Hellas Transalp Forum

Κατέβασμα ταχύτητας και φρενάρισμα

profitis14 · 18500

Offline panisk

• Rossi και πάνω !
Reply #25 on: Τετάρτη 02 Μάιος 2012, 16:08:34 μμ
αν οντως συμβαινει αυτο(που δεν το νομιζω) θα ηθελα να μου πεις τι μαρκα τακακι εβαλες και απο που το αγορασες.θα ηθελα να το βαλω και εγω στην επομενη αλλαγη,αφου ειναι τοσο καλο.

Βρε Πάνο, δεν έχει πίσω φρένο ο άνθρωπος! Το γράφει καθαρά. Εγώ δεν θα έβαζα ποτέ κάτι τέτοιο...

εγω την τελευταια φορα εβαλα οργανικα πισω και δεν ειμαι καθολου ευχαριστημενος.
Αισθανομαι σαν να αποκτησε ξαφνικα το μηχανακι abs.
Οσο δυνατα κι αν παταω το φρενο δεν κοκκαλωνει ο τροχος με τιποτα..
Και δεν επιβραδυνει αν δεν βοηθησω και με το μπροστινο.

Αφού το φως ταξιδεύει γρηγορότερα απο τον ήχο, εγώ γιατί πρώτα ακούω τις μ@λ@κίες και μετά μου ανάβουν τα λαμπάκια;

Live to Drive - Drive to Live

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
  • Όλα Τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Reply #26 on: Τετάρτη 02 Μάιος 2012, 16:15:32 μμ
εγω την τελευταια φορα εβαλα οργανικα πισω και δεν ειμαι καθολου ευχαριστημενος.
Αισθανομαι σαν να αποκτησε ξαφνικα το μηχανακι abs.
Οσο δυνατα κι αν παταω το φρενο δεν κοκκαλωνει ο τροχος με τιποτα..
Και δεν επιβραδυνει αν δεν βοηθησω και με το μπροστινο.

Πες μας και τι μάρκα είναι τα τακάκια. Γιατί εγώ με τα (οργανικά) EBC φρενάρει υπερ κανονικά και χωρίς τριγμούς απο την πρώτη μέρα της τοποθέτησης.

Offline panisk

• Rossi και πάνω !
Reply #27 on: Τετάρτη 02 Μάιος 2012, 16:20:05 μμ
Να ρωτήσω κάτι τον φίλο kolors

Πότε άλλαξες τελευταία φορά υγρά φρένων?
Αν είναι πάνω από 2 χρόνια χάνουν τις ιδιότητές τους και σαν αποτέλεσμα έχει να μην μεταφέρει ανάλογα τη δύναμη που ασκείς στη μανέτα προς τα έμβολα της δαγκάνας. Σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό, άλλαξε τα υγρά, κάνε εξαέρωση σωστή και θα δεις μεγάλη διαφορά...

Αφού το φως ταξιδεύει γρηγορότερα απο τον ήχο, εγώ γιατί πρώτα ακούω τις μ@λ@κίες και μετά μου ανάβουν τα λαμπάκια;

Live to Drive - Drive to Live

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #28 on: Τετάρτη 02 Μάιος 2012, 16:55:26 μμ
... Γιατί εγώ με τα (οργανικά) EBC φρενάρει υπερ κανονικά και χωρίς τριγμούς απο την πρώτη μέρα της τοποθέτησης.

Συμφωνώ, τέλειος συνδοιασμός για πίσω.  :thumbup:
Βέβαια δεν ξερω για εσας αλλά στην κάπως παρατεταμένη η υπερβολική χρήση ελαφρά σφυρίζει, αλλά αυτό γίνεται σπάνια, δεν κατεβαίνουμε και καθε μέρα την Πάρνηθα δικάβαλοι. :goofy:

Και επι του θέματος, με κινητηρα και με η χωρίς πίσω φρένο επιβραδύνουμε , με συνδοιασμό και των δύο σταματάμε.
Τώρα σε κατασταση πανικου ... όλα μαζί αρκεί να μείνουμε όρθιοι  :2hysterical:
« Last Edit: Τετάρτη 02 Μάιος 2012, 17:03:09 μμ by Stoneman »

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #29 on: Τετάρτη 02 Μάιος 2012, 22:37:13 μμ
Το νήμα ΔΕΝ αφορά τα τακάκια. Σεβαστείτε το παρακαλώ

Παύλος Καρούμπης

Offline Διαμαντης

• Rossi και πάνω !
Reply #30 on: Πέμπτη 03 Μάιος 2012, 01:58:02 πμ
Καλώστονε.Που είσαι βρε χαμένο?

