Hellas Transalp Forum

Ντίζα Χιλιομετρητή

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ · 13489

Offline ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

• Rossi και πάνω !
  • Η τρελα δεν παει στα βουνα....καβαλαει Vara...
on: Σάββατο 02 Ιούνιος 2007, 03:20:38 πμ
Παιδιά, όπως προείπα, έκανα σήμερα ταξίδι από Αθήνα για Κοζάνη. Ταχύτητα στα 160, σταθερά θα έλεγα, χωρίς να το ζορίσω υπερβολικά (7000 στροφές). Αφού έφτασα, όλα καλά, και μετά από 2 με 3 βόλτες στο χωριό, ξεκίνησα για μια βόλτα στην Κοζάνη, (χωρίς να τρέχω), στον γυρισμό, διαπίστωσα ότι ο δείκτης της ταχύτητας (η βελόνα) δεν έδειχνε την σωστή ταχύτητα, αλλά τρεμόπαιζε μεταξύ 60 και 80, Τα χιλιόμετρα μετράγανε κανονικά και τα πάνω (τα συνολικά) και τα κάτω (αυτά που τα μειδενίζεις). Μάλλον θέλει άλλαγμα η ντίζα (κάπου δεν πιάνει). Μήπως γνωρίζει κανείς από τι μπορεί να προήλθε; μήπως τελικά το ζόρισα; μήπως φταίει τίποτα άλλο;

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #1 on: Σάββατο 02 Ιούνιος 2007, 03:43:52 πμ
Θανάση,
Ή φταίει η ντίζα (πχ. λασκαρισμένη, ξεβίδωτη, σπασμένο/τριμένο συρματόσχοινο), ή έχει φαγωθεί το πλαστικό γραναζάκι μέσα στο μεταλικό "καβούκι" που είναι προσαρμοσμένο στο άκρο του άξονα του μπροστινού τροχού. Οι πιθανότητες πάντως είναι μεγαλύτερες για τη 2η αιτία (γραναζάκι).

Η επιδιόρθωση (και στις 2 περιπτώσεις) είναι εύκολη υπόθεση.
« Last Edit: Σάββατο 02 Ιούνιος 2007, 04:21:33 πμ by Chris_de_Ze »

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

• Rossi και πάνω !
Reply #2 on: Πέμπτη 07 Ιούνιος 2007, 07:33:30 πμ
Τελικά ¨ηταν το πλαστικό γραναζάκι στον ατέρμονα... Κοζάνη και Φλώρινα δεν βρήκα πουθενά, οπότε το παρείγγειλα στην Αθήνα στο κολητό μου, και το τοποθέτησα σήμερα τετάρτη. Κόστος, 20€. Μεγαλύτερο κόστος, ότι 1000 χλμ δεν γραφτήκανε στο κοντερ, και φυσικά, επέστρεψα την τρίτη με βροχή από Κοζάνη, χωρίς να ξέρω με τί ταχύτητα πήγαινα, πόσα χλμ, θα μου έφτανε η βενζίνη, αν ήμουν στο όριο ταχύτητας του δρόμου (βλέπε νέος ΚΟΚ), και τώρα πρέπει να συμψηφίσω κάπως τα χλμ, για το επόμενο servis.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #3 on: Πέμπτη 07 Ιούνιος 2007, 07:54:48 πμ
Quote from: ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ link=topic=1121.msg11075#msg11075 date=
Τελικά ¨ηταν το πλαστικό γραναζάκι στον ατέρμονα...

Καθάρισες καλά μέσα το μηχανισμό του ατέρμονα? Πολλές φορές υπολείματα που μένουν επιταχύνουν τη φθορά του καινούριου γραναζιού. Και βέβαια μέσα στο μηχανισμό θέλει ειδικό γράσο "white pure grease", δηλ. χωρίς οξέα και χωρίς ρητίνες (γιατί αλλιώς, άλλου τύπου γράσο φθείρει γρήγορα το πλαστικό γραναζάκι και ... ξαναμένεις γρήγορα χωρίς κοντέρ).
« Last Edit: Πέμπτη 07 Ιούνιος 2007, 08:38:56 πμ by Chris_de_Ze »

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #4 on: Πέμπτη 07 Ιούνιος 2007, 08:46:18 πμ
Και η δικιά μου γύρω στα 25.000 το κοντέρ σε κάποια στιγμή δεν ξαναέγραψε.O λόγος ήταν ο ατέρμονας.Το πλαστικό ρουλεμάν που αναφέρετε , έχει κάτι δοντάκια τα οποία το ένα απ αυτά είχε φθαρεί, σαν να είχε λιώσει. Στην αγορά βρήκα το δικό του αρκετά οικονομικά και το άλλαξα. Το κοντέρ ναι μεν τώρα δείχνει την ένδειξη των χιλιομέτρων, αλλα δεν γνωρίζω κατά πόσο αυτή είναι αντιπροσωπευτική…
Λέτε να άλλαξε , (να χάνει δηλαδή);;;;; ??? ???

"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"
"Africa Twin XRV750 RD07A"

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #5 on: Πέμπτη 07 Ιούνιος 2007, 09:32:13 πμ
Λέτε να άλλαξε , (να χάνει δηλαδή);;;;; ??? ???

Ποιος ο λόγος να χάνει αν έβαλες το ίδιο ακριβώς ανταλλακτικό?

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #6 on: Πέμπτη 07 Ιούνιος 2007, 22:08:03 μμ
Ίσως η περιστροφή που κάνει το ρουλεμάν και η μετάδοση του εν συνεχεία στην βελόνα της ντίζας στο κάτω μέρος της να μην είναι η ακριβής ;;;
Πάντως Χρήστο δεν μου έχει ξαναπαρουσιάσει κάτι αντίστοιχο ….
Σαν λειτουργία φαίνεται και είναι απλή  …..όμως μια αμφιβολία εξαιτίας του ότι δεν το προμηθεύτηκα απ τον Σαρακάκη  με κάνει να το λέω αυτό. :)

"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"

Offline jon t

• Rossi και πάνω !
Reply #7 on: Πέμπτη 07 Ιούνιος 2007, 22:20:48 μμ
Ίσως η περιστροφή που κάνει το ρουλεμάν και η μετάδοση του εν συνεχεία στην βελόνα της ντίζας στο κάτω μέρος της να μην είναι η ακριβής ;;;
Πάντως Χρήστο δεν μου έχει ξαναπαρουσιάσει κάτι αντίστοιχο ….
Σαν λειτουργία φαίνεται και είναι απλή  …..όμως μια αμφιβολία εξαιτίας του ότι δεν το προμηθεύτηκα απ τον Σαρακάκη  με κάνει να το λέω αυτό. :)

Μπορείς να τζεκάρεις τις στροφές του στροφόμετρου στα 100 χλμ/Ω, και να διαπιστώσεις αν υπάρχει η ίδια αντιστοιχία με πριν. Στο ΤΑ 650 αν δεν έχεις αλλάξει διαστάσεις στα γρανάζια τις τελικής μετάδοσης (αλυσίδα), θα πρέπει να είναι 4.500 στροφές.

Offline ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

• Rossi και πάνω !
Reply #8 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2007, 06:18:21 πμ
Χρήστο, ναι το καθαρίσαμε καλά, (λες και το πλύναμε), και μετά βάλαμε αυτό το γράσο χωρίς οξέα. Σχετικά με το γραναζάκι, από ότι ξέρω, δεν υπάρχει ημιτασιόν, μόνο αυθεντικό από την μαμά HONDA οπότε από όπου και αν το πείρατε, και αυτοί ίσως από τον Σαρακάκη να το πείραν. οπότε μην ανησυχείτε....

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #9 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2007, 08:25:50 πμ
Στην περίπτωση με το πλαστικό γραναζάκι (το οποίο φθείρεται εύκολα και είναι ένα από τα πολύ γνωστά προβλήματα του ΤΑ από τότε που πρωτοεμφανίστηκε αλλά ποτέ η Χόντα δεν το βελτίωσε) έχω παρατηρήσει το εξής περίεργο. Αν αλλάξεις μόνο γραναζάκι, τότε η φθορά έρχεται πάλι γρήγορα. Ενώ αν αλλάξεις ολόκληρο το μηχανισμό του ατέρμονα (που είναι και ακριβότερος), η φθορά αργεί πολύ. Εγώ την τελευταία φορά επέλεξα τη 2η μέθοδο και είναι χρόνια που δεν έχει χαλάσει.

