Hellas Transalp Forum

προβλημα σε ανωρθωτη η σε πηνια????

marios400 · 6101

Offline marios400

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
on: Κυριακή 24 Μάρτιος 2013, 03:52:41 πμ
καλησπερα φιλοι μου.μετα απο ενα συμπτωμα που ειδα στην μηχανη μου με ασταθεια στην ενταση των φωτων καθησα και μετρισα την ταση που βγαζει στην μπαταρια και παρατηρησα οτι οταν ειναι στο ρελαντι βγαζει περιπου 12 με 12,5 V και οταν το μαρσαρης αντι να ανεβαινει αυτο επεφτε μην σας πω μεχρι και 8-9 Volt.μηπως ξερει κανενας τι μπορει να συμβαινει???τι ειναι απο τα δυο πηνια η ανωρθωτης??? ???

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #1 on: Κυριακή 24 Μάρτιος 2013, 22:49:26 μμ
Τα 12 με 12,5 V που μετράς στο ρελαντί ισως είναι η τάση της μπαταρίας.

Τα πηνία είναι ευκολο να τα μετρήσεις,  με ενα πολύμετρο στην θέση 200Ωhm τα μετράς για συνέχεια μεταξύ τους και για απειρο με την γείωση.

Ο ανορθωτής δεν μετριέται, αλλά λογικά αν είσαι εντάξει με τα πηνία μπορείς να ελέγξεις πρώτα την μπαταρία σου με τον κινητήρα κλειστό να σου δίνει 12 με 12,5 V και ανάβοντας τα φώτα πάντα με κλειστό κινητήρα να δείς μια μικρή πτώση εως 1 V  το πολύ.
Μετά συνδέεις την μπαταρία , ξεκινάς τον κινητήρα και με τον κινητήρα σε λειτουργία βγάζεις τον ενα πόλο  (αν δουλεύει ετσι το κύκλωμα φόρτισης) , αν φταίει η μπαταρία σου ο ανορθωτής θα αναλάβει αυτός το φόρτίο, αν φταίει ο ανορθωτής ο κινητήρας θα σβήσει.

Πάντως το να μετράς 8-9V στην μπαταρία δεν είναι και οτι καλύτερο, αυτό σημαίνει οτι η μπαταρία σου α) εχει θέμα β) εχει μείνει αφόρτιστη η γ) ο ανορθωτής τα εχει παίξει καιρό και τώρα πέθανε και η μπαταρία.

Offline marios400

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #2 on: Δευτέρα 25 Μάρτιος 2013, 04:30:31 πμ
και αν η μπαταρια εχει θεμα η τα εχει πεξει τελειως πως γινεται να παιρνει μπροστα κανονικα χωρις κανενα προβλημα? +οτι τον εβγαλα τον ενα πολο απο πανω ενω ο κινηηρας δουλευε και η μηχανη δεν εζβισε αλλα μολις τις εδινες γκαζι για να ανεβασει στροφες αρχισε και μπερδευε χωρις να ανεβαζει στροφες...
« Last Edit: Δευτέρα 25 Μάρτιος 2013, 05:25:20 πμ by marios400 »

Offline trelomhxmhx

• Rossi και πάνω !
Reply #3 on: Δευτέρα 25 Μάρτιος 2013, 10:12:21 πμ
και αν η μπαταρια εχει θεμα η τα εχει πεξει τελειως πως γινεται να παιρνει μπροστα κανονικα χωρις κανενα προβλημα? +οτι τον εβγαλα τον ενα πολο απο πανω ενω ο κινηηρας δουλευε και η μηχανη δεν εζβισε αλλα μολις τις εδινες γκαζι για να ανεβασει στροφες αρχισε και μπερδευε χωρις να ανεβαζει στροφες...

άρα η μπαταρία ακόμα κρατάει (αλλά σύντομα θα πεθάνει αν δεν φορτίζεται τακτικά από το κύκλωμα)

και προφανώς το πρόβλημα είναι στο κύκλωμα φόρτισης,

δηλαδή πηνίο/ανορθωτής

εγώ συγκλίνω στο ανορθωτή καθώς πρόβλημα στο πηνίο σε  τρανσαλπ δεν είναι συχνό ενώ του ανορθωτή είναι και νομίζω ότι αν ήταν πηνίο ούτε ρελαντί δεν θα κράταγε, ενώ ο ανορθωτής μπορεί να σου κάνει τέτοιο πρόβλημα όπως αυτό που περιγράφεις