Offline ΕΛΛΗ- ΛΕΥΤΕΡΗΣ (flwrina)

• Rossi και πάνω !
  • transalp 1000 cc
Reply #31 on: Πέμπτη 03 Μάιος 2012, 04:16:11 πμ
εγω παλι χρησιμοποιω μονο μπροστινο φρενο και πολυ σπανια το πισω. σε δυνατο φρεναρισμα μονο,η ενα ελαφρυ φρεναρισμα να κοψω καποια λιγα χλμ αν χρειαζεται.
η μηχανη σταματαει μονο με μπροστινο!!
αυτο οταν πρεπει να πατησω φρενο. συνηθως ''διαβαζω''τον δρομο και αφηνω γκαζι και κατεβαζω αργα ταχυτητες. αποτελεσμα? ουτε γκαζι ουτε φρενο ;) ;)
το θεμα ειναι οπως μαθει κανεις.οποιον τροπο και να μαθει καποιος να τον μαθει σωστα. αλλα να μαθει και να εχει ενα τροπο κατα νου γιατι αν καποιος οδηγος εφαρμοζει καθε φορα οτι ποσταρουμε εδω, το μονο σιγουρο καποια στιγμη θα εχει προβλημα.
αλλαζω καθε 20.000-25.000  τα εμπρος, τα πισω στις 25.000 σαν καινουρια ειναι.

Ζήσε το σήμερα χωρίς αναστολές

NRG...

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #32 on: Πέμπτη 03 Μάιος 2012, 04:32:57 πμ
Μήπως να το ''γυρίζαμε'' σε ψηφοφορία τελικά το θέμα? Βλέπω πολλές απόψεις. :eusa_think:

babisku

• Guest
Reply #33 on: Πέμπτη 03 Μάιος 2012, 16:19:07 μμ
 Τεχνικές Κατεβάσματος Ταχυτήτων

Παρότι όλο και περισσότερες σπορ μηχανές διαθέτουν πλέον μονόδρομο συμπλέκτη (slipper clutch) επιτρέποντας πιο ασφαλή κατεβάσματα ταχύτητας και ελαχιστοποιώντας δυσάρεστες καταστάσεις, ωστόσο υπάρχουν τεχνικές που εφαρμόζονται ακόμα και στην περίπτωση των μοτοσικλετών με μονόδρομο συμπλέκτη επιτρέποντας ακόμα πιο ομαλή είσοδο στη στροφή. Το μυστικό είναι να προσαρμόσουμε σωστά τις στροφές του κινητήρα με την ταχύτητα της μηχανής, κάτι που μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, προϋποθέτει όμως καλή εξάσκηση.

Είναι πολύ πιθανό να έχουμε όλοι αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός απότομου κατεβάσματος ταχυτήτων, όπου το πίσω λάστιχο γλιστρά όταν αφήνουμε το συμπλέκτη και οι αργές στροφές του κινητήρα συμπαρασύρουν την πίσω ρόδα μειώνοντας απότομα την ταχύτητά της. Το μυστικό για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο είναι να δώσουμε μια ξερογκαζιά όταν ακόμα έχουμε πατημένο το συμπλέκτη για να ανεβάσουμε λίγο τις στροφές του κινητήρα, ώστε να ταιριάζουν με την περιστροφή του τροχού κι έπειτα να αφήσουμε το συμπλέκτη. Π.χ. αν πηγαίνουμε με 80 χλμ/ω και 5.000 στροφές και κατεβάσουμε ταχύτητα τότε οι στροφές του κινητήρα θα αυξηθούν φθάνοντας τις 6.500 στροφές. Αν δεν εφαρμόσουμε την τεχνική της ξερογκαζιάς θα αναγκάσουμε το λάστιχο να κολλήσει λόγω αδράνειας, ενώ θα έπρεπε να το κάνουμε να γυρνάει κοντά στις αντίστοιχες στροφές του κινητήρα πριν αφήσουμε το συμπλέκτη. Σίγουρα είναι κάτι που δε γίνεται απ’ τη μια στιγμή στην άλλη αλλά με εξάσκηση σύντομα θα γίνει μια αντανακλαστική κίνηση όπως πολλές απ’ αυτές που κάνουμε καθώς μαθαίνουμε να οδηγούμε.

