Παιδες, ο τιτλος αυτου του θεματος ειναι λαθος, εψαχνα ωρα για να βρω που γραφουμε για το Triumph Tiger, ας το αλλαξει καποιος μοδερατορας σε "Triumph Tiger 800".
Εκανα χθες ακομη ενα τεστ του 800XC, αυτη τη φορα δικαβαλος και για μιαμιση ωρα. Εχω γραψει παλιοτερα τις εντυπωσεις μου σ'αυτο το θεμα και παραμενουν οι ιδιες, το μηχανακι ειναι ικανοτατο, εχει φοβερο fun factor, εχει αποδειξει την σξιοπιστια του και εχει πουλησει αρκετα σε Βρεταννια και ΗΠΑ. Με βαση τη χρηση που κανω εγω, αν ητανε ναχω ΕΝΑ ΜΟΝΟ μηχανακι θα ητανε μαλλον η επιλογη μου. Οπως εγραφα και 3 χρονια πριν, εχει ενα μεγαλο μερος απο το fun factor του ΚΤΜ990 αλλα ειναι σαφως πιο πολιτισμενο, ανετο και πολυχρηστικο.
Επειδη τα καλα του σημεια εχουνε γραφει εδω αλλα και σε πολλα τεστ που εχουν γινει απο τοτε, ας επικεντρωθω σε καποιο μειονεκτηματα που διαπιστωσα στο χθεσινο τεστ που περιελαβε μεγαλη πολη (Λονδινο) με πολυ μποτιλιαρισμα λογω Σαββατου, λιγο αυτοκινητοδρομο, στριφτερους επαρχιακους και λιγο χωματακι με αρκετες ανωμαλιες. Λοιπον, τα μειονεκτηματα που παρατηρησα ειναι τα εξης (καμια μηχανη δεν κανει τα παντα τελεια):
- Αρχικα, δεν εχει αρκετη ροπη στις χαμηλες στροφες για χρηση στο χωμα, κατι που "φαινεται" λογω της πολυ μακριας 1ης (και το οποιο εγινε περισοτερο φανερο οντας δικαβαλος). Αυτο νομιζω οτι διορθωνεται με 1 δοντι μικροτερο γραναζι μπροστα πριν απο σοβαρες χωματαδες και ειναι κατι που κανουν αρκετοι απ'οτι εχω διαβασει σε αμερικανικα φορουμ. Αλλα φυσικα υπαρχει το θεμα του βαλε/βγαλε. Το να το αφησει κανεις μονιμα πανω δεν παιζει καθως η 6η ειναι ηδη κοντουτσικη
- Η θεση οδηγησης ειναι αρκετα ασφαλτινη για τα γουστα μου σε on-off μηχανακι, τοποθετωντας τον αναβατη λιγο σκυφτο και με τα χερια σχετικα τεντωμενα. Θελει αμεσως αποστατες τιμονιου που εγω θα τους αφηνα μονιμα πανω ακομη και για την ασφαλτο - και επισης γυρισμα του τιμονιου λιγο προς τον οδηγο.
- Η σελα του ειναι σχετικα μαλακη και ειμαι σιγουρος οτι δεν θα εχει τη ανεση αλλων σελλων για μεγαλες αποστασεις. Αρχικα φαινεται πολυ ανετη αλλα μετα απο μιαμιση ωρα πανω της ειχε ψιλοκαθησει και δεν ητανε πια τοσο ανετη. Απο την αλλη, ειναι πολυ καλυτερη αυτη του 800 GS που ειναι ενας κυριος ανταγωνιστης. Επισης εχει χωριστη και μεγαλη σελα για την συνεπιβατηδα η οποια εκανε σχετικα θετικα σχολια.
- Τα γονατα της συνεπιβατηδας ειναι σχετικα διπλωμενα, ανεφερε οτι αισθανθηκε απο αυτη την αποψη "οπως στο VFR και οχι οπως στο ΤΑ" - με το τελευταιο πηγαμε/φυγαμε στο/απο το τεστ. Τα γονατα του οδηγου απο την αλλη τοποθετουνται σε πολυ φυσικη γωνια, λιγοτερο διπλωμενα απο το ΤΑ και περιπου το ιδιο με το ΤΑ650 οταν κανεις βαλει χαμηλοτερους μαρπιεδες κατα 2εκ
- Οταν μπλεκεται κανεις σε πολυ σφιχτο μποτιλιαρισμα μεσα στην πολη, ο κινητηρας με το βεντιλατερ βγαζει πολλη ζεστη που ερχεται στα ποδια των επιβατων. Απο την αλλη, μολις κινηθει κανεις εστω και λιγο, η θερμοκρασια πεφτει πολυ γρηγορα.
Αυτα, σε σχεση με το 800 GS εχει καλυτερη προστασια, ανεση σελας, ασφαλτινη συμπεριφορα, καλυτερα φρενα και κινητηρα που ξυριζει και εξιταρει ψηλα με πολλη δυναμη για οποιον δεν λυπαται ..to twist the wrist

Το 800 GS απο την αλλη εχει πιο χωματινο στησιμο με μεγαλυτερη ροπη χαμηλα και μεγαλυτερη αποσταση απο το εδαφος. Παντως το 800XC εχει τελειως αλλες δυνατοτες σε μεγαλες ταχυτητες, τοσο που οι παραχωρησεις δεν ειναι πολλες σε σχεση με τα 1000αρια/1200αρια αν εξαιρεσει κανεις την ροπη χαμηλα.
Επομενο τεστ το 1200 Explorer, απο περιεργεια για να δω τι εχουν φτιαξει οι Αγγλοι στην μεγαλη κατηγορια.