ότι μάρκα και ιξώδες να βάλουμε.
Λένε πάντως ότι τα ορυκτέλαια καίγονται πιο δύσκολα από τα συνθετικά και ομοίως τα χοντρά πιο δύσκολα από τα ψιλά.
Τώρα από μάρκες, ότι γράφετε παραπάνω.
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: vaggelis_peir on Παρασκευή 05 Οκτώβριος 2018, 22:30:12 μμ
Ίσως έχει να κάνει και το κάθε πότε αλλάζεις. Εγω δεν ξεπερνάω τα 2.500
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: Stoneman on Παρασκευή 05 Οκτώβριος 2018, 23:53:08 μμ
Επισης το δικυλινδρο CRF1000 δεν εχει καψει τιποτα ακομη, αλλα ο κινητηρας ειναι μοντερνος και σχετικα καινουργιος με 45000χμ.

Bρε θηρίο , κατάφερες κ έπιασες τέτοια νούμερα ?
Τι να πώ? να τα χιλιάσεις ? μπράβο , νάσαι καλά να ευχαριστιέσαι τα μηχανάκια σου .

Ίσως έχει να κάνει και το κάθε πότε αλλάζεις. Εγω δεν ξεπερνάω τα 2.500

Τα αλλάζω κάθε Οκτώμβρη, ώστε να διατηρούν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες κατά την διάρκεια του χειμώνα που συνήθως ξεκουράζεται.
Τα χιλιόμετρα δεν τα πιάνω, μπορεί να τύχει χρονιά που να έχω και κάτω απο 2500χλμ .
Τωρα σκέφτομαι να βάλω αυτά http://oilsmotoauto.gr/el/lipantika-moto/259-bel-ray-exs-10w50-1l-690509200287.html
που ετσι όπως τα κόβω είναι μια μέση λύση απο τα 10/40 κ 15/50.
Αν και θάθελα να βάλω κ τα λάδια του Σαρακάκη που είναι 10-30 αν δεν κάνω λάθος , φίλος με CBF1000 τα χρησιμοποιεί απο καινούργιο και δεν έχει παράπονο.
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: XLGeorge on Παρασκευή 19 Οκτώβριος 2018, 17:58:16 μμ
Αλλαγη γραναζιων-αλυσιδας χθες στα 176000χμ, τα γραναζια τα ειχα πανω για 64000χμ και δυο αλυσιδες οπως κανω παντα. Η κατασταση του μπροστινου αξονα μια χαρα μετα απο τοσα χιλιομετρα, οπως εχει ξαναειπωθει ειναι το πολυ σφιξιμο της αλυσιδας που τον τρωει σε XLV/XRV.

(https://lh3.googleusercontent.com/ZwLJ6LBERzWGnM7u6ax4mi1f_9zwAKhKjtCeIiWAKr7hww1sIz4_3fKiMtyO7T1suJBDJeWHHslafjQ-n6HoLBcsZ8MGUWCtSXLFpUtGtvxcOcbNSiaVs2mLbQPvDOps_xcNHWs2JK9WOT8sWBNssMhDsrdSpb-Qga58ob7QAbGOh2-2s25wAELv9MjGAJO-XJ3Bu-9mXol_MUtF5cKo0b9lnznHcSs0-9Qp-uZvxgJaxUz5jCqYHVnEPzTMZFtM97jDQktxprOYEiZ77axtNh33FkBeVP39UINczHlj-VTDR6Rkp3xFBBHCtJjSQ4aNHzFVMC7vYV1N_YcWiJKGDItHPepIKbELgeY2FMPdwbtcPcqjOeyjN7Tzt4mB28lQXlhANA87wDWQrNac4Jt8W3-9Sc0PzU6jY4nXlMUSbGGZQ5jfy6pxGjMGGxnHrqtP4c_5wqdGDJuPaF9u1rLxJKV1Z6hxPu-InfI5zBabniDwZr-G5FJtQtdpLDAnpfHHLSIS3kyTa69atxMUDMEf5K9afIwN-pAVR2VLBdkpyIFIsvINn81qL2lCZmS3rVPAy5e52CI_K7rGPpA-kL6HNV351x_9KjJ-v_ojt5nPrt4vYQWWL9ZWeflHEMkrqmE=w983-h737-no)
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: Stoneman on Παρασκευή 19 Οκτώβριος 2018, 21:18:05 μμ
Πώπωωωω μπίχλα !  :2slap:

Βρε Γιώργο , να προειδοποιείς για τις φωτό , υπάρχουν κ ατομα σε κρίσιμες ηλικίες. :2hysterical:

Σε πολύ καλή κατάσταση ο άξονας , αν σκεφτείς τα χιλιόμετρα που έχει κάνει αλλά κ το πώς κ πού τα έχει κάνει στα χέρια σου.

Αρα δεν χαλάνε τα μηχανάκια, εμείς κ τα μαστόρια τους δίνουμε κ καταλαβαίνουνε .

Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: XLGeorge on Τρίτη 23 Οκτώβριος 2018, 01:41:45 πμ
Πώπωωωω μπίχλα !  :2slap:

Βρε Γιώργο , να προειδοποιείς για τις φωτό , υπάρχουν κ ατομα σε κρίσιμες ηλικίες. :2hysterical:

Sorry Νικόλα αλλα αυτη η μπιχλα ειναι κρυμενη κατω απο το καλυμα του μπροστινου γραναζιου, οταν το βαζω πανω δεν φαινεται  ;) Βεβαια απο την αλλαγη γραναζιων/αλυσιδας και μετα αποφασισα να μη βαλω καθολου αυτο το καλυμα, το μηχανακι δειχνει "πιο R" αλλα θα χρειαστει να καθαρισω πια αυτη τη χρόνια μπιχλα με κανενα καθαριστικο  :goofy:

Κατι αλλο: αυτο το καλυμα του μπροστινου γραναζιου υποτιθεται οτι προστατευει το αριστερο παντελονι/μποτα απο λαδια κλπ. Εκανα 600χμ με το μηχανακι το περασμενο παρασκευο-σαββατο σε Παρνωνα-Λεωνιδιο και δεν παρατηρησα ουτε πιτσιλια, οποτε το καλυμα θα μεινει στο γκαραζ.
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: driver1 on Τρίτη 23 Οκτώβριος 2018, 03:10:06 πμ
Εγω παλι εχω την εντυπωση πως μολις λαδοσεις την αλυσιδα στην πρωτη κι ολας βολτα θα γεμισεις λαδια χωρις το καπακι, μη ξεχνας πως καπως ετσι εχει μαζευτει η μπιχλα χαχαχαχα
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: konkost on Τρίτη 23 Οκτώβριος 2018, 03:15:30 πμ
Sorry Νικόλα αλλα αυτη η μπιχλα ειναι κρυμενη κατω απο το καλυμα του μπροστινου γραναζιου, οταν το βαζω πανω δεν φαινεται  ;) Βεβαια απο την αλλαγη γραναζιων/αλυσιδας και μετα αποφασισα να μη βαλω καθολου αυτο το καλυμα, το μηχανακι δειχνει "πιο R" αλλα θα χρειαστει να καθαρισω πια αυτη τη χρόνια μπιχλα με κανενα καθαριστικο  :goofy:

Κατι αλλο: αυτο το καλυμα του μπροστινου γραναζιου υποτιθεται οτι προστατευει το αριστερο παντελονι/μποτα απο λαδια κλπ. Εκανα 600χμ με το μηχανακι το περασμενο παρασκευο-σαββατο σε Παρνωνα-Λεωνιδιο και δεν παρατηρησα ουτε πιτσιλια, οποτε το καλυμα θα μεινει στο γκαραζ.
Το καλυμμα βρισκεται εκει οχι μονο για να μην λερωσουμε το μπατζακι μας αλλα κυριως για να μην μας το αρπαξει το γραναζι  :pope:
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: XLGeorge on Τρίτη 23 Οκτώβριος 2018, 03:37:43 πμ
Εγω παλι εχω την εντυπωση πως μολις λαδοσεις την αλυσιδα στην πρωτη κι ολας βολτα θα γεμισεις λαδια χωρις το καπακι, μη ξεχνας πως καπως ετσι εχει μαζευτει η μπιχλα χαχαχαχα

