Hellas Transalp Forum

Πότε αλλάζω καδένες εκκεντροφόρων και φίλτρο βενζίνης?

επισκέπτης · 19377

trans2006

• Guest
Καλησπέρα παιδιά!Γνωρίζεται στα πόσα χιλιόμετρα πρέπει να αλλάξω καδένα?Έχω μια ΤΑ 650 με 20.000χιλ και το στυλ οδηγησής μου είναι ήρεμο.Επίσης, η ΤΑ έχει φίλτρο βενζίνης...? Ρωτάω γιατί ένας μηχανικός μου είπε ότι δεν έχει και μου φάνηκε περίεργο?
« Last Edit: Κυριακή 27 Ιανουάριος 2008, 01:33:44 πμ by Chris_de_Ze »

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #1 on: Σάββατο 26 Ιανουάριος 2008, 05:42:13 πμ
Εννοείς αλυσίδα και γρανάζια?
Όταν αρχίσει να κάνει θόρυβο. Θα το καταλάβεις.

Όσο για το μηχανικό που αναφέρεις, καλό θα είναι να του λές χαμογελαστά μόνο καλημέρα και τίποτα παραπάνω όταν περνάς έξω (ποτέ μέσα) από το μαγαζί του!
« Last Edit: Σάββατο 26 Ιανουάριος 2008, 05:47:12 πμ by Chris_de_Ze »

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline pissaman

• Rossi και πάνω !
    • eshop
Reply #2 on: Σάββατο 26 Ιανουάριος 2008, 07:32:34 πμ
 ::) ::) ::)
Έχει φίλτρο βενζίνης το ΤΑ???  ???

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #3 on: Σάββατο 26 Ιανουάριος 2008, 07:34:51 πμ
::) ::) ::)
Έχει φίλτρο βενζίνης το ΤΑ???  ???
Μέσα στο ρεζερβουάρ. Πάνω στον (αυτόματο για το 650, ημιαυτόματο για το 600) διακόπτη βενζίνης.
(το Νο3 στο σχέδιο)
« Last Edit: Σάββατο 26 Ιανουάριος 2008, 07:50:35 πμ by Chris_de_Ze »

trans2006

• Guest
Reply #4 on: Σάββατο 26 Ιανουάριος 2008, 18:38:14 μμ
Κατατοπιστικό το σχέδιο Chris_de_Ze.Κατάλαβα που είναι, γιατί μια φορά είχα βγάλει το ντεπόζιτο και το είδα.Εσύ το καθαρίζεις?Αν ναι καθε πότε?Όσο για την καδένα, εννοώ αυτή στους εκκεντροφόρους.

Offline Βάιος ο Βραδύπους_ΤΑ

• Απο
  • Rossi και πάνω !
  • Tie wrap friendly
Reply #5 on: Σάββατο 26 Ιανουάριος 2008, 18:41:38 μμ
 :eusa_think:

Πάντα να αφήνεις κάποιον άλλον να οργανώνει τις εκδρομές και τα ταξίδια. Μετά θα έχεις κάποιον να βρίζεις.

Offline pissaman

• Rossi και πάνω !
    • eshop
Reply #6 on: Σάββατο 26 Ιανουάριος 2008, 19:26:28 μμ
Μέσα στο ρεζερβουάρ. Πάνω στον (αυτόματο για το 650, ημιαυτόματο για το 600) διακόπτη βενζίνης.
(το Νο3 στο σχέδιο)
Αυτό είναι μια σίτα για να κρατάει τα πολλά πολλά. Επίσης, αυτό δεν αλλάζετε ποτέ. Ενώ τα φίλτρα βενζίνης σε Varadero, Africa κτλ κτλ είναι αναλώσιμα και αλλάζονται κάθε συγκεκριμένα χλμ.
Προσωπικά, αν με ρωτούσε κάποιος αν έχει φίλτρο βενζίνης το ΤΑ θα του έλεγα πως δεν έχει.

