Hellas Transalp Forum

Aύξηση ιπποδύναμης

African Boy · 120679

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
on: Σάββατο 17 Φεβρουάριος 2007, 04:20:54 πμ
Μπορεί κάποιος να  μας ενημερώσει εάν η προσθήκη ενός φίλτρου κ μιας εξάτμισης θα βελτιώσει την απόδοση του ‘μωρού’ μας ;;;
κ εάν στην τελική αξίζει μια τέτοια επέμβαση;;;
Γιατί ακούω πάρα μα πάρα πολλά….. και;;;;;; :discussion:
« Last Edit: Πέμπτη 17 Απρίλιος 2008, 19:56:17 μμ by Chris_de_Ze »

"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"
"Africa Twin XRV750 RD07A"

Offline fotisalp

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #1 on: Σάββατο 17 Φεβρουάριος 2007, 04:53:34 πμ
Μόνο με φίλτρο και εξάτμιση δεν ξέρω κατά πόσο κερδίζεις κάτι αξιόλογο.Χρειάζεται και καινούργιο ζιγκλέρωμα στα καρμπυρατέρ ώστε να κερδίσεις πραγματικά.Θα έχεις μια αισθητή αλλαγή (μη φαντάζεσαι όμως ότι θα είναι σα να άλλαξες μηχανή).Το αν αξίζει εξαρτάται από τα οικονομικά σου.Αν έχεις λεφτά για ξόδεμα προχώρα, αλλιώς άσ'το, ζεις και χωρίς τα παραπανίσια μονοψήφια αλογάκια που θα κέρδιζες... Προσωπικά αυτό που είχα κάνει εγώ (όταν ήμουν πιο νέος και πιο θερμόαιμος ;)) ήταν να βάλω φιλτρο Κ&Ν και kit Dynojet στα καρμπυρατέρ (η δουλειά πρέπει να γίνει οπωσδήποτε σε συνεργείο με δυναμόμετρο αλλιώς δεν έχει νόημα) με αισθητή αλλά όχι εντυπωσιακή βελτίωση. Εξάτμιση άλλαξα μόνον όταν τρύπησε η μαμίσια χρόνια μετά αλλά δεν το πήγα για νέα ρύθμιση μίγματος και δυναμομέτρηση γιατί πλέον το είχα "ξεπεράσει" το σπορ της βελτίωσης απόδοσης.
Αν θες διευθύνσεις κλπ στη διάθεση σου με pm :)

Offline jon t

• Rossi και πάνω !
Reply #2 on: Σάββατο 17 Φεβρουάριος 2007, 19:12:43 μμ
Αν αλλάξεις εξάτμιση & φίλτρο αέρα και μένα η γνώμη μου είναι οτι δεν θα δεις συμαντική αύξηση υποδύναμης. Επίσης επειδή δεν θα υπάρχει ο κατάλληλος συγχρονισμός (αναλόγως και την εξάτμιση που θα βάλεις), πιθανόν να δείς μικροαπώλεια σε κάποιο μέρος της καμπύλης υποδύναμης - χαμηλομεσαίες στροφές.
Όμως ίσως κερδίσεις σε γρηγορότερο ανέβασμα στροφών, πράγμα που δημιουργεί μία εντύπωση αύξησης της υποδύναμης.
Αν τώρα θέλεις να ψαχτείς παραπάνω όπως λέει και ο Φώτης, χρειάζεται οποσδήποτε επέμβαση στα καρμπυρατέρ. Μόνο με ζιγκλέρ θα δείς βελτίωση ψηλά, ενώ για συνολική βελτίωση (αυτό είναι το ζητούμενο κατά την γνώμη μου) θα πρέπει να μπει κάποιο κιτ της Dynojet - αλλαγή στις βελόνες οπωσδήποτε (απ΄ότι είχα ρωτήσει δεν υπάρχει για TΑ, αλλά χρησιμοποιούν από άλλα μοντέλα της Honda με ίδιο μοτέρ - Bross). Η διαδικασία θέλει εμπειρία και δυναμόμετρο. Βέβαια στην Ελλάδα των "ειδικών" και των "σούπερ μαστόρων", όλοι θα σου πουν οτι ξέρουν. Βασίσου σε βεβαιωμένες μαρτυρίες.
Να ξέρεις επίσης ότι το να ασχοληθεί κανείς με τα καρμπυρατέρ του TA δεν είναι - λόγω της θέσης τους - και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Απαιτεί πολύ δουλειά και επειδή συνήθως το σωστό ρύθμισμα χρειάζεται αρκετές δοκιμές, υπολόγισε το χρόνο και την ταλαιπορία.

