Hellas Transalp Forum

S.O.S. Καταστροφή της pilot screw του αριστερού καρμπυρατέρ

ΜΙΧΑΗΛ · 6853

Offline ΜΙΧΑΗΛ

  • TRANSALP...ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
  • οδηγός τρίκυκλου
  • *
    • Posts: 16
Παιδιά S.O.S. χρειάζομαι την βοήθεια σας λόγο καταστροφής της αριστερής pilot screw του αριστερού καρμπυρατέρ της μότο XL600 V 1992 και λέω το ιστορικό της κουράζοντας σας λίγο, αλλά με τρώει η αγωνία διότι μου αρέσει η μηχανή, έχει γκάζια, την καμαρώνω, με πήγε παντού το καλοκαίρι την αγάπησα και θα την κρατήσω και εάν την αλλάξω πάλι ίδια θα πάρω !!!

Λοιπόν η αριστερή βίδα pilot είχε ένα θέμα κωλύματος ( γύριζε μόνο κατά 1/8  βιδώνοντας ή ξεβιδώνοντας ), το ανακάλυψα μετά από την ημέρα που πήρα την μηχανή, αλλά τέλος πάντων είχε κεφάλι να την παλέψεις με κάνα σπρέι !!

Πηγαίνοντας στον μηχανικό για ρύθμιση βαλβίδων και συγχρονισμό καρμπυρατέρ με το carbtune  και αφού τα συγχρόνισε, έπιασε το κατσαβίδι να  ρυθμίσει τα pilot και αφού κάτι δεν του έβγαινε, έπιασε και το σφυρί με το κατσαβίδι και τελικά την άφησε με φαγωμένο κεφάλι και μόνιμα ακινητοποιημένη και ξεβιδωμένη κατά 1,5 στροφή από το κλειστό σημείο μηδέν, ενώ εάν είχε μείνει ξεβιδώνοντας στις 2,5 με 3,0 βόλτες τουλάχιστον θα ήμουν πιο ήσυχος βάση πρότασης του κατασκευαστή.

Υπέθεσα ότι βρίσκεται ξεβιδωμένη κατά 1,5 βόλτα μετρώντας με ένα ταχύμετρο ( βερνιερο και υπολογίζοντας και το φαγωμένο κεφάλι ) το βάθος που έχει σφηνώσει σε σχέση με την δεξιά η οποία ρυθμιζόμενη στο ίδιο βάθος από το εξωτερικό σημείο της φωλιάς του καρμπυρατέρ ταιριάζει ξεβιδώνοντας την έως στην 1,5 βόλτα από μέσα.
Τώρα όταν οδηγώ την μηχανή με αυτήν την ρύθμιση, μετά τις 3500 στροφές κάνει έναν θόρυβο ο κινητήρας σχετικά πιο έντονο απ’ ότι οταν ρυθμίζω την δεξιά pilot που ρυθμίζεται στις 2,0 στροφές και αφήσω την άλλη όπως έχει στο 1,5.
Αυτός ο ποιο έντονος θόρυβος με την ρύθμιση ( 2,0 και 1,5 ) πρωτοεμφανίζεται πλέων μετά τις 6500 στροφές .
Σημειωτέων ότι σε ρύθμιση 1,5 και 1,5 έχω πιο πολύ τράβηγμα στην μηχανή ( σαν δίχρονο ) με μεγαλύτερη ροπή και πιο επιτάχυνση σαν να ανεβαίνει η υποδυναμή της αλλά με αυξημένο ήχο του κινητήρα από τις 3500 στροφές και πάνω.
Όταν ρυθμίσω 2,0 και 1,5 έχω πιο γλυκό γκάζι και σταδιακή αύξηση της ροπής με γλυκό ήχο στο μοτέρ έως και τις 6500 στροφές.
Δε όταν ρυθμίζω βάση κατασκευαστή και αυτά που έμαθα από το φόρουμ σε 2,5 με 3,0 το ένα καρμπυρατέρ και αναγκαστικά 1,5 το άλλο έχω ακόμα πιο γλυκό γκάζι και ο πιο έντονος ήχος ξεκινά από τις 7000 στροφές η’ και καθόλου !!

Πείτε μου παρακαλώ σενάρια τι να κάνω.
1.   Να τα ρυθμίσω αναγκαστικά λόγο της μιας pilot και τις δυο στο 1,5 & 1,5 αλλά με κροτάλισμα του κινητήρα ( όχι υπερβολικό αλλά ακούγεται ) ?
2.   Να τα ρυθμίσω εκεί που ακούγεται πιο γλυκά στο 2,0 & 1,5 με αρκετά ικανοποιητική ροπή αλλά με κάποιους πολύ μικρούς κραδασμούς του κινητήρα μετά τις 6500 στροφές σαν μούδιασμα στις παλάμες ?
3.   Να ρυθμίσω στο 3,5 & 1,5 εκεί όπου χάνεται ο αισθητός ήχος του κινητήρα και μαζί ότι μικροί κραδασμοί συνεπάγονται ?
4.   Να μείνω σε κάποιο από τα παραπάνω και εάν είναι ασφαλές ώστε να μην δημιουργήσω περεταίρω ζημία στην μηχανή ? με δεδομένο ότι την έχω τεστάρει σε όλες τις παραπάνω ρυθμίσεις, σε κίνηση με πολύ ζέστη και δεν ανεβάζει θερμοκρασίες πάνω από το 1/3  σε ταξίδι , στο 1/2 σε πορεία εντός πόλης και 2/3 σταματημένος η’ σε πολύ κίνηση με λειτουργία του βεντηλατέρ ανά διαστήματα.
Η κατανάλωση επανειλημμένα μετρημένη , ( 4,8-5,5 ταξίδι ) , ( 5,5 -5,9 εντός πόλης ) και ( 5,9 – 6,5 σε κίνηση και μικρές διαδρομές με άναψε σβήσε φροντιστήρια παιδιών κ.λ.π. ) χωρίς αισθητές διαφορές σε όλες τις παραπάνω ρυθμίσεις.
Ταχύτητα δικάβαλος στις 6500 στροφές 138 χιλιόμετρα μαμά γρανάζια, επίσης  ανεβάζει έως και τις 9000 στροφές γρήγορα και αισθητά χαλαρά χωρίς να κομπιάζει.
Μόνο εμφανές πρόβλημα ένα μικρό παίξιμο του ρελαντί κατά 50 περίπου στροφές και αυτό από τον μπροστά κύλινδρο από ότι φαινόταν και στο carbtune που έπαιζε λίγο η στάθμη του υδράργυρου σε σχέση με τον πίσω κύλινδρο που ήταν σε απόλυτα σταθερή ένδειξη.
5.   Να πάω το καρμπυρατέρ σε τόρνο ρισκάροντας και εάν γίνει οριστική ζημιά 500 ευρώπουλα ίσως και παραπάνω για νέο καρμπυρατέρ, ενώ μπορώ να μείνω με κάποια από τις παραπάνω ρυθμίσεις ?

Σας παρακαλώ όλους πείτε πρόταση κρέμομαι από τα σχόλειά σας και ιδιαίτερα του ADMIN που έχω δει ότι είναι γάτος πάνω σε αυτά τα θέματα.
Εγώ ομολογώ ότι είμαι πρωτάρης σε μηχανές πέρα από σκούτερ αλλά προσπαθώ και μαθαίνω γρήγορα .
Επίσης εάν υπάρχει κάποιος εθελοντής κοντά στην γλυφάδα η’ περίχωρα να συναντηθούμε ώστε να δη και να ακούσει την μηχανή και από την εμπειρία του να με συμβουλέψει για λύση θα είναι και το καλύτερο και τον ευχαριστώ προκαταβολικά.
Δηλώνω ότι σε όποιον μηχανικό πήγα για το πρόβλημα μου είπε ότι έχει άψογη συμπεριφορά ο κινητήρας, έτσι είναι καλή η ρύθμιση ( 1,5 και 1,5 ) και να μην κάνω τίποτα.
Συγγνώμη σας κούρασα αλλά πάλι καλά που είναι και αυτό το φόρουμ για τα πρωτάκια, ( τώρα στα γεράματα μάθε γέρο γράμματα ).


ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ


Offline Hypersonic

  • Γιώργος... Mr. Anderson
  • Rossi και πάνω !
  • *****
    • Posts: 5166
  • Μπαμπάς * 2
Reply #1 on: Τρίτη 13 Σεπτέμβριος 2011, 22:26:08 μμ
Κανε υπομονη μεχρι αυριο που θα το δουν τα μαστορια.....




Offline Aerios

  • Rossi και πάνω !
  • *****
    • Posts: 3379
  • Όλα Τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Reply #2 on: Τετάρτη 14 Σεπτέμβριος 2011, 08:11:12 πμ
Αν το μάστορας που το πήγες έκανε δουλειά στο καρμπυρατέρ χρησιμοποιώντας σφυρί είναι για τον Ντορή καβάλα!
Το 1.5 που είναι ρυθμισμένο είναι λίγο και ο συγκεκριμένος κύλινδρος δουλέύει με φτωχό μίγμα άρα έχει θερμική καταπόνηση.
Τα pilot screws πρέπει να έχουν την ίδια ρύθμιση. Για το 650 είναι 3 στροφές αριστερά απο το σημείο μηδέν (σημείο μηδεν είναι τέρμα κλειστή η βίδα αλλά προσοχή όχι πολύ σφιχτή ίσι ίσα να αισθάνεσαι οτι έχει πατήσει η βελόνα). Αυτό είναι η βασική ρύθμιση.
Η ρυθμιση των pilots προυποθέτει κινητήρα ρυθμισμένο απο βαλβίδες, καθαρό φίλτρο , μπουζί και συγχρονισμό. Τον συγχρονισμό τον επαναλαμβάνεις και στο τέλος μετά τη ρύθμιση των pilots.
Τα pilots δουλεύουν μέχρι ένα σημείο απο εκεί και πέρα αναλαμβάνουν τα main jets οπότε η απόδοση του κινητήρα δεν επηρεάζεται απο τη ρυθμισή τους στις ψηλές στροφές (συνήθως δουλεύουν μέχρι το 1/4 της διαδρομής του γκαζιού).
Αν έχει καταστραφεί μόνο η βίδα μπορεί να αλλαχτεί αλλά αν κατάστρεψε τα πάσα στο καρμπ δεν ξέρω αν μπορέι να γίνει κάτι :(
Τα 500 δεν χρειάζεται να τα σκάσεις υπάρχουν και μτχ σε καλή κατάσταση απο 70 - 120 €.
 



Offline ΜΙΧΑΗΛ

  • TRANSALP...ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
  • οδηγός τρίκυκλου
  • *
    • Posts: 16
Reply #3 on: Τετάρτη 14 Σεπτέμβριος 2011, 08:58:01 πμ
Παιδιά ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας, περιμένω και άλλες ιδέες από τα μαστόρια εδώ στο φόρουμ.
Aerios ναι έχουν γίνει όλες οι εργασίες ( μπουζί, βαλβίδες, φίλτρο ), αλλά αφού όπως λες τα pilots δουλεύουν έως το ¼ του γκαζιού η’ έστω και λίγο παραπάνω, πως βλέπω αυτή την αισθητή διαφορά και διαφορετική απόδοση του κινητήρα στις υψηλές στροφές των 6500 – 7000 όταν αλλάζω την ρύθμιση των pilots από 1,5 και 1,5 στροφές που είναι τώρα σε 3,5 το ένα και 1,5 το άλλο το φρακαρισμένο ???


ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ


Offline Aerios

  • Rossi και πάνω !
  • *****
    • Posts: 3379
  • Όλα Τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Reply #4 on: Τετάρτη 14 Σεπτέμβριος 2011, 09:13:45 πμ
... αλλά αφού όπως λες τα pilots δουλεύουν έως το ¼ του γκαζιού η’ έστω και λίγο παραπάνω, πως βλέπω αυτή την αισθητή διαφορά και διαφορετική απόδοση του κινητήρα στις υψηλές στροφές των 6500 – 7000 όταν αλλάζω την ρύθμιση των pilots από 1,5 και 1,5 στροφές που είναι τώρα σε 3,5 το ένα και 1,5 το άλλο το φρακαρισμένο ???


Αυτό δεν είναι δικιά μου θεωρία, έτσι δουλεύουν τα carb.
Τώρα αυτό που βλέπεις εσύ με τις διαφορετικές ρυθμίσεις δεν μπορώ να το ξέρω.
Πάντως κοίτα να το φτιάξεις και μη το ταλαιπωρείς πολύ με δοικιμές. Δεν έχει κανένα νόημα η δοκιμή γαι την απόδοση του κινητήρα στα ψηλά σε σχέση με την την ρύθμιση των pilots.
Η δοκιμή που θα κάνεις αφού τα ρυθμίσεις σωστά θα αναφέρεται στην απόδοση του κινητήρα στα χαμηλά και στην κατανάλωση.



Offline kostasj

  • >>>>>>
  • Rossi και πάνω !
  • *****
    • Posts: 1523
Reply #5 on: Σάββατο 17 Σεπτέμβριος 2011, 04:38:01 πμ
Συμφωνώ με τον Aerios
Ωστόσο και εγώ εχω παρατηρήσει μεταβολές στην συμπεριφορά του κινητήρα σε όλο το φάσμα των στροφών, ανάλογα με την ρύθμιση στα pilot screw
Τα pilot screw παίζουν αποκλειστικό ρόλο στις χαμηλές στροφές.. Και ίσως χάνουν ΣΤΑΔΙΑΚΆ αυτή την πρωτοβουλία, ανεβάζοντας στροφές,

Φίλε μιχάλη.. Είμαι πολύ περίεργος να μάθω
Ποια ήταν η αντίδραση του ηλίθιου με το σφυρί, όταν είδε την ζημία..?
Δηλαδή αν δεν ξεμάγκωνε με το σφυρί.. Θα έπαιρνε τον γκασμά...!?!?!?


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Αφού όλοι ψάχνουμε την αλήθεια..
Κι αφού σχεδόν όλοι ξέρουμε ποια είναι..
Γιατί το ψέμα είναι πιο δημοφιλές  ???


Offline ΜΙΧΑΗΛ

  • TRANSALP...ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
  • οδηγός τρίκυκλου
  • *
    • Posts: 16
Reply #6 on: Παρασκευή 23 Σεπτέμβριος 2011, 11:12:28 πμ
Kostasj , όταν είδε ότι ήταν ελαφρώς φαγωμένο το κεφάλι, έπιασε το κατσαβίδι και το σφυρί να δημιουργήσει νέα πατούρα πάνω στην βίδα που φυσικά εκεί την αποτελείωσε και την παράτησε παραμορφωμένη.
Τι να πω ίσως πριν να ήταν οικοδόμος!!!


ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ


Offline Chris_de_Ze

  • Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • *****
    • Posts: 9270
    • Hellas Saab Forum
Reply #7 on: Κυριακή 16 Οκτώβριος 2011, 08:21:08 πμ
Για να λύσεις μόνιμα το πρόβλημα, μάλλον θα χρειαστείς αλλαγή ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του καρμπ.
Με σφυρί και καλέμι δεν γίνονται επιδιορθώσεις ειδικά σε τέτοιου είδους ευαίσθητες και ακριβείας συσκευές (όπως είναι τα καρμπς).
Από ότι καταλαβαίνω ο μηχανικός διέλυσε στην κυριολεξία την οπή που βιδώνει η βίδα.

Αλλά δεν καταλαβαίνω όμως γιατί από την αρχή υπήρχε δυσκολία να βιδωθεί/ξεβιδωθεί αυτή τη βίδα.
Αυτές οι βιδούλες βιδώνουν/ξεβιδώνουν με πολύ ευκολία. Ίσως η ζημιά προϋπήρχε.
 
« Last Edit: Κυριακή 16 Οκτώβριος 2011, 08:23:05 πμ by Chris_de_Ze »


Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.


Offline Βαγγέλης

  • Ζήσε με την Υγεία σου, μην παίζεις με αυτήν, θα χάσεις πολλά
  • Rossi και πάνω !
  • *****
    • Posts: 3987
Reply #8 on: Κυριακή 16 Οκτώβριος 2011, 08:27:18 πμ
Εχω την εντύπωση πως αν δεν έχει χαλάσει την έδρα, μπορεί να κάνει μια τρύπα μικρή και να κάνει με ανάποδο κολαούζο σπειρωμα οπότε θα βγει θέλει δεν θέλει, φυσικά το καρμπυρατέρ πρέπει να βγει από την θέση του



Offline Stoneman

  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • *****
    • Posts: 10023
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #9 on: Κυριακή 16 Οκτώβριος 2011, 10:29:46 πμ
Για την XL600V- Κ  και Ρ , μοντέλα 1989 εως 1993 τα pilot screws ρυθμίζονται στις  2 1/2 στροφές ως εξής:

 5. ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΙΓΜΑΤΟΣ ΑΕΡΑ/ΚΑΥΣΙΜΟΥ


    ΡΥΘΜΙΣΗ

5.1: Εαν ο κινητήρας λειτουργεί ιδιαίτερα ανώμαλα στο ρελαντί η διαρκώς παρουσιάζει απώλεια,και εαν μια γενική επισκευή δεν λύσει το πρόβλημα [και εαν αναμφίβολα ειναι ενα πρόβλημα με τα Carburettors - ανατρεξτε στο Τμήμα 6],οι Pilot screws πιθανόν να απαιτουν ρύθμιση.Αξίζει να σημειωθεί σε αυτο το σημείο οτι εαν δεν εχετε την εμπειρια να αναλαβετε αυτο θα ηταν καλύτερο να εμπιστευτείτε την εργασία αυτή σε εναν μηχανικο μοτοσυκλετών η εναν ειδικό σε συστήματα καυσίμου.Η Pilot screw του εμπρος κυλίνδρου ειναι προσιτή απο την δεξια πλευρά του Carburettor και του πισω κυλίνδρου απο τα αριστερά [εικόνα 5.1 a & b]
 ΠΡΟΣΟΧΗ: Σιγουρευτείτε οτι τα Carburettors ειναι συγχρονισμένα πριν ρυθμίσετε τις Pilot screws [ανατρέξτε στο Κεφάλαιο 1].

5.2: Πριν ρυθμίσετε τις Pilot screws ζεστανετε τον κινητήρα μεχρι την κανονική θερμοκρασία λειτουργίας.Βιδώστε τις Pilot screws μεχρι να τερματίσουν ελαφρά, και κατόπιν τις επαναφέρετέ στον καθορισμένο αριθμό στροφών που αναφέρεται στις προδιαγραφές αυτού του κεφαλαίου, που για την XL650 ειναι 3 στροφές.Αυτή είναι και η βασική θέση για την ρύθμιση.

5.3: Εκκινείστε τον κινητήρα και επαναφέρετε τις στροφές του ρελαντί στο σωστό επίπεδο.[1200 +- 100 rpm].Εργαζόμενοι σε ενα Carburettor κάθε φορά, στρέψτε την Pilot screw ελαφρά και προς την μια μεριά και προς την άλλη απο την θέση της μέχρι να βρείτε το σημείο στο οποίο πετυχαίνετε τις μέγιστες στροφές του ρελαντί. Οταν φτάσετε σε αυτό το σημείο , επαναφέρετε τις στροφές του ρελαντί στις σωστες τιμές. Επαναλάβετε και με το άλλο Pilot screw.
 

Εχω την εντύπωση πως αν δεν έχει χαλάσει την έδρα, μπορεί να κάνει μια τρύπα μικρή και να κάνει με ανάποδο κολαούζο σπειρωμα οπότε θα βγει θέλει δεν θέλει, φυσικά το καρμπυρατέρ πρέπει να βγει από την θέση του

Συμφωνώ, οπως και να εχει , το καρμπ πρέπει να αφαιρεθεί και να πάει σε μηχανουργείο, μήπως και γίνεται δουλειά με ενα Helicoil. Και ελπίζω να γλυτώσεις την  αλλαγη.



Offline Chris_de_Ze

  • Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • *****
    • Posts: 9270
    • Hellas Saab Forum
Reply #10 on: Κυριακή 16 Οκτώβριος 2011, 22:15:52 μμ
Το θέμα δεν είναι μόνο να βγεί η βίδα και τελείωσε. Αν δείτε το σχήμα του pilot screw και η υποδοχή που βιδώνει τότε θα καταλάβετε. Υπάρχει μια εσωτερική πατούρα μέσα στην υποδοχή που εφαρμόζει ένα πολύ μικρό λαστιχένιο o-ring. Αν αυτή η πατούρα έχει πειραχθεί (από το σφυροκόπημα) τότε δεν θα εφαρμόζει καλά το o-ring και η βίδα οπότε θα υπάρχει διαρροή μίγματος/αέρα με αποτέλεσμα ελλειπή ρύθμιση.

Μακάρι να μην έχει πειραχθεί!


Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.


Offline Stoneman

  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • *****
    • Posts: 10023
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #11 on: Δευτέρα 17 Οκτώβριος 2011, 08:48:55 πμ
Αυτό εννοείται, η συγκεκριμένη είναι μια ''ιδιαίτερη'' βίδα, αν η ζημιά εχει περιοριστεί στο εξωτερικό σπείρωμα κάτι γίνεται. Επίσης δεν πρέπει να αλλάξει και το βήμα στο σπείρωμα ωστε 2 1/2 στροφες να είναι πράγματι 2 1/2 . Αλλά οτι και να λέμε τώρα ... ου μπλέξεις είναι η κατάσταση.