Η (κολωδης) μπιχλα εχει μαζευτει απο τις παλιες εποχες που εβαζα σπρεϋ αλυσιδας, εδω και πολλες χιλιαδες χμ παιζει Tutoro με βαλβολινη  ;)


Το καλυμμα βρισκεται εκει οχι μονο για να μην λερωσουμε το μπατζακι μας αλλα κυριως για να μην μας το αρπαξει το γραναζι  :pope:

Τα παντελονια καμπανα δεν ειναι πια στη μοδα  :D
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: konkost on Τρίτη 23 Οκτώβριος 2018, 07:34:35 πμ
Η (κολωδης) μπιχλα εχει μαζευτει απο τις παλιες εποχες που εβαζα σπρεϋ αλυσιδας, εδω και πολλες χιλιαδες χμ παιζει Tutoro με βαλβολινη  ;)


Τα παντελονια καμπανα δεν ειναι πια στη μοδα  :D
(https://cdn.zappit.gr/wp-content/uploads/2018/10/totairixerei-682x384.jpg)
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: Stoneman on Τρίτη 23 Οκτώβριος 2018, 17:03:02 μμ
Προσωπικά δεν θα αφαιρούσα το καπάκι, μπίχλα ας έχει , τελικά ότι κ να πούμε εμείς οι ''καθαροί'' η μπίχλα σε μερικά σημεία και χρειάζεται κ κάνει κ καλό.

Ομως το καπάκι προστατεύει, αρα καλό είναι να υπάρχει.

Αυτό που πάντα με παραξένευε  ήταν οτι ενώ όλα κάτω απο το καπάκι κάνουν το μπανάκι τους ο άξονας ηταν ξερός κ σκούριαζε αν δεν του εριχνα εγώ βαλβολίνη η αν δεν έβαζα λίγο γράσο.
Δεν ξέρω αν τελικά του έκανα καλό η κακό.
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: konkost on Τρίτη 23 Οκτώβριος 2018, 20:36:32 μμ
Προσωπικά δεν θα αφαιρούσα το καπάκι, μπίχλα ας έχει , τελικά ότι κ να πούμε εμείς οι ''καθαροί'' η μπίχλα σε μερικά σημεία και χρειάζεται κ κάνει κ καλό.

Ομως το καπάκι προστατεύει, αρα καλό είναι να υπάρχει.

Αυτό που πάντα με παραξένευε  ήταν οτι ενώ όλα κάτω απο το καπάκι κάνουν το μπανάκι τους ο άξονας ηταν ξερός κ σκούριαζε αν δεν του εριχνα εγώ βαλβολίνη η αν δεν έβαζα λίγο γράσο.
Δεν ξέρω αν τελικά του έκανα καλό η κακό.

Φιγοκεντρος?
Ουτε καλο, ουτε κακο! Η υποψια σκουριας ειναι επιφανειακη
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: Stoneman on Τρίτη 23 Οκτώβριος 2018, 22:05:10 μμ

