Ο τίτλος θα μπορούσε να ήταν και : Το χρονικό μίας βλάβης
Αν και δεν είναι βλάβη

O λόγος που ανοίγω νέο θέμα και δεν συνεχίζω ποστάροντας σε κάποιο άλλο σχετικό είναι για να μην χαθεί σαν μια ακόμα απάντηση.
Ηρθε η ώρα να μείνω και εγώ απο μπαταρία.
Εξι χρόνια και κάτι έβγαλε , τώρα το αν είναι τυχαίο που είναι Yuasa made in Japan δεν μπορώ να το ξέρω.

καθώς πιστεύω οτι σε όλα παίζει ρόλο και το πώς τους φαίρεσαι.
Αυτό που με παραξένεψε ηταν ο ξαφνικός της θάνατος, τύπου ''μπάμ και κάτω'' .
Ολα καλά μέχρι που έσβησα μετά απο μιά διαδρομή περίπου μιας ώρας.
Μετά απο κάνα τρίωρο βάζω κλειδί ανάβουν φώτα, λαμπάκια, ενδεικτικά, πατάω μίζα κ ακούγεται ενα ''τσίκ''.
Πιστεύω απο την δεξιά πλευρά.
Μετά απο αυτό όλα νεκρά.
Αρχικά είπα οτι κάηκε η κεντρική ασφάλεια των 30Α που βρίσκεται δίπλα στο ρελέ της μίζας.
Απαραίτητο να βγεί το δεξί καπάκι ωστε να έχω πρόσβαση στην μπαταρία/ρελέ.
Λόγω άγχους ξέχασα οτι στο χώρο κάτω απο την σέλα είχα
ΚΑΙ αλεν κλειδί, αλλά
ΚΑΙ ασφάλειες.
Αρα να έχετε πάντα μαζί ενα άλεν καταλληλο για τα πλαινά καπάκια και μερικές ασφάλειες.Ευτυχώς ηταν μαζί μου ο Κωνκωστής και μου εδωσε κλειδί.
Αρα η καλή και σωστή παρέα κάνει πάντα καλό, ενώ συχνά λειτουργεί και ώς αγχολυτικό. 
Βγάζω δεξί καπάκι, βγάζω το βίσμα του ρελέ της μίζας, αλλάζω την ασφάλεια με την εφεδρική που υπάρχει σε μια ελαστική συρταρωτή θήκη κάτω απο το ρελέ και που καλό θα ήταν να σιγουρευτείτε οτι υπάρχει και δεν έχει χρησιμοποιηθεί δίχως να έχει αντικατασταθεί.
Και τα φώτα επανήλθαν, καθώς επίσης και τα διάφορα ενδεικτικά στα όργανα, το HISS έσβησε κανονικά , αλλά οταν άνοιγα μεγάλη σκάλα στον εμπρός προβολέα ηταν σαν κεράκι.
Πατώντας μιζα το ρελέ έτριζε , μετά απο λίγο και μια δύο δοκιμές δεν άναβαν πλέον ουτε τα λαμπάκια που υπ' όψιν είναι led.
Αρχισαν τα σπρωξίματα στα γύρω κατηφορικά στενά , αλλά μάταια.
Μπαταρία η διάγνωση, σε τι ποσοστό? δεν γνώριζα αφού δεν είχα πολύμετρο.
Τελικά ο άλλος Κώστας της παρέας έφερε το αυτ/τό του και με τα καλώδια πλέον προσπαθήσαμε να βάλουμε το μηχανάκι μπροστά.
Τπτ και πάλι, αφήσαμε και την μπαταρία της ΤΑ για λίγο συνδεδεμένη με την μπαταρία του αυτ/του με τον κινητήρα σε λειτουργία μήπως και τραβήξει λίγο φορτίο αλλά και πάλι δεν.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το πόσο ζεσταινονταν τα καλώδια που χρησιμοποιούσαμε.
Κακό αυτό.
Η παρέα πλέον αρχισε να βγάζει διαγνώσεις τύπου χαλασμένο ρελέ μίζας, μίζα κολημένη/ βραχυκυκλωμένη κλπ αφού ο κινητήρας δεν γύριζε ουτε με τα καλώδια. Απολείοντας την περίπτωση της μπαταρίας.
Τηλέφωνο σπίτι και έρχεται το κουμπαράκι μου
με τα δικά μου καλώδια διπλάσια σε διατομή καλωδίου.
Σύνδεση και η ΤΑ πήρε με την μία. Ζεστάθηκε και κράτησε ρελαντί.
Λέω αυτό ήταν αντε να βγάλουμε τα καλώδια να γυρίσουμε σπίτι μας και εμείς.
Με το που βγάζω τα καλώδια ο κινητήρας έσβησε.
Πρώτη σκέψη ? βραχυκυκλωμένη μπαταρία που δεν αφήνει τα πηνία/ανορθωτή να παρέξουν σταθερή τάση στο υπόλοιπο μηχανάκι.
Βγάζω τον αρνητικό (πάντα , για σιγουριά μην και φύγει και ακουμπήσει πουθενά) πόλο και συνδέω το καλώδιο του (-) στον ακροδέκτη απομονώνω δλδ την μπαταρία.
Βάζω μπροστά, ανεβάζω το ρελαντί απο το ρυθμιστικό στίς 1800στρ/λ και βγάζω το καλώδιο.
Ο κινητήρας σβήνει και πάλι.
Επαναλαμβάνω την διαδικασία ανεβάζοντας τις στροφές με το γκάζι στις 4000στρ/λ αλλά με το πού βγάζω καλώδια σβήνει πάλι.
Το είδα εγώ τ' όνειρο, δεν θα πάμε σπίτι μας απόψε. Οδική δεν έχω, εκεί θα κοιμηθώ μέχρι το πρωί να την προσέχω

Τελικα την αφησα εξω απο ενα σαντουιτσάδικο αφού ζήτησα απο τον ιδιοκτήτη να ρίχνει μια ματιά.
Επιστροφή σπίτι, παίρνω μια εφεδρική μπαταρία απο CBF που έχω, καλώδια, πολύμετρο, εργαλειοφόρο και επιστροφή.
Φτάνω μέσα στο αγχος, δεν γίνεται Honda είναι δεν χαλάει, δεν έχει το δικαίωμα να χαλάσει.

Μετράω μπαταρία, 12.4V

Γυρίζω διακόπτη με φώτα κλειστά
ΟΛΑ, 5.4V, ανάβω φώτα θέσης ... 0.4 V.
Δεν χρειάστηκε φυσικά να ανοίξω την μεσαία εστω σκάλα, το θεώρησα περιττό.
Με καλώδια 4καρέ (μισή περίπου διατομή απο αυτό που πάει στην μίζα) συνδέω τις δύο μπαταρίες παράλληλα, βάζω την εφεδρική μέσα στην μπαγκαζιέρα και στερεώνω τα καλώδια με ταιραπ στην σχάρα , και βάζω την σέλα δίχως το καπάκι.
Πατάω μίζα και τπτ. Λογικό εν μέρει αφού τα καλώδια ηταν σχετικά μικρής διατομής.
Συνδέω με τα χοντρά καλώδια την μπαταρία με την εφεδρική και πάλι τπτ.
Αρα και η εφεδρική μπαταρία δεν είναι της προκοπής. Την κάτσαμε την βάρκα πατριώτη.
Καλώδια και πάλι από το αυτ/το και παίρνει με την μία, τάση κάπου 13, κάτι βόλτ σε 2000στρ/λ.
Βγάζω καλώδια και δεν σβήνει, χαμηλώνω ρελαντί στις 1200στρ/λ , μαζεύω εργαλεία και φεύγουμε με χρήση μόνο των φώτων θέσης. Με το που αναβα προβολέα έπεφτε η φωτεινότητα στα όργανα.
Αρα,
συμπέρασμα, δεν ξέρω για άλλα μηχανάκια αλλά
για την δική μου 650 δίχως έστω και μια μερικώς ταβλαρισμένη μπαταρία ΔΕΝ λειτουργεί, και κυρίως ΔΕΝ παίρνει μπροστά.
ΣΩΣΤΟ Η ΛΑΘΟΣ?
Μια μπαταρία με κομμένο πόλο η στοιχείο που συνέβη σε εμένα ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ όσο και έσπρωχνα.
Καμμία σχέση δλδ με τα αυτ/τα που όταν πάρει ο κινητήρας λειτουργεί ακόμα και αν αφαιρεθεί η μπαταρία.
Για ποιό λόγο? Ισως η μηδενική τάση δεν αφήνει την ηλεκτρονική να λειτουργήσει, σίγουρα όμως η ισχύς απο τα πηνία/ανορθωτή δεν επαρκεί, σε σύκγριση με ενα alternator.
Η έχω θέμα με τα πηνία ανορθωτή?
Ανεξήγητο παραμένει το γεγονός του αρχικού μπλάκ άουτ που εμοιαζε σαν κεντρική ασφάλεια, και που επανήλθε αλλάζοντας την ασφάλεια που όμως ΔΕΝ ήταν καμένη.
Πάνω σε αυτό έχω να πώ οτι ισως την ευθύνη έχει η μάκα που είχαν πιάσει οι δύο απο τις 4 επαφές , αυτές προκάλεσαν τον αρχικό σπινθήρα στην φάση εκκίνησης της μίζας που πιθανόν κατέστρεψε ΚΑΙ την μπαταρία.
Καθαρίζετε/ ελέγχετε συχνά αυτές τις επαφές επειδή πιάνουν βρώμα και απο εκεί περνάει όλο το ρεύμα που απαιτεί το μηχανάκι για την λειτουργία του.(οχι το ρεύμα της μίζας)
Οι επαφές αυτές σημειώνονται με τα κίτρινα βέλη πίσω απο την ασφάλεια των 30Α
ΤΙΡ: Οι επαφές που σημειώνονται σαν SOCKET BOLTS στην φωτό είναι οι επαφές του ρελέ, αν έχετε καλή μπαταρία και έχει θέμα το ρελέ, ενώστε τες με ενα κατσαβίδι ωστε να γυρίσει η μίζα, προσοχή όμως θέλει αποφασιστική επαφή για να μην προκληθεί σπινθήρας και καλύτερα να έχετε βγάλει την σαφάλεια του συναγερμού για ευνόητους λόγους.
Eλπίζω αυτή η ιστορία να βοηθήσει μερικούς συμφορουμίτες στο να αναγνωρίσουν κ να προλάβουν μια τέτοια κατάσταση.
Ωστε να γλυτώσουν την δική τους ταλαιπωρία (σπρώξιμο μεχρι τελικής πτώσης

) αλλά και να μην ταλαιπωρήσουν το μηχανάκι με ασκοπους πειραματισμούς που μπορεί να προκαλέσουν μια άλλη βλάβη απο λάθος.