Hellas Transalp Forum

Τρέμουλο σε TA 700

moonrat · 29036

Harry

• Guest
Reply #25 on: Πέμπτη 24 Ιούνιος 2010, 03:54:03 πμ
Φιλε μου αυτο ειναι συνηθες φαινομενο σε ΤΑ με βαλιτσα . Δεν κανει την εμφανιση του απο την αρχη αλλα μετα απο καποια χιλιομετρα.Η αληθεια ειναι πως υπαρχουν καποιες λυσεις αλλα δεν εχουν το ικανοποιητικο αποτελεσμα που ισως περιμενεις.Για περισσοτερες πληροφοριες ψαξε το θεμα στα μηχανολογικα.Εκει εχει αναλυθει οσο δεν παει, και θα βρεις λυσεις και τεχνικες δοκιμασμενες.Παντως δεν ειναι κατι που θα πρεπει να σε ανησυχει!Αυτα απο μενα.Καλως ηρθες στην παρεα μας και καλα χιλιομετρα!Παντα ορθιος! ;D

Offline Αιγαιοπλόος

• Οδηγάρα
Reply #26 on: Πέμπτη 24 Ιούνιος 2010, 05:35:27 πμ
Μια από τις πρώτες δουλειές που έκανα όταν πήρα Transalp ήταν να του τοποθετήσω το Top Case της SHAD (37 λίτρων) που είχα στο προηγούμενο μηχανάκι μου (ΧΤ 660R).

Ωραία. Υπήρχε όμως ένα θέμα που με απασχολούσε. Η σχάρα του νέου Transalp 700 είναι
1ον) μικρότερη από του 650,
2ον) πλαστική και
3ον) όχι εντελώς επίπεδη αλλά ελαφρώς καμπυλωτή και ανάγλυφη, όπως θα δείτε.

Μια πλαστική σχάρα όμως θα είναι πιο "μαλακή" και θα έχει αναγκαστικά περισσότερες ελαστικότητες από μια σιδερένια. Κι αν πάνω στην πλαστική σχάρα, που δεν είναι καν εντελώς επίπεδη (αλλά έχει ανάγλυφη και καμπυλωτή σχεδίαση) βιδώσεις μια επίσης πλαστική βάση (αυτή του Top Case), το όλο σύνολο που ούτως ή άλλως ταλαντώνεται (λόγω της βαλίτσας) θα έχει ταλαντώσεις. Καλό θα ήταν η πλαστική βάση της βαλίτσας να μεταφέρει με κάποιον τρόπο το βάρος κατευθείαν στο υποπλαίσιο. Εδώ είναι το θέμα.

Λοιπόν η σχάρα του Transalp 700 είναι αυτή:

Έχοντας διαβάσει αρκετά post σε διάφορα fora για ενοχλητικές ταλαντώσεις και κουνήματα στο τιμόνι από κατόχους Transalp από τη στιγμή που έβαλαν κεντρικό βαλιτσάκι (Top Case), είπα να το ψάξω λίγο.

Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι ταλαντώσεις αυτές πιθανόν να οφείλονται στην πλαστική σχάρα. Δηλ. αν τοποθετήσεις την πλαστική βάση του Top Case κατευθείαν πάνω στην πλαστική (και άρα με ελαστικότητα) σχάρα του Transalp, ίσως να είναι αυτή, όπως προείπα, η αιτία των αναφερόμενων από πολλούς κατόχους Transalp ταλαντώσεων και κουνημάτων στο τιμόνι. Και αυτό διότι το όλο σύνολο βαλίτσας - βάσης - σχάρας θα ταλαντώνεται ελαφρώς, λόγω του ότι η σχάρα του Transalp είναι πλαστική. Ψάχνοντας βρήκα ότι η SHAD (η εταιρία του Top Case που είχα ήδη από το ΧΤ) προσφέρει μια ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ προσαρμογή ειδικά για το Transalp 700 (κόστος 38 ευρώ), η οποία τοποθετείται ως εξής:

1) Η πλαστική σχάρα του Transalp μένει κανονικά στη θέση της.
2) Αφαιρούμε τις τέσσερις βίδες, με τις οποίες η πλαστική σχάρα στηρίζεται στο υποπλαίσιο.
3) Τοποθετούμε τη σιδερένια προσαρμογή και βιδώνουμε (με τις μακρύτερες βίδες που έχει αυτή) τόσο την ίδια την σιδερένια προσαρμογή όσο και την πλαστική σχάρα. Δηλ. η ίδια βίδα περνάει μέσα από τη σιδερένια προσαρμογή και την πλαστική σχάρα.
4) Πάνω στη σιδερένια προσαρμογή (που πατάει πλέον στο υποπλαίσιο και είναι ακλόνητη, χωρίς ίχνος ταλάντωσης) βιδώνουμε πλέον την πλαστική βάση του Top Case.
5) Τοποθετούμε κανονικά το Top Case.

Δείτε και μόνοι σας.

Η βαλίτσα (Top Case) πλέον δεν στηρίζεται καθόλου στην πλαστική σχάρα του Transalp αλλά ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στο ΥΠΟΠΛΑΙΣΙΟ, χωρίς έτσι να μεταφέρει ταλαντώσεις στο μηχανάκι και χωρίς να προκαλεί κουνήματα στο τιμόνι.

Μια αστραπή είν' η ζωή και στ' άναμμα που κάνει, ό,τι προλάβει ο άνθρωπος, τα υπόλοιπα τα χάνει.

Offline artorios

• νέος οδηγός
  • **
Reply #27 on: Τρίτη 10 Αύγουστος 2010, 00:03:22 πμ
    Γειά σας παιδιά είμαι νέος στην ωραία σας παρέα κ είμαι κάτοχος ενός xl700v του 08 και νέος οδηγός....

μια απο τα ιδια εμαι και εγω στην παρεα...

δεν εχω πλευρικες βαλιτσες, αλλα μονο την πισω, καταλαβα οτι εχοντας 5η ταχ στα 70-80κμ/ωρα το δημιουργει.
αν εχω 4η με τα ιδια κμ/ωρα δεν το κανει.

αναφερατε για τα tourance exp οτι καποιες παρτιδες ηταν ελλατωματικες.
πως μπορουμε να δουμε ποια παρτιδα ηταν ελλατωματικη..?
μολις εβαλα μπροστινο απο βραζιλια 10η βδομαδα 2010 και πισω απο γερμανια 25η βδομαδα 2010

Offline artorios

• νέος οδηγός
  • **
Reply #28 on: Τρίτη 10 Αύγουστος 2010, 00:08:34 πμ
Έχει βγάλει παρτίδα με στραβά λάστιχα, άλλαξα τρία λάστιχα για να βρούμε ένα ίσιο. Δεν χρειάζεται  να πας βόλτα τη μηχανή, φαίνεται  από το μηχάνημα της ζυγοστάθμισης.

πως μπορουμε να βρουμε ποια παρτιδα ηταν ελλατωματικη..?
μολις εβαλα μπροστινο απο βραζιλια 10η βδομαδα 2010 και πισω απο γερμανια 25η βδομαδα 2010

Offline Zafeiros

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #29 on: Δευτέρα 23 Αύγουστος 2010, 21:03:47 μμ
Καλησπερα σε ολους. Εχω μια ΤΑ700 ABS  εδω και 5 μηνες. Μετα απο λιγο καιρο απο την αγορα παρατηρησα κι εγω το τρεμουλο στο τιμονι σε ταχυτητες μεταξυ 60-70χλμ. Ο τεχνικος της καθετης μοναδας HONDA αποφανθηκε μετα απο ελεγχο οτι το τρεμουλο οφειλεται στην αλυσιδα γιατι στην ταχυτητα αυτη λεει οτι η αλυσιδα ταλαντωνεται. Το στηριξε αυτο στο γεγονος οτι το τρεμουλο ειναι πιο αισθητο σε μεγαλες σχεσεις στο κιβωτιο (παντα με την ιδια ταχυτητα κινισης). Δε παρατηρησα αλλαγη οταν εβγαζα το 48αρι top case της Coocase (Πολυ καλο παρεπιπτοντως για τα λεφτα του!). Έχει κανεις αποψη περι του θεματος?