Αντί φυσικά να σπεύσουμε να το μάθουμε μεμιάς διακινδυνεύοντας λόγω απειρίας θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε βήμα-βήμα. Αυτό που πρέπει να μάθουμε πρώτα είναι να πιάνουμε το φρένο με τα δυο δάχτυλα κι αυτό για να έχουμε ευχέρεια να ανοίξουμε το γκάζι όταν πρέπει χωρίς να μας εμποδίζουν όλα μας τα δάχτυλα. Με τη μηχανή σβηστή δοκιμάζουμε να ανοίγουμε το γκάζι ενώ πατάμε το φρένο για να συνηθίσουμε την κίνηση. Ύστερα δοκιμάζουμε και το συμπλέκτη. Πατάμε συμπλέκτη, ανοίγουμε λίγο το γκάζι (ξερογκαζιά) κι ύστερα αφήνουμε μαλακά το συμπλέκτη. Αφού μάθουμε την αλληλουχία των κινήσεων με σβηστή μηχανή βάζουμε μπρος και με νεκρά επαναλαμβάνουμε τις κινήσεις για να δούμε και τι συμβαίνει με τις στροφές της μηχανής στο στροφόμετρο.

Όταν αισθανθούμε έτοιμοι για το δρόμο βρίσκουμε ένα σημείο που δεν υπάρχει κίνηση άλλων οχημάτων και πειραματιζόμαστε. Με στροφές περίπου στη μέση του στροφόμετρου δοκιμάζουμε να κατεβάσουμε ταχύτητα αφού προηγουμένως κάνουμε τις κινήσεις που μάθαμε. Δηλαδή πατάμε συμπλέκτη, κατεβάζουμε ταχύτητα, δίνουμε ξερογκαζιά (που σημαίνει άνοιγμα και κλείσιμο του γκαζιού με λίγη περιστροφή του καρπού μας) με πατημένο ακόμα το συμπλέκτη και μόλις ταιριάξουν οι στροφές του κινητήρα με την ταχύτητα περιστροφής του τροχού, αφήνουμε απαλά το συμπλέκτη. Αν οι στροφές του κινητήρα ταιριάζουν με το ρυθμό περιστροφής του τροχού θα μπορούμε να αφήνουμε γρήγορα το συμπλέκτη χωρίς να φοβόμαστε μήπως φρενάρει ή μπλοκάρει την πίσω ρόδα. Στις περισσότερες μηχανές δε χρειάζεται να γίνει μεγάλη κίνηση του καρπού μας στο γκάζι για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα (ξερογκαζιά). Μόλις εξασκηθούμε καλά σ’ αυτήν την τεχνική προσθέτουμε και τον παράγοντα φρένα στην εξάσκησή μας, φρενάροντας καθώς κατεβάζουμε ταχύτητα. Δοκιμάζουμε σε ασφαλές περιβάλλον σε διάφορες περιπτώσεις ταχυτήτας, στροφών κινητήρα, φρεναρίσματος και κατεβάσματος ταχυτήτων για να εξασκηθούμε και να δούμε πόσο ακριβώς πρέπει κάθε φορά να εφαρμόζουμε την τεχνική ανάλογα με τις περιστάσεις και σιγά-σιγά εξοικειωνόμαστε με την τεχνική, ώστε να γίνει μια κίνηση την οποία πλέον δε θα πολυσκεφτόμαστε αλλά θα γίνεται αντανακλαστικά. Έτσι σιγά-σιγά θα μπορούμε να εφαρμόζουμε την τεχνική και με υψηλές στροφές και δυνατό φρενάρισμα κάτι που θα ‘ταν ιδανικότερο να δοκιμάσουμε στο περιβάλλον μιας πίστας. Εξάλλου αυτός είναι και ο σκοπός ύπαρξης των track days όπου ουσιαστικά χρησιμεύουν κυρίως ως δοκιμαστικά για να βελτιώσουμε διάφορες τεχνικές μας. Μπορούμε π.χ. να πούμε ότι σ’ αυτό το track day αντί να χάνουμε άσκοπα την ώρα μας τρέχοντας σαν τους παλαβούς στην πίστα θα δοκιμάσουμε να βελτιωθούμε σταδιακά σ’ αυτήν η σε κάποια άλλη τεχνική και να δούμε μέχρι το τέλος των session κατά πόσον βελτιωνόμαστε.

