Hellas Transalp Forum

Θόρυβος με συμπλέκτη!

Gerostef · 23101

Offline Gerostef

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
on: Τετάρτη 15 Αύγουστος 2007, 08:26:52 πμ
Γεια και χαρά σε όλους και χρόνια πολλά!

Είμαι και εγώ εδώ και 3 μήνες ένας ευτυχής κάτοχος ενός ΤΑ του '02 με 50.000 χλμ. στην πλάτη του. Τη μηχανή την πήρα από γνωστό με πάρα πολλά καλούδια πάνω της, σε πολύ καλή κατάσταση και σε καλή τιμή.

Θα ήθελα τα φώτα σας για το ακόλουθο πρόβλημα: όταν η μηχανή είναι με νεκρά και πατήσω συμπλέκτη, τότε ακούγεται ένας συνεχόμενος θόρυβος από τη μεριά που βρίσκονται οι δίσκοι του συμπλέκτη. Κάτι σαν "τάκα-τάκα" επαναλαμβανόμενο (σας φώτισα τώρα...). Ο θόρυβος σταματάει μόλις μπει ταχύτητα. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι πέρα από το θόρυβο. Να φανταστώ φυσική φθορά; Και ερωτώ: ποιες είναι οι πιθανότητες; Συμπλέκτης ή καμπάνα;

Ευχαριστώ για το χρόνο σας!!!
« Last Edit: Τετάρτη 15 Αύγουστος 2007, 08:29:09 πμ by Gerostef »

Γεράσιμος Στεφάτος
XL650V

Offline Sotos

• Global Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #1 on: Τετάρτη 15 Αύγουστος 2007, 08:35:07 πμ
Οταν ζεσταινεται σταματαει η μειωνεται ??

Καλως ηρθες στην παρεα!

Dad to the bone!     Σωτήρης   -   GSA -       b 82.144km

Offline Gerostef

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #2 on: Τετάρτη 15 Αύγουστος 2007, 08:45:26 πμ
Απίστευτη ταχύτητα! Τώρα που το αναφέρεις πιστεύω πως ναι, όταν ζεσταθεί ελαττώνεται. Θα το δοκιμάσω και αύριο... Άρα, τι παίζει;

Γεράσιμος Στεφάτος
XL650V

Offline M. I. Pagalos

• ΕΞΕΡΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!
  • Rossi και πάνω !
  • Όλα είναι δρόμος...Keep going!
Reply #3 on: Τετάρτη 15 Αύγουστος 2007, 14:47:24 μμ
   Είναι η καμπάνα του συμπλέχτη. Σύμφωνα με το μηχανικό μου, σε όλα τα ΤΑ χτυπάει, σε άλλα λίγο σε άλλα πολύ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και τόσο αθώο. Ένας λογικός θόρυβος είναι φυσιολογικός αλλά όσο πιο πολύ γίνεται, τόσο παραπέμπει σε άλλα πράγματα όπως κακή χρήση, υπερβολική φθορά κλπ.

Κι έπειτα...είναι και κάτι που άλλο που μας μπέρδεψες. Μήπως τα λες ανάποδα? Πότε σταματάει είπες? Όταν πατάς συμπλέχτη ή όταν τον αφήνεις?

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ 'ΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ?). ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #4 on: Τετάρτη 15 Αύγουστος 2007, 16:42:36 μμ
Ο Μιχάλης έχει δίκιο. Συνήθως στα ΤΑ όταν πατάς τη μανέτα μειώνεται ο όποιος θόρυβος από το σύστημα του πολύδισκου συμπλέκτη.

Gerostef (Στέφανος?), είναι σωστά ρυθμισμένο το συρματόσχοινο του συμπλέκτη και το free-play της μανέτας (1.5-2cm)? Ο συμπλέκτης απεμπλέκει/εμπλέκει σωστά?

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

andy

• Guest
Reply #5 on: Τετάρτη 15 Αύγουστος 2007, 17:01:51 μμ
Φιλαράκια καλημερα και χρόνια πολλά. Ο Gerostef δεν κάνει λάθος, και το δικό μου το ίδιο κάνει που έχει 18000χλμ. Οταν είναι κρύο πατόντας τον συμπλέκτη κανει λίγο θόρυβο και μόλις μπει η ταχύτητα σταματάει.Αυτό γίνεται για 3-5 λεπτα. Ο μηχανικός μου είπε ότι τα περισσότερα Τ/Α και AFRICA το κάνουν και δεν είναι τίποτα εφοσον σταματάει.Είναι από το ρουλεμαν ο θορυβος.