Offline pissaman

• Rossi και πάνω !
    • eshop
Reply #7 on: Σάββατο 26 Ιανουάριος 2008, 19:27:25 μμ
Κατατοπιστικό το σχέδιο Chris_de_Ze.Κατάλαβα που είναι, γιατί μια φορά είχα βγάλει το ντεπόζιτο και το είδα.Εσύ το καθαρίζεις?Αν ναι καθε πότε?Όσο για την καδένα, εννοώ αυτή στους εκκεντροφόρους.
Η καδένα στους εκκεντροφόρους, πιθανότατα να σου βγάλει πολύ περισσότερο από 100.000 χλμ

flwrina

• Guest
Reply #8 on: Σάββατο 26 Ιανουάριος 2008, 19:31:03 μμ
Η καδένα στους εκκεντροφόρους, πιθανότατα να σου βγάλει πολύ περισσότερο από 100.000 χλμ
και βαλε....

trans2006

• Guest
Reply #9 on: Σάββατο 26 Ιανουάριος 2008, 20:21:31 μμ
Σοβαρά παιδιά?Τόσο πολύ αντέχει?Εσείς δεν τις έχετε αλλάξει?Ρωτάω γιατί  πολλοί "καλοί" μηχανικοί λένε για αλλαγή καδένας στα 30.000, αλλοι στα 40.000, αλλοι στα 50.000 και έλεγα και γω να την αλλάξω γύρω στα 30.000.Η γνωμη σας δηλ. είναι να μην ασχοληθώ ακομα με την καδένα ε?.Όσο για το φίλτρο βενζίνης pissaman, ok δεν αλλάζεται,φαντάζομαι όμως οτι μπορει να αφαιρεθεί και να πληθεί?

flwrina

• Guest
Reply #10 on: Σάββατο 26 Ιανουάριος 2008, 22:24:18 μμ
απο την στιγμη που η μηχανη δεν εχει καποιο προβλημα τροφοδοσιας δεν εχεις και λογο να το πειραξεις. αν ποτε παρουσιασει κατι και μονο. και τα πολλα....κατσαβιδια μην νομιζεις κανουν παντα καλο...

Offline pissaman

• Rossi και πάνω !
    • eshop
Reply #11 on: Κυριακή 27 Ιανουάριος 2008, 00:41:59 πμ
Σοβαρά παιδιά?Τόσο πολύ αντέχει?Εσείς δεν τις έχετε αλλάξει?Ρωτάω γιατί  πολλοί "καλοί" μηχανικοί λένε για αλλαγή καδένας στα 30.000, αλλοι στα 40.000, αλλοι στα 50.000 και έλεγα και γω να την αλλάξω γύρω στα 30.000.Η γνωμη σας δηλ. είναι να μην ασχοληθώ ακομα με την καδένα ε?.Όσο για το φίλτρο βενζίνης pissaman, ok δεν αλλάζεται,φαντάζομαι όμως οτι μπορει να αφαιρεθεί και να πληθεί?
Στο συγκεκριμένο φίλτρο, δεν πρόκειται να βρεις ποτέ σκουπίδια εκτός αν έχει σκουριάσει το τεπόζιτο σου! Έχει πολύ μεγάλους πόρους για τη δουλειά που κάνει!
Σκέψου ότι κανένα φίλτρο βενζίνης δεν καθαρίζετε! Για αυτό και θεωρούνται αναλώσιμα. Αυτό δεν αλλάζετε ποτέ. Και μετά από 50.000 χλμ να το ανοίξεις, καθαρό θα το βρεις! ;)

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #12 on: Κυριακή 27 Ιανουάριος 2008, 01:07:49 πμ
Στο συγκεκριμένο φίλτρο, δεν πρόκειται να βρεις ποτέ σκουπίδια εκτός αν έχει σκουριάσει το τεπόζιτο σου! Έχει πολύ μεγάλους πόρους για τη δουλειά που κάνει!
Σκέψου ότι κανένα φίλτρο βενζίνης δεν καθαρίζετε! Για αυτό και θεωρούνται αναλώσιμα. Αυτό δεν αλλάζετε ποτέ. Και μετά από 50.000 χλμ να το ανοίξεις, καθαρό θα το βρεις! ;)
Αυτό είναι μια σίτα για να κρατάει τα πολλά πολλά. Επίσης, αυτό δεν αλλάζετε ποτέ. Ενώ τα φίλτρα βενζίνης σε Varadero, Africa κτλ κτλ είναι αναλώσιμα και αλλάζονται κάθε συγκεκριμένα χλμ.
Προσωπικά, αν με ρωτούσε κάποιος αν έχει φίλτρο βενζίνης το ΤΑ θα του έλεγα πως δεν έχει.

Θα το έχεις δεί ασφαλώς για να το λές!

Εγώ που το έχω βγάλει και το έχω καθαρίσει 3 φορές μέχρι τώρα, έχω προσέξει ότι και οι πόροι του δεν είναι μεγάλοι, και κανονικό (πλαστικό) φίλτρο βενζίνης είναι, και σκουπιδάκια (και βρώμες) μαζεύει, και οι κακής ποιότητας βενζίνες το μαυρίζουν και το βερνικώνουν! Απλά επειδή η επιφάνεια του κυλινδρικού του σχήματος είναι μεγάλη, θέλει πολύ-πολύ καιρό για να "βουλώσει" ολόκληρη και να μην κατεβάζει βενζίνη. Επειδή όμως είναι πλαστικό (και όχι πορώδες χάρτινο) μπορεί να καθαρισθεί και δεν χρειάζεται να αλλαχτεί.

Από όσο έχω χονδρικά υπολογίσει, καθάρισμα θέλει κάθε περ. 40-50.000 χλμ και ανάλογα τις βενζίνες που χρησιμοποιούνται (δεν είναι όλες τόσο καθαρές).

« Last Edit: Κυριακή 27 Ιανουάριος 2008, 01:36:52 πμ by Chris_de_Ze »

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #13 on: Κυριακή 27 Ιανουάριος 2008, 01:22:21 πμ

Οι καδένες των εκκεντροφόρων στο ΤΑ είναι αλυσιδένιες (και όχι όπως οι πλαστικοί ιμάντες των σημερινών αυτοκινήτων που θέλουν αλλαγή κάθε 50-60.000 χλμ και φθείρονται/ραγίζουν γρήγορα).

Με τα πολλά χιλιόμετρα όντως αυτές οι καδένες φθείρονται (όπως όλα τα μέταλα) και κανονικά θα έπρεπε να κάνουν "κοιλιά" και να χάσουν το τέντωμά τους (οπότε και την ακρίβειά τους). Αλλά ο κινητήρας του ΤΑ είναι προνοητικά σχεδιασμένος και εφοδιασμένος με τεντωτήρες εκκεντροφόρων οι οποίοι κρατούν πάντα τις καδένες "τεντωμένες". Και λογικά μπορείς να κάνεις πάρα πολλά χλμ (120-150.000) χωρίς πρόβλημα. Συνήθως οι τεντωτήρες φθείρονται πιο νωρίς από τις καδένες.

Οι καδένες αυτές δεν σπάνε εύκολα (σπάνιο φαινόμενο). Είναι από πολύ καλό μέταλλο και μεγάλης αντοχής. Οι τεντωτήρες όμως μπορεί και να χαλάσουν (μετά από πολλά χλμ όμως).

Άρα στη δική σου την περίπτωση (με τα χλμ που αναφέρεις) δεν υφίσταται καν τέτοιο θέμα.
Σταμάτα να ανησυχείς. Όταν θα περάσεις τα 100.000 χλμ, τότε να το ξανασκεφτείς.  Εκτός και αν το ΤΑ σου το πήρες μεταχειρισμένο και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του έκανε το γύρο του κόσμου πριν στο δώσει.

ΥΓ: Περίεργους "μηχανικούς" κάνεις παρέα! Σε αυτούς εμπιστεύεσαι τη μηχανή σου?
« Last Edit: Κυριακή 27 Ιανουάριος 2008, 01:38:54 πμ by Chris_de_Ze »

trans2006

• Guest
Reply #14 on: Κυριακή 27 Ιανουάριος 2008, 03:34:25 πμ
Παιδια ευχαριστώ που μου λύσατε τις δυο απορίες μου.Αρα δεν έχω λόγο να ανησυχώ μιας και η μηχανή αγοράσθηκε καινούργια και στρωθηκε προσεκτικά.Όσο για τους μηχανικούς αυτούς απλά τους ρωτησα και έφυγα.Μέχρις στιγμής η συντήρηση της μοτο εχει γίνει από εμένα.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #15 on: Κυριακή 27 Ιανουάριος 2008, 03:56:24 πμ
Ναι μην ανησυχείς.
Να ανησυχείς περισσότερο για το που θα βρείς καλό βενζινάδικο παρά για τη μηχανή σου.
Το ΤΑ δεν προδίδει εύκολα τον "καλό" ιδιοκτήτη του.

Offline pissaman

• Rossi και πάνω !
    • eshop
Reply #16 on: Δευτέρα 28 Ιανουάριος 2008, 16:22:42 μμ
Θα το έχεις δεί ασφαλώς για να το λές!

Εγώ που το έχω βγάλει και το έχω καθαρίσει 3 φορές μέχρι τώρα, έχω προσέξει ότι και οι πόροι του δεν είναι μεγάλοι, και κανονικό (πλαστικό) φίλτρο βενζίνης είναι, και σκουπιδάκια (και βρώμες) μαζεύει, και οι κακής ποιότητας βενζίνες το μαυρίζουν και το βερνικώνουν! Απλά επειδή η επιφάνεια του κυλινδρικού του σχήματος είναι μεγάλη, θέλει πολύ-πολύ καιρό για να "βουλώσει" ολόκληρη και να μην κατεβάζει βενζίνη. Επειδή όμως είναι πλαστικό (και όχι πορώδες χάρτινο) μπορεί να καθαρισθεί και δεν χρειάζεται να αλλαχτεί.

Από όσο έχω χονδρικά υπολογίσει, καθάρισμα θέλει κάθε περ. 40-50.000 χλμ και ανάλογα τις βενζίνες που χρησιμοποιούνται (δεν είναι όλες τόσο καθαρές).

Σίγουρα μαζεύει διάφορα ψιλολόγια (άλλωστε αυτή είναι η δουλειά του), αλλά η επιφάνεια του, σε καμία περίπτωση δε συγκρίνετε με τις επιφάνειες των άλλων φίλτρων. Αν ανοίξεις ένα από τα φίλτρα βενζίνης των υπόλοιπων μοτό, θα καταλάβεις τη διαφορά, τα οποία έχουν πολύ μικρότερους πόρους και συγκρατούν πολύ περισσότερο πράμα. Για αυτό και τα εργοστάσια τα δίνουν για αντικατάσταση!

Offline nikos 238

• If you doubt, loose it...
  • Rossi και πάνω !
Reply #17 on: Δευτέρα 28 Ιανουάριος 2008, 19:26:25 μμ

Νομίζω η απάντηση είναι κατατοπιστικότατη, αλλά καλό θα ήταν να δίνεται πλήρης, γιατί αν πείς δεν έχει, και εγώ ακούσω από άλλον ότι έχει, επικρατεί η παραπληροφόρηση...και να σου οι ανησυχίες και να σου οι αμφιβολίες...Οπότε προσωπικά θα εκτιμούσα την πλήρη απάντηση για να εμπιστευτώ μετά την κρίση του μηχανικού...

Σε κάθε επάγγελμα, θεωρούμε λανθασμένα ότι τα απλά και τα ανούσια δεν χρειάζεται να τα μεταφέρουμε στους πελάτες, αλλά έλα που ζούμε στον αιώνα της πληροφορίας και ταυτόχρονα δεν ξέρουμε (ως πελάτες - αδαείς και μη έμπειροι) πως να αξιολογήσουμε την "χρήσιμη" από την "άχρηστη" πληροφορία...

ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ (Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης)

Offline M. I. Pagalos

• ΕΞΕΡΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!
  • Rossi και πάνω !
  • Όλα είναι δρόμος...Keep going!
Reply #18 on: Δευτέρα 28 Ιανουάριος 2008, 19:39:22 μμ
  Νίκο, αυτό που ήθελε να πει ο πίσαμαν (αυτό τουλάχιστον κατάλαβα εγώ, διορθώστε με αν κάνω λάθος) είναι ότι το ΤΑ έχει φίλτρο στο ντεπόζιτο που ομως είναι τόσο μεγάλες οι τρύπες που δεν συγκρατούν τίποτα, οπότε είναι σαν να μην έχει.

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ 'ΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ?). ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #19 on: Δευτέρα 28 Ιανουάριος 2008, 19:59:03 μμ
  Νίκο, αυτό που ήθελε να πει ο πίσαμαν (αυτό τουλάχιστον κατάλαβα εγώ, διορθώστε με αν κάνω λάθος) είναι ότι το ΤΑ έχει φίλτρο στο ντεπόζιτο που ομως είναι τόσο μεγάλες οι τρύπες που δεν συγκρατούν τίποτα, οπότε είναι σαν να μην έχει.
Σόρυ, αλλά ο pissaman στη αρχή είπε ότι το ΤΑ δεν έχει φίλτρο. Ενώ στην πραγματικότητα έχει.
Και ναι μεν είναι διαφορετικό από των άλλων κινητήρων (δεν είναι όλα ίδια) αλλά δεν παύει να είναι ένα φίλτρο.
Δεν ονομάζουμε "φίλτρο" μόνο τα χάρτινα πορώδη. Φίλτρα υπάρχουν πολλά και πολλών ειδών (δεν είναι μόνο ενός είδους).
« Last Edit: Δευτέρα 28 Ιανουάριος 2008, 20:01:58 μμ by Chris_de_Ze »

Offline louros

• Μονάχος μονάχος
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Kαι αδιάβροχος.....!
Reply #20 on: Δευτέρα 28 Ιανουάριος 2008, 20:20:55 μμ
Ο pissaman έχει δίκιο ,είναι μάστορας και θεωρεί φίλτρο κάθε αναλώσιμο ,κάθε τι που χρειάζεται αλλαγή (η καθάρισμα) είναι της δουλειάς δεν θα το ονόμαζε φίλτρο όπως όλοι οι μαστόροι.Θα το έλεγε σίτα η κάτι άλλο αλλά δε θα ασχολιόταν με αυτό σε ένα γενικό service (δίκαια δεν είναι δυνατόν να "πιαστεί" κάποιος με όλα.

Ο Χρήστος έχει δίκιο !
Η σίτα πάνω απ το ρουμπινέτο δε θα μας ήταν καν γνωστή αν δε την είχε αναφέρει.
Πράγματι είναι φίλτρο που οι περισσότεροι δεν καθαρίζουμε ποτέ και μπορεί να δουλέυει χωρίς να χρειαστει να καθαριστεί ποτέ.Την υπαρξή της θα την μαθαίναμε (αν δεν είχε γίνει αναφορά εδώ αφού δεν ανοίγουν όλοι το manual) μόνο όταν θα βούλωνε τόσο ώστε να μη δουλεύει ,πολύ σπάνιο.

Ο θοδωρής επίσης έμαθε ότι το Τ.Α. έχει ένα "τσουνί" (πέστε το έτσι βρε παιδιά... :laughing9:) που σπάνια θα ασχοληθεί με αυτό (ίσως ποτέ) αλλά αν δε τρέχουν καμιά φορά τα σωληνάκια ,ίσως είναι βουλωμένο το "τσουνί" που έλεγε ο DE ZES στο forum κάποτε.

ΘΑΝΑΣΗΣ  
Ομορφάάά

" Μπάρμπα . απο δω βγάζ πθενά ?

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #21 on: Δευτέρα 28 Ιανουάριος 2008, 21:18:45 μμ
Υπάρχει (ειδικός μηχανολογικός) λόγος που το ΤΑ δεν έχει ίδιο φίλτρο όπως τα άλλα μηχανάκια που αναφέρθηκαν (πχ. Άφρικα, Βαρα κλπ). Δεν είναι όλα τα φίλτρα ίδια. Αλλά όλα όμως είναι "φίλτρα".

Offline pissaman

• Rossi και πάνω !
    • eshop
Ο λόγος που το ΤΑ δεν έχει διαφορετικό φίλτρο βενζίνης εκτός από τη σιτούλα είναι γιατί δεν έχει αντλία βενζίνης.
Για αυτό το λόγο, αν βάλουμε ένα φίλτρο βενζίνης στο ΤΑ το μηχανάκι ψηλά θα κρεμάει και δε θα δουλεύει σωστά.
Για να μην κάνουμε όμως σήριαλ ένα φίλτρο βενζίνης, αυτό που εννοεί κάθε μηχανικός είναι αν υπάρχει αναλώσιμο φίλτρο βενζίνης. Αν π.χ. πάρει κάποιος τηλ στο σαρακάκη να ζητήσει ένα φίλτρο βενζίνης για ΤΑ θα του πουν ότι δεν υπάρχει.
Σίγουρα αυτή η σίτα κρατάει βρωμιές και σκουριές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φιλτράρει τη βενζίνη με την ικανότητα που τη φιλτράρει ένα κανονικό χάρτινο φίλτρο.
Για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις όμως, σίγουρα και αυτή η σίτα κάνει ένα είδος φιλτραρίσματος.
Ελπίζω να το έθεσα πιο σωστά τώρα.

costas

• Guest
Ρε Θοδωρή αυτά τα 2 που ρωτάς δεν αλλάζονται ποτέ ή σχεδόν ποτέ!
Αλλαξέ πρώτα όλα τα άλλα!!!!!!

trans2006

• Guest
Έχεις δικαιο costa  :) απλά δεν γνώριζα τι παίζει με αυτά τα πράγματα.