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
  • anaconda team is back sssssssssssssss
Reply #30 on: Δευτέρα 23 Αύγουστος 2010, 21:36:34 μμ
Καλησπερα σε ολους. Εχω μια ΤΑ700 ABS  εδω και 5 μηνες. Μετα απο λιγο καιρο απο την αγορα παρατηρησα κι εγω το τρεμουλο στο τιμονι σε ταχυτητες μεταξυ 60-70χλμ. Ο τεχνικος της καθετης μοναδας HONDA αποφανθηκε μετα απο ελεγχο οτι το τρεμουλο οφειλεται στην αλυσιδα γιατι στην ταχυτητα αυτη λεει οτι η αλυσιδα ταλαντωνεται. Το στηριξε αυτο στο γεγονος οτι το τρεμουλο ειναι πιο αισθητο σε μεγαλες σχεσεις στο κιβωτιο (παντα με την ιδια ταχυτητα κινισης). Δε παρατηρησα αλλαγη οταν εβγαζα το 48αρι top case της Coocase (Πολυ καλο παρεπιπτοντως για τα λεφτα του!). Έχει κανεις αποψη περι του θεματος?

Σταυρο διαβασε εδω εχει και για το 700

http://www.transalpforum.gr/index.php/topic,1020.msg9534.html#msg9534

Offline ΚΡΑΣΟΠΑΤΕΡΑΣ

• Ο ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ
  • Rossi και πάνω !
  • Δεν σπάει δεν χαλάει…δεν στραβώνει δεν λυγάει !!
    • http://www.biowines.gr/
Reply #31 on: Δευτέρα 23 Αύγουστος 2010, 21:37:33 μμ

Έχουμε πει διάφορα για αυτό το πρόβλημα αλλά δεν γιατρεύεται, και εμένα τα ίδια μου έκανε και είχα δοκιμάσει τα πάντα.
Μην δίνεις σημασία ίσος ελαττωθεί όταν αλλάξεις λάστιχα και βάλεις ποιο ασφάλτινα, εμένα όταν τα άλλαξα ελαττώθηκε κατά 50%.

Οι άνθρωποι είναι σαν το κρασί, οι καλοί βελτιώνονται με τα χρόνια, οι άχρηστοι γίνονται ξύδι…..

Offline Zafeiros

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #32 on: Τρίτη 24 Αύγουστος 2010, 23:24:51 μμ
Θα ηθελα να διευκρινισω οτι το τρεμουλο στο οποιο αναφερομαι εγω δεν ειναι δεξια - αριστερα. Ειναι πανω - κατω και ειναι ιδιαιτερα ενοχλητικο! Το δεξια - αριστερα (το οποιο επισης ειχε εμφανιστει εξαλειφθηκε σφιγγοντας τερμα την πισω αναρτηση! Εξακολουθω να εχω μονιμως μπαγκαζιερα και δε κανει δεξια αριστερα. Το πανω-κατω ειναι το προβλημα μου και αυτο μου ειπε ο μηχανικος της Χοντα οτι προερχεται απο την ταλαντωση της αλυσιδας! Αν καποιος εχει κατι να προτεινει πανω σε αυτο ελευθερα :)

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #33 on: Τρίτη 24 Αύγουστος 2010, 23:35:43 μμ
Το πανω-κατω ειναι το προβλημα μου και αυτο μου ειπε ο μηχανικος της Χοντα οτι προερχεται απο την ταλαντωση της αλυσιδας!

πωωωωως :o

Δονήσεις στο τιμόνι από την αλυσίδα πρώτη φορά ακούω...Μήπως να άλλαζες μάστορα;

Παύλος Καρούμπης

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
Reply #34 on: Τρίτη 24 Αύγουστος 2010, 23:35:43 μμ
α. Το πανω-κατω ειναι το προβλημα μου και αυτο μου ειπε ο μηχανικος της Χοντα οτι προερχεται απο την ταλαντωση της αλυσιδας! Αν καποιος εχει κατι να προτεινει πανω σε αυτο ελευθερα :)

Λιγο απιθανο απο την αλυσιδα πιο πολυ μου κανει απο το λαστιχο πιθανον η πιεση του ελαστικου ή ζυγοσταθμιση ή ακτινολογηση μαλλον ομως ζυγοσταθμιση .
Τα ελαστικα τι χλμ εχουν και ποια η κατασταση τους μην τυχον το μπροστινο εχει καποιο καρουμπαλο ?

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #35 on: Τετάρτη 25 Αύγουστος 2010, 00:25:42 πμ
Απο φυσιολογική ταλάντωση της αλυσίδας ή προβληματική ? απο φ/σ δε νομίζω... απο προβληματική αλυσίδα... πρέπει να είναι εμφανές το πρόβλημα.
Μήπως οδηγούσες στο εξωτερικό και ήρθες στην Ελλάδα ? είναι απο τα πρώτα "συμπτώματα" που αντιμετωπίζουν οδηγοί που έχουν
συνηθίσει σε ευρωπαικούς δρόμους και σκάνε με το καράβι στη Πάτρα.

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
Reply #36 on: Τετάρτη 25 Αύγουστος 2010, 00:37:03 πμ
Απο φυσιολογική ταλάντωση της αλυσίδας ή προβληματική ? απο φ/σ δε νομίζω... απο προβληματική αλυσίδα... πρέπει να είναι εμφανές το πρόβλημα.
Μήπως οδηγούσες στο εξωτερικό και ήρθες στην Ελλάδα ? είναι απο τα πρώτα "συμπτώματα" που αντιμετωπίζουν οδηγοί που έχουν
συνηθίσει σε ευρωπαικούς δρόμους και σκάνε με το καράβι στη Πάτρα.

φ/σ   ??? ??? καντο λιανα Κωστη  ;D

Offline Zafeiros

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #37 on: Τετάρτη 25 Αύγουστος 2010, 06:45:47 πμ
Παιδια τι να πω, εγω μετεφερα απλως τα σχολια του μηχανικου. Εχω σκεφτει να αλλαξω μηχανικο-αρα και συνεργειο μιας και ειναι ο μοναδικος μηχανικος της καθετης μοναδας. 'Η εστω να παω να το κοιταξει και καποιος αλλος για μια 2η γνωμη.

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #38 on: Τετάρτη 25 Αύγουστος 2010, 14:43:31 μμ
Απο ταλαντωση της αλυσιδας ΔΕΝ υπαρχει περιπτωση να συμβαινει Ολες οι αλυσιδες ταλαντωνουν με λαθος σχεση Αν μιλαμε για προβληματικη αλυσιδα ποσο μπορει να εειναι? Και ειναι δυνατον να ασκει τετοιες καθετες δυναμεις στο ψαλιδι ωστε να υπερνικα την ταση του ελατηριου του αμορτισερ?
Ελεγξε αν υπαρχει βυζι σε καποιο απο τα δυο λαστιχα
Ελεγξε αν πατανε σωστα τα λαστιχα στη ζαντα
Τελος αναφερεις οτι εσφιξες τερμα το αμορτισερ Τι εννοεις Ρυθμισες τερμα αργη την αποσβεση συμπιεσης ή προφορτισες πολυ το ελατηριο
Και στις δυο περιπτωσεις παντως θα μπορουσε να εμφανιστει ενα τετοιο φαινομενο
Ξαναγυρνα στις μαμα ρυθμισεις και δοκιμασε χωρις την βαλιτσα

Offline Zafeiros

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #39 on: Τετάρτη 25 Αύγουστος 2010, 15:15:56 μμ
Τελος αναφερεις οτι εσφιξες τερμα το αμορτισερ Τι εννοεις Ρυθμισες τερμα αργη την αποσβεση συμπιεσης ή προφορτισες πολυ το ελατηριο
Και στις δυο περιπτωσεις παντως θα μπορουσε να εμφανιστει ενα τετοιο φαινομενο
η ΤΑ700 εχει στο πλαι μια βιδα στην οποια οταν σφιγγεις δεξιοστροφα λεει HARD και αριστεροστροφα SOFT. Δε ξερω ομως αν επεμβαινει στην αποσβεση ή στην προφορτιση.

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #40 on: Τετάρτη 25 Αύγουστος 2010, 19:46:51 μμ
η ΤΑ700 εχει στο πλαι μια βιδα στην οποια οταν σφιγγεις δεξιοστροφα λεει HARD και αριστεροστροφα SOFT. Δε ξερω ομως αν επεμβαινει στην αποσβεση ή στην προφορτιση.
Στην αποσβεση