Hellas Transalp Forum

Μπαταρία τέλος σε XL650V

Stoneman · 110464

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
on: Κυριακή 05 Οκτώβριος 2014, 00:14:40 πμ
Ο τίτλος θα μπορούσε να ήταν και : Το χρονικό μίας βλάβης
Αν και δεν είναι βλάβη  :goofy:

O λόγος που ανοίγω νέο θέμα και δεν συνεχίζω ποστάροντας σε κάποιο άλλο σχετικό είναι για να μην χαθεί σαν μια ακόμα απάντηση.

Ηρθε η ώρα να μείνω και εγώ απο μπαταρία.
Εξι χρόνια και κάτι έβγαλε , τώρα το αν είναι τυχαίο που είναι Yuasa made in Japan δεν μπορώ να το ξέρω. :eusa_think:  καθώς πιστεύω οτι σε όλα παίζει ρόλο και το πώς τους φαίρεσαι.

Αυτό που με παραξένεψε ηταν ο ξαφνικός της θάνατος, τύπου ''μπάμ και κάτω'' .
Ολα καλά μέχρι που έσβησα μετά απο μιά διαδρομή περίπου μιας ώρας.

Μετά απο κάνα τρίωρο βάζω κλειδί ανάβουν φώτα, λαμπάκια, ενδεικτικά, πατάω μίζα κ ακούγεται ενα ''τσίκ''.
Πιστεύω απο την δεξιά πλευρά.
Μετά απο αυτό όλα νεκρά.
Αρχικά είπα οτι κάηκε η κεντρική ασφάλεια των 30Α που βρίσκεται δίπλα στο ρελέ της μίζας.
Απαραίτητο να βγεί το δεξί καπάκι ωστε να έχω πρόσβαση στην μπαταρία/ρελέ.
Λόγω άγχους ξέχασα οτι στο χώρο κάτω απο την σέλα είχα ΚΑΙ αλεν κλειδί, αλλά ΚΑΙ ασφάλειες.
Αρα να έχετε πάντα μαζί ενα άλεν καταλληλο για τα πλαινά καπάκια και μερικές ασφάλειες.

Ευτυχώς ηταν μαζί μου ο Κωνκωστής και μου εδωσε κλειδί.
Αρα η καλή και σωστή παρέα κάνει πάντα καλό, ενώ συχνά λειτουργεί και ώς αγχολυτικό. ;D

Βγάζω δεξί καπάκι, βγάζω το βίσμα του ρελέ της μίζας, αλλάζω την ασφάλεια με την εφεδρική που υπάρχει σε μια ελαστική συρταρωτή θήκη κάτω απο το ρελέ και που καλό θα ήταν να σιγουρευτείτε οτι υπάρχει και δεν έχει χρησιμοποιηθεί δίχως να έχει αντικατασταθεί.
Και τα φώτα επανήλθαν, καθώς επίσης και τα διάφορα ενδεικτικά στα όργανα, το HISS έσβησε κανονικά , αλλά οταν άνοιγα μεγάλη σκάλα στον εμπρός προβολέα  ηταν σαν κεράκι.

Πατώντας μιζα το ρελέ έτριζε , μετά απο λίγο και μια δύο δοκιμές δεν άναβαν πλέον ουτε τα λαμπάκια που υπ' όψιν είναι led.
Αρχισαν τα σπρωξίματα στα γύρω κατηφορικά στενά , αλλά μάταια.

Μπαταρία η διάγνωση, σε τι ποσοστό? δεν γνώριζα αφού δεν είχα πολύμετρο.

Τελικά ο άλλος Κώστας της παρέας έφερε το αυτ/τό του και με τα καλώδια πλέον προσπαθήσαμε να βάλουμε το μηχανάκι μπροστά.
Τπτ και πάλι, αφήσαμε και την μπαταρία της ΤΑ για λίγο συνδεδεμένη με την μπαταρία του αυτ/του με τον κινητήρα σε λειτουργία μήπως και τραβήξει λίγο φορτίο αλλά και πάλι δεν.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το πόσο ζεσταινονταν τα καλώδια που χρησιμοποιούσαμε.
Κακό αυτό.

Η παρέα πλέον αρχισε να βγάζει διαγνώσεις τύπου χαλασμένο ρελέ μίζας, μίζα κολημένη/ βραχυκυκλωμένη κλπ αφού ο κινητήρας δεν γύριζε ουτε με τα καλώδια. Απολείοντας την περίπτωση της μπαταρίας.

Τηλέφωνο σπίτι και έρχεται το κουμπαράκι μου με τα δικά μου καλώδια  διπλάσια σε διατομή καλωδίου.
Σύνδεση και η ΤΑ πήρε με την μία. Ζεστάθηκε και κράτησε ρελαντί.
Λέω αυτό ήταν αντε να βγάλουμε τα καλώδια να γυρίσουμε σπίτι μας και εμείς.

Με το που βγάζω τα καλώδια ο κινητήρας έσβησε.
Πρώτη σκέψη ? βραχυκυκλωμένη μπαταρία που δεν αφήνει τα πηνία/ανορθωτή να παρέξουν σταθερή τάση στο υπόλοιπο μηχανάκι.

Βγάζω τον αρνητικό (πάντα , για σιγουριά μην και φύγει και ακουμπήσει πουθενά) πόλο και συνδέω το καλώδιο του (-) στον ακροδέκτη απομονώνω δλδ την μπαταρία.
Βάζω μπροστά, ανεβάζω το ρελαντί απο το ρυθμιστικό στίς 1800στρ/λ και βγάζω το καλώδιο.
Ο κινητήρας σβήνει και πάλι.
Επαναλαμβάνω την διαδικασία ανεβάζοντας τις στροφές με το γκάζι στις 4000στρ/λ αλλά με το πού βγάζω καλώδια σβήνει πάλι.

Το είδα εγώ τ' όνειρο, δεν θα πάμε σπίτι μας απόψε. Οδική δεν έχω, εκεί θα κοιμηθώ μέχρι το πρωί να την προσέχω  :goofy:

Τελικα την αφησα εξω απο ενα σαντουιτσάδικο αφού ζήτησα απο τον ιδιοκτήτη να ρίχνει μια ματιά.

Επιστροφή σπίτι, παίρνω μια εφεδρική μπαταρία απο CBF που έχω, καλώδια, πολύμετρο, εργαλειοφόρο και επιστροφή.

Φτάνω μέσα στο αγχος, δεν γίνεται Honda είναι δεν χαλάει, δεν έχει το δικαίωμα να χαλάσει. :goofy:
Μετράω μπαταρία, 12.4V  :eusa_think:
Γυρίζω διακόπτη με φώτα κλειστά ΟΛΑ, 5.4V, ανάβω φώτα θέσης ... 0.4 V.
Δεν χρειάστηκε φυσικά να ανοίξω την μεσαία εστω σκάλα, το θεώρησα περιττό. :2hysterical:

Με καλώδια 4καρέ (μισή περίπου διατομή απο αυτό που πάει στην μίζα) συνδέω τις δύο μπαταρίες παράλληλα, βάζω την εφεδρική μέσα στην μπαγκαζιέρα και στερεώνω τα καλώδια με ταιραπ στην σχάρα , και βάζω την σέλα δίχως το καπάκι.
Πατάω μίζα και τπτ. Λογικό εν μέρει αφού τα καλώδια ηταν σχετικά μικρής διατομής.
Συνδέω με τα χοντρά καλώδια την μπαταρία με την εφεδρική και πάλι τπτ.

Αρα και η εφεδρική μπαταρία δεν είναι της προκοπής. Την κάτσαμε την βάρκα πατριώτη.
Καλώδια και πάλι από το αυτ/το και παίρνει με την μία, τάση κάπου 13, κάτι βόλτ σε 2000στρ/λ.

Βγάζω καλώδια και δεν σβήνει, χαμηλώνω ρελαντί στις 1200στρ/λ , μαζεύω εργαλεία και φεύγουμε με χρήση μόνο των φώτων θέσης. Με το που αναβα προβολέα έπεφτε η φωτεινότητα στα όργανα.

Αρα, συμπέρασμα, δεν ξέρω για άλλα μηχανάκια αλλά για την δική μου 650 δίχως έστω και μια μερικώς ταβλαρισμένη μπαταρία ΔΕΝ λειτουργεί, και κυρίως ΔΕΝ παίρνει μπροστά.
ΣΩΣΤΟ Η ΛΑΘΟΣ?
Μια μπαταρία με κομμένο πόλο η στοιχείο που συνέβη σε εμένα ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ όσο και έσπρωχνα.
Καμμία σχέση δλδ με τα αυτ/τα που όταν πάρει ο κινητήρας λειτουργεί ακόμα και αν αφαιρεθεί η μπαταρία.

Για ποιό λόγο? Ισως η μηδενική τάση δεν αφήνει την ηλεκτρονική να λειτουργήσει, σίγουρα όμως η ισχύς απο τα πηνία/ανορθωτή δεν επαρκεί, σε σύκγριση με ενα alternator.
Η έχω θέμα με τα πηνία ανορθωτή?

Ανεξήγητο παραμένει το γεγονός του αρχικού μπλάκ άουτ που εμοιαζε σαν κεντρική ασφάλεια, και που επανήλθε αλλάζοντας την ασφάλεια που όμως ΔΕΝ ήταν καμένη.
Πάνω σε αυτό έχω να πώ οτι ισως την ευθύνη έχει η μάκα που είχαν πιάσει οι δύο απο τις 4 επαφές , αυτές προκάλεσαν τον αρχικό σπινθήρα στην φάση εκκίνησης της μίζας που πιθανόν κατέστρεψε ΚΑΙ την μπαταρία.
Καθαρίζετε/ ελέγχετε συχνά αυτές τις επαφές επειδή πιάνουν βρώμα και απο εκεί περνάει όλο το ρεύμα που απαιτεί το μηχανάκι για την λειτουργία του.(οχι το ρεύμα της μίζας)
Οι επαφές αυτές σημειώνονται με τα κίτρινα βέλη πίσω απο την ασφάλεια των 30Α

ΤΙΡ: Οι επαφές που σημειώνονται σαν SOCKET BOLTS στην φωτό είναι οι επαφές του ρελέ, αν έχετε καλή μπαταρία και έχει θέμα το ρελέ, ενώστε τες με ενα κατσαβίδι ωστε να γυρίσει η μίζα, προσοχή όμως θέλει αποφασιστική επαφή για να μην προκληθεί σπινθήρας και καλύτερα να έχετε βγάλει την σαφάλεια του συναγερμού για ευνόητους λόγους.

Eλπίζω αυτή η ιστορία να βοηθήσει μερικούς συμφορουμίτες στο να αναγνωρίσουν  κ να προλάβουν μια τέτοια κατάσταση.
Ωστε να γλυτώσουν την δική τους ταλαιπωρία (σπρώξιμο μεχρι τελικής πτώσης  :2hysterical:) αλλά και να μην ταλαιπωρήσουν το μηχανάκι με ασκοπους πειραματισμούς που μπορεί να προκαλέσουν μια άλλη βλάβη απο λάθος.
« Last Edit: Δευτέρα 16 Οκτώβριος 2017, 02:39:25 πμ by Stoneman »

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #1 on: Κυριακή 05 Οκτώβριος 2014, 01:19:57 πμ
Ωχ Νικολαε, ταλαιπωρια, παντως μου κανει εντυπωση που το μηχανακι εσβηνε οταν τραβαγες τα καλωδια, οταν παρει μπροστα ο κινητηρας λειτουργει σε οτι κατασταση και ναναι η μπαταρια - καποτε η μπαταρια του Διαμαντη ειχε κοψει στοιχειο σε μια αντβεντσουραδα αλλα αφου το βαλαμε μπροστα καταφερε και γυρισε Αθηνα. Εγω προσφατα εβγαλα 2ημερη αντβεντσουραδα με μπαταρια που ηθελε πεταμα, ξεκινησα να παω στο σημειο εκκινησης με σπρωξιμο ..απο τον περιπτερα της γειτονιας στις 7πμ το πρωι.

Και κατι αλλο: οι περισοτερες μπαταριες συνηθως προειδοποιουνε πριν τα παιξουνε, η μαμισιες Yuasa Τζαπαν των ΤΑ και VFR με προειδοποιησανε (και αυτη του Αγγλικου ΤΑ με προειδοποιει απο τον περασμενο χειμωνα, θα αλλαχτει τον Νοεμβρη), μια αφτερμαρκετ Yuasa Taiwan επισης με προειδοποιησε (αυτη στην αντβεντσουραδα) και μονο μια κινεζια GK πεθανε ..μπαμ και κατω.  Μηπως την ειχες συνεχεια στο φορτιστη στο σπιτι? Αυτο δεν ειναι καλο γιατι κρυβει το οτι πιθανον η μπαταρια να ειναι στα τελευταια της.
« Last Edit: Κυριακή 05 Οκτώβριος 2014, 01:21:54 πμ by XLGeorge »

" the PouroDuro spirit "

Offline Καψιώτης....

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #2 on: Κυριακή 05 Οκτώβριος 2014, 03:40:58 πμ
Κάπως έτσι μου την είχε κάνει κι εμένα περίπου δύο χρόνια. Εμένα πήρε μπροστά στον κατήφορο αλλά ο τρόπος λειτουργίας δεν μου ενέπνεε εμπιστοσύνη και προτίμησα να φωνάξω τότε οδική. Ήταν μπαταρία.

Αγάλια-αγάλια, ντραϊλίζουμι....

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #3 on: Κυριακή 05 Οκτώβριος 2014, 03:50:22 πμ
....παντως μου κανει εντυπωση που το μηχανακι εσβηνε οταν τραβαγες τα καλωδια,

Nαι αυτό δεν το περίμενα, κουφό ε?

....οταν παρει μπροστα ο κινητηρας λειτουργει σε οτι κατασταση και ναναι η μπαταρια -

Ισως αυτό να μην είναι σωστό τελικά , όμως.
Η τουλάχιστον υπάρχουν πολλές περιπτώσεις και μου έκατσε η χειρότερη.

καποτε η μπαταρια του Διαμαντη ειχε κοψει στοιχειο σε μια αντβεντσουραδα αλλα αφου το βαλαμε μπροστα καταφερε και γυρισε Αθηνα. Εγω προσφατα εβγαλα 2ημερη αντβεντσουραδα με μπαταρια που ηθελε πεταμα, ξεκινησα να παω στο σημειο εκκινησης με σπρωξιμο ..

Πιστεύω οτι οι μπαταρίες που μου ανέφερες είχαν κάποιο φορτίο ακόμα.
Η δική μου δεν υπήρχε κάν, φαντάσου όταν γύριζα διακόπτη δεν άναβαν ούτε τα τρία ενδεικτικά στα όργανα, το λάδι ισα που αναβε, η νεκρά τρεμόπαιζε και το λαμπάκι του HISS πότε άναβε κ πότε όχι, φαντάσου δε οτι είναι και τα τρία led.
Aν άναβα τα δύο θέσης (ιη σκάλα του διακόπτη) δεν άναβε τπτ.

Και στις παραπάνω περιπτώσεις, αφαιρέσατε τις μπαταρίες?
Για δοκίμασε με τον κινητήρα σε λειτουργία να βγάλεις την γείωση.
Αν δεν σβήσει τότε έχω θέμα με πηνία/ανορθωτή.

Και κατι αλλο: οι περισοτερες μπαταριες συνηθως προειδοποιουνε πριν τα παιξουνε,

Τώρα τελευταία οταν άναβα φλάς είχα ενα μικρό παίξιμο στο φωτισμό των οργάνων αλλά δεν έδωσα σημασία, το θεώρησα φυσιολογικό αφού η μίζα ηταν πάντα ζωηρή, και μάλιστα ακόμα κ μετα απο τρείς προσπάθειες όταν το Hiss σου σπάει τα νεύρα , ... ξέρεις.

Μηπως την ειχες συνεχεια στο φορτιστη στο σπιτι? Αυτο δεν ειναι καλο γιατι κρυβει το οτι πιθανον η μπαταρια να ειναι στα τελευταια της.

Ναι, αλλά είναι φορτιστής/συντηρητής που όμως λειτουργεί με χρονοδιακόπτη και ενεργοποιείται κάθε βράδυ για 3 ώρες, δίνοντας πολύ χαμηλό ρεύμα φόρτισης , περίπου 0.35 Α μέγιστο.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #4 on: Κυριακή 05 Οκτώβριος 2014, 03:52:44 πμ
Κάπως έτσι μου την είχε κάνει κι εμένα περίπου δύο χρόνια. Εμένα πήρε μπροστά στον κατήφορο αλλά ο τρόπος λειτουργίας δεν μου ενέπνεε εμπιστοσύνη και προτίμησα να φωνάξω τότε οδική. Ήταν μπαταρία.

Γιάννη θυμάσαι την κατάσταση στα φώτα? Αναβαν καθόλου?
Είχες ενδείξεις και οταν πάταγες μίζα σβήνανε όλα?
Η μήπως η μίζα γυρνούσε αργά και δεν καταφερνε να εκκινήσει τον κινητήρα?

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
  • Όλα Τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Reply #5 on: Κυριακή 05 Οκτώβριος 2014, 03:58:42 πμ
Στο δικό μου το ΤΑ η μανίσια μπαταρία κράτησε 7 χρόνια. Την άλλαξε ο επόμενος ιδιοκτήτης. Μια φορά που χρειάστηκε να την βγάλω κι ενώ η μηχανή δούλευε η μηχανή δεν έσβησε αλλά δούλευε κανονικά και μαρσάροντας το φως του προβολέα ήταν ζωηρότατο. Αυτό είναι λογικό γιατί η ισχύς της γεννήτριας φτάνει και περισσεύει για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του κυκλώματος. Νίκο για ρίξε ένα καλό τσεκ στην καλωδίωση γενικώς γιατί αυτό που γράφεις:

"Βγάζω τον αρνητικό (πάντα , για σιγουριά μην και φύγει και ακουμπήσει πουθενά) πόλο και συνδέω το καλώδιο του (-) στον ακροδέκτη απομονώνω δλδ την μπαταρία.
Βάζω μπροστά, ανεβάζω το ρελαντί απο το ρυθμιστικό στίς 1800στρ/λ και βγάζω το καλώδιο.
Ο κινητήρας σβήνει και πάλι.
Επαναλαμβάνω την διαδικασία ανεβάζοντας τις στροφές με το γκάζι στις 4000στρ/λ αλλά με το πού βγάζω καλώδια σβήνει πάλι."

είναι περίεργη συμπεριφορά.

Offline Dimitri

• Οδηγάρα
  • I'm normal. It's everyone else that's weird.
    • Dimitri
Reply #6 on: Κυριακή 05 Οκτώβριος 2014, 04:26:13 πμ
Νίκο, η συμπεριφορά είναι παράξενη.

Σαν κάτι να κόβει την ηλεκτρονική.

Δεν θυμάμαι αν έχεις συναγερμό, αλλά αν έχεις μήπως η μπαταρία δίνει το "σημα" στον συναγερμό να κόβει την ηλεκτρονική?

Dimitri

Too many Chiefs, not enough Indians...

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #7 on: Κυριακή 05 Οκτώβριος 2014, 04:41:51 πμ
Μια φορά που χρειάστηκε να την βγάλω κι ενώ η μηχανή δούλευε η μηχανή δεν έσβησε αλλά δούλευε κανονικά και μαρσάροντας το φως του προβολέα ήταν ζωηρότατο.

Αυτό ήθελα Θανάση, μια σύγκριση, αρα σύμφωνα με τα λεγόμενά σου ο ισχυρισμός μου ήταν λάθος.
Πράγματι έχω θέμα, πηνία η ανορθωτής? θα δώ.

Κοίτα γκαντεμιά, τόσα χρόνια κάθε χειμώνα την αφηνα ανασφάλιστη κ αραχτή,
Φέτος εμεινε την ίδια μέρα που ανανέωσα την ασφάλεια. :2hysterical: :2hysterical:
Και μετα μου λές οτι κάποιος δεν παίζει μαζί μας? :eusa_think:

Διόρθωσα και το κείμενο ωστε να μην μπερδεύω του υπόλοιπους:

Αρα, συμπέρασμα, δεν ξέρω για άλλα μηχανάκια αλλά για την δική μου 650 δίχως έστω και μια μερικώς ταβλαρισμένη μπαταρία ΔΕΝ λειτουργεί, και κυρίως ΔΕΝ παίρνει μπροστά.
ΣΩΣΤΟ Η ΛΑΘΟΣ?
Μια μπαταρία με κομμένο πόλο η στοιχείο που συνέβη σε εμένα ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ όσο και έσπρωχνα.
Καμμία σχέση δλδ με τα αυτ/τα που όταν πάρει ο κινητήρας λειτουργεί ακόμα και αν αφαιρεθεί η μπαταρία.

Για ποιό λόγο? Ισως η μηδενική τάση δεν αφήνει την ηλεκτρονική να λειτουργήσει, σίγουρα όμως η ισχύς απο τα πηνία/ανορθωτή δεν επαρκεί, σε σύκγριση με ενα alternator.

Η έχω θέμα με τα πηνία ανορθωτή?

Δημήτρη, ο συναγερμός μου κόβει την μίζα κ όχι την ανάφλεξη για λόγους ασφαλείας.

Απο τα όσα μέχρι στιγμής έχω καταλάβει, μάλλον έχω θέμα στο κύκλωμα φόρτισης, πρέπει δλδ να βάλω μια άλλη μπαταρία και να μετρήσω τάση στους πόλους αν δλδ λειτουργεί σωστά ο ανορθωτής.

Η μπαταρία πάντως πάπαλα, ακουμπάω στους πόλους τον φορτιστή και δεν τραβαει καθόλου ρεύμα, δλδ είτε εχω τους ακροδέκτες στον αέρα είτε πάνω στην μπαταρία ενα κ το αυτό.
« Last Edit: Κυριακή 05 Οκτώβριος 2014, 04:46:00 πμ by Stoneman »

Offline Καψιώτης....

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #8 on: Κυριακή 05 Οκτώβριος 2014, 06:29:28 πμ
Απ΄ ότι θυμάμαι τα ενδεικτικά λαμπάκια ήταν πεσμένα. Φώτα δεν είχα ανάψει. Μετά από δυό-τρείς προσπάθειες για μιζάρισμα, σχεδόν σβύνανε.
Την είχα βάλει στον κατήφορο και πήρε, αλλά "μπέρδευε" κι επειδή δεν μου άρεσε ο τρόπος λειτουργίας, πήρα την οδική.
Θα βρώ κάτι που είχα γράψει τότε. Είναι αυτό.
http://www.transalpforum.gr/index.php/topic,18972.0.html
« Last Edit: Κυριακή 05 Οκτώβριος 2014, 06:31:53 πμ by Καψιώτης.... »

Αγάλια-αγάλια, ντραϊλίζουμι....

Offline fotisalp

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #9 on: Κυριακή 05 Οκτώβριος 2014, 11:04:44 πμ
Μπαταρία χρειάζεσαι σίγουρα. Θεωρώ όμως πολύ πιθανό να έχει πρόβλημα και ο ανορθωτής. Αυτά που περιγράφεις μου θυμίζουν μια παρόμοια περίπτωση που μου είχε τύχει με το ΤΑ 600 που είχα. Είχε κολλήσει η μίζα εν κινήσει με αποτέλεσμα να μου ξελιγώσει τη μπαταρία και να καεί ο ανορθωτής. Η μίζα ξεκόλλησε, αλλά μετά η μηχανή έκανε το εξής:  έπαιρνε μπρος με καλώδια και μετά από 100-200μ έσβηνε. Ξανά και ξανά. Επειδή, λόγω καμένου ανορθωτή, δεν φορτιζόταν κατά την λειτουργία του κινητήρα. Πήγαινε για λίγο, με όσο φόρτιση είχε πάρει από τη διαδικασία του jump start, και μετά  καπούτ. Όταν άλλαξα ανορθωτή (είχα 2ο μαζί) το θέμα εξαλείφθηκε. Δεν ξέρω στην περίπτωσή σου τι προκάλεσε τη βλάβη στη μπαταρία (εξάντληση χρόνου ζωής?) και τι στον ανορθωτή (φόρτιση από μπαταρία αυτοκινήτου που ήταν σε λειτουργία?), αλλά η συμπτωματολογία που περιγράφεις θυμίζει αυτό το συνδυασμό βλαμμένων εξαρτημάτων.  Μπορείς να  τσεκάρεις τον ανορθωτή;

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #10 on: Δευτέρα 06 Οκτώβριος 2014, 03:31:12 πμ
..... Μετά από δυό-τρείς προσπάθειες για μιζάρισμα, σχεδόν σβύνανε.

Aν η μπαταρία σου δίνει εστω και δύο προσπάθειες τότε δεν είναι τελειωμένη , τουλάχιστον όχι με το 100%.
Ισως δλδ με μια φόρτιση να ξαναζωντάνευε αλλά όχι για πολύ.

Μπαταρία χρειάζεσαι σίγουρα. Θεωρώ όμως πολύ πιθανό να έχει πρόβλημα και ο ανορθωτής. ......  Μπορείς να  τσεκάρεις τον ανορθωτή;

Τώρα αυτό με τον ανορθωτή τί τόθελες?

Τέλος πάντων , μέχρι χθές είχα  την εντύπωση οτι είχα θέμα με το κλυκλωμα εκκίνησης, και σίγουρα με την μπαταρία.

Ομως μετά τα λεγόμενα του Θανάση , άρχισα να υποπτεύομαι και το σύστημα φόρτισης ...
Οπότε είπα να κάνω και ενα έλεγχο για σιγουριά.

Βγήκε το πλαινό καπάκι , και για να φτάσω στο 3Ρ βίσμα με τα κίτρινα καλώδια των πηνίων

έπρεπε να γίνει όλο αυτό

Τελικά κατάφερα να μετρήσω τα πηνία , η βίβλος λέει 0.1-1Ω, μέτρησα 0,6Ω μεταξύ τους και άπειρο με την γείωση, καλά πάμε ως εδώ.

Σύνδεσα με τα καλώδια μια μπαταρία μεταχειρισμένη απο CBF , ήταν όμως 10Ah αλλά δεν πειράζει, η τάση της ήταν 12,89V αλλά ηταν απο πρόσφατη φόρτιση.
Πήρε μπροστά αν και ζορίστηκε, αφου κάποια στιγμή ακουστηκε και το ρελέ της μίζας.

Τάση στις στροφές του ρελαντί 13,7 εως 13,8V.

Mόλις έβγαλα το ένα καλώδιο η τάση έπαιξε για λίγο απο 3.42-4.46V το μηχανάκι έτρεμε, το στροφόμετρο δεν λειτουργούσε (άλλο κουφό και αυτό) , μύρισε έντονα άκαυστη βενζίνη απο την εξάτμιση το λαμπάκι της νεκράς τρεμόπαιζε και με το που αναψα τα φώτα θέσης έσβησε.

Εκεί απόθανε και η μπαταρία, επιστρατεύτηκαν τα μεγαλα μέσα, έβγαλα την μπαταρία του αυτ/του και σύνδεσα αυτήν , φυσικά πήρε με μισή μιζιά ... ;D
Και οι τάσεις που μέτρησα ηταν :
στροφές 1200  φώτα σβηστά 14.2V  με φωτα ανοικτά (μεγάλη σκάλα εμπρός) 13.7V
στροφές 2000  φώτα σβηστά 13,8V  με φωτα ανοικτά (μεγάλη σκάλα εμπρός) 13.7V
στροφές 3000  φώτα σβηστά 13.3V  με φωτα ανοικτά (μεγάλη σκάλα εμπρός) 13.5V
στροφές 4000  φώτα σβηστά  13.7V  με φωτα ανοικτά (μεγάλη σκάλα εμπρός) 13.2V
στροφές 5000  φώτα σβηστά  13.7V  με φωτα ανοικτά (μεγάλη σκάλα εμπρός) 13.3V

Ελεγξα και όλους τους ακροδέκτες, βίσματα, κονέντορες για τυχόν οξειδώσεις , η ενδείξεις απο σπινθηρισμούς αλλά όλα ήταν οκ.

Το θέμα παραμένει, σβήνει δίχως μπαταρία, ενώ δουλεύει με μια ξελιγωμένη μπαταρία, δλδ η εφεδρική που έχω μετα απο τα μιζαρίσματα που έφαγε εδειχνε τάση 9.6V πριν αρχίσει να την φορτίζει φτάνοντάς την στα 13,89V , και παρόλα αυτά το μηχανάκι λειτουργούσε.

Το θέμα λοιπόν είναι, κυκλοφορούσα καιρό με βλαμένο ανορθωτή? αυτός φταίει που η μπαταρία εκοψε πόλο?
Απο ότι θυμάμαι και παλιότερα δεν είχα μετρήσει τάση πάνω απο τα 13.9 V  στο μηχανάκι.
Αν και το βιβλίο λέει για τάσεις 14-15V στις 5000στρ/λ.

Εχουμε δρόμο μπροστά μας.
« Last Edit: Σάββατο 14 Οκτώβριος 2017, 02:29:46 πμ by Stoneman »

Offline nikos 238

• If you doubt, loose it...
  • Rossi και πάνω !
Reply #11 on: Δευτέρα 06 Οκτώβριος 2014, 04:36:56 πμ
Βλέποντας το θέμα, άνοιξα καπάκι να τσεκάρω μπαταρία.

Στον αρνητικό πόλο, έχω συνδεδεμένα ακροδέκτες (α) για φόρτιση μπαταρίας δίχως να βγάζω καπάκι, (β) μπρίζας 12v και (γ) επαφή από το led που απεικονίζει φόρτιση εν λειτουργία.

Στον πόλο αυτό, είχαν συσσωρευτεί άλατα και είχε υποστεί διάβρωση το παξιμάδι σε βαθμό που κατάφερα να το ξεβιδώσω αλλά έσπασε μια πλευρά από τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας. Μάλλον θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του όμως. 

Η μπαταρία δείχνει καλή σε σχέση με τη φόρτιση της, μόνο που το τελευταίο καιρό δείχνει να μην είναι και τόσο ζωηρή στην εκκίνηση. Κινέζικη με 20€, έχει βγάλει τη διετία.

Το θέμα είναι : (α) τι προκαλεί τόσα άλατα και (β) εάν τα άλατα είναι ένδειξη ότι η μπαταρία φτάνει στο τέλος της.

*** Με το led που έχω για τη μέτρηση των volt, έχω παρατηρήσει εν κινήσει να ανάβει κόκκινο με σταθερό γκάζι και στροφές κάτω των 5000. Σαν να κάνει δηλαδή υπερφόρτιση ο ανορθωτής. Στην αρχή το απέδωσα σαν κάτι φυσιολογικό - στιγμιαίο, βλέποντας όμως τώρα την μπαταρία μου και διαβάζοντας το θέμα, τελικά μάλλον έχει αρχίσει να την ακούει ο ανορθωτής. Δε ξέρω αν αυτό έχει να κάνει με τα άλατα και πάλι.

ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ (Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης)

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #12 on: Δευτέρα 06 Οκτώβριος 2014, 04:59:56 πμ
@Νικολας-Πετρανθρωπος: αν και τα ΤΑ650 βγαζουν σπανια ανορθωτη, τα συμπτωματα σου παραπεμπουν σ'αυτον. Αν αλλαξεις, παρε SUN Γιαπωνεζικο που κοστιζει 55 ευρω. Εγω αλλαξα προληπτικα τον δικο μου πριν το ταξιδι στην Ανατολια καθως το μηχανακι ειχε 127Κ χμ και κρατησα τον παλιο σαν spare.

EDIT: και αν ειναι ανορθωτης καθως ολα προς τα κει δειχνουν, Νικολα ενημερωσε το επομενο νημα να ξερουμε σε ποσους εχει συμβει:
http://www.transalpforum.gr/index.php/topic,18575.0.html

@Nikos-238: Νικο, αυτο το θεμα με τα αλατα το ειχα κι'εγω παλια οσο ειχα μια κινεζικη μπαταρια GK των 35 ευρω, με την μαμισια και τις αφτερμαρκετ Yuasa Taiwan δεν ειχα ποτε θεμα.

Γενικοτερα, ενα βολτομετρο ειναι πολυ καλο αξεσουαρ σε καποιο μηχανακι καθως βλεπει κανεις συνεχεια την κατασταση του κυκλωματος φορτισης. Στο VFR που βγαζει θεμα με πηνια τσεκαρω πολυ συχνα την ταση με φορητο βολτομετρακι που εχω στο tankbag (και σωθηκα περσι πριν φυγω για ταξιδι  :o), τα ΤΑ απο την μια δεν εχουν τετοια θεματα και απο την αλλη για να αποκτησει κανεις προσβαση στη μπαταρια πρεπει να βγει το πλαϊνο καπακι δηλ. δεν ειναι ευκολο να μετρηθει η ταση βγαζοντας απλα τη σελα οπως στο VFR. Γι'αυτον τον λογο ενα βολτομετρακι ειναι χρησιμο αξεσουαρ  ;)
« Last Edit: Δευτέρα 06 Οκτώβριος 2014, 05:09:19 πμ by XLGeorge »

" the PouroDuro spirit "

Offline nikos 238

• Rossi και πάνω !
Reply #13 on: Δευτέρα 06 Οκτώβριος 2014, 05:47:58 πμ
Και γω στη φτηνή μπαταρία το αποδίδω, μιας και άλατα παρατήρησα μετά τον 1-1,5 χρόνο. Σήμερα έπαθα πλάκα, σαν μυρμηγκοφωλιά ήταν...

Βασικά μάλλον θα την αλλάξω με μια ίδια, μιας και τη δουλειά της θα την κάνει για άλλες 2 σαιζόν.

Τον ανορθωτή τον έχω spare, αν χρειαστεί.

Thanks !  ;)

Offline Transalpinos

• Απλός οδηγός
Reply #14 on: Δευτέρα 06 Οκτώβριος 2014, 06:26:27 πμ
πριν αλλαξεις ανορθωτη δες τα σημεια επαφης (ακροδεκτες του).
συνηθως αυτα ειναι η αιτια που ζεστενεται κ παραδιδει πνευμα κ οχι ο ανορθωτης ως εξαρτημα..

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #15 on: Δευτέρα 06 Οκτώβριος 2014, 16:00:51 μμ
Βλέποντας το θέμα, άνοιξα καπάκι να τσεκάρω μπαταρία.

Εφτασες εκεί και δεν έβγαλες τον αρνητικό πόλο με τον κινητήρα σε λειτουργία να δούμε τι παίζει?  ;D

Στον πόλο αυτό, είχαν συσσωρευτεί άλατα και είχε υποστεί διάβρωση το παξιμάδι σε βαθμό που κατάφερα να το ξεβιδώσω αλλά έσπασε μια πλευρά από τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας.
 (α) τι προκαλεί τόσα άλατα και (β) εάν τα άλατα είναι ένδειξη ότι η μπαταρία φτάνει στο τέλος της.

α) Αυτό συμβαίνει και απο λάθος στεγανοποίηση του πόλου με το πλαστικό της μπαταρίας, απο εκεί βγαίνει οξύ σαν εξάτμιση και ετσι δημιουργείται το πρόβλημα.
β) ισως αν έχει μια εσωτερική διαρροή και βράζει κατα την φόρτιση , κάνοντας φυσικά και την ζωή του ανορθωτή δυσκολότερη.

Σαν να κάνει δηλαδή υπερφόρτιση ο ανορθωτής. Στην αρχή το απέδωσα σαν κάτι φυσιολογικό - στιγμιαίο, βλέποντας όμως τώρα την μπαταρία μου και διαβάζοντας το θέμα, τελικά μάλλον έχει αρχίσει να την ακούει ο ανορθωτής. Δε ξέρω αν αυτό έχει να κάνει με τα άλατα και πάλι.

Η υπερφόρτωση είναι χειρότερη απο το να μην φορτίζει . Πρόσεχε την ηλεκτρονική σου.

[/quote]
@Νικολας-Πετρανθρωπος: αν και τα ΤΑ650 βγαζουν σπανια ανορθωτη, τα συμπτωματα σου παραπεμπουν σ'αυτον. Αν αλλαξεις, παρε SUN Γιαπωνεζικο που κοστιζει 55 ευρω. Εγω αλλαξα προληπτικα τον δικο μου πριν το ταξιδι στην Ανατολια καθως το μηχανακι ειχε 127Κ χμ και κρατησα τον παλιο σαν spare.

EDIT: και αν ειναι ανορθωτης καθως ολα προς τα κει δειχνουν, Νικολα ενημερωσε το επομενο νημα να ξερουμε σε ποσους εχει συμβει:
http://www.transalpforum.gr/index.php/topic,18575.0.html

ΟΚ.

πριν αλλαξεις ανορθωτη δες τα σημεια επαφης (ακροδεκτες του).
συνηθως αυτα ειναι η αιτια που ζεστενεται κ παραδιδει πνευμα κ οχι ο ανορθωτης ως εξαρτημα..

Οπως έγραψα ήδη τα έλεγξα και όλα καλά. Ειδικά του ανορθωτή ηταν σαν καινούργιες.

Το θέμα είναι οτι πρέπει να έχω 14-15βολτ στις 5000στρ/λ, κ δεν τα έχω , αλλά έχω σταθερά 13.5-13.8 βολτ ακόμα και με όλα τα φορτία αναμένα, αυτό είναι καλό, σημαίνει οτι η μπαταρία φορτίζει, και απο ενα έλεγχο που έκανα ο ανορθωτής δεν ζαματάει, δλδ ακουμπάς χέρι επάνω αλλά οχι για πολύ  :goofy:

Τέλος πάντων πάω για φθηνή κινεζομπαταρία, ξεκινώντας απο εκεί, μετά θα κάνω μετρήσεις και θα δώ τι θα κάνω.

Τι λέτε για μεταχ/νο ανορθωτή έχετε σχετική εμπειρία? Πάντα βέβαια με κάποια εγγύηση επιστροφής.
Απο φθηνές μπαταρίες ? ξέρετε τπτ ? Εστω μια κάπως πιό ας πούμε αξιόπιστη Κινεζιά?

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #16 on: Δευτέρα 06 Οκτώβριος 2014, 20:15:29 μμ
Εφτασες εκεί και δεν έβγαλες τον αρνητικό πόλο με τον κινητήρα σε λειτουργία να δούμε τι παίζει?  ;D

Νικολα, το εκανα εγω και δουλευει μια χαρα, ολα δειχνουν οτι ειναι ο ανορθωτης σου και μαλλον ταχει παιξει απο καιρο αλλα δεν το πηρες ειδηση επειδη εχεις την μπαταρια στη φορτιση και για μικρες διαδρομες το φορτιο της βασταγε.

" the PouroDuro spirit "

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #17 on: Δευτέρα 06 Οκτώβριος 2014, 22:09:58 μμ
Γιώργο σε ευχαριστώ για την βοήθεια και για την ταλαιπωρία να κάνεις την δοκιμή.
Την έκανες στο UK ΤΑ? η στο EL ?  ;D

Μια σημείωση, όσοι θελήσετε να δείτε αν έχετε την ίδια βλάβη με τον δικό μου κ δεν το έχτε αντιληφθεί, η διαδικασία είναι η εξής:
- Αφαιρείτε δεξί καπάκι
- Αφαιρείτε την ασφάλεια του συναγερμου (αν υπάρχει)
- Αφήνετε τον κινητήρα να δουλέψει κανα τέταρτο ωστε το ρεύμα φόρτισης να έχει μειωθεί σημαντικά
και βγάζετε την γείωση απο την μπαταρία γρήγορα και αποφασιστικά δίχως να προξενήσετε σπινθήρα, και με όσο το δυνατόν περισσότερα φορτία κλειστά.
- Τοποθετείτε την γείωση και πάλι αφού κλεισετε τον κινητήρα , και
- Τέλος βάζετε την ασφάλεια του συναγερμού στην θέση της.

Αρα λοιπόν, ο ανορθωτής μου μπορεί να ρυθμίζει την τάση εξόδου στα 13.5 βόλτ κατα μέσον όρο αλλά δεν έχει την δυνατότητα να δώσει τόση ισχύ ώστε ο κινητήρας να εξακολουθεί να λειτουργεί και δίχως μπαταρία..

Στην βίβλο δεν γράφει τπτ για τον ανορθωτή, τον θεωρεί φαίνεται μπάμ κ κάτω.

Στο Haynes ομως δίνει αυτόν τον πίνακα

που όμως για την 650 το μαύρο καλώδιο δεν υπάρχει.
Θα το κάνω και αυτό το Τέστ και μετά στην ψαχτική πρώτα για μπαταρία και μετά αν δεν διορθωθεί (που δεν ... κατά τα φαινόμενα ) πάω για ανορθωτή.
« Last Edit: Σάββατο 14 Οκτώβριος 2017, 02:34:12 πμ by Stoneman »

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #18 on: Δευτέρα 06 Οκτώβριος 2014, 22:23:19 μμ
Γιώργο σε ευχαριστώ για την βοήθεια και για την ταλαιπωρία να κάνεις την δοκιμή.
Την έκανες στο UK ΤΑ? η στο EL ?  ;D

Στο UK φυσικα και μαλιστα στο γκαραζ της δουλειας γιατι σημερα βρεχει απο το πρωι.. :(

EDIT: Νικολα, το πιο ευκολο για να μην ψαχνεις με το πολυμετρο ειναι να βρεις ενα αλλο ΤΑ (απο καποιον συμφορουμιτη ισως?) και να βαλεις τον ανορθωτη του στο δικο σου, ειναι 10' δουλεια.
« Last Edit: Δευτέρα 06 Οκτώβριος 2014, 22:38:09 μμ by XLGeorge »

" the PouroDuro spirit "

Offline nikos 238

• Rossi και πάνω !
Reply #19 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2014, 00:12:38 πμ

- Αφήνετε τον κινητήρα να δουλέψει κανα τέταρτο ωστε το ρεύμα φόρτισης να έχει μειωθεί σημαντικά
και βγάζετε την γείωση απο την μπαταρία γρήγορα και αποφασιστικά δίχως να προξενήσετε σπινθήρα, και με όσο το δυνατόν περισσότερα φορτία κλειστά.

Μια ερώτηση κρίσεως....πως γίνεται να στερεωθεί πρόχειρα το (-) και να βγει ?

Προφανώς δε βάζουμε κατσαβίδι να ξεβιδώσουμε τον ακροδέκτη...

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #20 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2014, 00:54:52 πμ

Εγω πρωτα τον ξεβιδωσα, εκανα επαφη του ακροδεκτη με το ενα χερι πανω στον πολο (για ~12-14V μιλαμε), με το αλλο εβαλα μπροστα και αμεσως μετα τραβηξα τον ακροδεκτη. Το μηχανακι ειχε παντως δουλεψει για 30' ερχομενος στη δουλεια οποτε η μπαταρια ητανε φορτισμενη.

" the PouroDuro spirit "

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #21 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2014, 03:34:10 πμ

Νικόλα , μην το επιχειρείς, εχω την δοκιμή του Γιώργου κ του Θανάση.
Μην γίνει καμμιά ζημιά και αισθανθώ υπαίτιος.

Τα 310W της ισχύος που δίνει το σύστημα φόρτισης, είναι υπέρ αρκετά για να δουλέψει ο κινητήρας  εστε και με κάποια μπερδέματα σε υψηλές στροφές και με τα φώτα αναμένα.

Συμπεραίνω οτι είχα και εχω δυστυχώς μια ''υπουλη'' βλάβη στον ανορθωτή μου.
Η τάση εξόδου του ηταν και είναι απο 13.5 εως 13,8 Volts , κάτι που σημαίνει οτι η μπαταρία φόρτιζε , και σε συνδοιασμό με τον φοριστή/συντηρητή που έχω τελικά έκρυβαν την βλάβη.

Επρεπε δλδ να μείνω απο μπαταρία κ να χρειαστεί να δοκιμάσω να την βάλω μπροστά με σπρώξιμο ωστε να καταλάβω οτι είχα βλάβη στον ανορθωτή.
Αν δλδ το πάθαινα ενα πρωινό μέσα στο πάρκιγκ απλά θα είχα αλλάξει μια μπαταρία  θα συνέχιζα ετσι και αυτό το θέμα δεν θα υπήρχε.

Εχω κανονίσει να κάνω την δοκιμή αλλαγής ανορθωτή με ενα φίλο καλό κ συμφορουμίτη ισως κ μέσα στην εβδομάδα ( Γιώργο μέσα στο μυαλό μου είσαι?
EDIT: Νικολα, το πιο ευκολο για να μην ψαχνεις με το πολυμετρο ειναι να βρεις ενα αλλο ΤΑ (απο καποιον συμφορουμιτη ισως?) και να βαλεις τον ανορθωτη του στο δικο σου, ειναι 10' δουλεια.

Αυτή η αλλαγή στους ανορθωτές ισως τελικά να δείξει και τυχόν θέμα με την καλωδίωση, δεν το ξέρω ακόμα, αλλά θα ενημερώσω για οτι γίνει και τι μετρήσεις θα πάρω απο το κύκλωμα.

Εκανα κ μια ψαχτική για ανορθωτή, εδώ κοστίζει
31600-HN5-671  RECTIFIER ASSY., REGULATOR  Τιμή:  155,80 €
(χωρίς ΦΠΑ 23%)
δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εδώ κοστίζει τα μισά
http://www.ebay.com/itm/GENUINE-HONDA-RECTIFIER-REGULATOR-VT750-SHADOW-AERO-SHADOW-SPIRIT-31600-HN5-671-/221138813612
Approximately EUR 55.54 + approx. EUR 23.78 μεταφορικά με  USPS

μας δουλεύουν η αυτός στο eBay είναι μούφα?

Offline babis-x

• OXI... δεν είμαι
  • Απλός οδηγός
Reply #22 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2014, 03:56:44 πμ
Νικόλα , μην το επιχειρείς, εχω την δοκιμή του Γιώργου κ του Θανάση.
Μην γίνει καμμιά ζημιά και αισθανθώ υπαίτιος.

Τα 310W της ισχύος που δίνει το σύστημα φόρτισης, είναι υπέρ αρκετά για να δουλέψει ο κινητήρας  εστε και με κάποια μπερδέματα σε υψηλές στροφές και με τα φώτα αναμένα.

Συμπεραίνω οτι είχα και εχω δυστυχώς μια ''υπουλη'' βλάβη στον ανορθωτή μου.
Η τάση εξόδου του ηταν και είναι απο 13.5 εως 13,8 Volts , κάτι που σημαίνει οτι η μπαταρία φόρτιζε , και σε συνδοιασμό με τον φοριστή/συντηρητή που έχω τελικά έκρυβαν την βλάβη.

Η τάση είναι 13.5 εως 13,8 Volts, από ρεύμα όμως τι γίνεται??? (αμπερόμετρο εν σειρά βάλαμε???

Ο ανορθωτής - ρυθμιστής όπως σίγουρα γνωρίζεις είναι ένα πακέτο από 9 διόδους και ένα ολοκληρωμένο σταθεροποίησης, επομένως αν τα  πηνία είναι σωστά,τότε αν έχει κάψει κάποιες διόδους, έχεις μέν την τάση δεν 'εχεις όμως τα αμπέρ.

Βέβαια πιό σωστή διάγνωση θα είχες  με ένα παλμογράφο, παρατηρώντας αν τα 13,5 volts είναι συνεχή η διακοπτόμενα (βάζω ιδέες τώρα)
Επρεπε δλδ να μείνω απο μπαταρία κ να χρειαστεί να δοκιμάσω να την βάλω μπροστά με σπρώξιμο ωστε να καταλάβω οτι είχα βλάβη στον ανορθωτή.
Αν δλδ το πάθαινα ενα πρωινό μέσα στο πάρκιγκ απλά θα είχα αλλάξει μια μπαταρία  θα συνέχιζα ετσι και αυτό το θέμα δεν θα υπήρχε.

Εχω κανονίσει να κάνω την δοκιμή αλλαγής ανορθωτή με ενα φίλο καλό κ συμφορουμίτη ισως κ μέσα στην εβδομάδα ( Γιώργο μέσα στο μυαλό μου είσαι?
Αυτή η αλλαγή στους ανορθωτές ισως τελικά να δείξει και τυχόν θέμα με την καλωδίωση, δεν το ξέρω ακόμα, αλλά θα ενημερώσω για οτι γίνει και τι μετρήσεις θα πάρω απο το κύκλωμα.

Εκανα κ μια ψαχτική για ανορθωτή, εδώ κοστίζει
31600-HN5-671  RECTIFIER ASSY., REGULATOR  Τιμή:  155,80 €
(χωρίς ΦΠΑ 23%)
δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εδώ κοστίζει τα μισά
http://www.ebay.com/itm/GENUINE-HONDA-RECTIFIER-REGULATOR-VT750-SHADOW-AERO-SHADOW-SPIRIT-31600-HN5-671-/221138813612
Approximately EUR 55.54 + approx. EUR 23.78 μεταφορικά με  USPS

μας δουλεύουν η αυτός στο eBay είναι μούφα?
« Last Edit: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2014, 04:17:36 πμ by babis-x »

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #23 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2014, 18:36:59 μμ
Η τάση είναι 13.5 εως 13,8 Volts, από ρεύμα όμως τι γίνεται??? (αμπερόμετρο εν σειρά βάλαμε???

Δεν βάλαμε, και η αιτία είναι οτι μια μπαταρία ψόφια με ταση 9,5V  την ανεβάζει σε 1.5 λεπτό στα 13.8V, όμως δεν μπορώ να καταλάβω σε τι θα βοηθούσε ενα αμπερόμετρο, θα βοηθούσε αν ηξερα το φορτίο σε Ah που ζητάει το μηχανάκι για να λειτουργήσει, πχ αφού η ισχύς του συστήματος φόρτισης είναι 310W / 14V = 22A θα χρειαζόμουν δλδ ενα φορτίο 300-400W για να μετρήσω αν ο ανορθωτής μπορεί να αποδώσει αυτά τα 20Α στα 14V.

Mελετώντας το troubleshooting απο την βίβλο όπως βλέπεις παρακάτω:

Η Honda μας γράφει οτι με μπαταρία πλήρως φορτισμένη και σε καλή κατάσταση τι συμβαίνει οταν δεν μπορούμε να φτάσουμε την κανονική τάση φόρτισης των 14-14V στις 5000στρ/λ?
Ελέγχουμε πρώτα την γραμμή μπαταρία-ανορθωτής και ωμομετράμε τα πηνία, αν βγούν οκ οι μετρήσεις τότε το αποτέλεσμα είναι προβληματικός ανορθωτής.

Πλήρως φορτισμένη και σε καλή κατάσταση μπαταρία ΔΕΝ έχω αυτή τη στιγμή , γι αυτό και επιφυλάσσομαι για την ευθύνη ανορθωτή σε όλα αυτά, όμως με μια μπαταρία αυτ/του 20 ημερών παρουσιάζει το ίδιο θέμα , ισως όμως λόγω 55Ah να είναι πιο απαιτητική σε ρεύμα φόρτισης.

Ο ανορθωτής - ρυθμιστής όπως σίγουρα γνωρίζεις είναι ένα πακέτο από 9 διόδους και ένα ολοκληρωμένο σταθεροποίησης, επομένως αν τα  πηνία είναι σωστά,τότε αν έχει κάψει κάποιες διόδους, έχεις μέν την τάση δεν 'εχεις όμως τα αμπέρ.

αλλά δυστυχώς α) δεν ανοίγει να δώ τι παίζει και β) δεν είμαι 100% σίγουρος οτι εχει θέμα.

Βέβαια πιό σωστή διάγνωση θα είχες  με ένα παλμογράφο, παρατηρώντας αν τα 13,5 volts είναι συνεχή η διακοπτόμενα (βάζω ιδέες τώρα)

Iσως οχι συνεχή η διακοπτόμενα αλλά μια συνεχή τάση με μια εναλλασόμενη συνιστώσα , ένα κάτι σαν διαμόρφωση δλδ , επάνω της.
Αν ηταν συνδεδεμένος o ανορθωτής στην μπαταρία θα ηταν σίγουρα DC τάση αφού η μπαταρία για τον ανορθωτή είναι σαν ενας τεράστιος πυκνωτής οπου αποθηκεύει φορτίο και εξομαλύνει τις κορυφές τάσης απο την ανόρθωση.
Σίγουρα όμως κάτι παίζει αφού δίχως μπαταρία εχω 4 V στην εξοδο του ανορθωτή.

Αναμένω όμως τεχνική βοήθεια ισως εντός της εβδομάδος κ θα δω.

« Last Edit: Σάββατο 14 Οκτώβριος 2017, 02:59:34 πμ by Stoneman »

Offline bestoftherest7

• Οδηγάρα
Reply #24 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2014, 19:10:45 μμ

XL650V