Ουτε καλο, ουτε κακο! Η υποψια σκουριας ειναι επιφανειακη

Σίγουρα είναι επιφανειακή Κώστα, αφού λογικά ο άξονας είναι ανοξείδωτος, αρα προέρχεται  απο το γρανάζι,
αφού αυτό θέλουμε να φθείρεται κ όχι ο άξονας.
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: john lk on Τρίτη 23 Οκτώβριος 2018, 22:27:11 μμ
Νικο πολυ αμφιβαλω οτι ο αξονας ειναι ανοξειδωτος, καθ΄οτι το ανοξειδωτο ειναι μαλακο μεταλλο και φθειρεται σχετικα ευκολα. Γενικως αξονες κλπ κατασκευαζονται απο σκληρα κραματα ατσαλιου, κατα την γνωμη μου τουλαχιστον ισης η μ=και μεγαλυτερης σκληροτητας απο το γραναζι.
Ευκολα βλεπεις αν ειναι κατι ανοξειδωτο η οχι με ενα μαγνητη, το ανοξειδωτο δεν μαγνητιζεται, ειναι δηλαδη οπως το αλουμινιο η ο χαλκος/μπρουτζος.
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: Stoneman on Τρίτη 23 Οκτώβριος 2018, 23:40:15 μμ
Νικο πολυ αμφιβαλω οτι ο αξονας ειναι ανοξειδωτος, καθ΄οτι το ανοξειδωτο ειναι μαλακο μεταλλο και φθειρεται σχετικα ευκολα. Γενικως αξονες κλπ κατασκευαζονται απο σκληρα κραματα ατσαλιου, κατα την γνωμη μου τουλαχιστον ισης η μ=και μεγαλυτερης σκληροτητας απο το γραναζι.
Ευκολα βλεπεις αν ειναι κατι ανοξειδωτο η οχι με ενα μαγνητη, το ανοξειδωτο δεν μαγνητιζεται, ειναι δηλαδη οπως το αλουμινιο η ο χαλκος/μπρουτζος.

Το κόλπο με τον μαγνήτη το ξέρω, έχω πάντα ενα στο πορτοφόλι μου για όταν αγοράζω βίδες, αλλού κολάει με την μία , αλλού ετσι κι έτσι κ αλλού δεν ... με τπτ.
Ετσι καταλαβαίνεις οτι πολλοί σε κοροιδεύουν. :smackbottom:

Aτσάλινος είναι δλδ Ιωάννη? Δεν ήξερα οτι το ατσάλι σκουριάζει.
Αλλά θα μου πείς κ τα ελατήρια , δεν σκουριάζουν?  :eusa_think:
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: john lk on Τετάρτη 24 Οκτώβριος 2018, 02:24:30 πμ
Νικολαε, ολα τα κραματα του σιδηρου, απο τον απλο χυτοσιδηρο (μαντεμι) εως ολα τα παμπολλα ειδη ατσαλιων (χαλυβες) σκουριαζουν με την παρουσια οξυγονου, με εξαιρεση τα διαφορα ειδη ανοξειδωτου χαλυβα.
Ο λογος ειναι οτι οι ανοξειδωτοι χαλυβες περιεχουν - μεταξυ αλλων - και χρωμιο, το οποιο με την παρουσια οξυγονου δημιουργει οξειδιο του χρωμιου το οποιο επικαθεται επιφανειακα και δεν αφηνει το οξυγονο να αντιδρασει με τον σιδηρο και να δημιουργησει οξειδια του σιδηρου (κοινως σκουρια). Η παρουσια του οξειδιου του χρωμιου ειναι απαραιτητη για την διατηρηση του ανοξειδωτου και αυτο το ασημι/γιαλιστερο που βλεπουμε δεν ειναι αλλο απο το φυσικο χρωμα του κραματος. Ομως αν αφαιρεσουμε το οξυγονο,  τοτε το οξειδιο του χρωμιου θα διασπαστει και σιγα σιγα θα εμφανιστει επιφανειακη σκουρια σαν παχνη. Ιδιαιτερα εντονο ειναι αυτο το φαινομενο μεσα στο θαλασσινο νερο στους ανοξειδωτους αξονες των σκαφων (οχι πλοιων) στα σημεια εδρασης τους.
Οι μηχανικες ιδιοτητες του ανοξειδωτου χαλυβα ειναι σε γενικες γραμμες μετριες σε ολους τους τομεις και γι΄αυτο δεν χρησιμοποιουνται σε κρισιμα εξαρτηματα (πχ στροφαλους, χιτωνια, αξονες κλπ κλπ)
Title: Απ: 100000 χμ με ΤΑ650 - ιστορικο σερβις και τι χρειαστηκε
Post by: Stoneman on Τετάρτη 24 Οκτώβριος 2018, 16:12:00 μμ
Γηράσκω αεί διδασκόμενος , κ το πρόβλημα δεν είναι στο διδασκόμενος αλλά στο ότι γηράσκω. :2hysterical: