Hellas Transalp Forum

Σκισμένες φισούνες.....

επισκέπτης · 47169

flwrina

• Guest
on: Παρασκευή 18 Μάιος 2007, 22:30:32 μμ
διαπιστωσα με μεγαλη μου λυπη-διοτι φροντιζω στο μεγιστο την μηχανη- οτι η μια φισουνα του καλαμιου ή πιρουνιου για αλλους ειναι κομμενη σε κανα 2 σημεια. σε μαστορα που πηγα ειπε οτι δεν ειναι καν προβλημα αλλα το θεμα ειναι οτι την πλενω την μηχανη συχνα, καθως και απο βροχη σιγουρα μεσα θα παιρνει νερα. σκεφτομαι να την γυρισω απο την αναποδη αλλα αφου εγινε η αρχη...θα βγαλει και αλλου προβληματα. να ακουσω τον μαστορα ή να κανω αντικατασταση μηπως και εχω αλλα προβληματα και ο μαστορας τριβει τα χερια του για τα καλα μετα????     γνωριζει κανεις το κοστος και των 2???
« Last Edit: Σάββατο 07 Φεβρουάριος 2009, 16:56:23 μμ by Chris_de_Ze »

Offline Yianni

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #1 on: Σάββατο 19 Μάιος 2007, 00:10:44 πμ
Λευτέρη έπρεπε να δεις τις δικές μου φισούνες πριν τις αλλάξω. Σαν ανοιγμένο τριαντάφυλο ήταν. Τις είχα κολλήσει με μονωτική ταινία. Δεν την έχωνα σε λασπουριές, αλλά όταν τις άλλαξα το έκανα περισσότερο γιά αισθητικούς λόγους.

Οταν τις άλλαξα έβαλα ημιτασιόν, αλλά δεν θυμάμαι το κόστος.

Offline jkoyr

• Rossi και πάνω !
  • There is no replacement for displacement
Reply #2 on: Σάββατο 19 Μάιος 2007, 00:18:17 πμ
Όντως δεν είναι σοβαρό πρόβλημα . Τα καλάμια εχουν ειδική επίστρωση εξωτερικά και το πλύσιμο δε θα είναι πρόβλημα. Μόνο το αλάτι (παραλιακές περιοχές) επιρρεάζει κι αυτό αν δεν πλένεται τακτικά το μηχανάκι με γλυκό νερό (εγκυκλοπαιδικά) . Δε θυμάμαι τιμή , αλλά αν δεν καίγεσαι μπορείς αν τις αλλάξεις όταν μπορείς (το ξέρω ότι το μηχανάκι δε θε είναι ωραίο αλλά , πολλοί θα το δούν - λίγοι θα το καταλάβουν)

We are the Pilgrims master
we shall go always a little further
it may be beyond the last blue mountain
barred with snow,
Across that angry or that glimmering sea

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #3 on: Σάββατο 19 Μάιος 2007, 00:28:22 πμ
Λευτέρη, οι  φυσούνες στα καλάμια (πηρούνι) έχουν ως μοναδικό σκοπό να προστατεύουν τις τσιμούχες των αμορτισέρ από εξωτερικές καιρικές συνθήκες (πχ. ήλιο, νερά, λάσπες, σκόνες, υγρασία κλπ) και τα κινούμενα καλάμια από τυχόν εξωτερικές φθορές (πχ. από πετραδάκια, γδαρσίματα κλπ). Γιατι αλλιώς, οι μεν τσιμούχες σταδιακά με τα χρόνια σκληραίνουν γρηγορότερα, οξειδώνονται και χάνουν την εφαρμογή τους, τα δε καλάμια χάνουν τη λεία τους επιφάνεια, με συνδυαζόμενο αποτέλεσμα τη διαροή λαδιών.
Ούτως ή άλλως και χωρίς τις φυσούνες είναι αδύνατο να εισχωρήσει οτιδήποτε (πχ. νερό, σκόνη κλπ) μεσα στα αμορτισερ, αφού υπάρχουν οι τσιμούχες για αυτό το σκοπό.

Προληπτικά και μόνο, συμβουλεύω να προγραμματίσεις να την αλλάξεις κάποια στιγμή (πχ. μέχρι τον επόμενο χειμώνα), χωρίς να υπάρχει βέβαια κανένας άμεσος κίνδυνος φθοράς για τα καλάμια ώστε να το κάνεις πολύ άμεσα. 

Βέβαια, και χωρίς φυσούνες, μπορεί και να μην σου δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στο μηχανάκι στα επόμενα 10 χρόνια. Αλλά για προληπτικούς λόγους όπως λέγαμε...προγραμάτισέ το.

Η αλλαγή τους προυποθέτει ξήλωμα των καλαμιών. Οπότε με την ευκαιρία αυτή, άλλαξε και τα λάδια που έχουν μέσα. Και ίσως βάλεις ένα λίγο πιο παχύρευστο λάδι (πχ. 10W, από 5W που έχουν μέσα) για καλύτερο στήσιμο της μηχανής στο δρόμο..

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #4 on: Σάββατο 19 Μάιος 2007, 00:36:55 πμ
Λευτέρη έπρεπε να δεις τις δικές μου φισούνες πριν τις αλλάξω. Σαν ανοιγμένο τριαντάφυλο ήταν...

Να και μια μικρή ίσως απόδειξη μεταξύ της (συνολικής) ποιότητας των γιαπωνέζικων μοντέλων (ειδικά για ΤΑ400/600 93-96) και των ιταλο-ισπανικών (ΤΑ600/650 97-07). Θέμα που συζητάγαμε σε κάποια άλλη ενότητα πριν λίγες μέρες.

Offline M. I. Pagalos

• ΕΞΕΡΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!
  • Rossi και πάνω !
  • Όλα είναι δρόμος...Keep going!
Reply #5 on: Σάββατο 19 Μάιος 2007, 01:01:21 πμ
  Προτείνω, κι εγώ με τη σειρά μου, να τις αφήσεις όπως είναι προς το παρόν γιατί η αλλαγή τους απαιτεί λύσιμο των καλαμιών. Όταν και αν έρθει η ώρα που θα πρέπει να λύσεις τα καλάμια (για αλλαγή λαδιού πχ), τότε τις αλλάζεις.

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ 'ΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ?). ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!

Offline eXoTiC

• Οδηγάρα
  • Γιώργος Κανελλάκης Tiger1050 2010
Reply #6 on: Τρίτη 29 Μάιος 2007, 06:56:34 πμ
Και μένα έκανε μια τριπούλα η μια, έχασε τον αέρα της και δεν έχει αυτο το ομοιόμορφο σχήμα της άλλης, αυτό που έκανα ήταν να φράξω την τρυπούλα με λίγη κολλητική μαύρη σιλικόνη με το σκεπτικό οτι θα βρώ κάποιο τρόπο να ξαναπροσθέσω λίγο αέρα μέσα να ξαναγίνει ομοιόμορφη. Δεν το έχω κάνει ακόμα όμως.
Συμφωνώ για συνδιασμό της αλλάγης τους οταν με το καλό αλλάξεις λάδια στις μπουκάλες μπρωστά!

Αν το πάθημα (δικό μας ή φίλων) δε μας γίνεται μάθημα τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας! Φοράτε κράνος!

Offline Sotos

• Global Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #7 on: Τετάρτη 30 Μάιος 2007, 01:32:00 πμ
Εγκυκλοπαιδικά,

Στο Βαραντερο που δεν εχει καθολου φισουνες, οι τσιμουχες χαλανε πολυ πιο ευκολα. Ακουγεται μαλιστα οτι μετα απο ταξιδι, αν συνηθίζεις αφηνεις τα μυγακια πανω στα καλαμια να ξεραθουν και ξαναχρησιμοποιήσεις την μηχανη μετα απο 1-2 μερες, η φθορα ερχεται ακομα πιο γρηγορα. Δεν ειναι και λιγοι αυτοι που τοποθετουν φυσουνες...

Ο παραπανω ειναι και ο λογος που εχω παντα υγρα μαντηλακια παντα μεσα στο τανκμπαγκ, και οταν φτανω στον προορισμό μου μετα απο μεγαλο ταξίδι, σκουπιζω όλα τα θυματα της μαμουνοσκοτώστρας μου...

Dad to the bone!     Σωτήρης   -   GSA -       b 82.144km

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #8 on: Τετάρτη 30 Μάιος 2007, 21:08:28 μμ
Στο ΤΑ είχα αλλάξει τις φυσουνες επειδη είχαν γίνει ... δαχτυλίδια. Ειχα βαλει aftermarket της Cemoto αν θυμάμαι καλα.
(δεν πρεπει να έχουν πανω απο 15Ε) .Η αλλαγη ειναι εύκολη υπόθεση , αλλα πρέπει να βγουν τα καλάμια , έστω και ενα ενα.

Η τρυπες που έχουν ειναι για να μη συμπιέζονται.Βαζουν-βγάζουν αέρα , αναλογως τη κίνηση του αμορτισέρ.
Δε νομιζω οτι υπάρχουν φυσουνες χωρίς τρύπες...

Στο Varadero άλλαξα τη δεξιά τσιμούχα πριν κανα χρόνο , επειδη τα μυγάκια θελαν να δουν το εσωτερικό
της μπουκάλας...
Το σετ ειναι φθηνό απο Σαρακάκη με την έκπτωση του συλλόγου και η αλλαγή πολύ εύκολη για κάποιον που
εχει δυο εργαλεία και σωστά χέρια.
Το ΤΑ με τις φυσούνες δε νομιζω οτι θα έχει ποτε πρόβλημα με τις τσιμούχες . Πραγματικά δεν εχω ακουσει κανεναν να έχει πρόβλημα διαρροής λαδιου απο τα καλάμια.

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #9 on: Κυριακή 23 Σεπτέμβριος 2007, 04:09:16 πμ
Μπορούμε αντί να μπούμε στην όλη διαδικασία να βγάζουμε καλάμια κ.λ.π. να τοποθετήσουμε φυσούνες τύπου υφάσματα ,
της Acerbis , οι οποίες είναι με σκράτς;;;

Θα έχουν την ίδια προστασία από χώματα σκόνες κ.λ.π.;;;;;;

Διότι πιστεύω είναι περισσότερο εύκολο απ το να την γδύνω όλη μπροστά, τι λέτε;;;

"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"
"Africa Twin XRV750 RD07A"

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #10 on: Κυριακή 23 Σεπτέμβριος 2007, 05:10:59 πμ
Οι φισουνες με velco επειδή το αμορτισέρ στα On-off κάνει μεγάλη διαδρομή, πιστεύω οτι δεν θα πιάσουν καλα.
Ειδικά στο σημείο που καβαλάει τη μπότα του καλαμιού...δύσκολο.
Βέβαια με μια κόλλα νεοπρέν μπορεί να κολλήσει (κολλάει σχεδόν άμεσα)....χμμμ
και θέλω να βάλω στο Varadero γιατι τα κουνουπάκια κάνουν μεγάλη ζημιά

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #11 on: Κυριακή 23 Σεπτέμβριος 2007, 06:30:10 πμ
Hint για όσους δεν έχουν ακόμα σκισμένες φυσούνες:

Αν πού και πού (μετά το πλύσιμο) τις ψεκάζεις με λίγο σπρέϋ σιλικόνης (ακόμα και με γυαλιστικό ταμπλό αυτοκινήτων) διατηρούνται σε καλή κατάσταση και φόρμα αρκετά μεγάλο διάστημα (>100.000 χλμ).
« Last Edit: Κυριακή 23 Σεπτέμβριος 2007, 06:34:06 πμ by Chris_de_Ze »

Offline Βάιος ο Βραδύπους_ΤΑ

• Απο
  • Rossi και πάνω !
  • Tie wrap friendly
Reply #12 on: Κυριακή 23 Σεπτέμβριος 2007, 06:42:16 πμ
Hint για όσους δεν έχουν ακόμα σκισμένες φυσούνες:

Αν πού και πού (μετά το πλύσιμο) τις ψεκάζεις με λίγο σπρέϋ σιλικόνης (ακόμα και με γυαλιστικό ταμπλό αυτοκινήτων) διατηρούνται σε καλή κατάσταση και φόρμα αρκετά μεγάλο διάστημα (>100.000 χλμ).

:obsessed:

Πάντα να αφήνεις κάποιον άλλον να οργανώνει τις εκδρομές και τα ταξίδια. Μετά θα έχεις κάποιον να βρίζεις.

Offline Fratello Giovanni

• Rossi και πάνω !
  • μμμμεεεε..μμμεεεε....
Reply #13 on: Κυριακή 23 Σεπτέμβριος 2007, 07:09:38 πμ
Όταν τρύπησε η δικιά μου φισούνα την είδε ο μηχανικός και γούρλωσε, μου λέει γρήγορα αλλαγή γιατί μετά θα τρέχουμε για τα καλάμια μπλα μπλα μπλα. Πήγα στο κουκάκι να πάρω οριτζιναλ και μου λέει ο τυπάκος 50 ευρώ. Συν την εργασία βάλε πόσο πάει. Άσε λεω, θυμήθηκα και τις βαραδέρο που δεν έχουνε, έκοψα μονωτική ταινιούλα και σχεδόν δε φαίνεται κιόλας. Διαβάζοντας τα παραπάνω διαπιστώνω ότι καλά έκανα. Να σκεφτεί κανείς ότι ο μηχανικός που τρόμαξε με τη τρυπούλα στη φυσούνα μου είναι και φίλος...

καλύτερα μια ώρα ελεύθερη βοσκή, παρά σαράντα χρόνια τριφύλλι στο μαντρί

Της καταστροφής οιωνός η περηφάνεια,και της πτώσης,η υπεροψία.

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #14 on: Κυριακή 23 Σεπτέμβριος 2007, 19:21:27 μμ
Ο.Κ! Θα πάω μέσα στη βδομάδα απ την Acerbis να ρωτήσω , αν μπορούμε να τοποθετήσουμε και στα δικά μας ,

διαφορετικά θα τις επιδιορθώσω προσωρινά μέχρι να κάνω το γενικό service και να τις αλλάξω μαζί με τα λαδάκια στα μπροστινά......

"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #15 on: Δευτέρα 24 Σεπτέμβριος 2007, 18:57:24 μμ
Ο.Κ! Θα πάω μέσα στη βδομάδα απ την Acerbis να ρωτήσω , αν μπορούμε να τοποθετήσουμε και στα δικά μας

πες πόσο κάνουν γιατί με ενδιαφέρει και εμένα.

Offline melven7

• νέος οδηγός
  • **
  • Transalp & Fishing
Reply #16 on: Τρίτη 25 Σεπτέμβριος 2007, 01:43:27 πμ
Παιδιά η τιμή των φυσούνων
είναι 2 Χ 32 Ε = 64 Ευρώπουλα   :(

Τις άλλαξα αυτό το μήνα

costas

• Guest

Offline Fratello Giovanni

• Rossi και πάνω !
  • μμμμεεεε..μμμεεεε....
Reply #18 on: Τρίτη 25 Σεπτέμβριος 2007, 08:07:58 πμ
είναι 2 Χ 32 Ε = 64 Ευρώπουλα   :(

Τις άλλαξα αυτό το μήνα

Ορίτζιναλ? και εργασία?

καλύτερα μια ώρα ελεύθερη βοσκή, παρά σαράντα χρόνια τριφύλλι στο μαντρί

Της καταστροφής οιωνός η περηφάνεια,και της πτώσης,η υπεροψία.

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #19 on: Τρίτη 25 Σεπτέμβριος 2007, 08:38:20 πμ
είναι 2 Χ 32 Ε = 64 Ευρώπουλα   :(

Τις άλλαξα αυτό το μήνα

Μιλάμε για τις υφασμάτινες φυσούνες  όχι τις πλαστικές .
Αυτές αν δεν κάνω λάθος σε έναν κατάλογο που έχω τις Acerbis έχουν γύρω στα 27€
Απλά θα το επιβεβαιώσω και θα σας πώ.

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #20 on: Τρίτη 25 Σεπτέμβριος 2007, 21:38:01 μμ
Σήμερα πέρασα απ την Acerbis , και

οι υφασμάτινες φυσούνες  έχουν 23€ αλλά δυστυχώς δεν είναι με velcro  (σκράτς) στα συμβατικά πιρούνια…

μόνο στα usd υπάρχουν κάποια κομμάτια με σκράτς και ιδιαίτερα στα καθαρόαιμα…..

Όσο για τις πλαστικές έχουν 27€ .

Οπότε είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον θα χρειαστεί να λύσουμε όλο το μπροστινό……..  :crybaby:

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #21 on: Τρίτη 25 Σεπτέμβριος 2007, 21:51:48 μμ
Μπορείς να πάρεις χύμα νεοπρέν διπλόφορδο να κόψεις τα κατάλληλα κομμάτια ,
να βαλεις κόλλα (οποιος θελει οδηγίες ρωτάει) και μετα να το κολλήσεις (τις πλευρές) πάνω στο καλάμι.
Μετα απο μια μέρα που θα έχει κολλήσει καλα καλα, το καβαλας και στη μποτα του καλαμιου, περνας και ενα ζιπ
και εισαι... ο Acerbis.

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #22 on: Τετάρτη 26 Σεπτέμβριος 2007, 09:26:25 πμ
Α ρε Ελληνική πατέντα………… ;D ;D ;D

Για όλα υπάρχουν απαντήσεις ……….. ;) ;) ;)

Offline M. I. Pagalos

• ΕΞΕΡΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!
  • Rossi και πάνω !
  • Όλα είναι δρόμος...Keep going!
Reply #23 on: Τετάρτη 26 Σεπτέμβριος 2007, 16:03:03 μμ
   Υφασμάτινες???

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ 'ΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ?). ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #24 on: Τετάρτη 26 Σεπτέμβριος 2007, 17:52:33 μμ
Νεοπρέν διπλόφοδρο. Φόδρα μέσα έξω