Hellas Transalp Forum

Θόρυβος απο σύστημα μετάδοσης.

mist · 16811

Offline mist

• aka Nrgman
  • Οδηγάρα
on: Κυριακή 12 Ιούλιος 2009, 01:16:39 πμ
 Εδώ και 2 μέρες ακούω ένα θόρυβο όσο η μηχανή είναι σε κίνηση.
Την  πήγα στο μηχανικό , την πήγε βόλτα και με εμένα πάνω και μου είπε οτι είναι η επαφή που κάνει η αλυσίδα στην γλίστρα και οτι έτσι κάνουν όλες .

Το θέμα είναι οτι η αλυσίδα και τα γρανάζια είναι καινούργια (2 εβδομάδων) Έχει κάνει 1000 χιλ. και τον θόρυβο τον άκουσα μόλις εχτές. Της βάζω λάδι ευλαβικά κάθε 500 χιλ.

Μου έχει κολλήσει στο μυαλό οτι είναι κάτι άλλο και όχι η αλυσίδα. Γύρισα την ρόδα με το χέρι και δεν ακούγεται τέτοιος θόρυβος.
Ο θόρυβος μοιάζει με τον θόρυβο της αλυσίδας αλλά είναι πιό έντονος και πιο ψηλός. Στην αρχή πήγε το μυαλό μου στην αλυσίδα του εκκεντροφόρου αλλα δοκίμασα σε κατηφόρα με κλειστή την μηχανή και νεκρά στο κιβώτιο και το κάνει πάλι .
Επίσης ο θόρυβος γίνεται πιό έντονος καθώς αναβαίνει η ταχύτητα και ανοίγει το γκάζι.

Έχει κανείς καμιά ιδέα τι να είναι ή τι μπορώ να δοκιμάσω για να το εντοπίσω  καλύτερα.
« Last Edit: Τρίτη 14 Ιούλιος 2009, 15:48:02 μμ by mist »

Δεν παίρνεις λογαριασμό ... δεν δίνεις λογαριασμό.

Offline Ghallas

• Azariah ben Moses dei
  • Rossi και πάνω !
  • Quocunque Jeceris Stabit
Reply #1 on: Κυριακή 12 Ιούλιος 2009, 02:02:39 πμ
Εδώ και 2 μέρες ακούω ένα θόρυβο όσο η μηχανή είναι σε κίνηση.
Την  πήγα στο μηχανικό , την πήγε βόλτα και με εμένα πάνω και μου είπε οτι είναι η επαφή που κάνει η αλυσίδα στην γλίστρα και οτι έτσι κάνουν όλες .

Το θέμα είναι οτι η αλυσίδα και τα γρανάζια είναι καινούργια (2 εβδομάδων) Έχει κάνει 1000 χιλ. και τον θόρυβο τον άκουσα μόλις εχτές. Της βάζω λάδι ευλαβικά κάθε 500 χιλ.

Μου έχει κολλήσει στο μυαλό οτι είναι κάτι άλλο και όχι η αλυσίδα. Γύρισα την ρόδα με το χέρι και δεν ακούγεται τέτοιος θόρυβος.
Ο θόρυβος μοιάζει με τον θόρυβο της αλυσίδας αλλά είναι πιό έντονος και πιο ψηλός. Στην αρχή πήγε το μυαλό μου στην αλυσίδα του εκκεντροφόρου αλλα δοκίμασα σε κατηφόρα με κλειστή την μηχανή και νεκρά στο κιβώτιο και το κάνει πάλι .
Επίσης ο θόρυβος γίνεται πιό έντονος καθώς αναβαίνει η ταχύτητα και ανοίγει το γκάζι.

Έχει κανείς καμιά ιδέα τι να είναι ή τι μπορώ να δοκιμάσω για να το εντοπίσω  καλύτερα.

αν τη σήκωσες σε διπλό για να το δοκιμάσεις με το χέρι, δεν πιάνει. Άλλη τάση στην αλυσίδα όταν κάθεται η μηχανή, και άλλη όταν είναι ελεύθερη.
Το να ανοίγεις γκάζι και να δυναμώνει έχει μια λογική αν είναι αλυσίδα, γιατί τεντώνει στην επιτάχυνση.

My bike got stolen and all I got was this lousy thread. And the bike back...

Offline mist

• aka Nrgman
  • Οδηγάρα
Reply #2 on: Κυριακή 12 Ιούλιος 2009, 02:35:32 πμ
αν τη σήκωσες σε διπλό για να το δοκιμάσεις με το χέρι, δεν πιάνει. Άλλη τάση στην αλυσίδα όταν κάθεται η μηχανή, και άλλη όταν είναι ελεύθερη.
Το να ανοίγεις γκάζι και να δυναμώνει έχει μια λογική αν είναι αλυσίδα, γιατί τεντώνει στην επιτάχυνση.

Δεκτό ,αλλά γιατί μου το έκανε τώρα και όχι απο τότε που την άλλαξα;

Offline Ghallas

• Azariah ben Moses dei
  • Rossi και πάνω !
Reply #3 on: Κυριακή 12 Ιούλιος 2009, 02:46:36 πμ

Δεκτό ,αλλά γιατί μου το έκανε τώρα και όχι απο τότε που την άλλαξα;
ξέρω γω? χαλάρωσε? 1000 χλμ είναι λίγα για να ανοίξει η αλυσίδα, αλλά συμβαίνουν και αυτά. Για τα μπόσικά της σου είπε τίποτα ο μηχανικός?

άλλη πιθανή εξήγηση είναι να έχει στραβώσει τίποτα εκεί κάτω, αλλά θα το είχε δει λογικά ο μάστορας...

κάτσε να μπει και κανένας γκουρού, γιατί εγώ κάνω μόνο 1st level support  ;D

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #4 on: Κυριακή 12 Ιούλιος 2009, 04:22:48 πμ
Ο μάστορας έλεγξε ρουλεμάν πίσω τροχού;

Οι αποστάτες στα άκρα των πίσω ψαλιδιών είναι ΟΚ;
Η ρόδα είναι ευθυγραμμισμένη?
Έλεγξε (με το μάτι) τη γλύστρα της αλυσίδας. Μήπως έχει φθαρεί η γλύστρα και η αλυσίδα ακουμπά στο ψαλίδι?
« Last Edit: Κυριακή 12 Ιούλιος 2009, 04:44:30 πμ by Chris_de_Ze »

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline Ghallas

• Azariah ben Moses dei
  • Rossi και πάνω !
Reply #5 on: Κυριακή 12 Ιούλιος 2009, 04:24:39 πμ

θα το έλεγα και εγώ, ως πρόσφατα παθών  ::)

αλλά φαντάζομαι ότι θα το έβλεπε. Το δικό μου το εντόπισε από τα 30 μέτρα

Offline mist

• aka Nrgman
  • Οδηγάρα
Reply #6 on: Κυριακή 12 Ιούλιος 2009, 07:43:37 πμ

Η ρόδα είναι ευθυγραμμισμένη?
Έλεγξε (με το μάτι) τη γλύστρα της αλυσίδας. Μήπως έχει φθαρεί η γλύστρα και η αλυσίδα ακουμπά στο ψαλίδι?

Το μόνο που είδα να ελέγχει είναι την χαλαρότητα της αλυσίδας.  :-[

Τους τροχούς τους έχω γυρίσει εγώ με το χέρι και δεν άκουσα τίποτα περίεργο.

Τον θόρυβο τον ακούω να έρχεται απο την μηχανή και όχι απο πίσω στην ρόδα .Μπορεί βέβαια να με ξεγελάνε τα αυτιά μου. 
Θα κοιτάξω άυριο τους αποστάτες και την γλίστρα.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #7 on: Κυριακή 12 Ιούλιος 2009, 16:48:32 μμ
Έλεγξε και το μπροστινό γρανάζι μετάδοσης (θα πρέπει να βγάλεις το πλαστικό κάλυμα πρώτα, το οποίο βγαίνει εύκολα). Μήπως έχει λασκάρει η ασφάλεια του γραναζιού και η αλυσίδα βρίσκει πάνω στο κάλυμα?
Οδήγησε τη μηχανή για λίγο χωρίς το κάλυμα να δείς αν ο θόρυβος συνεχίζεται.

Offline mist

• aka Nrgman
  • Οδηγάρα
Reply #8 on: Κυριακή 12 Ιούλιος 2009, 18:22:32 μμ
Έλεγξε και το μπροστινό γρανάζι μετάδοσης (θα πρέπει να βγάλεις το πλαστικό κάλυμα πρώτα, το οποίο βγαίνει εύκολα). Μήπως έχει λασκάρει η ασφάλεια του γραναζιού και η αλυσίδα βρίσκει πάνω στο κάλυμα?
Οδήγησε τη μηχανή για λίγο χωρίς το κάλυμα να δείς αν ο θόρυβος συνεχίζεται.

Έβγαλα το πλαστικό αλλά ο θόρυβος συνεχίζεται . Μάλιστα είναι και πιο δυνατός.
Το μπροστά γρανάζι έχει λίγα μπόσικα ,δηλαδή κουνιέται λίγα χιλιοστα σε σχέση με τον άξονα.
Πρέπει να μην κουνιέται καθόλου ;

Πρόσεξα και κάτι άλλο. Η κάτω γλίστρα (Αυτη που είναι πάνω απο το πλαϊνό σταντ) Έχει μια κλίση προς τα έξω .Δεν είνια τελείως παράλληλη με το ψαλίδι με αποτέλεσμα η αλυσίδα να παίρνει μια κλήση  πριν φτάσει στο μπροστά γρανάζι. Επανέρχεται αυτή η γλίστρα ;

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #9 on: Κυριακή 12 Ιούλιος 2009, 19:44:22 μμ
To μπροστινό γρανάζι έχει ένα free play εκ κατασκευής . Αυτό είναι φυσιολογικό. Δες μόνο αν η ασφάλεια είναι στη θέση της και καλά βιδωμένη.

Η γλύστρα είναι βιδωμένη στο πάνω μέρος του αριστερού ψαλιδιού. Σήκωσε λίγο την αλυσίδα και δες μήπως έχει φθαρεί. Εϊναι παράλληλη με την αλυσίδα.

Ο τζόγος της αλυσίδας πόσος είναι?
« Last Edit: Κυριακή 12 Ιούλιος 2009, 19:46:53 μμ by Chris_de_Ze »

Offline mist

• aka Nrgman
  • Οδηγάρα
Reply #10 on: Κυριακή 12 Ιούλιος 2009, 20:07:59 μμ
To μπροστινό γρανάζι έχει ένα free play εκ κατασκευής . Αυτό είναι φυσιολογικό. Δες μόνο αν η ασφάλεια είναι στη θέση της και καλά βιδωμένη.

Η γλύστρα είναι βιδωμένη στο πάνω μέρος του αριστερού ψαλιδιού. Σήκωσε λίγο την αλυσίδα και δες μήπως έχει φθαρεί. Εϊναι παράλληλη με την αλυσίδα.

Ο τζόγος της αλυσίδας πόσος είναι?

Και οι 2 γλίστρες είναι φαγωμένες απο την αλυσίδα αλλα όχι σε σημείο να φένεται το ψαλίδι. Ο τζόγος είναι κανονικός .Το έλεγξε και ο μηχανικός

Offline mist

• aka Nrgman
  • Οδηγάρα
Reply #11 on: Κυριακή 12 Ιούλιος 2009, 23:10:50 μμ
Η ασφάλεια του μπροστά γραναζιού είναι στην θέση της και σφικτά βιδωμένη.

Τα δύο γρανάζια είναι σε ευθεία γραμμή.
Η πάνω μεριά της αλυσίδας είναι ευθεία.
Η κάτω μεριά παίρνει μια μικρή κλίση προς τα έξω σε σχέση με τον κάθετο άξονα.

Μετά απο δοκιμές διατυπώνω τα εξής.
Ο θόρυβος υπάρχει με νεκρά ,με πατημένο συμπλέκτη (με σβηστή ή όχι την μηχανή ) και με ανοικτό το γκάζι.
Για την ακρίβεια οταν έχεις ανοικτό το γκάζι και το κλείνεις ο θόρυβος σταματάει για λίγο ή γίνεται πολύ μικρός (όπως όταν έχεις  νεκρά) .

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #12 on: Κυριακή 12 Ιούλιος 2009, 23:43:53 μμ
Για την ακρίβεια οταν έχεις ανοικτό το γκάζι και το κλείνεις ο θόρυβος σταματάει για λίγο ή γίνεται πολύ μικρός (όπως όταν έχεις  νεκρά) .
Αν στο κάνει και με 5η ταχύτητα, αυτό από μόνο του δείχνει ότι για το θόρυβο ευθύνεται το σύστημα μετάδοσης (αλυσίδα, γρανάζια κλπ).

Offline mist

• aka Nrgman
  • Οδηγάρα
Reply #13 on: Δευτέρα 13 Ιούλιος 2009, 00:02:03 πμ
Αν στο κάνει και με 5η ταχύτητα, αυτό από μόνο του δείχνει ότι για το θόρυβο ευθύνεται το σύστημα μετάδοσης (αλυσίδα, γρανάζια κλπ).

Αυτο με το κλείσιμο του γκαζιού δεν το πρόσεξα . Τον θόρυβο τον κάνει σε όλες τις ταχύτητες .

Την αλυσίδα την λιπαίνω με λάδι για αλυσίδες της Castrol.

Offline jjokeris

• Οδηγάρα
Reply #14 on: Δευτέρα 13 Ιούλιος 2009, 05:59:04 πμ
Κατι αναλογο που ακουγα και εγω καποια στιγμη ηταν το ρουλεμαν του πισω τροχου.Οταν ο τροχος ηταν στον αερα δεν ακουγοταν τιποτα.Οταν ημουν σε κινηση ακουγα εναν ηχο ο οποιος δεν μπορουσα να καταλαβω αν ηταν απο το μπροστα γραναζι,απο την γλιστρα ή απο το πισω γραναζι,Τελικα κατεληξα οτι ηταν απο τον πισω τροχο και ψαχνοντας ειδαμε οτι το ρουλεμαν του πισω τροχου είχε αποδημήσει...(ψαχνοντας βρικα και ενα μικρο τζογο του πισω τροχου)

"The truth is out there"

Offline mist

• aka Nrgman
  • Οδηγάρα
Reply #15 on: Δευτέρα 13 Ιούλιος 2009, 15:29:01 μμ
Τελικά κάνει το ίδιο θόρυβο σε όλες τις ταχύτητες.
Το θέμα είναι οτι το κάνει πιο έντονα οταν έχεις ανοικτό το γκάζι και φοβάμαι μήπως είναι πρόβλημα στον άξονα που δίνει την κίνηση.

Το απόγευμα θα βγω προς αναζήτηση συνεργείου.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #16 on: Δευτέρα 13 Ιούλιος 2009, 16:47:21 μμ
Λίγο απίθανο να είναι ο άξονας εκτός και αν είχες πολύ τεντωμένη την αλυσίδα για αρκετό καιρό. Δεν είναι τουλάχιστον από τα γνωστά προβλήματα.
Πάρε ένα ΟΚ από το μάστορα ότι τα πίσω ρουλεμαν είναι εντάξει.

ΥΓ: Αν τυχόν είναι ο άξονας (αρκετά απίθανο) μιλάμε για μεγάλη επισκευή (κατέβασμα κινητήρα, άνοιγμα κλπ).

Offline nikos 238

• If you doubt, loose it...
  • Rossi και πάνω !
Reply #17 on: Δευτέρα 13 Ιούλιος 2009, 16:57:10 μμ
Καλημέρα.

Κατά την γνώμη μου, αναζήτησε συνεργείο με πείρα στα ΤΑ. Μπορεί να είναι από κάτι απλό, μέχρι κάτι σοβαρό.

Είχες κάνει κανά σέρβις πρόσφατα πριν την αλυσίδα σχετικά με κινητήρα - κιβώτιο ?

ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ (Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης)

Offline mist

• aka Nrgman
  • Οδηγάρα
Reply #18 on: Δευτέρα 13 Ιούλιος 2009, 17:06:32 μμ
Λίγο απίθανο να είναι ο άξονας εκτός και αν είχες πολύ τεντωμένη την αλυσίδα για αρκετό καιρό. Δεν είναι τουλάχιστον από τα γνωστά προβλήματα.
Πάρε ένα ΟΚ από το μάστορα ότι τα πίσω ρουλεμαν είναι εντάξει.

ΥΓ: Αν τυχόν είναι ο άξονας (αρκετά απίθανο) μιλάμε για μεγάλη επισκευή (κατέβασμα κινητήρα, άνοιγμα κλπ).

Οταν είχα κάνει το μεγάλο service (που είχα την παλιά αλυσίδα ) την είχε τεντώσει αρκετά ο μάστορας . Μια μέρα κράτησε αυτο .Μετα την χαλάρωσα μέχρι που την άλλαξα πριν απο 2 εβδομάδες.
Καλημέρα.

Κατά την γνώμη μου, αναζήτησε συνεργείο με πείρα στα ΤΑ. Μπορεί να είναι από κάτι απλό, μέχρι κάτι σοβαρό.

Είχες κάνει κανά σέρβις πρόσφατα πριν την αλυσίδα σχετικά με κινητήρα - κιβώτιο ?

Πριν 2 μήνες μόνο ρύθμιση βαλβίδων σε σχέση με τον κινητήρα (Δεν νομίζω να έχει σχέση)

Offline nikos 238

• Rossi και πάνω !
Reply #19 on: Δευτέρα 13 Ιούλιος 2009, 19:49:21 μμ

Και οι 2 γλίστρες είναι φαγωμένες απο την αλυσίδα αλλα όχι σε σημείο να φένεται το ψαλίδι. Ο τζόγος είναι κανονικός .Το έλεγξε και ο μηχανικός

Αν είχε ελέγξει δεν θα μιλούσαμε τώρα, αλλά θα μας έλεγες τι είναι  ;D
Δεν ξέρω αν έχει σχέση, αλλά 2 μήνες με αλυσίδα ακατάλληλη...
Υπάρχει ένα όριο και στο φάγωμα της γλίστρας...

Τέλος πάντων, όταν με το καλό μάθεις - και εύχομαι να ναι κάτι απλό - μην ξεχάσεις να μας πεις τι ήτανε !

Offline mist

• aka Nrgman
  • Οδηγάρα
Reply #20 on: Τρίτη 14 Ιούλιος 2009, 15:46:16 μμ
Ο θόρυβος συνεχίζεται και σήμερα.

Το πήγα εχτές στον μηχανικό που άλλαξα αλυσιδογράναζα . Ο μάστορας έλεγξε τζόγο ,αποστάτες , έλυσε αλυσίδα και τσέκαρε γρανάζι αλλά δεν βρήκε τίποτα περίεργο. Ο θόρυβος παραμένει.

Απο εχτές που πήγα μια βόλτα δικάβαλος, νομίζω οτι ο θόρυβος είναι πιο δυνατός απο μονοκάβαλος.

Μια λεπτομέρεια που ίσως να έχει σημασία. Την μέρα που μου έκανε τον θόρυβο είχα κάποια στιγμή τα πόδια μου να κρέμονται απο την μηχανή. Ο δρόμος όμως είχε λακούβες και σε μία σκάλωσε το πόδι μου και κοντράρισε προς τα πίσω. Εχτές που μου ήρθε το περιστατικό στο μυαλό έκανα πάλι την κίνηση που έκανε το πόδι μου (στο περίπου) και είδα οτι το πόδι μάλλον βρήκε στο σταντ.
Επίσης ανοικτό το σταντ δεν έχει καθόλου τζόγο ενώ κλειστό παίζει λίγο.

Παίζει να έχει στραβώσει κάτι εκει κάτω;

Και μία ερώτηση.

Όταν έχεις ανοικτό το γκάζι η αλυσίδα κάνει κοιλιά απο κάτω και τεντώνει απο πάνω ; Και όταν κλείνεις το γκάζι κάνει το αντίθετο ;

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #21 on: Τρίτη 14 Ιούλιος 2009, 15:53:41 μμ
Όταν έχεις ανοικτό το γκάζι η αλυσίδα κάνει κοιλιά απο κάτω και τεντώνει απο πάνω ;
Ναι.

Για σφίξε την πίσω ανάρτηση τέρμα στο πιο σκληρό (ώστε να μην κάθεται πολύ η μηχανή) και δες αν ο θόρυβος μετριάζεται.

Πάρε μια βόλτα το μηχανικό σου να ακούσει το θόρυβο. Εκείνος με πιο έμπειρο αυτί θα μπορέσει να καταλάβει από πού προέρχεται.
« Last Edit: Τρίτη 14 Ιούλιος 2009, 15:57:08 μμ by Chris_de_Ze »

Offline nikos 238

• Rossi και πάνω !
Reply #22 on: Τρίτη 14 Ιούλιος 2009, 18:32:50 μμ
Ο θόρυβος συνεχίζεται και σήμερα.

Το πήγα εχτές στον μηχανικό που άλλαξα αλυσιδογράναζα . Ο μάστορας έλεγξε τζόγο ,αποστάτες , έλυσε αλυσίδα και τσέκαρε γρανάζι αλλά δεν βρήκε τίποτα περίεργο. Ο θόρυβος παραμένει.

Επίσης ανοικτό το σταντ δεν έχει καθόλου τζόγο ενώ κλειστό παίζει λίγο.

Παίζει να έχει στραβώσει κάτι εκει κάτω;

Και μία ερώτηση.

Όταν έχεις ανοικτό το γκάζι η αλυσίδα κάνει κοιλιά απο κάτω και τεντώνει απο πάνω ; Και όταν κλείνεις το γκάζι κάνει το αντίθετο ;

Ο μάστορης δέν έκανε βόλτα ?

Δικάβαλο σημαίνει ότι η αλυσίδα τεντώνει περισσότερο...Με το συμπάθειο, κανάν μάστορη θα βρείς να το λύσει το θέμα  ?  ;D

Offline mist

• aka Nrgman
  • Οδηγάρα
Reply #23 on: Τρίτη 14 Ιούλιος 2009, 19:06:41 μμ

Ο μάστορης δέν έκανε βόλτα ?

Δικάβαλο σημαίνει ότι η αλυσίδα τεντώνει περισσότερο...Με το συμπάθειο, κανάν μάστορη θα βρείς να το λύσει το θέμα  ?  ;D

Την πήγε βόλτα και το άκουσε και εκείνος.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #24 on: Τρίτη 14 Ιούλιος 2009, 22:36:18 μμ
Και τί σου είπε; Δεν έβγαλε συμπέρασμα;