Σε μηχανές που διαθέτουν μονόδρομο συμπλέκτη (slipper clutch) μπορούμε αντί να εφαρμόζουμε αυτήν την τεχνική να αφήνουμε αργά τον συμπλέκτη ανάμεσα στα κατεβάσματα, ώστε να μας βοηθήσει στο φρενάρισμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στο τελικό κατέβασμα, ώστε να αφήσουμε νωρίτερα τα φρένα αποφορτίζοντας μάλιστα την κατάλληλη στιγμή το μπροστινό. Πριν δοκιμάσετε να το εφαρμόσετε στη στροφή δοκιμάστε το πρώτα σε μια ευθεία για να δείτε πως αντιδρά το πλαίσιο και πόσο ομαλά πρέπει να αφήσετε το συμπλέκτη για να μην επηρεάσετε την ισορροπία της μηχανής. Σε ακραίες καταστάσεις οι οδηγοί αγώνων χρησιμοποιούν το συμπλέκτη για να διώξουν το πίσω μέρος της μηχανής ενώ πέφτουν στα φρένα, ώστε να τοποθετήσουν τη μοτοσικλέτα τους σε κατάλληλη θέση για καλύτερη έξοδο.

Σε μια στροφή που κλείνει κι άλλο την τροχιά της ίσως χρειαστεί να κάνετε το τελευταίο κατέβασμα καθώς φρενάρετε μέσα στη στροφή. Εκεί ίσως η ταχύτητα εισόδου να είναι μεγαλύτερη απ’ αυτήν που χρειάζεται καθώς η στροφή σταδιακά κλείνει. Εκεί συχνά οι οδηγοί θυσιάζουν την ταχύτητα εξόδου καθώς αποφεύγουν να κατεβάσουν κι έτσι βρίσκονται με μια ταχύτητα που δεν τους επιτρέπει γρήγορη έξοδο. Αν όμως γνωρίζετε να χειρίζεστε με δεξιοτεχνία και ομαλότητα το συμπλέκτη, μπορείτε να κατεβάσετε ταχύτητα κατά το φρενάρισμα μέσα στη στροφή χωρίς να χαλάσετε την ισορροπία του πλαισίου. Αν και η μόνη λύση για να μειώσετε την ταχύτητα σε μια στροφή που συνεχίζει να κλείνει φαίνεται να είναι το ομαλό κατέβασμα ταχύτητας κατά το πλάγιασμα, όπως περιγράψαμε, ωστόσο μπορείτε να αποφύγετε αυτό το σενάριο κάνοντας κάτι άλλο. Ενώ είστε ακόμα σε όρθια θέση πριν τη στροφή και φρενάρετε κάντε το τελευταίο κατέβασμα. Ωστόσο τότε δε θα πρέπει να αφήσετε αμέσως το συμπλέκτη. Το κόλπο τότε είναι να εφαρμόσετε την τεχνκή της ξερογκαζιάς που περιγράφουμε και παραπάνω για τις μηχνανές με συμβατικό συμπλέκτη, ώστε να ανεβάσετε τις στροφές τόσο όσο θα χρειαστείτε στη συνέχεια της στροφής κι ύστερα πολύ σταδιακά και ομαλά να αφήνετε το συμπλέκτη, ώστε οι στροφές να μένουν σ’ αυτό το επίπεδο καθώς φρενάρετε μέσα στη στροφή. Αυτό βέβαια απαιτεί τρομερή εξάσκηση, άριστο χειρισμό του συμπλέκτη και βαθιά κατανόηση των αντιδράσεων του πλαισίου, αλλά μας επιτρέπει να αποφεύγουμε επικίνδυνα κατεβάσματα μέσα στη στροφή κι ενώ είμαστε πλαγιασμένοι.