Offline Tassos (Chios)

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #6 on: Τετάρτη 15 Αύγουστος 2007, 17:22:36 μμ
Φιλαράκια καλημερα και χρόνια πολλά. Ο Gerostef δεν κάνει λάθος, και το δικό μου το ίδιο κάνει που έχει 18000χλμ. Οταν είναι κρύο πατόντας τον συμπλέκτη κανει λίγο θόρυβο και μόλις μπει η ταχύτητα σταματάει.Αυτό γίνεται για 3-5 λεπτα. Ο μηχανικός μου είπε ότι τα περισσότερα Τ/Α και AFRICA το κάνουν και δεν είναι τίποτα εφοσον σταματάει.Είναι από το ρουλεμαν ο θορυβος.

Ακριβώς !!! Εμένα άρχισε να το κάνει στα 5.000 χλμ πριν από ~4 χρόνια. Άλλες φορές περισσότερο άλλες λιγότερο.

andy

• Guest
Reply #7 on: Τετάρτη 15 Αύγουστος 2007, 17:27:38 μμ
Ακριβώς !!! Εμένα άρχισε να το κάνει στα 5.000 χλμ πριν από ~4 χρόνια. Άλλες φορές περισσότερο άλλες λιγότερο.
Εμένα απο τις 9000χλμ.

Offline jkoyr

• Rossi και πάνω !
  • There is no replacement for displacement
Reply #8 on: Τετάρτη 15 Αύγουστος 2007, 23:37:25 μμ
Καμπάνα συμπλέκτη . Mη δίνετε σημασία .
Είπαμε το σύστημα μετάδοσης του ΤΑ δεν είναι και από τις καλυτερες στιγμές της Honda .

We are the Pilgrims master
we shall go always a little further
it may be beyond the last blue mountain
barred with snow,
Across that angry or that glimmering sea

Offline Gerostef

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #9 on: Πέμπτη 16 Αύγουστος 2007, 00:47:44 πμ
@ Chris_de_Ze: το free-play της μανέτας είναι σωστό και ο συμπλέκτης λειτουργεί σωστά. Gerostef (Γεράσιμος...)

@ Μ.Ι.Pagalos: όχι δεν τα λέω ανάποδα. Ο θόρυβος γίνεται όταν πάταω το συμπλέκτη και σταματάει όταν μπει ταχύτητα...

@ andy: ακριβώς όπως το είπες!

Ευχαριστώ όλους για την γρήγορη ανταπόκριση. Με καθησυχάσατε αρκετά. Θα έχψ όμως το νου μου (για καλό και κακό)...
Υγ.: έχω διαβάσει ατελείωτα post σε αυτό το φόρουμ τον τελευταίο καιρό (σε όλες τις κατηγορίες), για να γνωρίσω όσο γίνεται καλύτερα το ΤΑ. Είστε φοβεροί όλοι εδώ μέσα!

Γεράσιμος Στεφάτος
XL650V

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #10 on: Πέμπτη 16 Αύγουστος 2007, 02:13:34 πμ
Ο κροταλικός ήχος από το σύστημα του συμπλέκτη θα πρέπει λογικά να μετριάζεται καθώς το λάδι ζεσταίνεται και λιπαίνονται όλα τα μέρη του συμπλέκτη. Ως ένα βαθμό αυτός ο ήχος είναι φυσιολογικός προερχόμενος από το γρανάζι της καμπάνας που εμπλέκει πάνω στον κινητήριο άξονα του σαζμάν. Είναι σύνηθες στις καμπάνες της Χόντα (πχ. ΑΤ, ΤΑ, Shadow κλπ, λόγω κατασκευής) να υπάρχει ένας μικρός τζόγος στο γρανάζι της καμπάνας. Με τα πολλά χιλιόμετρα αυτός ο τζόγος μεγαλώνει. Παρόμοιος κροταλικός θόρυβος προέρχεται επίσης και από τους δίσκους (μεταλικούς και τριβής) καθώς πατώντας το συμπλέκτη απομπλέκονται μεταξύ τους και περιστρεφόμενοι χτυπάει ο ένας με τον άλλο.

Δεν είναι όμως όλοι οι κροταλικοί θόρυβοι αθώοι! Αν ο θόρυβος είναι έντονος (ακόμα και με ζεστό κινητήρα) τότε οι αιτίες μπορεί να είναι διαφορετικές:
1) φαγωμένο ή τζόγος στο γρανάζι αντλίας λαδιού ή στο κεντρικό κινητήριο γρανάζι
2) φθαρμένες άκρες των δίσκων
3) φαγωμένες εσοχές στα πέταλα της καμπάνας

Γενικά πάντως ένα καλό λάδι στον κινητήρα (και ελεγμένο να είναι πάντα στη σωστή στάθμη) και ο σωστός συγχρονισμός των καρμπς βοηθάνε πολύ στο να μετριάζεται το πρόβλημα.

Αν η μανέτα και το συρματόσχοινο είναι ρυθμισμένα σωστά και ο συμπλέκτης λειτουργεί αποδοτικά και κανονικά τότε (ως ένα βαθμό) ο κροταλικός ήχος μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικός (με δεδομένο το πώς είναι κατασκευασμένο το σύστημα).

ΥΓ: Η αλλαγή καμπάνας είναι γενικά αρκετά δαπανηρή υπόθεση (κόστος περ €280 ως ανταλλακτικό) αλλά δεν συνιστάται πριν εμφανιστούν άλλου είδους προβλήματα (πχ. σκορτσάρισμα κατά το ξεκίνημα, τρέμουλο στις αλλαγές ταχυτήτων κλπ).

Γεράσιμε, μια διευκρίνιση: Όταν ανεβάσεις στροφές (ανοίγοντας το γκάζι με πατημένο συμπλέκτη και νεκρά) ακούγεται πάλι αυτός ο κροταλικός ήχος??
« Last Edit: Πέμπτη 16 Αύγουστος 2007, 07:06:33 πμ by Chris_de_Ze »

Offline Gerostef

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #11 on: Δευτέρα 24 Σεπτέμβριος 2007, 20:16:18 μμ
Και ναι, επιτέλους εδώ! Μάλλον άργησα λίγο να απαντήσω... ::) Η μαμά πατρίδα φταίει... Έφυγα για διακοπές ενός χρόνου!

@Chris_de_Ze: όταν ανεβάζω στροφές με πατημένο συμπλέκτη (και νεκρά εννοείται...) δεν ακούγεται ο κροταλικός θόρυβος. Είναι καλό αυτό γιατρέ μου;

Γεράσιμος Στεφάτος
XL650V

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #12 on: Δευτέρα 24 Σεπτέμβριος 2007, 21:03:02 μμ
Έ τότε δεν είναι τίποτα σοβαρό! Οι μεταλικοί δίσκοι του συμπλέκτη κάνουν θόρυβο στις χαμηλές στροφές μέχρι να ανοίξουν. Έλεγξε το τζόγο του συμπλέκτη να είναι σωστός και εντός προδιαγραφών.

Offline nikosr

• Rossi και πάνω !
Reply #13 on: Δευτέρα 07 Ιούλιος 2008, 22:39:50 μμ
Όταν ανεβάσεις στροφές (ανοίγοντας το γκάζι με πατημένο συμπλέκτη και νεκρά) ακούγεται πάλι αυτός ο κροταλικός ήχος??

Όχι σε εμένα δεν ακούγεται τίποτα τότε.
Αλλά στο ρελαντί με νεκρά και χωρίς να πατώ τον συμπλέκτη ακούγεται ένας μεταλλικός θόρυβος ο οποίος σταματά αν ανεβάσω λίγο τις στροφές στις 2.000rpm και επάνω.
Τον ακούω εδώ και 30.000 χλμ.
Το όλο σύστημα (ανεβάσματα και κατεβάσματα ή και απλή αποσύμπλεξη δουλεύει κανονικότατα).
Όταν ζεσταθεί αρκετά ακούγεται λίγο παραπάνω αλλά θεωρώ ότι είναι φυσιολογικό γιατί το λάδι γίνεται ρευστότερο με αποτέλεσμα να χορεύει το όλο σετ περισσότερο από ότι όταν είναι κρύο και αυνεπώς πιο παχύρεστο.

Γιατρέ τι λες ;

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #14 on: Δευτέρα 07 Ιούλιος 2008, 22:53:00 μμ
O δικός σου θόρυβος (αν δεν έχεις πατημένο συμπλέκτη) μπορεί να είναι είτε από την καμπάνα είτε από την καδένα της αντλίας λαδιού (να έχει ξεχυλώσει). Πότε άλλαξες δίσκους και ελατήρια?
« Last Edit: Δευτέρα 07 Ιούλιος 2008, 22:54:43 μμ by Chris_de_Ze »

Offline nikosr

• Rossi και πάνω !
Reply #15 on: Δευτέρα 07 Ιούλιος 2008, 23:24:08 μμ
Ποτέ !
Έχει μόνο 99.000μλμ !

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #16 on: Τρίτη 08 Ιούλιος 2008, 00:49:25 πμ
Πρέπει να ακούσουμε το θόρυβο Νίκο για να δούμε από τί προέρχεται.
Το μηχανάκι πατινάρει καθόλου? Μάλλον όχι ε?
Υποθέτω: 51% η καδένα, 49% η καμπάνα.

Offline nikosr

• Rossi και πάνω !
Reply #17 on: Τρίτη 08 Ιούλιος 2008, 23:31:26 μμ
Πρέπει να ακούσουμε το θόρυβο Νίκο για να δούμε από τί προέρχεται.

Θα περάσω το βραδάκι κατά τις 9.30 - 10.00 να το ακούσεις.
Ευχαριστώ

Offline Τάκης

• Οδηγάρα
Reply #18 on: Τετάρτη 09 Ιούλιος 2008, 00:39:56 πμ
Έλεγξε το τζόγο του συμπλέκτη να είναι σωστός και εντός προδιαγραφών.
Ποιος είναι ο σωστός τζόγος του συμπλέκτη;;

Ταρρός Ιγνάτιος, Πετρούπολη, Αθήνα
XLV 650, 08/2005 Μαύρο

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #19 on: Τετάρτη 09 Ιούλιος 2008, 03:54:52 πμ
1-2 εκατοστά (στο άκρο της μανέτας)

Offline mavros 717

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #20 on: Τρίτη 14 Οκτώβριος 2008, 02:15:27 πμ
Χαιρετω την παρεα.Χρειαζομαι τα φωτα σας.Σημερα μολις πηρα τη μηχανη να παω να πιω ενα καφεδακι,ενω ακομα ηταν κρυα (την αφηνα να ζεσταθει λιγο) παταω  τον συμπλεκτη και ακουω εναν θορυβο απο το καρτερ.ο θορυβος εμοιαζε σαν να εβραζε κατι  :o :o  η΄κατι τετοιο τελοσπαντων.Μολις τον αφηνα σταματουσε ο θορυβος.Δεν ακουγεται δυνατα.Πρεπει να τον ακουσεις με προσοχη και δεν τον εχω ξανακουσει.Ειναι φυσιολογικο επειδη ηταν κρυα η μηχανη?Γιατι οσο και αν προσπαθησα οταν ζεσταθηκε η μηχανη δεν μπορεσα να ακουσω τον ιδιο θορυβο.?Πιστευω να ναι αυτοσ ο λογος και οχι καποιο πορβλημα..

ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Offline TASOS

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Aν θα μπορουσα τον κοσμο να αλλαζα.....
Reply #21 on: Τρίτη 14 Οκτώβριος 2008, 02:20:25 πμ

Η καμπανα......

tzeronymo

• Guest
Reply #22 on: Τρίτη 14 Οκτώβριος 2008, 02:28:14 πμ
Εμενα  μου χτυπαει  απο την αρχη αλλα δεν τρεχει τιποτα λεει το συνεργειο :2hysterical:

Offline TASOS

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Aν θα μπορουσα τον κοσμο να αλλαζα.....
Reply #23 on: Τρίτη 14 Οκτώβριος 2008, 02:28:19 πμ
Για ποιόν χτυπάει άραγες......

Αν ειναι αυτο δεν ειναι προβλημα.......

Εγω την "ακουω" καθε πρωι......την καμπανα. ;D

Offline mavros 717

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #24 on: Τρίτη 14 Οκτώβριος 2008, 02:35:52 πμ
Καλα στα συνεργεια ειναι που την ακουνε για τα καλα και αμα δεν τους πας δουλεια να σου φανε 2-3 μισθους ,λενε ολα οκ δεν τρεχει προβλημα.Απλα μου κανε εντυπωση ο θορυβοσ ..

ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