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #10 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2007, 09:34:07 πμ
Μπορείς να τζεκάρεις τις στροφές του στροφόμετρου στα 100 χλμ/Ω, και να διαπιστώσεις αν υπάρχει η ίδια αντιστοιχία με πριν. θα πρέπει να είναι 4.500 στροφές.
Το τσέκαρα και είναι ο.κ!! η αντιστοίχηση αυτή.  :) ;)

Σχετικά με το γραναζάκι, από ότι ξέρω, δεν υπάρχει ημιτασιόν, μόνο αυθεντικό από την μαμά HONDA οπότε από όπου και αν το πείρατε, και αυτοί ίσως από τον Σαρακάκη να το πείραν. οπότε μην ανησυχείτε....
Θετικό και καθησυχαστικό αυτό που λές …. :) :)

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #11 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2007, 16:38:13 μμ
Στην περίπτωση με το πλαστικό γραναζάκι (το οποίο φθείρεται εύκολα και είναι ένα από τα πολύ γνωστά προβλήματα του ΤΑ από τότε που πρωτοεμφανίστηκε αλλά ποτέ η Χόντα δεν το βελτίωσε) έχω παρατηρήσει το εξής περίεργο. Αν αλλάξεις μόνο γραναζάκι, τότε η φθορά έρχεται πάλι γρήγορα. Ενώ αν αλλάξεις ολόκληρο το μηχανισμό του ατέρμονα (που είναι και ακριβότερος), η φθορά αργεί πολύ. Εγώ την τελευταία φορά επέλεξα τη 2η μέθοδο και είναι χρόνια που δεν έχει χαλάσει.

Εγώ πάλι μετά τη 3η φθορά του έβαλα sigma και ησύχασα  ;D ;D ;D

Παύλος Καρούμπης

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #12 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2007, 17:24:04 μμ
Οταν ειχα το ίδιο πρόβλημα για 2η φορά , κάθισα και κοίταξα προσεκτικά το σύστημα.
Παρατήρησα οτι ο ατέρμονας είχε ενα "παίξιμο" πανω κάτω γυρω στο 1 mm μπορει και λιγο παραπάνω.
Αν αυτο δεν υπήρχε απο την αρχή ή αν απλά υπήρχε και ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, δεν το ξέρω.
Αν όμως απο το κάτω μέρος του κελύφους του ατέρμονα κάνουμε μια πολυ μικρή τρυπούλα και βιδώσουμε
ενα βιδάκι σε ρόλο ρυθμιστή του ατέρμονα, τοτε αυτο το 1mm θα εξαφανιστεί.
Δε ξέρω ποσο καλο ή κακό θα ήταν, ενδεχομένως να χρειάζεται το κενό ή πρέπει να είναι ακομα
περισσότερο απο 1mm. Δεν έτυχε να το δοκιμάσω ποτε.

Offline ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

• Rossi και πάνω !
Reply #13 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2007, 19:21:01 μμ
Έχω στο μυαλό μου μια λύση, η οποία ίσως στοιχίσει λίγο αλλά μάλλον θα είναι αθάνατη! Πέρνεις ένα καινούριο γραναζάκι, πας σε γνωστό τορναδόρο, και κατασκευάζεις ένα ίδιο από αλουμίνιο (γιατί ίσως το σιδερένιο, λόγο της τριβής να προκαλεί και ηλεκτρισμό), Χρήστο τί λες;

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #14 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2007, 19:26:19 μμ
Αλουμινένιος ειναι ο ατέρμονας νομιζω. Αν ηταν να γίνει πιο σκληρό και να αντέχει, θα το είχε κάνει ο Ιάπωνας.
Αλλα αν βάλει κάτι σκληρότερο τοτε αντι να σπασει το (πλαστικο) γρανάζι των 15 Ε, θα σπάσει το συστημα ολο με κόστος
100Ε .Αρα ειναι σκοπιμη η χρήση του πλαστικού γραναζιου. Το χάσιμο του πατήματος μεταξύ ατέρμονα και πλαστικου
γραναζιου ειναι αυτο που το σπάει. Και το πάτημα χάνετε οταν "παίξει" πανω-κάτω ο ατέρμονας (καβαλάει μια σπείρα), κοντράρει
στα δοντια της ζάντας (που δινουν κίνηση στο γρανάζι) και άντε γεια το δοντάκι.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #15 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2007, 20:23:43 μμ
Το πλαστικό γραναζάκι έχει τοποθετηθει εκεί για ασφάλεια (όπως είπε και ο Κώστας). Και μάλιστα για περισσότερη ασφάλεια δεν πατάει/εφάπτεται βαθιά μέσα στο μεταλλικό, αλλά έχει (εσκεμένα) κάποια απόσταση από αυτό (δηλ. πατάει με τις άκρες του). Ο λόγος είναι ότι αν τυχόν μπλοκάρει ο μηχανισμός, να καταστραφούν οι άκρες στο γραναζάκι και να μην μπλοκάρει η ρόδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που το περιβόητο αυτό γραναζάκι χαλάει εύκολα και γρήγορα. Με το που θα φθαρούν οι άκρες του, σταματά να λειτουργεί.

Η εναλλακτική λύση θα ήταν μια πολύ πιο ακριβή κατασκευή, αλλά δεν συμφέρει (τη χόντα)