Τεάζης Γιάννης

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #3 on: Σάββατο 17 Φεβρουάριος 2007, 19:47:19 μμ
Εάν επέμβω σε καρμπυρατέρ, ζιγκλέρ  και τα παρελκόμενα φαντάζομαι θα έχουμε και μεγαλύτερη κατανάλωση και σαφώς μειωμένη αυτονομία  έτσι δεν είναι;;;
Επομένως η διαφορά ελάχιστη …  :-\

"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"

Offline fotisalp

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #4 on: Κυριακή 18 Φεβρουάριος 2007, 00:29:35 πμ
Εάν επέμβω σε καρμπυρατέρ, ζιγκλέρ  και τα παρελκόμενα φαντάζομαι θα έχουμε και μεγαλύτερη κατανάλωση και σαφώς μειωμένη αυτονομία  έτσι δεν είναι;;;
Επομένως η διαφορά ελάχιστη …  :-\

Όχι, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που φοβάσαι. Η επέμβαση αυτή έχει σκοπό τη καλύτερη διαχείριση του καυσίμου με βάση τα νέα δεδομένα (φίλτρο-εξάτμιση).Εγώ που το έχω κάνει δεν είδα καμία πρακτική διαφορά στην κατανάλωση. Το πόσο θα σου καίει εξαρτάται πρωτίστως από το πόσο θα ανοίγεις το γκάζι :)

Offline M. I. Pagalos

• ΕΞΕΡΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!
  • Rossi και πάνω !
  • Όλα είναι δρόμος...Keep going!
Reply #5 on: Κυριακή 18 Φεβρουάριος 2007, 01:11:27 πμ
Εγώ που το έχω κάνει δεν είδα καμία πρακτική διαφορά στην κατανάλωση.

Τουλάχιστον είδες διαφορά στις επιδόσεις (ιπποδύναμη, απόκριση γκαζιού, επιτάχυνση, τελική ταχύτητα)? 'Η άδικος κόπος (και χρήματα) όλες αυτές οι μετατροπές?

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ 'ΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ?). ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!

Offline fotisalp

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #6 on: Κυριακή 18 Φεβρουάριος 2007, 01:58:17 πμ
Όπως ήδη έγραψα από το πρώτο post η διαφορά είναι αισθητή αλλά όχι εντυπωσιακή.Εγώ είχα αποφασίσει να το κάνω διότι είχε προηγηθεί αντικατάσταση του πίσω γραναζιού με μικρότερο (το είχα "μακρύνει") με αποτέλεσμα η μοτοσικλέτα να μη "γέμιζε" όπως πριν.Σε αυτό το πράγμα είδα αισθητή, επαναλαμβάνω, βελτίωση μετά τη μετατροπή, όπως και στο διάγραμμα δυναμομέτρησης (+7 ίπποι και 0,5 kgrm ροπής).Όσον αφορά την τελική δεν μπορώ να σου πω γιατί το ΤΑ, αν το μακρύνεις, την τελική που είχε πριν δεν την πιάνει μετά μετατροπή ξεμετατροπή (και δε θυμάμαι τι τελική είχε μετά την αλλαγή στο γρανάζι και πριν τη μετατροπή ???).

Offline M. I. Pagalos

• Rossi και πάνω !
Reply #7 on: Κυριακή 18 Φεβρουάριος 2007, 02:59:45 πμ
   Χμ...Φώτη, 7 αλογάκια παραπάνω δεν θα το έλεγα ασήμαντη βελτίωση και μάλιστα στο δυναμόμετρο. Βέβαια, καμμιά φορά τα νούμερα απατούν. Σημασία έχει τι γίνεται τελικά στην πράξη και όχι τι λένε τα ψυχρά νούμερα.
   Για παράδειγμα, η προηγούμενη μοτό μου (Aprilia - Pegaso 600) είχε 9 άλογα λιγότερα από το ΤΑ-650 παρακαλώ, αλλά όταν ήταν στα καλά της του έριχνε στα αυτιά σε όλους τους τομείς εκτός τελική, που έβγαζε 5-6 χλμ/ω λιγότερα.
   Τρανή απόδειξή (και όχι η μόνη) ότι τα ονομαστικά νούμερα είναι μόνο για τα συγκριτικά τεστ!!!

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ 'ΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ?). ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!

Offline gianngeor

• Rossi και πάνω !
  • Ανοίγει νέος κύκλος ... (?)
Reply #8 on: Κυριακή 18 Φεβρουάριος 2007, 18:27:24 μμ
 αλλά όταν ήταν στα καλά της του έριχνε στα αυτιά σε όλους τους τομείς εκτός τελική, που έβγαζε 5-6 χλμ/ω λιγότερα.

Μιχάλη τι ακριβώς εννοείς? Γιατί ο τρόπος που το διατυπώνεις εδώ αφ'ενός με ψιλομπερδεύει και αφ'ετέρου με παραπέμπει σε "άλλες" καταστάσεις...
Ξέρεις, άμα έχει ξυπνήσει καλά το πρωί, άμα της κάνεις κοπλιμέντα, άμα δεν έχει περί@δ@ και τέτοια !!!   :sad4:

Γιώργος Γιαννόπουλος, ( ORIENT Status 21 ταχ...)

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #9 on: Τρίτη 20 Φεβρουάριος 2007, 20:55:14 μμ
Η δική μου γνώμη είναι ότι αν θέλεις περισσότερη ιπποδύναμη, άλλαξε μηχανάκι!
Ας πάρουμε τα πράγματα ένα-ένα:
1) Με 9.2:1 συμπίεση στους κυλίνδρους μην περιμένετε θαύματα από τα κιτ των βελτιώσεων που κυκλοφορούν. Ότι και να κάνεις σε ένα κύλινδρο με 9.2 συμπίεση δεν θα δεις ουσιώδεις διαφορές. Περισσότερη βενζίνη θα καίς!
2) Τα 34άρια καρμπυρατέρ του ΤΑ είναι (max) οριακά για την πλήρωση των κυλίνδρων στη δεδομένη συμπίεση.
3) Η ηλεκτρονική δεν επιδέχεται αλλαγές και ρυθμίσεις στο firmware και στην χαρτογράφησή της.

Αρα για ποιες ουσιαστικές βελτιώσεις μιλάμε?

Ήδη στα δυναμόμετρα (από ότι μου είχε εξηγήσει ένας φίλος που έχει μαγαζί βελτιώσεων με δυναμόμετρο) υπάρχει τρόπος και τα "πειράζουν" (τα δυναμόμετρα) για να δείξει δήθεν περισσότερη ιπποδύναμη μετά την προσθήκη του κιτ.
Από το γερμανικό transalp website, έχουν αναφερθεί ότι οι βελτιώσεις γνωστής φίρμας αυξάνουν δραματικά την κατανάλωση, χωρίς να προσθέτουν κάτι το πολύ ουσιαστικό. Ούτως ή άλλως και +5-7 άλογα (που λένε) ότι κερδίζεις (και αν είναι αλήθεια), αυτά είναι στο όριο των στροφών, που δεν νομίζω ότι κανείς οδηγεί έτσι συνέχεια (>7200). Σε νορμάλ οδήγηση δεν φαίνεται η διαφορά.
Φίλτρο ΚΝ βάζεις για λιγότερο μακροχρόνιο κόστος. Αν αλλάξεις εξάτμιση πρέπει να επέμβεις και στα ζιγκλέρ για στρωτή απόδοση γιατί αλλιώς δεν λειτουργεί σωστά ο κινητήρας.
Αν έχει χρόνο και χρήμα κάποιος μπορεί να πειραματίζεται συνέχεια! Δεν ξέρω όμως αν η προσπάθεια (return of investment) αξίζει τελικά!

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #10 on: Τετάρτη 21 Φεβρουάριος 2007, 09:00:36 πμ

1) Με 9.2:1 συμπίεση στους κυλίνδρους μην περιμένετε θαύματα από τα κιτ των βελτιώσεων που κυκλοφορούν. Ότι και να κάνεις σε ένα κύλινδρο με 9.2 συμπίεση δεν θα δεις ουσιώδεις διαφορές. Περισσότερη βενζίνη θα καίς!
2) Τα 34άρια καρμπυρατέρ του ΤΑ είναι (max) οριακά για την πλήρωση των κυλίνδρων στη δεδομένη συμπίεση.
3) Η ηλεκτρονική δεν επιδέχεται αλλαγές και ρυθμίσεις στο firmware και στην χαρτογράφησή της.

Συμφωνώ μαζί σου γιατί τελικά ξοδεύουμε αρκετά όχι μόνο σε κόπο αλλά κ σε παρά, μιας κ τα ουσιαστικά αποτελέσματα είναι ελάχιστα εφόσον μιλάμε για 6-9 ίππους .
Όμως το μηχανάκι μου δεν νομίζω να τα αλλάξω επειδή δεν μπορώ να έχω λίγη ιπποδύναμη παραπάνω ….το (εργαλείο)  :dancing:μου δουλεύει μια χαρά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες …φιλικά

Offline M. I. Pagalos

• Rossi και πάνω !
Reply #11 on: Τετάρτη 21 Φεβρουάριος 2007, 14:44:07 μμ
αλλά όταν ήταν στα καλά της του έριχνε στα αυτιά σε όλους τους τομείς εκτός τελική, που έβγαζε 5-6 χλμ/ω λιγότερα.
Ξέρεις, άμα έχει ξυπνήσει καλά το πρωί, άμα της κάνεις κοπλιμέντα, άμα δεν έχει περί@δ@ και τέτοια !!!   :sad4:

Χαχαχα! Όχι, όχι δεν εννοούσα όταν δεν είχε περ.....δο! Λέγοντας στα καλά της εννοούσα στην αρχή της καριέρας της που ήταν ακόμα σε καλή κατάσταση. Δεν πιανόταν ούτε από τράνσαλπ, ούτε από κανένα σχεδόν 600 ον-οφφ παρά το γεγονός ότι είχε 9 ονομαστικά άλογα λιγότερα (μιλάω για εκείνη την εποχή, πριν βγουν KTM και τα άλλα αλαφιασμένα ζώα των 90's).  Γι' αυτό είπα ότι τα νούμερα δεν είναι πάντα το πιο σημαντικό.

Και θα έρθω να συμφωνήσω με τον Χρήστο, 150%. Με βελτιώσεις δεν κερδίζεις και πολλά πράγματα (αν εισαι ο μέσος καθημερινός αναβάτης) εκτός αν είσαι ο Ρόσσι οπότε μετράει και το τελευταίο δέκατο του δευτερολέπτου, άρα εκεί αλλάζει το πράγμα. Το μόνο που καταφέρνεις είναι μεγαλύτερη κατανάλωση και γρηγορότερες φθορές του κινητήρα. Οι βελτιώσεις είναι ένα έξυπνο τέχνασμα του μάρκετινγκ για να πουλάνε και μετά την αγορά (σε τρελλαμένους-και αδαείς συνήθως-χρήστες).
  Αν θες ιπποδυνάμεις και επιδόσεις, απλώς παίρνεις το κατάλληλο μηχανάκι. Μπράβο ρε Χρήστο. Καταπληκτικά όσα έγραψες!

« Last Edit: Πέμπτη 17 Απρίλιος 2008, 19:55:53 μμ by Chris_de_Ze »

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #12 on: Τετάρτη 21 Φεβρουάριος 2007, 19:09:50 μμ
Πολύ σωστά το έθεσε ο Μιχάλης "...εκτός αν είσαι ο Ρόσσι...". Αλλά στο κάτω-κάτω και ο Ρόσσι να είσαι, Τρανσαλπ θα πάς να πάρεις? Όχι βέβαια! Άλλη χρήση του ΤΑ. Η συμβουλή μου είναι μην ξοδεύετε τζάμπα λεφτά σε "δήθεν" βελτιώσεις. Η πράξη έχει αποδείξει ότι δεν έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα σε αυτόν ειδικά τον (παλαιάς σχεδίασης, αλλά αξιόπιστο) κινητήρα. Εκτός και αν θέλει κάποιος να "παίζει" μαζί του!

Offline fotisalp

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #13 on: Πέμπτη 22 Φεβρουάριος 2007, 01:07:09 πμ
Και μένα λογικότατα φαίνονται όλα αυτά που λέτε.Δεν μπορώ όμως και να παραβλέψω το γεγονός ότι όταν μάκρυνα το γρανάζωμά μου αλλάζοντας το πίσω γρανάζι με μικρότερο (διότι δεν θεωρώ σωστό να γυρίζει το πιστόνι στις 6.000 σαλ για να ταξιδεύω με 120χλμ, ειδικά από τη στιγμή που ο κινητήρας αυτός μετά τις 5500σαλ καίει λάδια) ο κινητήρας στο γέμισμά του έγινε πολύ ράθυμος.Όταν έβαλα το ΚΝ φίλτρο (που πέραν της όποιας καλύτερης απόδοσης εξασφαλίζει και οικονομία συντήρησης όπως προείπατε) και τις βελόνες Dynojet στα   καρμπυρατέρ αυτό το πράγμα βελτιώθηκε αισθητά και μιλάω για τις χαμηλομεσαίες στροφές όπου και προσωπικά μου αρέσει να δουλεύω τον κινητήρα.Αν όμως κάποιος δεν έχει πρόβλημα με το μαμίσιο γρανάζωμα δεν ξέρω κατά πόσο έχει νόημα να προβεί στα παράπανω. Το αν ισχύει το +7 άλογα δεν μπορώ να το ξέρω διότι κι εγώ υποπτεύομαι ότι τα διαγράμματα δυναμομετρήσεων μπορούν εύκολα να αλλιωθούν.Σημασία έχει όμως για μένα ότι είδα βελτίωση στο δρόμο χωρίς επιβάρυνση στην κατανάλωση και όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι ούτε "αδαής" ούτε "τρελλαμένος" είμαι  ;D(αλλιώς δεν θα είχα πρώτη και παντοτινή μοτό ένα Enfield Bullet 500,μιλάμε ΤΟ γκάζι ;)).Τα παραπάνω που γράφω ισχύουν για ΤΑ 600'96. Για τα 650 δεν ξέρω τι γρανάζωμα έχουν.
 Όπως και να έχει οι βελτιώσεις κάθε είδους πρέπει να μελετώνται με πολύ κριτικό και καχύποπτο μάτι αλλά από την άλλη και να μην απορρίπτονται συλλήβδην.Δε θα μετανιώσω ποτέ για παράδειγμα που έβαλα after market αναρτήσεις στο ΤΑ μου καθώς βελτίωσαν κατά πολύ την αίσθηση και την οδική της συμπεριφορά σε άσφαλτο και χώμα, ήταν μια αναβάθμιση που κατ'εμέ άξιζε τα λεφτά της.Βέβαια, όπως και την εξάτμιση, τις άλλαξα όταν πια οι μαμίσιες είχαν φάει τα ψωμιά τους και έπρεπε ούτως ή άλλως να γίνει κάτι.
Αυτά :)
ΤΑ 600 RRTURBO GP 198.9Hp  ;D ;D ;D

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #14 on: Πέμπτη 22 Φεβρουάριος 2007, 01:35:34 πμ
Φώτη, και εγώ (από τότε που πήρα το ΤΑ600) έχω βάλει γρανάζι μεγαλύτερο κατά ένα δόντι μπροστά (16Τ) για τον ίδιο λόγο που αναφέρεις, δηλ. να ταξιδεύω στην Εθνική με χαμηλότερες στροφές. Και ποτέ από τότε, δεν έχω πάει πίσω στο παλιό γρανάζι. Το 16Τ με βολεύει πολύ. Σημειωτέον αυτό το γρανάζωμα έχουν και τα 650άρια.

Δεν αντιλέγω (και συμφωνώ μαζί σου) ότι κάποιες μικρο-διορθώσεις στην καμπύλη ροπής (και ανάλογα της καμπύλης ιπποδύναμης) στις μικρομεσαίες στροφές να γίνονται με "φίλτρο + βελόνες + εξάτμιση". Λογικό ακούγεται. Αλλά όχι όμως δραματικά αποτελέσματα σε "τελική" ιπποδύναμη.

Μην ξεχνάμε επίσης και τον παράγοντα "καρμπυρατέρ των ΤΑ". Αυτά τα καρμπυρατέρ είναι ΥΠΟΠΙΕΣΗΣ (που ξέχασα να αναφέρω στο προηγούμενο post μου). Το οποίο σημαίνει ότι όσο και να θέλεις να κάνεις το "Ρόσσι" ή τον "Ταρζάν" και να ανοίγεις διάπλατα το γκάζι, αυτά δεν υπακούουν εσένα αλλά ανοίγουν όποτε θέλουν εκείνα και όσο πρέπει ανάλογα με την υποπίεση που δημιουργούν οι κύλινδροι! Και με 9.2 συμπίεση μην περιμένετε εκθαμβωτικές υποπιέσεις! Άρα για βελτίωση προσθέστε και τον παράγοντα "αλλαγή των καρμπυρατέρ με άλλα αμέσου απόκρισης!  Δηλ. και άλλο επιπλέον κόστος !

Τουλάχιστον σε τυχόν βελτιώσεις (και πριν αγοράσετε) ανατρέξτε και βρείτε όσα περισσότερα references και έμπιστες εμπειρίες μπορείτε.

Offline fotisalp

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #15 on: Πέμπτη 22 Φεβρουάριος 2007, 01:50:06 πμ
Φώτη, και εγώ (από τότε που πήρα το ΤΑ600) έχω βάλει γρανάζι μεγαλύτερο κατά ένα δόντι μπροστά (16Τ) για τον ίδιο λόγο που αναφέρεις, δηλ. να ταξιδεύω στην Εθνική με χαμηλότερες στροφές. Και ποτέ από τότε, δεν έχω πάει πίσω στο παλιό γρανάζι. Το 16Τ με βολεύει πολύ. Σημειωτέον αυτό το γρανάζωμα έχουν και τα 650άρια.
Μάλλον θα το δοκιμάσω κι εγώ το 16Τ γιατί αδυνατώ πλεόν να βρω πίσω μικρότερο γρανάζι (45Τ αν θυμάμαι καλά) συμβατό με τις τρύπες του ΤΑ και χρέιάζομαι αλλαγή.Από που προμηθεύεσαι, έχει και Honda?

Αλλά όχι όμως δραματικά αποτελέσματα σε "τελική" ιπποδύναμη.

Όχι,όχι αυτό το αποσαφήνισα εξ'αρχής :)

ΥΓ:γαμώτ, όσο έγραφα το μήνυμα η γάτα μου βούτηξε ένα ολόκληρο μπακαλιαράκι από το πιάτο :squeeze:Τελικά πολύ κοστίζουν οι βελτιώσεις ;D ;D ;D

Offline M. I. Pagalos

• Rossi και πάνω !
Reply #16 on: Πέμπτη 22 Φεβρουάριος 2007, 03:09:51 πμ
   Εντάξει, ας μην είμαστε τόσο κάθετοι, ορισμένα πράγματα είναι αποδεκτά. Δεν λέμε όχι σώνει και καλά σε όλα, απλώς ό,τι γίνεται πρέπει να είναι πολύ καλά μελετημένο και 9 στις 10 φορές δεν είναι. Επίσης οι περσσότερες βελτιώσεις είναι άσκοπες, άχρηστες.
   Και όπως βλέπεις Φώτη, επιβεβαιώνεις και μόνος σου ότι οι βελτιώσεις είναι τελικά ένας φαύλος κύκλος. Άλλαξες γρανάζι και μετά για να διορθώσεις τη ραθυμία έπρεπε να επέμβεις στην τροφοδοσία κοκ κοκ κοκ.
Σε πιο προχωρημένες βελτιώσεις, αυτός ο φαύλος κύκλος δεν τελειώνει ποτέ. Αλλάζοντας ένα πράγμα μόνο, συνήθως δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ αποτέλεσμα (εκτός ίσως από αρνητικά).
   Κρίμα το μπακαλιαράκι, ρε γαμωτ... ;D

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #17 on: Πέμπτη 22 Φεβρουάριος 2007, 19:22:52 μμ
Φώτη, είναι οικονομικότερο να αλλάξεις το μπροστινό (μικρό) γρανάζι παρά το (μεγάλο) πίσω. Πρόσεξε μόνο να είναι καλής μάρκας. Ο Σαρακάκης δεν έχει τέτοιο γρανάζι παρά μόνο το αυθεντικό (15Τ). Το πήρα από τον Αλεξόπουλο (Δημητρακοπούλου, Κουκάκι) και είναι μάρκας JT (αρκετά αξιόπιστη γιαπωνέζικη μάρκα). Μαζί με το γρανάζι να αλλάξεις και την ασφάλειά του. Ο λόγος μετάδοσης αυξάνεται κατά περ. 7%.

Offline fotisalp

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #18 on: Πέμπτη 22 Φεβρουάριος 2007, 23:27:17 μμ
   ό,τι γίνεται πρέπει να είναι πολύ καλά μελετημένο
Βέβαια, και πάντα σε συνάρτηση με το πόσο σκοπεύουμε να κρατήσουμε τη μοτοσικλέτα. Άλλη απόσβεση κάνει μια βελτίωση σε μηχανάκι που πρόκειται να αντικατασταθεί σχετικά σύντομα και άλλη σε μηχανάκι που ο ιδιοκτήτης του θα το κρατήσει καιρό.Εγώ μπαίνω στον 8ο χρόνο κατοχής της μοτοσικλέτας μου και υπό αυτό το πρίσμα έχει άλλη αξία ό,τι έχω κάνει για να τη φέρω στα μέτρα μου ;)

Και όπως βλέπεις Φώτη, επιβεβαιώνεις και μόνος σου ότι οι βελτιώσεις είναι τελικά ένας φαύλος κύκλος. Άλλαξες γρανάζι και μετά για να διορθώσεις τη ραθυμία έπρεπε να επέμβεις στην τροφοδοσία κοκ κοκ κοκ.
Δεν θεωρώ ότι επιβεβαιώνω κάτι τέτοιο, μάλλον η Honda με επιβεβαίωσε αφού στο 650 μάκρυνε από μόνη της τη σχέση μετάδοσης ;) Απλώς ήθελα να κρατήσω τη σπιρτάδα που είχε στις χαμηλομεσαίες όπερ και εγένετω χωρίς άλλες σκοτούρες, όπως είπα στην κατανάλωση πρακτικά δεν άλλαξε τίποτα ούτε βέβαια στην αξιοπιστία, βελόνες άλλαξα μόνο.Και σίγουρα μετά από 6 χρόνια και 60.000χλμ το κόστος έχει αποσβεστεί πολλάκις ;)

Προς Χρήστο Ζερβό:Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.Και εγώ από εκεί προμηθευόμουνα το συμβατό πίσω 45Τ αλλά πλέον δεν φέρνει.Θα αλλάξω το μπροστινό λοιπόν :)

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #19 on: Παρασκευή 23 Φεβρουάριος 2007, 00:03:52 πμ
Φώτη, μια διευκρίνιση. Αλλάζοντας το μπροστινό (από 15Τ σε 16Τ) αυξάνεις το λόγο μετάδοσης κατά 6.6%, ενώ αν αλλάξεις το πίσω (από 47Τ σε 45Τ) ο λόγος αυξάνεται μόνο κατά 4.4%. Επομένως με την αλλαγή μπροστινού θα έχεις μεγαλύτερο κέρδος σε οικονομία στην Εθνική αλλά θα σου φανεί ίσως λιγότερο "σπιρτόζος" ο κινητήρας. Πάντως με νορμάλ οδήγηση (ακόμα και με 2 άτομα και φορτωμένος) δεν έχω δεί κανένα πρόβλημα και η μηχανή πάει μια χαρά. Σημειωτέον το δικό μου είναι και 14 ετών μηχανάκι (οπότε έχει πέσει και σημαντικά η ισχύς του).

Offline Sotos

• Global Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #20 on: Παρασκευή 23 Φεβρουάριος 2007, 00:16:39 πμ
Φώτη, μια διευκρίνιση. Αλλάζοντας το μπροστινό (από 15Τ σε 16Τ) αυξάνεις το λόγο μετάδοσης κατά 6.6%, ενώ αν αλλάξεις το πίσω (από 47Τ σε 45Τ) ο λόγος αυξάνεται μόνο κατά 4.4%. Επομένως με την αλλαγή μπροστινού θα έχεις μεγαλύτερο κέρδος σε οικονομία στην Εθνική αλλά θα σου φανεί ίσως λιγότερο "σπιρτόζος" ο κινητήρας. Πάντως με νορμάλ οδήγηση (ακόμα και με 2 άτομα και φορτωμένος) δεν έχω δεί κανένα πρόβλημα και η μηχανή πάει μια χαρά. Σημειωτέον το δικό μου είναι και 14 ετών μηχανάκι (οπότε έχει πέσει και σημαντικά η ισχύς του).

Σημασία στην λεπτομέρια !   :thumbup:

Dad to the bone!     Σωτήρης   -   GSA -       b 82.144km

Offline M. I. Pagalos

• Rossi και πάνω !
Reply #21 on: Παρασκευή 23 Φεβρουάριος 2007, 00:26:53 πμ
   Φώτη, πολύ σωστά το θέτεις και σε τελική ανάλυση μάλλον συμφωνούμε. Σ' αυτή την περίπτωση (που πρόκειται να κρατήσουμε το μηχανάκι) μάλλον οι βελτιώσεις ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ, με τη διαφορά ότι θα σ' αυτή την περίπτωση θα το έλεγα συντήρηση και όχι βελτίωση.
   Θα συμφωνήσω επίσης και με το Χρήστο (πάλι με πρόλαβε), στο ότι είναι προτιμότερο όταν θέλουμε να επέμβουμε στην τελική μετάδοση να αλλάζουμε το μπροστινό γρανάζι και όχι το πίσω. Προτιμότερο αλλά όχι υποχρεωτικό, καθώς συντελούν και άλλοι παράγοντες, όπως το τι υπάρχει στην αγορά και το πόσο θέλουμε να επέμβουμε. Συν το ότι το μπροστινό είναι οικονομικότερο.

Offline ThanDim

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #22 on: Τετάρτη 28 Φεβρουάριος 2007, 00:07:34 πμ

Όταν είχα πειράξει και εγώ το εμπρός γρανάζι, είδα τον κινητήρα να δουλεύει με πιο λίγες στροφές στον κινητήρα αλλά στα ταξίδια δεν άλλαζε η κατανάλωση. Αυτό συνέβαινε γιατί  δεν τράβαγε (σπιρτάδα: γιόκ!!) και αναγκαζόμουν να πηγαίνω μια σχέση κάτω σε ανηφόρες ή προσπεράσεις. Τελικά είδα πως το μαμίσιο με εξυπηρετούσε καλύτερα και ξαναγύρισα στο ίδιο. Βέβαια το να δοκιμάσει κάποιος αν ταιριάζει μια τέτοια αλλαγη στο στυλ οδηγησης του, είναι και έυκολο - τεχνικά- και ανόδυνο - οικονομικά!

Δημητρακόπουλος Θανάσης
R1200GS
Καλαμάτα

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #23 on: Πέμπτη 28 Ιούνιος 2007, 00:45:55 πμ
Μια και σε αυτό το thread μιλάγαμε για βελτιώσεις  και για αύξηση της ιπποδύναμης στο ΤΑ, αυτόν εδώ τώρα να τον πιστέψουμε? Ισχυρίζεται ότι βγάζει 61.6 ίππους δυναμομετρημένους και τελική 190 χλμ/ώρα από τον κινητήρα του ΤΑ. Βέβαια σου κόβει και το ανάλογο "κουστουμάκι" (ουχί φθηνό).

http://www.powered-by-mende.de/

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #24 on: Πέμπτη 28 Ιούνιος 2007, 05:37:19 πμ
Απ ότι κατάλαβα παίζει περισσότερο με τα ηλεκτρονικά για την αύξηση της ιπποδύναμης ;;;;;;
Είναι και στην Γερμανία;;;; δηλαδή το κουστουμάκι ;;;; ε κάτι της παραπάνω…..
Μπα καλύτερα να περιμένω το καινούργιο όπως έχεις αναφέρει ……