Αν και ίσως δε χρειάζεται πάντα να εφαρμόζουμε αυτήν την τεχνική ας πούμε της «ξερογκαζιάς» πριν αφήσουμε το συμπλέκτη στα κατεβάσματα, είναι ωστόσο καλό να το εφαρμόζουμε πάντα για να συνηθίζουμε και να βελτιωνόμαστε στην κίνηση αυτή. Με την εξάσκηση και τη συνήθεια τελικά θα γίνει δεύτερη φύση μας κι έτσι δε θα χρειάζεται να ασχολούμαστε καθόλου μ’ αυτό αλλά να έχουμε τον νου μας στο δρόμο.
  Από το driveland.

Offline kolors

• Απλός οδηγός
Reply #34 on: Πέμπτη 03 Μάιος 2012, 22:30:24 μμ
Να ρωτήσω κάτι τον φίλο kolors

Πότε άλλαξες τελευταία φορά υγρά φρένων?
.

δεν ειναι τα υγρα, φιλε μου, αλλαχτηκαν και εξαερωθηκε το συστημα στο τελευταιο σερβις (πριν 2.000 χιλιομετρα).
φταινε τα παλιοτακακια που φορεσα, τα αλλαξα και γυρισε το μηχανακι στα φυσιολογικα του.
δεν ειχα καθολου καλο φρεναρισμα με το πισω.
μαρκα δεν θυμαμαι να σας πω.
Με τον φιλο που επεσημανε πως φρεναρουμε με το μπροστινο θα συμφωνησω.
κι εγω με το μπροστινο φρεναρω οταν θελω να σταματησω και με υποβοηθηση του πισω φρενου.
το πισω φρενο το χρησιμοποιω για να επιβραδυνω εκει που θα χρειαστει (πλησιαζοντας ενα φαναρι πχ)
σε αυτες τις περιπτωσεις επιβραδυνσης με τα προηγουμενα τακακια (τα οργανικα ντε) το μηχανακι δεν εκοβε.

τωρα για το φρεναρισμα εγω προσωπικα προτιμω να αφηνω ησυχο τον κινητηρα μου και να μην τον βαζω να συμμετεχει στο φρεναρισμα.
μου κακοφαινεται να τον ακουω να μουγκριζει αποτομα σε αυτη την διαδικασια.
σκεφτομαι επισης πως οποιαδηποτε ζημια κι αν προκληθει απο το ζορισμα, θα ειναι πολυ πιο ακρβη απο το κοστος ενος ζευγους τακακια.
θεωρω επισεις πιο ελεγχομενο το φρεναρισμα με τα φρενα (που εξαλλου φτιαχτηκαν γι αυτη την δουλεια) παρα κατεβαζοντας μια ταχυτητα.
και το συνειδητοποιησα αυτο οταν καποια στιγμη κατεβασα τριτη και κοντεψα να απογειωθω.

φρενα λοιπον και παλι φρενα κι αν ειχα και abs δεν θα ειχα κι αγωνια μην μπλοκαρει ο μπροστινος και μετρησω οικοπεδο. 

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #35 on: Παρασκευή 04 Μάιος 2012, 16:40:20 μμ
και το συνειδητοποιησα αυτο οταν καποια στιγμη κατεβασα τριτη και κοντεψα να απογειωθω.

:2hysterical: :2hysterical: :2hysterical:
Ενταξει μην το παρακάνουμε, οταν λέμε φρεναρουμε με κινητηρα δεν εννοούμε απο τα 60-70 χλμ να κατεβάσεις 2α και να τα ρίξεις στα 30-40 !! με την μια.
Σε μια τετοια περίπτωση απλά αφήνεις το γκάζι, και βοηθάς με τα φρενα.

Κατα τα άλλα με βρίσκεις 100% σύμφωνο, και εγώ φρενάρω με τα φρένα, αλλά οταν οι συνθήκες το επιτρέπουν αφήνω το γκάζι η το πολύ κατεβάζω μια σχέση κάτω που θα ανεβάσει τις στροφες του κινητηρα απο 500 εως 1000 το πολύ.
Αντε να είσαι σε κάνα στενό με το φανάρι κόκκινο και να κρατάς μια ουρά πίσω σου φρεναροντας σιγά σιγά . το τι θα ακούσεις δε λέγεται ... :goofy: :2hysterical: