Απαντάω για τελευταία φορά σε αυτό γιατί δεν έχω όρεξη να γίνει και αυτό σήριαλ.
Eδω και 20+ χρονια αλλαζω μονος μου λαδια οποτε οπως καταλαβαινεις τα εχω αλλαξει πολλες φορες Και οχι παντα ζεσταινοντας τον κινητηρα στατικα Οποτε και στην πραξη εχω δικιο Πες μου δηλαδη οταν βαζουμε φρεσκα λαδια στο μοτερ μεχρι την ανωτερη σταθμη δεν θα επρεπε μετα με την αυξηση του 15% που εσυ υποστηριζεις να φαινεται οτι εχουμε περισια λαδιου κατα 450ml?
Kαι πραγματικα πιστευεις οτι το λαδι αν περιειχε φυσαλιδες αερα αφου λες οτι φουσκωνει θα προστατευε επαρκως τα κινουμενα μερη?
Και δεν διυλιζουμε τον κωνωπα! Κουβεντα κανουμε για μια ζωτικης σημασιας διαδικασια που αφορα την υγεια του κινητηρα! Αλλιως ας το κλεισουμε το "μαγαζι"!
Το λάδι απο τη λειτουργία (ιδιαίτερα του σασμάν), εγκλωβίζει μέσα του μια ποσότητα αέρα η οποία αυξάνει το συνολικό όγκο του και χρειάζεται ένα μικρό διάστημα για να διαφύγει μετά το πέρας λειτουργίας. Αυτό που ονομάζεται αφρισμός και θέλουμε να αποφύγουμε είναι η δημιουργία φυσσαλίδων, το μεγάλο μέγεθος και πυκνότητα αυτών που δυνητικά θα έδινε την εικόνα αφρού. Επιπλέον όσο περισσότερο δουλεμένο και πολυκαιρισμένο είναι το λάδι και όσο περισσότερα κατάλοιπα -επιμόλυνση- περιέχει τόσο μικρότερη είναι και η αντιαφριστική του ικανότητα που μειώνεται σταδιακά.
Αν σε μπερδεύει η λέξη αφρισμός που χρησιμοποίησα, δες το ως εξής. Ο αέρας υφίσταται στο σώμα του λαδιού κατά τη λειτουργία, αν ξεπεράσει όμως ένα όριο δημιουργείται η εικόνο αφρισμού και ακόμα χειρότερα σε μεγαλύτερο βαθμό αυτό μπορεί να δημιουργήσει λειτουργικά προβλήματα και φθορές λόγω ανεπαρκούς λίπανσης. Όχι όμως ότι δεν υφίσταται σαν φαινόμενο (που έχει προβλεφθεί απο τους κατασκευαστές κινητήρων).
Το φαινόμενο είναι υπαρκτό σε όλα τα λάδια, λιγότερο στα καινούργια και περισσότερο στα πολυκαιρισμένα. Τα αντιαφριστικά πρόσθετα είναι για να το διατηρούν εντός των επιθυμητών προδιαγραφών (με ιδανικό να είναι το μηδέν).
Το 15% που ανέφερα είναι απολύτως ρεαλιστικό για λάδι που βρίσκεται στο 80% του κύκλου ζωής του.
Αέρας στο λάδι (σε υψηλες θερμοκρασίες και πιέσεις) δεν σημαίνει απαραίτητα και φυσσαλίδες, μην μπερδεύεσαι. Ίσως δεν έπρεπε να πω αφρισμός, γιατί σας μπέρδεψα.
Αν το λάδι γινόταν φραπές, οι φυσαλίδες αέρα θα διογκώνονταν διαφορετικά από το λάδι στη θερμοκρασία που λειτουργεί το λάδι. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τον κινητήρα αφού ΔΕΝ θα άφηνε το λάδι να κάνει τη δουλειά του!!!
Βλέπεις ότι προσπαθώ να συγκρατηθώ πιο πάνω αλλά δεν το πιάνεις το υπονοούμενο. (χωρίς να σου αφαιρώ το δικαίωμα λόγου) Αν δεν γνωρίζεις ένα θέμα δεν είναι ανάγκη να απαντάς με αυτά που υποθέτεις και λέγοντας συνεχώς
κοινοτοπίες ή απλά σοβαροφανείς -λάθος- απόψεις μόνο και μόνο για να μιλήσεις. Διαμαρτύρομαι γιατί είναι θέμα (κατ'εμένα) αισθητικής.